ДЕВЕТИ клас - тема 55

• 38 387
  • 302
  •   1
Отговори
# 150
elan - Благодаря и от мен! Дано и Пловдив го огрее в близките години подобен форум.

# 151
  • Русе
G.D. в Пловдив имате офис на Интеграл. Защо не си запишеш час и да отидеш на консултация. Доколкото знам е безплатна. Направили са и и тест за Кариерно ориентиране, но е платен. На Книжките които ни дадоха има адрес и тел. мога да ти ги дам на лични ако искаш, да не кажат тук че е реклама.

# 152
Нямало проблем да си намериш работа можеш да работиш 20 часа на седмица със средна заплата 7лири на час. Може през лятото за ходят на бригада (както и нашите студенти). Има и още някаква помощ в рамките на 1500лири,

Не е вярно, че може да се работи само 20 часа на седмица. А дали ще има помощ от 500, 1500, 2000 ... лири, или пък няма да има никаква, зависи от университета и от доходите ви. Та, подобни семинари са напълно излишни и понякога вредни даже. Достоверна информация може да се намери само на сайтовете на университетите. Глупаво ми се струва и това някой друг да избира какво да учи детето. Нали все нещо го влече, все нещо му се удава повече? Децата би трябвало сами да могат да се справят с кандидатстването, няма нищо сложно, нужно е само да знаят английски.

# 153
  • Русе
Не знам дали е вярно, казвам, каквото казаха на семинара. Подчертаха, че следят за часовете. Може и да не съм права, просто предавам информация. А кариерното ориентиране никога не е вредно, особено за деца, които не са сигурно какво точно искат или се колебаят. Те не ти казват какво да учиш, а те насочват къде са ти силните страни. Аз бих направила такъв тест на дъщеря си, въпреки че тя се е ориентирала в специалностите и дори си е избрала някои от университетите. Мисля, че повече информация никога не е излишна, а и никой не твърди, че трябва да се слуша 100% чуждото мнение, но може да спомогне да си създадеш правилно свое. Личното ми мнение е, че трябва да набляга на езиците (при нас са два) и на оценките за дипломата. В нашия случай трябва да се подготвя и от рано портфолиото, което се изисква в някои университети и да се събират сертификатите, защото както се оказа за курсовете по фотография, който изкара преди няколко години няма документ и сега трябва да потърся господина и да видя какво може да се направи по въпроса. Така, че като цяло изобщо не ми беше излишен този опит. Вероятно защото нашата специалност е по нетрадиционна.

# 154
Подчертаха, че следят за часовете.
Тази информация не е актуална.

но може да спомогне да си създадеш правилно свое.
Не може да създадете правилно свое мнение на базата на грешна информация.

Вие си решавате. Колкото по-информиран е човек, толкова по-малка е вероятността да бъде излъган. Важно е обаче информацията да е от официален източник.

# 155
  • София
Скрит текст:
Не знам как е на Oстрова. Но в Германия например има праг, над който доходите на студента са вече облагаеми. Тоест може да работи и за повече от 400 евро на месец, но просто за горницата ще плаща данък. Иначе и аз съм на мнението на math_mother. Най-точната информация се получава на страниците на университетите.  Всякакви питания могата да се отправят към тях и  отговори винаги има. Голямата ми дъщеря не е посещавала нито едно изложение, аз също.  Ходи само 2 пъти в 12 клас на срещи на Фейсбук групата за кандидат-студенти в немски университети. Отиваше с цел да придобие от студенти впечатления и отзиви за интересуващите я конкретно учебни заведения - тези, които си беше набелязала след доста четене в нета. Деветокласниците ни са още малки, но от опит с по-голямо дете споделям, че желаещите да учат навън трябва да са активната страна в процеса още оттук.Защото  усилията за информиране на родна земя са нищо в сравнение с това, което ги чака после като административна работа на място още от самото им пристигане - регистрации в общини, отваряне на банкови сметки, сключване на договори с общежития, записване  в университета, справяне с порталите му, съставяне на програма за семестъра... И ако тук мама или фирмата са били ангажираните със задачата, то там няма кой да помога.. Не че няма отзивчиви българи, ама не може друг изцяло да им свърши нещата. А и на никое изложение няма да ти снесат в детайли програмата на различните университети, за да имаш база за сравнение. Това става с гмуркане в морето от информация по страниците на учебните заведения/факултетите/специалностите.

Ама тази нашата тема започва да изглежда малко странно, в нея се коментират сертификати и кандидатстване навън повече отколкото в темите на единадесетокласниците и зрелостниците, които са на прага на тези предизвикателства.  hahahaНашите хубостници имат още време. Моите поне вятър ги вее на бял кон. Последната им мисъл в момента е за ходене на изложения и тестове за професионална ориентация.  Вероятно обаче има и окончателно ориенирали се и знаещи какво искат още от сега. Но пък такива нямат нужда от консултации. Моите не се числят така или иначе към тях...Учат си немския в училище, английския навън и доста по-нататък ще се явяват за сертификати. За мен е достатъчно дори само това, че на този етап знаят, че от 11 клас твърдо няма да изберат хуманитарен профил, а такъв с мат. А за после - каквото сабя покаже.. Ще имат време да мислят какво, къде и как..

# 156
Русалке, баш сега му е времето да се ориентираме. Две години ще се изнижат много бързо, а в 12-ти клас вече трябва да са решили и всичко да им е ясно. Като говоря за ориентиране имам предвид финансово за родителите, ако децата се насочат към образование в чужбина. Средностатистическият българин едва ли може да си позволи да чака бездействайки до последно да му се изясни на тийнейджъра къде иска да учи и тогава да започне да събира пари. Предполагам, че има и доста други разходи покрай самото завършване. А според мен е безумие да пратиш детето си на стотици километри, като прехвърлиш тежестта на него да си търси работа и само да се издържа. Трябва да му е обезпечена финансово поне първата година, пък после да се нагаждате според условията. Аз така ги виждам нещата.

# 157
  • София
То в 12 клас дори вече си е късно за чужбина, реално трябва да се случи кандидатстването в 11 кл - нали така? Подготовката за изпита по език не е лошо поне от 10кл да започне. И т.н. и т.н. - с две думи, никак не ми се вижда рано и на мен.
Дори много се радвам, че в темата се обсъжда  Peace

# 158
Без да съм специалист по анализи и предвиждания, да дам една посока за размисъл; факта, че както правилно отбеляза Русалката в 9-класна тема се обсъжда основно  кандидатстване в чужбина, начини за издръжка, езикови сертификати - това не ви ли намирисва на немалък  отлив на набора  от тук? Пиша "немалък" защото част от децата, в това число и някои от нашите ще им дойдат други идеи и може би ще останат тук. Но въпреки това масовия интерес ме навежда на мисли - млада България  се готви за път....
 След година - две като почнат да  обсъждат в училище между тях си кой накъде се ориентира ще стане наистина интересно.

# 159
За мен и грешките са добре дошли. Тъкмо ще запомня по-добре.
На нас ще ни е за първи път ДСД-то. Дъщеря ми е по-малка. Наистина в нашето училище учителите казват, че няма драма ако не вземеш ДСД и се явиш в Гьоте за ДАФ. Надявам се това да не демотивира моя човек. Все си мисля, че  е добре да се ползва всичко, което така или иначе правиш в училище.
Нищо не знам за сертификатите по английски. Ние сме изчезващ вид - с немски и руски и сега наваксваме с английски в АВО. Надявам се в 11 кл. да се явим за сертификат ако нивото му е достатъчно добро...? Засега само самочувствието ни е за сертификат.

Bebenka, преди не разбрах написаното от  ГД. Сега написаното от  теб. Mr. Green Сигурно нещо съм преуморена.... Embarassed Какво ще рече, че ДСД ви е за 1 път? И също какво значение има, че дъщеря ти е по-малка? ДСД се държи за първи и последен път през първия срок на 12 клас. Няма опция за явяване нито по-рано, нито по-късно, нито повторно. Дори дъщеря ти да е от тръгналите по-рано на училище, ще го държи със съучениците си, възрастта не е фактор. Моята голяма девойка тръгна на точно 6 години на училище и си държа ДСД на 17, без значение, че масово дванадесетокласниците около нея  бяха на 18 и нещо, а някои дори и вече навършили 19. Да, иначе не е кой знае каква голяма драма, ако не вземеш ДСД. И все пак...Ако детето е в такава паралелка, подготовката върви по този формат още от 10 клас. И за да се яви на ДАФ навън, трябва да се готви специално за по-различен формат. Peace А това значи разход и на време, и на средства. И най-вече, ако не го вземеш, разполагаш с твърде ограничено време за ДАФ, ако смяташ веднага след училище примерно да учиш навън/ съответно навреме да представиш на университета сертификат.
Сигурно аз не съм се изразила правилно. Синът ми е 9 клас и в края на тази година му предстои изпита за паралелка, в която ще се готвят за ДСД. "За първи път" - имах предвид, че някои майки тук, като теб и G..D.., вече са минали или ще минат преди сегашните деветокластници през изпита за ДСД с първите си деца.
А дъщеря ми е на 9 г., но се надявам да продължи с немски, но ... божа работа.

# 160
Но въпреки това масовия интерес ме навежда на мисли - млада България  се готви за път....

готви се за път, защото тук понастоящем и като гледам в обозрима перспектива, добри пари могат да се изкарват само от хора, ориентирали се към ИТ-бранша, затова дори не е нужно и особено образование, дори т.нар. code monkey-та ниско ниво могат да си докарат по-приличен стандарт от доста по-образовани младежи, имащи нещастието да проявяват интерес към други професии

в това е трагичната разлика между "тук" и "там" - следя много внимателно дискусии на различни места, основно между програмисти, които се колебаят дали да поемат на запад, и в крайна сметка винаги изкристализира впечатлението, че "там" няма да са по-особена каста заради доходите си, както са тук, ще са същите нормално платени хора като учителите, инженери, офис-администратори и тн; тук пък много от по-доходните професии са си направо наследствени - лекари, адвокати, нотариуси стават предимно хора, зад чийто гръб стои масивна семейна подкрепа с контакти и вече изградено име.... и какво остава за тези, които искат да се занимават с наука,  или журналистика... тука биха загинали от глад, и затова обръщат поглед към по-балансираните общества, само че не знам каква е идеята да се плащат големи пари за добро образование, ако после с него отново се връщаш в злеплатената си родина, по-смислено е да правят кариера там.... ей такива тъжни мисли понякога ме връхлитат и се бори в мен егоизмът да не бъдем разделяни от децата си за години и хиляди километри, а от друга - липсата на ясна перспектива тук Sad

# 161
  • София
antea - това са и моите мисли - уви!  Peace

# 162
... масово е вече това мислене. Дали само с мислите ще си останем, или ще ги изпращаме и посрещаме? Имаме още три години да умуваме върху плюсовете и минусите. И да се надяваме ситуацията ако не в света, то поне в Европа да се  стабилизира. Разумът да дадделее. 
Пък дотогава - имат още много да научат, и много да се променят. И те, и ние.

# 163
  • София
Мимс, упоменатото от мен и написаното от теб не си противоречат. Peace  Родителите естествено, че от сега следва да си правят сметките, а не тепърва в 12 клас да се надяват да спечелят от лотарията, в случай, че отрочето им иска да продължи да следва навън. Но дали ще следва Икономика, дали Медицина, дали Информатика или Право, средствата са си средства и ще трябват. Акцентът ми не беше върху този неминуем ангажимент на родителите, а върху това това, че обременяват (поне според мен) децата още от сега с изложения и тестове за кариерно ориентиране. От тук до 11 клас на огромна част от децата изборите ще се променят многократно. Не виждам позитива в това да вкарам от сега деветокласничките си в определен коловоз, изборът ще трябва да е техен, да е осмислен.. А на този етап, според  наблюденията ми над случилото се с по-големи деца от обкръжението на каката, в немалко случаи напъните са родителски... Peace А това кое е безумие и кое не по повод издръжката е силно индивидуално.  Зависят нещата от толкова много фактори - от самото дете, от специалността, която учи, от гъвкавостта на програмите, от финансовия ресурс, с който разполага от родителите си.. Нашите планове например бяха точно описаните от теб - твърдо да я издържаме през първата година. Е, но тя намери за по-удачно от втория семестър да се включи частично в осигуряването на издръжката си. Никой не я  бутал... направила си е програмата  за втория семестър така, че в един от дните няма лекции и упражнения. Хората проявяват разбиране към студентите и напасват почасовия труд към програмата им. Така че вярвам, че ще се справи и не се възприемам  като виновна или държаща се безумно заради това, че 4 дни в месеца ще поработва. Достатъчно е голяма да прецени ( и го е направила), че трябва да изчака да й минат изпитите и тогава да действа по плана си. Аз поне гледам на такъв развой на нещата не като на някакво безумие, а като на крачка в правилната посока към придобиване на самостоятелност и на умение да се съчетват учене и работа. Няма правило все пак кога настъпва този момент. 
Бебенка, сега те разбрах Simple Smile Успех на изпита за прием в ДСД паралелка и на сина ти, и на този на ГД, и на всички, на които им предстои!

Последна редакция: ср, 24 фев 2016, 18:20 от пенсионирана русалка

# 164
Русалке, ако детето успява да си организира добре ежедневието, да се подготвя за проекти и изпити, няма лошо да работи. Ако не за издръжка, то поне за собствено самочувствие и финансово спокойствие. Но е редно родителите да са предварително подготвени за издръжка поне първата година, а не да изпращат детето без ясна визия за бъдещето и с надежда да си намери веднага работа и да се самоиздържа. Сигурна съм, че не са единици студентите, принудени да се приберат предсрочно по подобни причини. Това ми беше мисълта, ако не сте ме разбрали правилно. Тяхната основна задача първата година е да се адаптират и да учат сериозно, и не е редно да ги обременяваме с допълнителни задължения. Иначе съм твърдо за самостоятелност и ми се въртят планове още към десети клас да ги впрегна моите да започнат да поработват през лятото и да заделят по някой лев, без значение за какво ще им послужат в бъдеще.

Общи условия

Активация на акаунт