Излишен ли е 12-ти клас?

• 22 461
  • 444
  •   1
Отговори
# 180
  • София
Какво разбираш под бакчатор? Свястна професионална квалификация се взема заедно с диплома. За бачкатор говоря, не за нещо друго.

# 181
      Не съм чела новия закон и ще го направя само ако се наложи, но от дискусията ви разбирам, че са направили нещо подобно на едновремешните ПУЦ, но за разлика от тях, дори документ за професионална подготовка не получават децата. Имаш документ за някаква общообразователна подготовка, но нямаш средно образование. Въобще не разбирам смисъла на такава промяна. Ако ще се въвежда двустепенно средно образование, би трябвало да е както в останалите държави с подобен модел. Ако правилно съм разбрала, сега предвиждат нещо половинчато - можеш да приключиш с образованието, но не получаваш по-висока образователна степен. На кого е необходимо това и кое ще мотивира децата да продължават да учат след основно образование (освен, че са длъжни)? Навремето разделиха висшето образование на бакалавърска и магистърска степен, не разбирам защо подходът не се възприеме и за средното.

# 182
  • Пловдив
А аз продължавам да се притеснявам какво ще стане, ако на някой от моите синове не му се учи когато е време, а в последствие му дотрябва това образование.

# 183
  • Ямбол
А аз продължавам да се притеснявам какво ще стане, ако на някой от моите синове не му се учи когато е време, а в последствие му дотрябва това образование.
Няма страшно. Има няколко вида форми на обучение, които позволяват на всеки да си изкара средното образование някой ден, когато се сети, че му е необходимо. Например в самостоятелна форма на обучение - учи и се явява на изпити. Накрая приключва с матурите.

# 184
  • густо майна Филибето
Лесен начин да направят степените в голяма част платени. Като магистратурата например. Даже започвам да подозирам, че това е целта.

# 185
В професионалните училища е пълен батак.
Да не говорим за програмите им.
Учат всичко по норматив като за среднообщообразователно училище. Плюс специалните предмети за съответната специалност. Отделно и практическо обучение.
Така натоварването на един ученик в професионална гимназия е двойно.
А, да не говорим и че 3години (10-11-12клас) тъпчат на едно и също място по отношение на практиката.

# 186

В закона пише, че удостоверението за първи етап на средно образование позволява да се продължи във втори етап. Ако на някого му се занимава, нека да изрови детайлите относно как ще се случва, макар че няма да се учудя ако са забравили тази подробност. Няма да им е за сефте.

# 187
  • София

Духаш супата, ще извиняваш за цинизма! Напуснат ли веднъж училище, младежите и девойките тръгват по съвсем различна пътека и рядко се връщат, и то не защото са демотивирани с времето, а и защото с времето изгубват навици за учене, забравят наученото, животът ги завърта къде по кривите пътеки, къде раждат деца и правят семейства, и всичко се запуска от самосебе си. Единствено ги спасява вечерна гимназия, но там не зная как е положението, дали изобщо съществуват. За мен най-страшното не е самото оставане без диплома дори, а това, че на 16-17 сменят съвсем средата и тръгват по кривите пътеки.

удостоверението позволява, но дали изобщо ще му дойде на ума да започне пак да учи? Вече опираме до човешкия фактор, социалната среда и посланията, които получават младежите по времето на пуберския максимализъм и бунтове. За две години могат да си скофтят целия живот от мерак да се правят на интересни и да саботират родителите, системата и всичко.

# 188
  • Майничка
Съществуват си вечерните гимназии и ученици си имат, не само от малцинствата.

# 189
Доколкото разбирам всички ще учат едно и също до 10 клас и после се профилират (който има желание).
Не ми е ясно какво става с МГ (ПМГ) и ЕГ. Как ще е при тях.
Защото в 11 и 12 клас да се започва интензивно изучаване на език вместо в 8-ми е нецелесъобразно.
Моят син беше профил "информатика" в ПМГ. При нас тя е от 8-ми клас и беше вече късно. Чак към 11-12 клас успя да настигне връстниците си от МГ, които изучават профилирано този предмет от 5-ти клас.

# 190

В новия закон има разни форми за обучение. Стига човек да иска- може да си доучи.

Чл. 104. (1) Формите на обучение са дневна, вечерна, задочна, индивидуална, самостоятелната, дистанционна и комбинирана.

и по- натам.

http://parliament.bg/bills/41/202-01-20.pdf

# 191
  • София
Да, бе, да, нека заложим по левче каква е вероятността младежи, които са се отказали от ученето в десети клас, да вземат, че да си доучат за диплома! Голяма работа, че имало форми! После ще се чудим защо се вдига престъпността, младежката безработица и пр. негативни ефекти от прекъсването на училище преди вземане на средно. Тези (де)фекти отдавна западняците ги изпитват, дори когато уж при тях има работа. Днес по радиото случайно чух, че в Португалия младежката безработица била 40 процента. Колко ли от младежите са без диплома и квалификация от тези проценти и колко са поне със средно и професия?

# 192
Реалните паралелки, които нямат грам профил, те какво учат в дванайсти клас, нали започват още в осми клас с редовните предмети?
Аз съм с техникум и в 12ти клас учехме специални предмети, БЕЛ и който каквото си е избрал за ЗИП да кандидатства. А, и физическо. Ако ме питаш какво се учили тотално непрофилираните паралелки - не мога да ти отговоря. Ако трябва и да съм брутално честна, не мога да ти отговоря и какво учат всякакви непрофесионални паралелки, дори да се водят профилирани - от сорта на хуманитарни, биологични, технологични.
През 2005 г. със завършен 11ти клас можеше спокойно да кандидатстваш в университет с придобитите в училище знания и без курсове.

Средното образование се получава с подготовка по общообразователни предмети. И когато тази подготовка приключи в 10ти клас, трябва да се получи диплома.
Специалните предмети с професионална насоченост при мен присъстват в съвсем друг документ, който (по спомен) се нарича "приложение за професионална квалификация".

Защо ли не схващам логиката да вземеш диплома за знания, които си получил 2 години по-рано?

Последна редакция: сб, 31 окт 2015, 14:28 от Анонимен

# 193
Средното образование се получава с подготовка по общообразователни предмети. И когато тази подготовка приключи в 10ти клас, трябва да се получи диплома.
Специалните предмети с професионална насоченост при мен присъстват в съвсем друг документ, който (по спомен) се нарича "приложение за професионална квалификация".

Защо ли не схващам логиката да вземеш диплома за знания, които си получил 2 години по-рано?
Може би защото в дипломата влизат още оценки от 11-12 клас, както и оценките от ДЗИ.

# 194
  • София
То си пише в закона - или профилирана (в гимназия явно), или професионална (техникум). Когато навремето въведоха УПК никой не можеше да се дипломира без тази професионална подготовка.

Общи условия

Активация на акаунт