Боледуване на децата ни - тема 30

• 36 223
  • 727
  •   1
Отговори
# 495
  • На брега на реката
Аз бях за суметролима, както казах, винаги съм си патила от него. Не знам защо така го харесват педиатрите.
И един апел! Тук сме за взаимопомощ и споделяне на опит. Но! Не сме ние лекарите, за да поставяме тежки диагнози и да всяваме смут. При всяко сериозно съмнение предпочитам да се консултирам и да досаждам на лекар, вместо да търся болест на детето по наличните симптоми. Това е към iani, надявам се да не се обидиш  bouquet

# 496
Момичета, чак ме е страх да се похваля. Бяхме на контролен - едното ухо е напълно здраво, другото се възстановява добре, третата сливица се е посвила, гърло чисто, носен секрет чист, слухът е осезаемо по-добре. УНГ ни се зарадва много, отървахме аб, но най-приятната изненада е бързото й подобрение. Препоръча при възможност да постои вкъщи, та от утре ще е в дг на мама. Heart Eyes
Дано бързо се оправят болните дечица!

# 497
Силве, много се радвам за добрите новини при вас. Напатихте си и вие Hug
Яни, трябва да питам сестра ми, за да не те объркам. Но съм сигурна, че грам не беше кашлял, а се установи бронхит. Впоследствие разпитах нашата педи /нали съм Мара подробната Mr. Green/, та тя ми обясни, че при бронхит може да липсва кашлица, но при пневмонията-не, при пневмония винаги си имало кашлюкане. Това по повод, че винаги я питам от какво е Т при детето. Та веднъж я питах да не е от пневмония , в смисъл да не прави скрита пневмония / но ние тогава не кашляхме/ и тогава тя ми ги обясни нещата...Но това с уточнението, че нямам пряк досег с бронхити, само от споделено/обяснено ми е инфото Peace

И да помрънкам и аз
Скрит текст:
От петък съм с ужасни болки в гърлото, чак ушите ми заглъхват леко, утре ще си пусна едни кръвни изследвания..В събота ходих на дежурен кабинет, че се изплаших да не заразя детето, но доктора каза, че е вирусно и не ми изписа АБ Rolling Eyes Ще видя утре моята ЛЛ какво ще каже..Не съм я виждала от една година нея Mr. Green

# 498
  • София
Яни, при нас бронхитът е придружен с две-три прокашляния максимум. Много дълбока и дразнеща кашлица - нито е влажна, нито е суха, но веднъж като я чуеш, ти става зле. Личи, че не е като предишната, която идваше от гърлото като че ли. Няма Т, всичко изглежда наред, ама ето на - на слушалка и снимка нещата са зле. Ако имаш съмнения за нещо - не го оставяй непроверено Simple Smile

Аз като ги казвам тези неща на Яни, ми е ясно, че тя няма да ми търси отговорност за подвеждане, защото не съм доктор - т.нар. Limitation of liability, disclaimer и т.н. Просто си споделяме  bouquet

# 499
Подкрепям казаното от Фервор относно Суметролима - и моето дете беше с диария от него. И се обрина, което също често се случва.
Оздравявайте!

# 500
Момичета,нямам съмнения за нищо...При нас кашлянето е от време на време като е по скоро като от задавяне,понякога има и нещо като храчка на гърлото и като се изкашля(сухо) се оправя.Няма Т,жизнен е,храни се и кашлянето му не е страшно,но все съм си мислила,че един от симптомите на бронхитите е кашлицата и се учудих.А и не е зле да съм информирана по този въпрос-никога не се знае!

# 501
Момичета,нямам съмнения за нищо...При нас кашлянето е от време на време като е по скоро като от задавяне,понякога има и нещо като храчка на гърлото и като се изкашля(сухо) се оправя.Няма Т,жизнен е,храни се и кашлянето му не е страшно,но все съм си мислила,че един от симптомите на бронхитите е кашлицата и се учудих.А и не е зле да съм информирана по този въпрос-никога не се знае!

О моят последните бронхити ги кара така и само на слушалка се разбира, уви.
Затова вече закашля ли се няколко пъти без да е пил вода директно на кабинет.
Или пък като има хрема и почне да закашля значи е вече долу.
Аз съм така-често карам скрити инфекции и затова съм нащрек.
Затова като се усъмня взимам превантивно мерки.

# 502
Здравейте! Живея в Швейцария от няколко години и откакто сме тук наблюдавам коренно различна философия при лечението на децата, включително от страна на лекарите. Дъщерите ми са близначки на 6 години и половина и досега са пили само 2 пъти антибиотик в живота си, като само на едната й е предписван от швейцарски лекар (общопрактикуващ, беше дежурен една събота, а нея я болеше ухо) и после педиатърът ме нахока, че съм се съгласила и съм го дала на детето. Карал ми се е и когато бях дала по лекарско предписание (на специалист УНГ) в България на другата си дъщеря Бисептол, заради кашлица и хрема. Единствено одобри, когато българската ни педиатърка изписа антибиотик заради начални симптоми на гнойна ангина.

Изобщо, откакто съм тук, се убедих, че почти винаги боледуването при децата минава буквално от само себе си - само с помощта на Нурофен и разни фитотерапевтични помощни средства. Знам, че това звучи меко казано еретично за българските майки, на мен също доста ми отбиваше при първите боледувания, когато на децата не им беше предписано лечение за бронхит например. Но вече съм приела, че може и да не се пият лекарства. Девойките боледуват 1-2 пъти годишно, спортуват редовно, никога (дори и болни!) не отсъстват от занятия в детската градина или сега училището. Писала съм за тези неща доста в блога си, ако някой проявява интерес, може да се свърже с мен на лични, за да му изпратя линк.

Не отказвам даването на антибиотик, когато обаче има доказана нужда. И определено смятам, че човек трябва да намери своя лекар, на когото да има пълно доверие. В същото време, аз току що приключих едномесечно (!) лечение с антибиотици, заради усложнение от вирус само месец след операция на носа. Не ми беше приятно да се тровя дълго време, но осъзнавах колко важни са аргументите на лекаря, който ме оперира и който силно се притесняваше от създаването на резистентни бактерии, ако бяхме приключили по-рано.

В същото време, често се замислях за много българи (включително от моето обкръжение), които си самоизписват антибиотици и са спокойни за децата си само, когато им е предписано такова лечение, решавайки сами дали да им ги дават докрай и т.н. Ето защо, реших да споделя с вас един материал, който дава повод за размисъл - http://www.lifebites.bg/antibiotic-apocalipsis/.

Желая на вас и дечицата ви крепко здраве!

# 503
  • shumen
Аз бронхити съм карала много,но винаги са хващани на слушалка.Веднъж се опитах да се лекувам сама и се докарах до пневмония.От тогава усъмня ли се нещо за мен или детето и бягам при ЛЛ.
Силве,радвам се за Вас.Дано е добре вече малката душичка и да не се разболява повече.

# 504
Zaiobaio, нещо си объркала темата и времето.
У нас вече АБ се изписва само при нужда. В повечето случай доказано с изследвания. Или както сама спомена в случай на гнойни ангини видими с просто око.
Никой не се трови безразборно , нито трови децата си.
Да доста неща се лекуват само с Нурофен и не звучи еретично. Прабабите ни са се лекували само с билки.
В века на информационите технологии всеки може да получи и намери нужната информация.

Благодаря за поста но мисля, че ркламата не върви в тази тема.

# 505
Zaiobaio, нещо си объркала темата и времето.
...

Да ти кажа честно, съвсем други са впечатленията ми от преките ми контакти. Все пак си идвам удома няколко пъти в годината... Но щом смятате, че е неуместно... Ок, сори, че споделих...  Peace

# 506
  • в огледалото на живота

И да помрънкам и аз
Скрит текст:
От петък съм с ужасни болки в гърлото, чак ушите ми заглъхват леко, утре ще си пусна едни кръвни изследвания..В събота ходих на дежурен кабинет, че се изплаших да не заразя детето, но доктора каза, че е вирусно и не ми изписа АБ Rolling Eyes Ще видя утре моята ЛЛ какво ще каже..Не съм я виждала от една година нея Mr. Green

Тета,не искам да те плаша,но аз започнах така преди 2 седмици.... Tired

Скрит текст:
Първо ми дращеше гърлото,не му обърнах внимание.После започнаха болките и след 2 дни буквално не можех да говоря.....
И това при отстранени сливици/преди 20г.... Flutter/
На 3 ден се надух до безобразност в областа на шията/направо като борче бях станала...равна от горе до долу/;възпалени лимфни възли.
В допълнение почна зверска хрема,кашлица и тотално изгубих гласът си.
И всичко това само за 3 дни...след посещение при УНГ се оказа,че съм застъпила 3 броя вируси на гърба си.....нощес ми е последната доза АБ,едното ми ухо е все още заглъхнало...утре съм на контролен преглед.

Нека не звучи стряскащо,но моя съвет даже молба е да бягаш утре обезателно на преглед.... Praynig

И аз бях корава,ама на .....ближа си раните...
Най-хубавото ако мога да кажа от цялата работа е,че домашните не успях да заразя..
Оправяй се бързо  Hug Hug Hug

# 507
Лъки,не при всички деца,при хрема,веднага слиза в дробовете.В повечето случаи,дразни гърлото и от там тръгва кашлица...
Някой се оплака от болки в гърлото.Тоя кашлящият вирус,тръгва така.
Дев,оправяй се! Hug
Силве,радвам се за вас Hug

# 508
  • shumen
Да се оправят всички болни.
При мен вируса мина само с болки в гърлото,отпадналост,хрема и кашлица.Вкъщи успях да заразя само майка ми.Малкия за сега държи фронта.

# 509
  • София
Teta, взимай мерки и бързо оздравяване. При мен се случи същото, което Дев е описала, с тази разлика, че от операцията на сливици преди 18 години имам половин сливица останала и направих ангина Simple Smile Не бях пила АБ от 15 г.
Хоуп, за съжаление аз също имам впечатлението, че в повечето случаи се пият АБ ненужно и масово  Peace Често ми се случва, когато се налага да посетим спешен кабинет да ми кажат, че детето не е е за АБ, защото е вирус, това при конкретен лекар, който ми се е оплаквал, че "майките си искали АБ" за всеки случай. Другия случай с ЛЛ, които изписват АБ само като те видят пред кабинета.

Бързо оздравяване на всички болни

Общи условия

Активация на акаунт