Излишен ли е 12-ти клас?

• 22 436
  • 444
  •   1
Отговори
# 225
  • София
Проблемът е в това, че един и същ учител в училище води часовете на шарени класове, а на курсовете младежите тръгват с ясна цел и мотиви - да изкарат високи оценки на матурите или някакви изпити, за които конкретно е подготовката на курса. Разликата е по-скоро за учителите - в училище имат мотивирани и немотивирани ученици дори в един и същ клас, а на курса са основно мотивирани. В седми клас е горе-долу същата работа с курсовете  - основно на курсове ходят отличниците и тези деца, които искат високи оценки, а в клас същият този учител от трийсет деца има петима отличници, петнайсет-двайсет средно ниво и няколко абсолютно немотивирани, и то ако е в училище средна към добра хубост. Учителите, които имат кофтия късмет да са в някое по-кофти училище може да има и основно немотивирани, няколко средна хубост и няколко отличници, ако последните отдавна не са се преместили.

# 226
Кой ще плаща?
........................

Дано промяната да не е с цел държавата да си намали разходите, като резне първата точка.

Интересна гледна точка по въпроса. Обаче и на мен ми хрумна нещо интересно:
- Какво правят учениците по време на безплатното училище? Бъркат си в носа, чатят по телефоните, дремят и т.н.
- Какво правят учениците на платените частни курсове/уроци? Учат, внимават, пишат домашни и се научават.

Какъв е изводът? За да се научат децата трябва да е платено, защото безплатното не се цени, а като си платил ще искаш да вземеш максимума за парите си Twisted Evil

Да поясня има и среден вариант - платено, но не от националния бюджет, а от еврофондовете.
То пак е безплатно за учещите (в някои случаи си е направо безплатен all-in - поема се храна, спане, транспорт ....).
Може това да е една от целите - Европа-та да плаща повече. А бюджетът да дава още по-малко.

# 227
Обучителният курс се сцепва на няколко части, горната половина се обявява за "по желание" и съответно не е подсигурена от държавата, а е услуга, за която желаещите си плащат.
От една страна, това е кофти за хора, които са свикнали държавата да им осигурява някакви услуги - в България сме такива. Въпрос на няколко години е да дойде следващото поколение, което ще се жалва И от безхаберието на държавата за личната му образователна активност и амбиция.
От друга, аз лично одобрявам - ще учат онези, които гонят някакъв стандарт в живота.

По-скоро ще учат тези, които могат да си го позволят. Бедността е един от основните фактори децата да напускат образователната система.

Впрочем, от тази година Англия и Уелс вдигат възрастта на задължителното образование на 18 години. Тези, които напускат на 16, нищо хубаво не са видели, затова и този метод вече не се стимулира.

# 228
  • Ямбол
Ако държавата накара онези, които след задължителната форма(след 16 години) не покриват определен минимум по стандарт, да върнат парите, които държавата е похарчила за тях, докато те са си бъркали в носа, тогава ще останат само онези, които наистина искат и имат нужда от завършеното средно, които имат интерес и го следват.
Но това е риск, който явно не си струва да се поеме, защото мнозина ще се откажат.

# 229
  • София
....
Коментар в нета:
"Костов наложи 12 клас и после се биеше по гърдите ,че намалил младежката безработица"
Лелееее, само за това не бях чувала, че е виновен Костов  Joy

# 230
Ако държавата накара онези, които след задължителната форма(след 16 години) не покриват определен минимум по стандарт, да върнат парите, които държавата е похарчила за тях, докато те са си бъркали в носа, тогава ще останат само онези, които наистина искат и имат нужда от завършеното средно, които имат интерес и го следват.
Но това е риск, който явно не си струва да се поеме, защото мнозина ще се откажат.
Логиката е друга - тези, които си бъркат по носа и не покриват стандарта, изобщо не трябва да стигат нагоре. А да си отпадат в съответния клас.
Ако имаш тапия за завършен 10 (12) клас - нали се сещаш, че зад нея стоят подписите на десетки преофесионалисти (учители, директори), с които се удостоверява, че минимумът е покрит.

Дописвам: ако се връщат пари, значи и тези, които са го пуснали и те трябва да връщат заплатите.

# 231
Също съм на мнение, че е излишен.
Пълнолетни хора нямат работа в училище.
Ако искат висше, да учат, ако не, да работят.
Аз съм учила до 11 клас, по мое време нямаше 12.
На 17 бях студентка, декември съм родена. Wink
Ти на колко години си почнала училище на 5 ли?

# 232
  • Ямбол
....
Логиката е друга - тези, които си бъркат по носа и не покриват стандарта, изобщо не трябва да стигат нагоре. А да си отпадат в съответния клас.
Ако имаш тапия за завършен 10 (12) клас - нали се сещаш, че зад нея стоят подписите на десетки преофесионалисти (учители, директори), с които се удостоверява, че минимумът е покрит.

Дописвам: ако се връщат пари, значи и тези, които са го пуснали и те трябва да връщат заплатите.

Опитът от последните няколко години ни показва, че все пак се пускат такива ученици напред. Контролът е слаб или никакъв, а финансирането на училищата ги принуждава да не режат такива ученици. Съгласна съм в глобата да са солидарни и онези, които не са спрели да минават нагоре ученици без знания. Само, когато става дума за пари, само тогава всичко работи.

# 233
Лиляна  Peace (доживяхме да сме на едно мнение).
Сега логиката е сбъркана - плаща се за количество, не за качество.
Парите за училищата трябва да се увеличат (има откъде, но това е друга тема) - да се плаща повече, но за добре свършена работа. А който не иска да учи, да не пречи и на деца, и на учители!

# 234
  • Ямбол
...А който не иска да учи, да не пречи и на деца, и на учители!
Аз това го говоря от началото на темата. Заради някакви, на които не им се учи, не може да се маха 12 клас.

# 235
  • Русе
В същност тези, на които им се учи ще имат най-голяма полза от премахването на 12 клас. Няма да бъдат подравнявани с тези без амбиции и с нивото на средното образование

# 236
  • Ямбол
Синът ми е в 11 клас. Тази година завършва обучението си по някои от общообразователните предмети. Догодина ще му е за подготовка за ДЗИ и кандитатстудентски изпити, за които вече е започнал да чете. Ако го няма 12 клас тази година не знам за кое по-напред щеше да се готви и накрая нямаше да е готвено нищо както трябва.
Амбър, ти на база на какво направи твоето заключение?

# 237
  • Русе
Лиляна, на базата на личен опит,на 18 бях студент и получавах повече от колкото можех да получа в рамките на гимназията

# 238
  • София
сигурно ще го кажа за енти път - това, което ние сега правим с този десети клас някои, ако не повечето западняци са го направили и една по една тези държави започват да виждат дефектите, а сега започват една по една и да правят всичко само и само да задържат младежите в училище и те да се дипломират. Няма нужда ние да вървим по същата крива пътека, за да може след още десет години, когато десетокласниците без диплома (и евентуално може би някакви професионални курсове) се превърнат в почти 30-годишни безработни, абонирани още от излизането си от училище за социални помощи. А това няма да е добре за никого, включително за учещите, защото те или ще трябва да са се изнесли нейде по света, или ако са тук ще трябва да сърбат попарата от техните заплати да се издържат безработните им, неуки бивши съученици.

# 239
  • София
Та, да си дойдем на думата - не е важно кое е стратегически и дългосрочно най-добре, а кое е най-добре основно и единствено за собствените ни деца. Тук само и единствено от камбанарията са своите си деца ли говорим или гледаме поне от връх Мусала?

Общи условия

Активация на акаунт