Кога бебетата започват видимо да разбират думите?

• 13 669
  • 82
  •   1
Отговори
# 15
Имайки предвид, че въпросните близнаци ги бяха юрнали да ядат манджи и сокове на 5 месеца, сигурно очакват, че на 9-10 ще казват моля, благодаря и ще се хранят с нож и вилица...по препоръка на свекървата.

# 16
  • най-шареното място
Ако едно дете разбира какво му говориш, какъв е шансът да не разбира, че ти го мислиш за неразбиращо? Как да се държи тогава? Simple Smile

Това също е позволение от страна на родителя.

# 17
  • София
Към 1г. Всичко разбират ама се правят на луди  Flutter
Детето ми е на година и мога да кажа, че изобщо не разбира. Да, знае думата не и не я изпълнява, но я е запомнил и то по тона, а думи не разбира!

Разбира се. На 1 година мозъкът още не е достатъчно развит за да разбира какво означават звуците, подредени в думи и тяхното специфично значение.

# 18
  • Варна
момичета, по кабелната телевизия има една програма за бебета = Бебе ТВ. От Кога смятате, че мога да я пускам на Малчето и то да се заглежда? Благодаря ви  Hug Hug Hug

От никога, няма смисъл, можеш просто да играеш с него.

Иначе по темата - да, разбират от много малки, но моето започна да изпълнява от 2 годишно и то не всичко - само ако му е поднесено като нещо супер забавно (напр. "хайде вземи този потник и го хвърлиииииииии в пералнятаааа, баааамммм") или ако е на кеф, а в последното време и ако му кажа с тънък глас "мноооого те моляяяяя". Но по-голямата част от нещата ги прави, когато го помоля. Вече на 2г и 10м и сам се присеща да оправи/подреди/прибере нещо дребно. Все още лесно се съгласява, ако му откажа нещо (естествено, в повечето пъти се предлага алтернатива, но ако няма възможност и за това, се примирява и не прави скандали).

# 19
Иска ми се да мога и да посвърпшвам нещо ...

# 20
  • Пловдив

На колко месеца е детето?
Винаги има как да се свърши домакинската работа,но и детето да не е залепено на телевизора.Моята малката изобщо не гледа.Не виждам полза,само вреда

# 21
  • София
Разбиране на думи и изпълнение на задачи или забрани са доста различни неща. А по-точно - последователни етапи в развитието. Първо започва да разбира, а по-късно може и да изпълнява.

# 22
А каква е целта на темата? Авторката какво иска? Има редактирано  в 1 пост и затова не ми е ясно. Иначе взимаш някоя книга за развитието на детето и там е обяснено горе-долу кога какво разбира. Най-сигурна бях, че ме разбират след като проговориха стабилно на около 2 г.-2,5 г. На 3 със сигурност, защото вече можеха да ми отговорят ясно. Но, откакто са проходили се говори - дай това, дай онова, къде е мечо, не пипай там, къде е мама и т.н. Жилището се обезопасява все едно кой колко е разбрал.

# 23

Винаги има как да се свърши домакинската работа,но и детето да не е залепено на телевизора.Моята малката изобщо не гледа.Не виждам полза,само вреда

сега е на месец и половина, но ми се налага да помагам и на ММ в работата,  и затова трябва да отделям време - на спокойствие и по възможност тишина, и тези ангажименти. Сега е горе-долу добре, тъй като спи прилично време. Но като пораства, сънят намалява, знам си аз ...  Embarassed

# 24
  • София

сега е на месец и половина, но ми се налага да помагам и на ММ в работата,  и затова трябва да отделям време - на спокойствие и по възможност тишина, и тези ангажименти. Сега е горе-долу добре, тъй като спи прилично време. Но като пораства, сънят намалява, знам си аз ...  Embarassed

Първата година е добре, но втората ... забрави за спокойствието и да правиш нещо, освен да се занимаваш с него.

# 25
  • София
Истинско разбиране започва около деветия месец. Обезопасяването на средата е задължително. Да се разчита на бебето да се пази самичко е рецепта за травми.

# 26
  • най-шареното място
Специално бебетата нямат нужда от обезопасяване на дома, защото не остават сами.
Те и не остават сами извън леглата си обикновено.

# 27
  • София
И като не остават сами, какво? Белята става и пред очите на възрастните. По-лесно е да се сложат тапи на контактите и пр., отколкото да стане сериозна травма. От детския травматизъм основният процент е именно вкъщи, и то в присъствието на възрастен. Не е случайно, че до 3-годишна възраст се водят бебета - тогава завършва първият основен етап на развитие е съзряване на мозъка, включително структурите, отговарящи за волевия контрол и нещо като планиране и прогнозиране на волевите действия.

На 9 месеца вече пълзят, успяват и да се метнат през леглото, не зная някои бебета как успяват да го направят, но съм го виждала с очите си.

# 28
  • София
На 9 месеца точно започват да падат от леглото!
Оставиш го на спалнята за секунда - та-дам и е паднало!
Един-два месеца по-късно прескачат и преградите на леглото си.

# 29
  • София
Много е индивидуално както и всичко останало с децата:) Нашият дивак разбира доста неща и реагира, изпълнява засега. Има и речник от 10тина думи вече. Иначе познавам деца на 2,5 год, които не говорят въобще почти и водят мама за ръка да покажат, но пък правят други неща:) До дете си е.
За телевизията знам, че колкото по-късно, толкова по-добре. И да не се оставя дълго време също, защото имали забавяне на проговарянето (под 2 години). Познавам и деца, които не проявяват никакъв интерес към телевизора обаче:)

Скрит текст:

Общи условия

Активация на акаунт