Боледуване на децата ни - тема 30

• 35 574
  • 727
  •   1
Отговори
# 30
  • Варна
Интересно... Сега като ми го изплатят, ще проверя в профила си в ной.

От НОИ се изплаща дневно обезщетение в размер на 80 на сто от среднодневното брутно възнаграждение за последните 18 месеца, през които лицето е осигурявано. (чл. 41 от КСО)

СБВ се вижда в личния профил в НОИ и може да изчислиш дали са ти платили 80% от него. Един начин е като разделиш цялото обезщетение на броя на дните и виждаш дали това число е 80% от СБВ.

Сигурна ли си? Защото според мен болничните се изчисляват на база размера на заплатата от месеца преди болничния. Няма логика да гледат 18 месеца (както е при майчинските), защото това означава, че хората, които за първи път работят и на втория месец се разболеят - да не получат нищо. Ако имаш някакъв линк ще се радвам да го прочета, но и преди няколко седмици имаше дискусия относно броят на полагаеми дни за болнични на възрастен+дете и се оказа, че някакъв сайт отново не е ъпдейтнат.

# 31
Я...и нова тема имало.
Да не ме чуе дявола...моя е добре. Два-три пъти се прокашля днес. И утре ще давам ударно инфлуцид и до края на седмицата само подържащо.

Дани, дете на 3 не симулира ухо - повярвай ми.
Незнаю с какво го лекуваш но аз бих включила Нурофен. Противовъзпалителното му действие при отит е много добро.

# 32
  • shumen
Хоупче,благодаря.Опитах да му сложа капки,но не даде и му дадох Нурофен и заспа.Надявам се,че няма да имаме проблеми през нощта и ще спим спокойно.

# 33
  • Бургас
Бързо оздравяване на всички болни деца и много здраве за всички! Hug

# 34
Момичета, един въпрос относно цинабсина: прочетох в листовката, че не се препоръчва за хора с автоимунни заболявания. Щерката беше с атопичен дерматит, от около година вече е добре и почти няма реакции. Но много се чудя мога ли да й давам цинабсин?  newsm78 Или да поизчакам да направи 3 г.?

Тя изкара 6 дни на ясла и от четвъртък вечер почна хрема, сополи, заден секрет и кашлица от него, малко Т, та 2 нощи не сме спали като хората... започнах я още тогава с инфлуцид и тонзилотрен, и се надявам с това да минем (днес бяхме при дежурен педиатър, гърлото и гърдите са чисти).

# 35
Dani дано да ви се размине.

Villidin....в състава си цинабсина има малка разлика с инфлуцида. Ако има детето подобрение от инфлуцида просто не го сменяй.
Иначе нямам идея за автоимуните.

# 36
  • София
Интересно... Сега като ми го изплатят, ще проверя в профила си в ной.

От НОИ се изплаща дневно обезщетение в размер на 80 на сто от среднодневното брутно възнаграждение за последните 18 месеца, през които лицето е осигурявано. (чл. 41 от КСО)

СБВ се вижда в личния профил в НОИ и може да изчислиш дали са ти платили 80% от него. Един начин е като разделиш цялото обезщетение на броя на дните и виждаш дали това число е 80% от СБВ.

Сигурна ли си? Защото според мен болничните се изчисляват на база размера на заплатата от месеца преди болничния. Няма логика да гледат 18 месеца (както е при майчинските), защото това означава, че хората, които за първи път работят и на втория месец се разболеят - да не получат нищо.

Скрит текст:
Мейб, нямам линк. Направо от КСО, според мен валидни са следните неща:

1. За болничен трябва да си се осигурявал минимум 6 месеца назад за общо заболяване и майчинство, за да може да получиш обезщетение, освен ако не си на 18 г.

2. Ако не си осигуряван 18 месеца назад (но изпълняваш критерия за 6-те месеца), за липсващите месеци се взима среднодневната минимална работна заплата за страната за съответния период.

3. Среднодневната минимална работна заплата за страната се взима и когато е ползван неплатен отпуск, който се зачита за трудов или служебен стаж и е ползван отпуск за отглеждане на малко дете.

4. Ако жената е ползвала майчинство, се взема дохода, върху който е било сметнато майчинството.

5. Сега видях, че първите три дни от болничния са на 70%, а останалите дни са на 80%

Последна редакция: нд, 08 ное 2015, 09:24 от Ashia

# 37
Добро утро...

Дани, как е ушето на малчо? Може да натиснеш зад ушето леко, за да провериш дали наистина има болка..

Ние тази нощ спахме добре, дишането беше спокойно, нослето проходимо. Но сутринта сложих една ампулка тонимер и издухахме - сопола беше зелен обаче. Слагам унифлокс от вторник, днес трябва да ги спра, че стават пет дена и съм в чуденка тоя зеления сопол какво ще става с него..

На цинабсина и аз скоро видях, че не се дава при автоимунни заболявания. Ние сме с АД също, а в миналото и с АБКМ. Аз съм давала цинабсин, идея нямам дали не е било грешка Thinking Уж чета листовките, но това съм го пропуснала...

Вили дим, гледам вие сте със същите симптоми като нас. Сополива кашлица. Ако много кашля сухо и се мъчи, Демефан сироп помогна при нас. Не се дава с него противоалергично, защото той съдържа в състава си. Не е скъп-3 лв., а действа добре, поне при нас. Иначе може за кашлицата и сок от настърган лук с една лъжичка мед се обърква и се дава през деня...

# 38
Добро утро
Хайде и ние да не се цепим от колектива...през нощта нослето го дразнеше,подсмърчаше,гъгне сякаш и утре май сме си у дома,дори цялата седмица най-вероятно.Давам Цинабсин(от една седмица-нали ми заподсмърча една нощ и не съм го спирала),Тонзилотрен и пак му отворих една ампула Калциев глюконат,защото това имам под ръка и го започнах...Не кашля засега!

# 39
  • shumen
Тета,Хоупче,благодаря.
Нощта мина спокойно и не е казвал до сега,че ушето го боли.Сега пробвах и с метода на Тета и казва,че не го боли.
Вилидим,да се оправя скоро детенце.
На мен след вчера също днес ми е по-добре.Не съм имала разстройство повече,само гърлото още ме боли.Смуча пастили и се надявам и то да мине днеска.

# 40
  • Варна
От 5-6 дни моят сумти с носа от време на време, издухваме и излизат корички само. Това нормално, притеснява ме, че са кървави Confused Не му тече кръв от носа иначе, но миналата седмица при издухване му потече от едната ноздра и оттогава въпреки, че промивам само когато започне да сумти и той самият казва, че има корички (усеща ги явно) и издухва много внимателно - винаги излизат кървенисти неща. Единия път от едната ноздра излязоха две парченца засъхнали, с остри твърди ръбове, пак тъмночервени на цвят, представям си как са го дразнили. Каква е тая работа пък сега?

# 41
Ухото може да го е боляло от хремата.Габи веднъж се беше оплакала преди лягане,че я боли.На другият ден не я болеше.Водих я на УНГ,каза,че е от налягането,което се образува при издухване.

# 42
Месечинке, на моето често му тече кръв от носа.
Отделно от това съм издухвала също твърди корички, че и ципи са излизали кървенисти.
На племенника и на него му се образуваха такива твърди "мечки" и му разкървавяваха нослето.
Мисля, че е нормално.

Дани, оправяй се и ти Hug

Яни, дано стопирате в началото Peace

# 43
  • Варна
На моя също от 1 седмица при чистене с бейби-вака му излиза кръвчица от носа. До сега не се е случвало и аз се психясвам на макс, че нали са му противопоказни кръвотеченията....Съвсем внимателно дърпам, не пъхам много навътре, но вадя чевени корички и съсиречета...ММ истерясва като види кръв от детето (то и аз де), но не мога да не му чистя носа - повече ме е страх да седи със секрет, пък бил той и минималното количество за деня, което го имам и аз без да съм болна....

# 44
  • shumen
Месечинке,и аз съм издухвала кървави нишки от носа на моето.Според педи това е от засъхнали корички от сополи или слаби капиляри.
Тета,благодаря.

Общи условия

Активация на акаунт