Случи ми се нещо странно XIII

• 167 560
  • 725
  •   1
Отговори
# 645
  • Пловдив
Абсолютно това, което са писали потребителите по-горе е целта на сектите. Всичките стават братя и сестри, женят се помежду си и всички доходи и имоти отиват към сектата. Най - страшните секти наистина промиват до такава степен мозъка, че те карат да се самоубиваш, като преди това те карат да повярваш, че като се самоубиеш ще отидеш директно в Рая. Имаше преди доста години случай с някаква секта - Деца на слънцето в Щатите - бяха се запалили около 20-30 човека - цели семейства с деца.

# 646
Скрит текст:
Здравейте!

Някои от историите ми припомниха мои собствени изживявания, които намирам за странни.
Когато бях в 11 клас взимахме много труден за всички материал по математика - стереометрия. Нещо като 10 пъти по-трудна геометрия. Та щяхме да имаме контролно и учителят ни бе казал, че първите задачи ще са по-лесни, а последната ще е решаваща, защото ще е най-трудна и щяла да бъде една от 30-те задачи в учебника на последните страници. Те всички до една бяха доста трудни. Бях много силна и амбициозна ученичка и с моя съученичка се събираме вечерта преди деня на контролното в тях да се подготвяме заедно и започваме от първа задача. Оказа се толкова трудна, че 1 час мислихме как може да се реши, чертахме, говорихме и нищо. Подхванахме друга - пак греда. Стана вече 22 часа и аз се почувствах супер изморена и й казах: виж какво, тази работа май няма да стане, поне да се наспим като хората пък утре - каквото сабя покаже. Тя се опита да ме разубеди, но аз казах, не, нямам сили, няма как да решим 30 задачи от такъв калибър тази вечер. Просто абсурд. И си тръгнах. Удивително спокойна и примирена. Наспах се и на другия ден преди контролното се събрахме на един чин 10 души, между които и най-силните по математика, да решаваме заедно от тези задачи. Да, но имахме само 15 мин преди часа и се чудим коя задача да подхванем от 30-те. При което аз по необясними причини показах една от задачите с пръст и казах: айде тази да разнищим. И математичките веднага я прочетоха и обясниха, начертаха и показаха как ще се реши. Аз внимателно гледах и наистина аз я разбрах като я обясниха. След момент влиза учителят, разделя ни на две групи. И започва да пише на дъската задачите. Като тръгна да пише задачата на моята група, се оказа, че е точно тази задача, която бяхме дискутирали преди минути. Всички ме погледнаха изумени, а аз просто не можех да повярвам! Това беше ОГРОМЕН късмет, след който дълго ме споменаваха.

Това е старо поверие, традиция, ако щеш - в деня на изпита си отвори за последно учебника на случайна страница, така казваше баба ми преди изпита по география след 8-и клас, кандидатствах в едно у-ще с паралелка география. И отварям сутринта аз, стопанство на Германия. И да наистина, единият от двата въпрос беше Стопанство на германия, пък аз го бях прочел дет се вика час преди изпита и ми беше съвсем прясно........

За съжаление на мен не ми е излизал късмета с това поверие. Дори и да прочета нещо преди изпита няма да се падне то. Иначе да добавя за поверията, казвали са ми,че ако в нощта преди изпита си сложиш учебника под възглавницата ще запомниш материала.

# 647
На мен ми се е случвало. Аз като ученичка никога не знаех, че имам тест и точно в междучасието преди него разбирах. Тогава грабвах учебника и каквото намеря-чета. Много пъти се случваше, че това на което попаднех ми се падаше на теста.

# 648
Случка, когато бях бременна: миех банята и се почука 3 пъти на вратата на банята. ММ се опитва да ме убеди, че съм чула от съседи или друго място, т.като бях сама в апартамента, но беше от вратата на банята. Писах вече и за сънната парализа, когато бях бременна. Тези неща ми се случиха само през бремеността... Хормони явно.
Laughing Същото се случи и на мен докато бях бременна, само, че миех съдовете в мивката, а почукването беше на стената зад кухненския плот. Laughing

# 649
Снощи вечеряме аз и дъщеря ми  / 7годи./, при което тя изведнъж ми задава въпроса "Мамо, ти като си била в първи или осми клас аз кой съм била ?", не разбирайки въпроса отговарям - " Ти не си съществувала тогава !", а тя " Не, КОЙ човек съм била ?!" Shocked. Опитах се да я поразпитам какво има предвид, но тя отказа да обяснява.

п.п. Само да поясня ,че темата с прераждането никога не е коментирана от никой в къщи / аз не вярвам в това /, но след тези думи бях  Shocked.

Друг случай преди месец. Сънувам че бяла кола блъска нашата кола както си е паркирана и празна. Събуждам се уплашена, въпреки че напълно осъзнавам че това е сън. След ден, мъжа ми идва да ме взема от работа и двамата забелязваме че колата ни е остъргана и по нея има бяла боя. Идея си нямаше от къде, предположи че друга кола е "закачила" нашата докато е била на паркинга.

# 650
Честит първи юни! Хайде малко да утоля своята, а и вашата жажда за страхотийките от детството ни > http://allday.com/post/8586-10-slavic-spirits-and-monsters-youve … y-never-heard-of/  Shocked

# 651
Честит първи юни! Хайде малко да утоля своята, а и вашата жажда за страхотийките от детството ни > http://allday.com/post/8586-10-slavic-spirits-and-monsters-youve … y-never-heard-of/  Shocked

От тези само баба яга, змей и кикимора съм чувала в България. А самодиви, самовили, караконджули, таласъми, хала и т.н. имате ли представа от чий произход са?

# 652
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯

От тези само баба яга, змей и кикимора съм чувала в България. А самодиви, самовили, караконджули, таласъми, хала и т.н. имате ли представа от чий произход са?

от трите изброени  Peace змей горянин при нас е ламя Simple Smile, баба яга си имаме, а кикИмора болотная е също рускиня  Whistling повече за руските приказни герои има в "Надолу по вълшебната река" Hug

караконджули, русалии, самодиви, таласъми са си наши и вилите самовили са наши - признават го и в Хари Потър Simple Smile

# 653

от трите изброени  Peace змей горянин при нас е ламя Simple Smile, баба яга си имаме, а кикИмора болотная е също рускиня  Whistling повече за руските приказни герои има в "Надолу по вълшебната река" Hug

караконджули, русалии, самодиви, таласъми са си наши и вилите самовили са наши - признават го и в Хари Потър Simple Smile

Явно заради навремешното руско влияние в БГ около нашето семейство змея и кикимората са известни.  Laughing Аз заради това си мислех,че и змей (освен ламя) и кикимора са български думи.

А в Хари Потър по какъв случай се споменават български фолклорни духове? ( Гледала съм само 1 филм и не знам за какво става въпрос).  Thinking

# 654
талисмани са на отбора по куидич на българите  Blush

малко странно са представени: прекрасни девойки, които, когато се ядосат стават на нещо като птици, с клюнове, пера и злобни очи.
там са написани като "вили" - veela

намерих това  Peace

# 655
  • Варненска клюкарка

Според така изредения списък от линка, явно някой е чел руски народни приказки- на мен от там ми е познат и Касчей безсмертний (Koschei The Immortal)

# 656
Как не си ги чувала?! Не са ти чели достатъчно приказки явно.  Laughing
Гамаюнът, Кашчей Безсмъртни, Лихо, Лесникът, Овинникът и Домовикът са руски, но има книжки на български, в които са споменати. Останалите две са си общославянски, тоест, има ги и в типично българския фолклор. За русалки и водни духове не вярвам да не си чувала.

# 657
Как не си ги чувала?! Не са ти чели достатъчно приказки явно.  Laughing
Гамаюнът, Кашчей Безсмъртни, Лихо, Лесникът, Овинникът и Домовикът са руски, но има книжки на български, в които са споменати. Останалите две са си общославянски, тоест, има ги и в типично българския фолклор. За русалки и водни духове не вярвам да не си чувала.

мисля, че българските митологични същества не са русалки, а русалии  Peace
по-скоро водни нимфи, отколкото полу жени, полу риби  Peace

Цитат
В народните предания русалиите са митични женски създания, свързани с растителността и водите, подобни на древногръцките нимфи. Със същото име обаче се назовават и обредните лица – мъже, в един от най-вълнуващите ритуали по нашите земи. Тайните мъжки общества на русалиите, наричани още калушари, носят плодородие, лекуват и гонят демони.

# 658
st. Dobri, да, съгласна съм, българските не са баш като руските, например, обаче то във всеки славянски народ си имат техен еквивалент на русалка и всеки малко се различава от тези на останалите, макар че като цяло се говори горе-долу за едно и също нещо, като основното е това, че са жени и са свързани с водата по някакъв начин. Най-често се срещат като млади, красиви, бледи девойки с дълги зелени коси, но примерно в Украйна се описват като грозни, космати жени с черни коси и огромни гърди.
А много подобни на българските русалии са не обикновените древногръцки нимфи, а наядите, които пак си се водят русалки, но невинаги са изобразявани с рибешка опашка и по-точното определение за тях е "водни нимфи".  Simple Smile

# 659
А защо точно славянски фолклор се е запазил из БГ след асимилацията на трите народа? А за прабългарски и тракийски фолклор чували ли сте ако такъв въобще е известен?

Общи условия

Активация на акаунт