Ще замразите ли стволови клетки

• 4 151
  • 24
  •   1
Отговори
# 15
  • София
Milenkataa, много благодаря за този професионално оформен отговор. Именно това с времето и нивото до което са стигнали опитите ме разколебава. С две думи аз го виждам "Я камилата, я камиларя". Ако човек ги има излишни 5-6 000 не е чак таква болка за умиране да се плати, но ако ги няма вече си е от значение.

# 16
  • над кукувичето гнездо
То, Milenkataa, както и Вие сте написала, по принцип всички клетки са с предизвестен брой деления, не само стволовите. Но докато станете на 40-50 г голяма част от соматичните Ви клетки са си изделили деленето, а в това време съхранените стволови са си стояли кротко замръзнали и си чакат възможността тепърва да започнат да се делят.
Аз, като молекулярен биолог, смятам, че съхраняването на стволови клетки е възможност безценна, за даване на втори шанс, ако се случат някои ситуации. Знаем хиляди случаи нахора, подредени в опашка да чакат своя шанс да срещнат съвместим донор, при условие, че те са могли да бъдат такъв на себе си, срещу няколко хиляди (като се замисля за какви глупости хората са склонни да теглят кредит или да спестяват, а за тази възможност да нямат пари, защото им е бъдеще-неясно...). Още повече, че постоянно си вървят клиничните изпитвания и след 20 г може да са постигнати много неща. ДНК е открита преди едва 70 г. Никой не твърди, че стволовите клетки са панацея. Имат потенциал да подпомогнат оздравяването в някои случаи, а не при всички заболявания. Науката не спи и постоянно се правят нови и нови опити за използването на стволовите клетки. Вече има опция за съхранение на клетки не само от кръвта на пъпната връв, а и от самата тъкан, както и от млечен зъб. Не случайно се вземат от различни места, защото стволови, но все пак са леко диференцирани, а не "непокътнати" бластоцитни, и за това могат да служат за възстановяване на определени тъкани, а не на всички.

П.П. Все пак, дебелите книги, включително и тези по цитология, т.е. там от където черпим генерално знанията си, се пишат на базата на платените статии, за които става въпрос и се обновяват ежегодно с нови, допълнени издания. Осен това, съм сигурна, че в ncbi има достатъчно отворени статии, за когото се интересува

И, последно, защото не ми се водят спорове, още повече нАучни, че нямам време да ровя за доказателства, ако Вие имате едни излишни 4-5 000 лв, бихте ли замразили стволови клетки, ей така, за всеки случай?

Peace

# 17
  • София

И, последно, защото не ми се водят спорове, още повече нАучни, че нямам време да ровя за доказателства, ако Вие имате едни излишни 4-5 000 лв, бихте ли замразили стволови клетки, ей така, за всеки случай?

Peace

Определено ако имам свободни средства в такъв размер, няма да се замисля! Това си е застраховка като всяка друга, даже във времето излиза "евтина".

По отношение на кредити за далече по-прозаични неща, това е една друга много сложна тема за българската народо-психология. Убедена съм, че почти всички, които се чудят за съхранение на стволови клетки са далеч по-трезвомислещи и хора, които много добре си правят сметка на финансовото състояние. И от там идва "драмата". Дали да ги инвестират в това или в нещо друго за детето си, което може да му е повече от полза в момента, в началото на живота.

Моята лична "драма", освен липсата на тези свободни средства, е дали мога да вярвам какво се случва с пробата - дали ще я оценят правилно (тоест за нищо да не става, ама да я "съхранят"); ще я съхранят ли наистина правилно (от взимането до замразяването); ако наистина ни потрябва - какво ще получим, и ако ни кажат че я "няма" или знам ли; ами ако стане нещо с мястото за съхранение и разни такива щуротии.

# 18
  • над кукувичето гнездо
За това, както по-горе, мисля, писах, идете при представители на различни фирми, разберете техните условия, четете проекто-договор, питайте, разгледайте сайтовете им в интернет. Ние така си избрахме. На еднин курс за бременни идваха от две фирми, при трета отидохме ние, разбрахме, питахме, избрахме. Ще научите повече, отколкото тук. Поне така си мисля newsm78 В крайна сметка, никой не може да ви задължи да подпишете нищо, но може да научите много. Както се казва, нищо не губите. Повечето предлагат и схеми за разплащане. Единствено бих гнорирала родната банка, колкото и грубо да звучи, именно заради въпросите, които ви притесняват. И не е заради кадърността на колегите, но аз не бих била сигурна в условията.

# 19
И аз, като един молекулярен биолог, подкрепям грамотното мнение на isa-pisa. cheers!  Grinning

# 20
И ние се чудехме дали си заслужава. Взехме решението след като жената на братовчеда на ММ се разболя от лимфома и я лекуваха със стволови клетки. Аз имам лоша семейна история с различни ракови заболявания и реших, че ще ги прежаля, но ще се моля всеки ден, да не ни потрябват. Замразихме кръвна проба и тъкан от пъпната връв в Крио Сейф. Като цяло съм доволна. Да се надяваме, че повече няма да ми трябват.

# 21
Isa_pisa,факт е че постоянно се правят изследвания,но за съжаление смятам,че в България не можеш да си 100% сигурен дали реално ще спазят договора,който се подписва.Не защото смятам,че няма подготвени кадри в България,напротив има много и такива,които се връщат от обучения и работа в чужбина,а защото видях на практика как се наемат лица,които не са подготвени за дадена позиция,както в частни клиники,така и в държавни университетски(и то от най-известните такива).Реално има медицински лица прилагащи практики и методи,които незнаят защо се прилагат така,а и нямат желание да разберат,камо ли да четат журнали.Да видиш как старши лаборант не иска да иде на международна конференция с водещите в областта,защото не отбира от английски или пък работят с апаратура,на която не разбират какво изписва при проблем и все пак отиват на въпросната конференция,защото иначе трябва да отстъпят място на младия колега,на когото му е интересно да разбере какво се случва по света,за да може да е в помощ на колеги и пациенти...И междувременно наемането става чрез "тоя е човек на директора" и този,който те карахме да доведеш на интервю не става,защото е бакалавър(нищо,че е подготвен в пъти повече за въпросната позиция от другия,но има нещастието да учи магистратурата в момента).
Като цяло това е мнението на моето семейство,а и всяка фирма има навика да пропуска малки "досадни" подробности за дейността си.Няма да намерите представител на комисионна зависеща от сделката сключена с вас и други бъдещи родители,да Ви каже,че новите двама колеги не са мн подготвени да се справят с поставените задачи,но ги обучават в момента,но пък и тези дето ги обучават не им се занимава да ги обучат качествено(защото не харесват шефа,заради който са ги наели).
Не се съмнявам в науката,а в практиките които прилагат в България.Смятам,че темата е доста непозната за повечето хора и може много да се спекулира с нея.
Затова всеки сам преценява.Ако вие сте видели друго,ще е прекрасно.И все пак мисля,че правилното решение е информираното такова,а не сляпо доверие от типа "щом е толкова пари,няма как да е лошо".

# 22
 Цветомира, да, това с фамилната обремененост е фактор при взимането на решение, определено. Както писах по-нагоре сега съжалявам, че не го направих, но с второ дете ще замразя.

# 23
  • над кукувичето гнездо
Milenkataa, общо взето повтаряш последното ми изречение, но с много повече думи. Само че ми се струва нередно, заради някакви недодялани колеги в една закърняла и ръждясала система, да пишеш по форумите професионално мнение, че съхраняването на стволови клетки е безсмислено, защото науката не е напреднала достатъчно, че да ги използва (без да искам да съм груба и неделикатна, още повече към непозната бременна жена, но от последователността на постовете ти така излиза newsm78).
 Peace

Избрахме фирма, при която взетата проба лети директно до лаборатория в нормална държава, където се обработва и съхранява. След известно време ни се обадиха, казаха ни резултатите от моите изследвания, полученият брой клетки, това, че всичко е ОК и че след еди-колко-си време може да отидем за сертификата. Чак тогава започнахме да плащаме вноски. Условията бяха такива, че ако някое от гореописаните неща не е според изискванията за съхранение, ни връщат половината от първоначалната вноска и всичко приключва. Готова съм да се лиша от някои дребни, и не чак толкова, удоволствия, за да мога да покривам месечна вноска. Това е най-нормалното нещо, което мога да направя за детето си. Пък който иска да вижда търгаши, вижда само търгаши...  Wink Всеки сам си решава.

Пожелавам ви здрави и щастливи бебета!  newsm24

# 24
Isa_pisa,никъде не казвам,че е безсмислено съхраняването на стволови клетки.Моята област е с друга насоченост и ползвам това което знам,за да взема решение(всеки се специализира в това което му е интересно и не вярвам да съм единствен мол.биолог на това мнение).
Реално,ако не се намирах в България бих съхранила стволови клетки,но за момента съм все още тук.Отделно на това,това е моето мнение основано на това което съм писала,а и на други неща които съм видяла,но не ми се ще да е така и при тъканните банки.И съвсем друг въпрос е,че след година ни предстой да заминем в чужбина,а не е сигурно дали няма да е зад океана,което отново не е без значение.За мен е резонно да си го позволим в случай на фамилна обремененост.Тогава не е лукс,а необходимост.
Все пак това е форум,за да споделите мения и опит или поне едно от двете.Не пожелавам на никого да разбира дали е сгрешил при този избор.И отделно цената за съхранението и обработката на стволовите клетки,като цяло няма как да е малка с оглед годините и съм по-скоро скептична към тъканни банки предлагащи подозрително ниски цени.

Общи условия

Активация на акаунт