Аз искам брак и семейство, а той.....

• 39 817
  • 1 097
  •   1
Отговори
# 750
Има една хубава думичка, с още по-хубаво значение - баланс.
Ограничаваш малко от едното, за да се отвори място за другото.
Както вече КАЗАХ - трябва да им дадем повече от това просто да ги родим. Но все пак - трябва да ги родим.

За това никой не спори, спорът беше за възрастовата граница, кога това да се случи.

# 751
Аз също родих на 23, преди 19 години. Вие говорите от днешна гледна точка - да изчакам, докато...Ами тогава вече никой не знаеше докога ще трябва да чака. От 89 до 95 бяха минали 6 години, в които всеки постоянно ни уверяваше, че вече сме стигнали дъното и сега се оттласкваме.Това го чувах 93та, 94 пак и т.н. Никой не каза, че 97 щяло да има криза. Тези неща, които сега се имат за даденост (да не разчиташ на дохода на бащата, на дома на фамилията и на бабината градина), тогава не бяха такова ежедневие.
 Но и сега, като гледам какво се случва по света, според мен няма гаранции, че бъдещето ще е само по-добро и по-добро. Е, в едно по-лошо бъдеще е по-лесно без деца.... Но никога няма всички светофари да се зелени.
 И сравнявате детето на селянката с детето на гражданката - ами много е вероятно селското дете да израсте по-здраво и закалено от гражданчето.
 Аз като цяло имам по-различно виждане по тия въпроси - че природата отдавна е показала пристрастието си към младите майки пред мъдрите, че вероятно гените на нашите цигански връстнички ще пребъдат през вековете, докато нашите ... не знам. Та съм с мисълта, че може би начинът, по който мислим, природно е неправилен.

# 752
  • София

Да, ама тогава е бил социализъм, а той не оставяше без "кариера" никой. Да работиш е било задължително и то, каквото ти намери държавата. Сега не е така. Ако не си пазиш работното място, ще ти го вземат бързо, особено ако е апетитно. Ако не се квалифицираш непрекъснато, няма високи доходи. Времената са много различни от към работа, затова сравнението тогава и преди не е много уместно. Peace
Боже, кой ти ги разправя тия недомислици?
Как така ще ти намери държавата работно място?
Та, нали ти решаваш какво искаш да завършиш, каква професия да избереш и къде да кандидатстваш за работа!?
Държавата само ти пазеше работното място до навършването на 7 г. на детето, ако решиш да си го гледаш вкъщи или да започнеш нещо почасово, като в това време на основната ти работа не течеше трудов стаж.
Всъщност, ти през целия си трудов живот, трябва да се квалифицираш, за да останеш на позицията си, но доходите ти не могат да растат безкрайно, нали?
По логиката- няма да имам деца до 35, за да се квалифицирам, излиза че, когато си на 45- 50г. и детето ти има най- голяма нужда от финансова поддръжка, ще си преминала отдавна билото на развитие и доходи.

# 753
Скрит текст:

Да, ама тогава е бил социализъм, а той не оставяше без "кариера" никой. Да работиш е било задължително и то, каквото ти намери държавата. Сега не е така. Ако не си пазиш работното място, ще ти го вземат бързо, особено ако е апетитно. Ако не се квалифицираш непрекъснато, няма високи доходи. Времената са много различни от към работа, затова сравнението тогава и преди не е много уместно. Peace
Та, нали ти решаваш какво искаш да завършиш, каква професия да избереш и къде да кандидатстваш за работа!?
Държавата само ти пазеше работното място до навършването на 7 г. на детето, ако решиш да си го гледаш вкъщи или да започнеш нещо почасово, като в това време на основната ти работа не течеше трудов стаж.
Всъщност, ти през целия си трудов живот, трябва да се
квалифицираш, за да останеш на позицията си, но доходите ти не могат да растат безкрайно, нали?
По логиката- няма да имам деца до 35, за да се квалифицирам, излиза че, когато си на 45- 50г. и детето ти има най- голяма нужда от финансова поддръжка, ще си преминала отдавна билото на развитие и доходи.

Това болднатото по назад се коментираше (или в другата подобна тема), че след 45г. вече си никой за работодателите и гледат да те сменят с някоя по-млада и засукана мадама  smile3555, та каквото, който е градил/издигал на работното място - това е, след 45 - надолу!
Омагьосан кръг е и няма верен път! Скоро четох нещо от рода на "Ето, живота ме поставя пред кръстопът, а като стигнах, то било кръгово!"
 Живот - план конспект или рецепта няма!

# 754
Аха, те децата на селянките, които цял живот са на нивата, нямат 8 клас образование и не са пътували даже до най-близкия областен град имат абсолютно същото качество на живот като на една образована (колкото и да е омразна думата в тоя форум изглежда), разполагаща с ресурси и имаща широк кръгозор жена. Права си, що ли не се хвана да копам в градинката на баба, че да не е за сметка на децата усъвършенстването ми.

Виждала ли си скоро селянчета? Щото аз се позагледах, и родопски, и от пловдивското поле. Първо, в детската градина са по 7-8 деца, не по 30 и едва ли са постоянно болни. Второ, може да не са облечени от мола, ама са по-хранени и високи, щото не им носят изискана детска кухня, ами имат домашни продукти и мама на село не е прекалено образована, та да ги варди от тях.

# 755
  • София

Скрит текст:
Всъщност, ти през целия си трудов живот, трябва да се квалифицираш, за да останеш на позицията си, но доходите ти не могат да растат безкрайно, нали?

Държиш ли на подчертаното твърдение в този вид?

# 756
Ох извинявай, не знаех че критерия за качество на живот е колко сме охранени, приемам поправката. Друго имах предвид и мисля, че ме разбра.
А относно социализма - ами аз не го помня, но и на мен са ми обяснявали, че държавата ти намира работно място, даже си длъжен да работиш там три години, ако учиш държавна поръчка, ако ще да си от Русе, а да са те зафичили във Видин, така са ми разказвали. Какво кандидатстване и избиране в такъв случай?  newsm78

# 757

Абе ти шегуваш ли се, аз не съм толкова стара. Говоря за съвсем демократично минало, има няма 25 годинки откакто сме все демокрация Grinning

# 758
Абе важно си е при децата в ранните години- буквално може да им прецакаш мозъка. Ако ги отгледаш вяли, криви и неподвижни, голяма работа, че имаш възможности- те може въобще да не се възползват от тия възможности. Около мен са все хипер-амбициозни родители, явно ще има възможности, обаче дечицата са градски и направо им свършва батерията на моменти. Има някакво разминаване между богатство и резултати.

# 759

Виждала ли си скоро селянчета? Щото аз се позагледах, и родопски, и от пловдивското поле. Първо, в детската градина са по 7-8 деца, не по 30 и едва ли са постоянно болни. Второ, може да не са облечени от мола, ама са по-хранени и високи, щото не им носят изискана детска кухня, ами имат домашни продукти и мама на село не е прекалено образована, та да ги варди от тях.

Абсолютно. Мналото лято съм снимала две детски градини на село, трябва да ви ги покажа някой път - реновирани, прекрасни, с басейн, децата са по десетина в група, по цял ден на чист въздух и природа и удома на двора, с домашния зеленчук и плодове. Трудно мога да си представя по-благоприятна обстановка за малко дете от добре уредено село.

А относно социализма - ами аз не го помня, но и на мен са ми обяснявали, че държавата ти намира работно място, даже си длъжен да работиш там три години, ако учиш държавна поръчка, ако ще да си от Русе, а да са те зафичили във Видин, така са ми разказвали. Какво кандидатстване и избиране в такъв случай?  newsm78

Кандидатстваш си каквото си искаш, всеки може да учи каквото избере, стига да го приемат, но после има 3 години разпределение да работи където го разпределят. И имаше жителство... въобще известни неща, даже се чудя толкова ли е трудно човек да се информира коректно , а да не си доизмисля и вярва неща, които не са истина Grinning

Последна редакция: пт, 20 ное 2015, 17:15 от Iris04

# 760
Мда, и после като пораснат и отиват да го берат тоз прекрасен зеленчук, щото на село работа няма Идилия направо.

# 761
  В някои села няма работа, така е.

# 762

Става въпрос, че като завършиш образование, държавата ти определя работното място. Например, имало е хора, които след завършване на висшето, от София отиват в провинцията по разпределение. Лекари са. Не е ли било така? Свободен пазар не е имало за работа, където те назначат там отиваш. Естествено с връзки и членство в БКП е могло да работиш каквото си поискаш.

Не, по логика излиза, че няма да имаш деца, докато не си стъпиш на краката и докато не изкарваш пари, които да покриват нужди от наем, храна, забавления и ей такива работи. А затова ти трябва добра работа, а за нея кандидати бол. За това става въпрос, и затова отлагат раждането. Търсят си мястото хората и е нормално предвид сегашните условия.

# 763

Абе ти шегуваш ли се, аз не съм толкова стара. Говоря за съвсем демократично минало, има няма 25 годинки откакто сме все демокрация Grinning

За кое да се шегувам? Аз говоря за социализма, не говоря за прехода, нито за сега. Та по време на соца да "правиш кариера", същото ли е като сега? Май не е.  Да не говорим, че отговарям на Абсурт, а не на теб.

# 764
 Обърках се, Ана Бел, понеже тя ме е цитирала,  а пък ти отговаряш на нея. Права си, така е , съвсем различно е било за нашите родители, отколкото е сега и за кариерата, и за намирането на работа.

Общи условия

Активация на акаунт