Аз искам брак и семейство, а той.....

• 40 069
  • 1 097
  •   1
Отговори
# 315
То не иде реч кариерата да ти е на първо място, а да я има, за да може децата ти да се чувстват добре и обгрижени на всяко ниво. Като започнат хората да казват как единственото важно за детето е да си играеш с него целодневно и ми звучи сякаш децата им никога не порастват. Докато са бебета на 1-2 годинки вниманието е достатъчно да ги прави щастливи, но после идва детската градина, първи клас и изведнъж се оказва, че детето го е срам да ходи с кърпени дрехи на по 100 години, иска да си играе с другите деца и да може да си позволи да ходи на екскурзии с тях, да кара колело, абе... какво ли обяснявам аз.
Напротив, в голямата си част, точно за това иде реч.
Как да ти върви кариерното израстване, без да му пречат деца/ та.
Затова жените с висше образование масово се дърпат да родят по- рано от 35.
Всъщност, си напипал проблема- тия 2 години майчинство, които държавата плаща де факто на 100% през първата година и на минимум през втората, им се свиди да " подарят" на децата си.
И се почват приказки, как не искали да растат в мизерия, едва ли не, та затова по- добре да не ги раждат или да ги хвърлят на детегледачка.

И това не е точно така. Аз например съм с висше образование и съм родила малко преди да навърша 30, освен това съм била в къщи два месеца преди раждането и година и седем месеца след раждането.
Освен това нямам кариера, но имам що годе добре платена работа с нормално работно време.
Така че не би трябвало да се обобщава.

# 316
Хм, в щатите оставането у дома си е част и от климата и от икономиката и имат повече от 2 деца и пак си се вманичават. И как по-точно ще се отрази добре на мъжете, като ги научи, че мама носи и меси ли?
А ако не оставаш у дома заради децата пък съвсем не мога да го оправдая, това са някакви много допотопни схващания, че жените трябва да си гнездят, а мъжете да изкарват пари.

Помисли няма ли да е гот, ако половината работна сила си остане у дома. Ще има повече места за мъжете. Да не говорим, че жените често се съгласяват на по-ниски заплати и са по-послушни. С работна сила от мъже това по-трудно ще стане.  

Нищо допотопно няма, всичко е напълно прагматично: при наличие на малки деца особено, важно е да има един водещ родител у дома. В повечето случаи става така, че е удобно това да е майката. А също така често е хубаво да има един незает възрастен, защото пък хич не е лошо да се живее в добре поддържан дом. Не, всички трябва да търчат, да са заети и да се хранят на крак с полуфабрикати и аламинути.

# 317
  • София
И това не е точно така. Аз например съм с висше образование и съм родила малко преди да навърша 30, освен това съм била в къщи два месеца преди раждането и година и седем месеца след раждането.
Освен това нямам кариера, но имам що годе добре платена работа с нормално работно време.
То, добре че има жени като теб, че ако всички бяха като тези, с кариерите, ще закрием държавата до няколко години. bouquet

# 318
То, добре че има жени като теб, че ако всички бяха като тези, с кариерите, ще закрием държавата до няколко години. bouquet

Тя държавата е за закриване не поради ниска раждаемост  Laughing

Какво се случва с жена, която години наред не е работила, няма трудови навици и способности и която изведнъж губи съпруга си и приходи няма?

# 319

Всъщност така са повечето жени в България. Струва ми се напълно в реда на нещата.

# 320
Такава жена най-вероятно ще си е вързала гащите по няколко начина:
1. Имоти.
2. Застраховка живот на съпруга.
3. Все някога нещо е работила и учила, малко са хората, дето хептен нищо не могат да подхванат. Като се наложи, за няколко месеца ще влезе в ритъм.
4. Ако са в най-трудния период, с малки деца и са млади- то тогава има семейство и приятели.

Общо взето малко са жените, които само да могат да плетат дантела и да сервират чай и нищо друго.

# 321
Хм, в щатите оставането у дома си е част и от климата и от икономиката и имат повече от 2 деца и пак си се вманичават. И как по-точно ще се отрази добре на мъжете, като ги научи, че мама носи и меси ли?
А ако не оставаш у дома заради децата пък съвсем не мога да го оправдая, това са някакви много допотопни схващания, че жените трябва да си гнездят, а мъжете да изкарват пари.

Помисли няма ли да е гот, ако половината работна сила си остане у дома. Ще има повече места за мъжете. Да не говорим, че жените често се съгласяват на по-ниски заплати и са по-послушни. С работна сила от мъже това по-трудно ще стане.  

Нищо допотопно няма, всичко е напълно прагматично: при наличие на малки деца особено, важно е да има един водещ родител у дома. В повечето случаи става така, че е удобно това да е майката. А също така често е хубаво да има един незает възрастен, защото пък хич не е лошо да се живее в добре поддържан дом. Не, всички трябва да търчат, да са заети и да се хранят на крак с полуфабрикати и аламинути.

Ами не, няма да е гот, ще органичи темповете на растеж и ще ти умре икономиката, това ще стане.
А жените се съгласяват на по-ниски заплати, точно защото има някакви очаквания, че ще си седят вкъщи повече време и темподобни глупости, ако повече жени работят и заемат ръководни постове ще се обърне тази тенденция.  И не виждам какво общо има добре поддържания дом със седенето вкъщи, при двама работещи родители е съвсем нормално да се редуват в домакинските задължения. Кой е казал нещо за полуфабрикати, то пък голямата философия да пуснеш една прахосмукачка и да сготвиш, геройство едва ли не, изискващо целодневна заетост. 

# 322
Даже не знаеш какво е добре поддържан дом. Не е само до текущо забърсване. Някой трябва да стои там, да се почеше по главата и да му дойдат идеи за дизайн и уют- ама не така набързо да ги копира от списание, а да вложи сърце, душа и мисъл, индивидуалност и време. Такъв дом е съвсем различен. Не е само прахосмукачка- какво ще кажеш примерно за градина, интериор...

Също така има доста голяма разлика между храна, сготвена от не-притиснат от времето човек и такава, сготвена след работа, ако изобщо имаш физическо време да готвиш. Да, готвенето си е доста голяма философия, както и доста други неша, ако се правят както трябва.

А бързо растяща икономика невинаги се равнява на качествен живот за хората в тази икономика. Даже по-често води до създаване на класа от "усилено работещи бедни" или непрекъснато заети и преработени, високо платени, но без много активи и опции.

# 323
  • София
Какво се случва с жена, която години наред не е работила, няма трудови навици и способности и която изведнъж губи съпруга си и приходи няма?
Не е хубаво да остава много години вкъщи, разбира се.
Трябва да тръгне на работа, но поне 3 години да " подари" на децата си.
За това говорим.
Аз имах възможност с второто дете да работя от вкъщи докато тръгна на предучилищна  и мога да кажа, че е много по- спокоен, с много по- положителен характери  по- сигурен в себе си, отколкото сестра му, която бях принудена да хвърля на ясли на годинка.

# 324
Аха,  интериора, градината, управлението на пресонала и организирането на приеми сигурно също, тук за съвременни жени ли говорим, или за героини на Джейн Остин..
Няма нещо, което да не може да се свърши при добра организация на времето. Минимум уикенда могат да се готвят завързани манджи за през седмицата, ако това ти е целта на съществуването да готвиш и да шиеш пердета.

# 325
Даже не знаеш какво е добре поддържан дом. Не е само до текущо забърсване. Някой трябва да стои там, да се почеше по главата и да му дойдат идеи за дизайн и уют- ама не така набързо да ги копира от списание, а да вложи сърце, душа и мисъл, индивидуалност и време. Такъв дом е съвсем различен. Не е само прахосмукачка- какво ще кажеш примерно за градина, интериор...Всичко е относително. Има стоящи си вкъщи хора, чийто дом е на ръба на поносимото, както и такива, които умеят да постигнат уют и атмосфера. Не зависи от престоя вкъщи, а от естетическите възприятия и възпитание. Това е като с дрехите - има дами с вкус и такива без никакъв усет

Също така има доста голяма разлика между храна, сготвена от не-притиснат от времето човек и такава, сготвена след работа, ако изобщо имаш физическо време да готвиш. Да, готвенето си е доста голяма философия, както и доста други неша, ако се правят както трябва. Тук важи горното за мен - има готвещи страшни буламачи и такива с усет към детайла. Не зависи от ходенето на работа, а от разбирането за ролята на храната, нейното качество и количество

# 326
Няма нещо, което да не може да се свърши при добра организация на времето.

Това е вярно. Но не е ли гот да правиш нещата лежерно и без нужда от сложна логистика?

И какво е лошото на времето на Джейн Остин? Жените са си стояли у дома и са пишели романи. Днес бачкат и пишат туитове...

# 327

И какво е лошото на времето на Джейн Остин? Жените са си стояли у дома и са пишели романи. Днес бачкат и пишат туитове...

Имаш грешна представа за живота на повечето жени през 18. век. Много малко от тях всъщност са имали възможността да си стоят у дома и да пишат романи.

# 328
Да, но за една голяма част стоенето у дома е било работата им. Тоест нито са били супермайки, чиито деца са някакъв проект, нито глезени и гледани жени- а просто са били част от икономиката и уравнението.

Да, имало е и такива, дето работят извън дома, но по-скоро в името на семейството, не на това да са "личности" или да се "доказват".

# 329
Кое и е лошото на времето на Джейн Остин даже не мога да започна да изброявам, ти наистина ли би предпочела да нямаш възможността да отидеш в университет, да работиш, да гласуваш , да се  издържаш сама, въобще да имаш право на мнение? Да не се налага да си личност и да се доказваш, да зависиш 100 процентово от прищевките на баща си и после съпруга си? Сериозно ли? Ако да.. е къде е Саудитска Арабия.

Общи условия

Активация на акаунт