Аз искам брак и семейство, а той.....

• 39 902
  • 1 097
  •   1
Отговори
# 570
Изобщо  тенденцията си е много добра, след н на брой  години даже вероятно ще доведе до еволюционни промени удължаващи фертилитета и ще се реши цялата драма от самосебеси.
Laughing
Дали?
При съвременния начин на живот, при стреса ежедневен, при отровените поголовно храна и въздух, при масовото облъчване и радиация, да не изброявам всичко, хората се разболяват на все по-млада възраст.
Скрит текст:
Скоро попаднах на статистика (макар че не им вярвам особено), че бездетните семейства с проблемна репродукция са се увеличили последните 20 години.СЪжалявам, че не мога да я намеря сега....
А и нали виждам как се "развиват събитията"....в моето детство, затлъстелите деца бяха рядкост, сега всяко второ едва ли не е дебело.В моята младост всичките ми съученички забременяха, родиха нормално здрави деца.Сега доста по-често се случва млади момичета да имат гинекологични проблеми  преди още да решат да пробват да забременеят.
Да, въпрос на избор е кой кога да роди дете.Но този избор би трябвало да е основан на база информираност за всички "За" и "Против", а не на база :"Абе, сега ми се живее, не ми се занимава с памперси и детски ревове...ще го мисля, като стана към 30-те....има време!"

Аха, разболяват се по-млади, ама средната продължителност на живота някакси расте, това първо. 
Второ,  е логично, че ако масата от жени изчакват до по-късно, деца ще имат тези, които нямат проблеми да зачеват по-късно, така че репродуктивния прозорец ще се удължи. Еволюцията на вида не се интересува от индивида.
А конкретния индивид е възможно да е информиран за всички за и против и все пак да е избрал да е към 30те този евент, дори при минималния риск да не му се случи, това трето.

# 571
А пък аз предлагам да спрете да се карате/спамите помежду си.  Peace

А що, аз имам още цял час за подмотване, и не се карам, споря.
Пък ако много спамим да ни заключат темата Simple Smile

# 572
  • София
Скрит текст:
Изобщо  тенденцията си е много добра, след н на брой  години даже вероятно ще доведе до еволюционни промени удължаващи фертилитета и ще се реши цялата драма от самосебеси.
Laughing
Дали?
При съвременния начин на живот, при стреса ежедневен, при отровените поголовно храна и въздух, при масовото облъчване и радиация, да не изброявам всичко, хората се разболяват на все по-млада възраст.
Скоро попаднах на статистика (макар че не им вярвам особено), че бездетните семейства с проблемна репродукция са се увеличили последните 20 години.СЪжалявам, че не мога да я намеря сега....
А и нали виждам как се "развиват събитията"....в моето детство, затлъстелите деца бяха рядкост, сега всяко второ едва ли не е дебело.В моята младост всичките ми съученички забременяха, родиха нормално здрави деца.Сега доста по-често се случва млади момичета да имат гинекологични проблеми  преди още да решат да пробват да забременеят.
Да, въпрос на избор е кой кога да роди дете.Но този избор би трябвало да е основан на база информираност за всички "За" и "Против", а не на база :"Абе, сега ми се живее, не ми се занимава с памперси и детски ревове...ще го мисля, като стана към 30-те....има време!"

Кой си е повярвал толкова, че е решил, че може да определя на какво трябва да се основава изборът на друг възрастен човек?

# 573
Уж сте умни жени, а не се сещате, че "средна продължителност" не е добра мярка, защото тя включва детската смъртност и показателят се повишава много, много лесно.

Истинското мерило е "life expectancy at 40", която се повишава доста по-бавно. И в миналото, и сега, стигнеш ли 40, те чакат общо взето еднакъв брой години. Да, в някои здравни системи могат да ти удължат живота с едно последно (гадно и болно) десетилетие, но няма с много да ти увеличат най-здравите и активни години.

Та така за тайминга.

# 574
 Така е, затова нищо не може да ти върне младите години и живота след порастването на децата не може да се сравни с този, който си имал възможността да живееш преди появата им.
  Та гледайте добре, докато имате възможност да избирате, гледайте добре, както казваше Акела на братята вълци Laughing

# 575
Скрит текст:
Laughing
Дали?
Скрит текст:
А и нали виждам как се "развиват събитията"....в моето детство, затлъстелите деца бяха рядкост, сега всяко второ едва ли не е дебело.В моята младост всичките ми съученички забременяха, родиха нормално здрави деца.Сега доста по-често се случва млади момичета да имат гинекологични проблеми  преди още да решат да пробват да забременеят.

Аха, разболяват се по млади, ама средната продължителност на живота някакси расте, това първо. 
Второ,  е логично, че ако масата от жени изчакват до по-късно, деца ще имат тези, които нямат проблеми да зачеват по-късно, така че репродуктивния прозорец ще се удължи. Еволюцията на вида не се интересува от индивида.
А конкретния индивид е възможно да е информиран за всички за и против и все пак да е избрал да е към 30те този евент, дори при минималния риск да не му се случи, това трето.

Напротив, ако бабите ни са живели докъм 80-90, днешните баби не доживяват до 70.Единици са тези, които стават дълголетници.
На все по-млада възраст хората са сполетявани от болести като високо кръвно, диабет, инфаркти, инсулти...все болести на старостта, ама в миналото.Днес е вече нещо "нормално" мъж на 35 да бъде треснат от първия инфаркт.
За раковите заболявания при жените да отварям ли дума?
Ако наистина те вълнува, а не просто запълваш скучаещото си време с празнословия, потърси си статистики, пълно е с информация колко жени са заболявали преди 30-40 години от рак, и колко днес.
А това, 40 години да стане нормална възраст за безпроблемен фертилитет, е в сферата на абсолютните фантазии.Дори и да има такъв минимален шанс да се случи, то ще е вероятно след толкова милиони години, че Земята отдавна ще се е затрила.От човешките глупости, които я съсипват с бесни темпове.

Ха, годините на младежките ми забавления бяха едни от най-хубавите ми досега. Категорично не бих се отказала от тях. А и за какво?
Защото съдбата е била благосклонна към теб и си родила заветното дете.    Laughing
Я си представи обаче, че работата не се беше получила и сега беше самотна, без дете и без мъж.
Нито веднъж ли нямаше да съжалиш за пропилените години в безкрайни, най-често безсмислени купони и запои, и да си кажеш:"Що ми трябваше да отлагам толкова?При малко повече мисъл от моя страна, сега можех да имам всичко-и мъж , и дете, и забавленията си.А аз нямам нищо, освен спомени..."?

# 576
 Аз да питам, вие като сте били млади, забавленията ви в предимно купони и запои ли са се изразявали, та само това ви идва наум винаги в такива теми? Пияници ли сте били, що ли, толкова ли сте се напивали, какво сте пили толкова и на какви купони сте ходили, признайте си.

# 577
"Порастване" е доста условно, станат ли на 5-6 тия деца
, вече е доста лесно да си осигуриш доста голяма доза лежерни моменти. Че и да им се насладиш още повече като вид награда за усилията, докато активно отглеждаш малки деца, което си е най-трудния период, но минава бързо.

Иначе има още една добра причина за тайминга и това е, че бременността предизвиква промени в някои тъкани на жените, като така ги прави по-устойчиви на влиянието на естрогени. А жените днес имат доста високи нива не само на естрогени (заради ранна менструация, малко на брой бременности и кратки периоди на лактация), но и на ксеноестрогени (всичко е парфюмирано и ароматизирано, опаковано в пластмаса). Така че раждайки след 30, даваш на гърдите си още едно десетилетие, в което хем да са в нетрансформирано състояние с незрели клетки, хем да се къпят в хормонален коктейл. Не е симпатично.

Ирис, не купони и запои, разбирам го това с лежерните забавления, но и то доскучава. А след като съм отгледала едно дете, знам, че не е обет за вечна аскетичност от тоя момент нататък. Като възрастен човек се научава как да го кара лежерно, ако поиска. Именно понеже и аз обичам да няма натиск, се чудя как човек може съзнателно да си причини 5-годишно на 40-годишна възраст...

# 578
  • София
...
Ха, годините на младежките ми забавления бяха едни от най-хубавите ми досега. Категорично не бих се отказала от тях. А и за какво?
Защото съдбата е била благосклонна към теб и си родила заветното дете.    Laughing
Я си представи обаче, че работата не се беше получила и сега беше самотна, без дете и без мъж.
Нито веднъж ли нямаше да съжалиш за пропилените години в безкрайни, най-често безсмислени купони и запои, и да си кажеш:"Що ми трябваше да отлагам толкова?При малко повече мисъл от моя страна, сега можех да имам всичко-и мъж , и дете, и забавленията си.А аз нямам нищо, освен спомени..."?

А, момент. Вярвам, че за толкова години съм опознала мъжа си и нищо досега не ме кара да смятам, че е от тези, които зарязват жените си заради здравословни проблеми. Ако пък съм се объркала, значи още по-добре. Твърдо вярвам в максимата "По-добре сама, отколкото зле придружена". Обаче няма как да съжалявам за време, което години след това ме кара да се усмихвам. Единственото, за което съжалявам от станалото тогава е, че прекратих много грубо една тогавашна връзка.

Така е, затова нищо не може да ти върне младите години и живота след порастването на децата не може да се сравни с този, който си имал възможността да живееш преди появата им.

Вярно е yes

# 579
Скрит текст:
Laughing
Дали?
А и нали виждам как се "развиват събитията"....в моето детство, затлъстелите деца бяха рядкост, сега всяко второ едва ли не е дебело.В моята младост всичките ми съученички забременяха, родиха нормално здрави деца.Сега доста по-често се случва млади момичета да имат гинекологични проблеми  преди още да решат да пробват да забременеят.
Кой си е повярвал толкова, че е решил, че може да определя на какво трябва да се основава изборът на друг възрастен човек?
Защо реши, че някой нещо на някого определя?
Предполага се, че човек на възраст около 20 и нагоре, вече е събрал достатъчно "мозък" за да мисли и да знае, че всяко съзнателно взето решение, за каквото и да е, се взима на база някаква информация.
Прост, елементарен пример:свършил ти е хляба и излизаш да купиш.Как решаваш откъде да го купиш?Мислиш в кой магазин си виждала хляб и тръгваш към него, или изобщо не се замисляш и почваш да обикаляш магазините наред, докато попаднеш на такъв, в който продават хляб?    Laughing
А за толкова важно нещо като дете, след като си решила, че така или иначе го искаш и все някога ще го имаш, не е ли редно осъзнатото решение да чакаш, докато станеш на 30+ да е взето на база информация какво можеш да очакваш като последици от решението си?
И не е ли прекалено глупаво такова решение да е взето на база"Ай, как ми се купонясва....не ща сега пък деца."?

# 580

Кукумицинка, какво разбираш от "внимание" и "деца"?

Повечето хора, да ти кажа, са отчайващо бавни, ако трябва да съставят текст. Голяма мъка е. Аз мога да създавам доста по-сложни текстове, така че не ми отнема кой знае какво внимание да пиша в БГ-Мама.

Съдейки по племенниците ми колко са времеемки, дори само задължителната им програма като хигиенизиране, преобличане, хранене и пр., без волните занимания с пеене на песнички, четене на приказки и т.н., отнемат си време децата. Твоите явно са на задължителния минимум.

Нали се сещаш, че повечето хора, които с такива родилни мъки съставят текст, го разбират още в прогимназията и се насочват към дейности, неизискващи съставянето на текстове. Тези, които го вършат, се справят достатъчно добре, ако разчитат с това да си вадят хляба, иначе биха умрели от глад.

# 581
Скрит текст:
Скрит текст:
Laughing
Дали?
Скрит текст:

Аха, разболяват се по млади, ама средната продължителност на живота някакси расте, това първо. 

Напротив, ако бабите ни са живели докъм 80-90, днешните баби не доживяват до 70.Единици са тези, които стават дълголетници.
На все по-млада възраст хората са сполетявани от болести като високо кръвно, диабет, инфаркти, инсулти...все болести на старостта, ама в миналото.Днес е вече нещо "нормално" мъж на 35 да бъде треснат от първия инфаркт.
За раковите заболявания при жените да отварям ли дума?
Ако наистина те вълнува, а не просто запълваш скучаещото си време с празнословия, потърси си статистики, пълно е с информация колко жени са заболявали преди 30-40 години от рак, и колко днес.
Скрит текст:
А това, 40 години да стане нормална възраст за безпроблемен фертилитет, е в сферата на абсолютните фантазии.Дори и да има такъв минимален шанс да се случи, то ще е вероятно след толкова милиони години, че Земята отдавна ще се е затрила.От човешките глупости, които я съсипват с бесни темпове.

Намерих си статистика,  Heаlthy life expectancy(HLY) индекса за европейския съюз, вярно не са включени бабите, обаче не изглежда въобще чак пък толкова трагично положението. За наблюдаваните години (2007-2012)се е вдигнал като цяло life expectance-a с 1.1, а HLY  е над средния за европейския съюз и сравнително стабилен с тенденция да се покачва :

http://maryland.mri.cnrs.fr/ehleis/pdf/CountryReports_Issue8/Bulgaria_Issue8.pdf

А не мисля че ще са милиони годините, и за няколко хиляди са се случвали и по-драстични от еволюционна гледна точка промени.

# 582
Кукумицинка, племенничките ти са близначки и са първо раждане, нали? Така се гледат първи деца.

Второто дете...от една седмица не ми позволява аз да я храня, оставям й храна и я изяжда. Даже 2-3 пъти си донесе чинията до мивката. Вторите деца също така не се преобличат толкова често, да не говорим, че ако се наложи, отнема...минута и половина. А говоренето и разказването си вървят, докато си върви денят- нали говориш и комуникираш с детето. Има си и игри, в които детето е концентрирано в някаква задача като местене на играчки от една кутия в друга и тогава вече няма нужда да му говориш. Също така няма нужда да кръжиш над него, докато се разхожда из обезопасени пространства. Пеенето е по избор- аз не пея, свиря.

Децата изглеждат много страшни от гледна точка на момите:) но всъщност с времето нещата стават доста по-лесни, а родителите задобряват.

# 583
  • София
Скрит текст:
Laughing
Дали?
Защо реши, че някой нещо на някого определя?
Заради подчертаната в червено реплика. Но ако бъркам, то отговорът ми е "Не, не би трябвало това да е основанието за избор на всички, защото хората са различни, макар че при мен участваше наравно с другите доводи."

Предполага се, че човек на възраст около 20 и нагоре, вече е събрал достатъчно "мозък" за да мисли и да знае, че всяко съзнателно взето решение, за каквото и да е, се взима на база някаква информация.
Прост, елементарен пример:свършил ти е хляба и излизаш да купиш.Как решаваш откъде да го купиш?Мислиш в кой магазин си виждала хляб и тръгваш към него, или изобщо не се замисляш и почваш да обикаляш магазините наред, докато попаднеш на такъв, в който продават хляб?    Laughing
А за толкова важно нещо като дете, след като си решила, че така или иначе го искаш и все някога ще го имаш, не е ли редно осъзнатото решение да чакаш, докато станеш на 30+ да е взето на база информация какво можеш да очакваш като последици от решението си?
И не е ли прекалено глупаво такова решение да е взето на база"Ай, как ми се купонясва....не ща сега пък деца."?
Не и ако отговаря на истината. Тогава отлагането е по-разумното, а раждането на дете при такива условия е пълна глупост.

# 584
Между другото, освен YOLO и FOMO, "Аз съм уникална снежинка" е третото мото на това поколение, което парадоксално е невероятно стадно...

Странно как чисто емоционален избор (не искам, не ме кефи) се представя като "разумен"...

Общи условия

Активация на акаунт