Кога бебетата започват видимо да разбират думите?

• 13 653
  • 82
  •   1
Отговори
# 60
има и 3 годишни деца, които отговарят заучени неща само за да кажат нещо
пример .... къде е мама?
то казва на работа, като майката си е в къщи детето знае и му е обяснявано преди това че е там
друг пример-  на колко години е мама то казва на 4 - извода е че нищо не разбират, не случайно казват най- умни са  деца, който започват да говорят, когато вече всичко са осмислили.

# 61
  • София
Това за умността, осмислянето и проговарянето е пълна глупост. Кой ви ги казва такива щуротии!

# 62
Това за умността, осмислянето и проговарянето е пълна глупост. Кой ви ги казва такива щуротии!
Сигурно този, който си мисли, че дете на 3 години разбира каква е разликата между 4 и 37, както и какво е утре, днес, след малко и след 2 дни.

# 63
Те и деца на 10 все още не разбират много неща, но това не означава, че нищо не разбират. Тук все пак става въпрос за ежедневни неща и разбиране.

# 64
Права си просто примера с годините не е много удачен. Лично аз никога не съм се чудела дали детето ме разбира. Постоянно му говорех и някак постепенно стана всичко. Първо по обикновени неща - вода, дай това и  т.н.

# 65
Аз също не съм се чудела дали детето ме разбира и много рано започна комуникацията ни да е двустранна.

# 66
  • have faith and be patient ..
абе хора ,моето дете на 1,3 г. като му кажа в банята "я стани сега да измием дупето " и веднага се изправя като струна в коритото , а и в ежедневието виждам ,че много неща разбира .. но и аз постоянно и говоря и обяснявам ..

# 67
  • Пловдив
но и аз постоянно и говоря и обяснявам ..

Това излиза,че е много важно и ключово.С първото дете поради неопитност ли или мързел,не говорех и обяснявах толкова.Съответно тя не беше така разбираща.А сега малката е фурия,обаче аз намилам още от бебе.Говоря,обяснявам какво правим,как ще го направим.Много разбира,участва и съответно ми е 100 пъти по-лесно

# 68
  • най-шареното място
Затова писах, че за да те разбере дете, трябва да му дадеш шанс.
Ако мислиш, че не разбира, не говориш, няма какво да разбере и о чудо! - не разбира. Няма как иначе.

# 69
  • София
бебето се опитва да разгадае какво означава целят този непрекъснат поток от странен шум, да накъса този поток на някакви части и да извлече нещо от тях. Все едно нас да ни посадят насред китайско село и отникъде превод, обаче на бебетата им е още по-трудно, защото те няма как да знаят, че това е език, той има правила, състои се от думи и т.н. За тях е постижеение, когато успеят да хванат някаква повтаряща се последователност от звукове, която може би означава нещо.

# 70
бебето се опитва да разгадае какво означава целят този непрекъснат поток от странен шум, да накъса този поток на някакви части и да извлече нещо от тях. Все едно нас да ни посадят насред китайско село и отникъде превод, обаче на бебетата им е още по-трудно, защото те няма как да знаят, че това е език, той има правила, състои се от думи и т.н. За тях е постижеение, когато успеят да хванат някаква повтаряща се последователност от звукове, която може би означава нещо.
. Определено ,не им е лесно,по сто пъти на ден повтарям вода ,мляко ,хляб ,супа ,тати и все още ми се иска да почнат да казват някоя думичка ,но сигурно бързам много ,иначе определено си показва ,когато иска нещо и определено знаят разликята между мляко и вода и за сега само да и тата казват и това е .Не ъм обедена ,че ме разбират ,но трябва да им се говори повечко ,за да се случи нещо.

# 71
  • Пловдив/София
Не четох всичко, но ме изумиха мнения, че на 1-2 години не разбирали децата. Моето е на 15 месеца и отдавна изпълнява прости команди като "донеси обувките" или "да отидем в банята" (например). Сега започва да си прави оглушки и например на "хайде да си мием ръцете" отива нарочно в обратна посока, но съм сигурна, че разбира. Напоследък му казвам и неща като "дай на кончето (играчка) да яде" и той му дава плод (има изкуствени) и казва "ам ам". Това са само примери-доказателства, иначе от месеци ми се струва, че много ме разбира, но нямах гаранция  Laughing

Но и аз много му говоря и много четем книжки, мисля, че от книжките научи много думи.

# 72
  • Куциндрел
По-скоро родителите не разбират децата си, особено като са бебета и преди да проговорят.

# 73
  • най-шареното място
По-скоро родителите не разбират децата си, особено като са бебета и преди да проговорят.

Точно така.
Впоследствие не тръгва комуникация от страна на родителя понеже "те не разбират", а това не помага да видят зад убежденията си.

# 74
аз си мисля, че когато става дума за ежедневни, непосредствени и често повтарящи се ситуации, детето почва да разбира от съвсем малка възраст. Вярвате или не, но сега моето е на 2,5 месеца, и ако ме ухапе докато го кърмя - му казвам: айде да не ме хапеш, а? 100% съм сигурна, че разбира, защото 2-3 пъти си продължаваше по старому,  и аз го лишавах от "чесалката". Сега да видите как от първия път се вразумява и не повтаря с хапането!  Mr. Green Тъй то, като огладнееш, и почваш да се вразумяваш

Общи условия

Активация на акаунт