Боледуване на децата ни - тема 30

• 36 217
  • 727
  •   1
Отговори
# 540
Rallichka, това са медицински изделия, наричат се “назални балони“, а търговската марка е “отоглоуб“. представляват малки балони, с накрайник, който се мушва в едната ноздричка, другата се запушва с пръстче и детето трябва да надуе балона с носле. става като игра малко. за деца от 2 години има по-мека версия - “отоглоуб софт“, а обикновените балони са за деца над 3 г. променят налягането в евстахиевите тръби и събралата се течност се насочва и изтича към гърлото вместо нагоре към тъпанчето.
продават се в аптеките, без рецепта, но само в по-добре заредените (в кварталните не съм ги намирала). лекарите ги познават, но много от тях не ги изписват, защото не знаят, че се внасят у нас (произвеждат се в германия). затова не пречи да попиташ, ако ви се наложи. при серозните отити нас ни е спасявало без лекарства. при гнойни и при катарални отити обаче не се препоръчват.

# 541
Силви, ще разпитам, благодаря  bouquet

# 542
Тета, не го приемай като заяждане  Hug, но мислиш ли, че това енаша работа - да ровим в интернет и да се питаме тук с какво да си лекуваме децата и дали предписаното лечение е правилно  Crazy Много е хубаво, че твоята ЛЛ е търпелива, но аз чистосърдечно си признавам, че нямам нерви толкова подробно да разпитвам, а и съм (почти) убедена, че доктора  няма да има голямо желание да ми обяснява при пълен коридор чакащи.... Аз искам отивайки на доктор, да знам и да съм наясно, че е достатъчно добър капацитет, за да му имам вяра, а ако не е - да бъде така добър и компетентен да ме насочи където е необходимо. Не считам, че трябва да си лекуваме децата по интернет, опазил Бог....

Рали, едно ще ти кажа - незнам дали е твоя, ваша и т.н. работа, но лично за мен е МОЯ работа и отговорност, на първо място моя, после на доктора и т.н. отговорност, как ще се лекува детето и с какво ще се тъпче. Преди всичко това е моя отговорност !!!
Когато виждам какви са лекарите и изобщо системата на здравеопазването в БГ, аз няма да вляза в лекарски кабинет и да  дам пълен карт бланш на доктора, тоест да му имам 100  процента доверие. Няма. Примери за лекарска немарливост и грешки всеки ден ни заливат от новините.
Здравето на детето ми е най-важното нещо на този свят, затова подхождам към него изключително отговорно и информирано.
Аз се информирам предварително, чета и разпитвам, после си изисквам съответните изследвания, ако мисля, че е наложително или си ги пускам на частно, после коментирам и разпитвам - да, разпитвам педиатъра, поставям му въпроси, защото тове е мое право като пациент, и ако нещо не ми звучи логично, отивам на второ мнение, и едва след това преминавам към купуване на лекарства. Всичко друго за мен е поведение на неотговорен, неинформиран родител. Не го приемайте като заяждане.
Но съм говорила с майки - ами болни сме, ама какво ви е? Ами незнам, ходихме на лекар и ни изписаха това и това #Crazy Това , за мен, е меко казано безхаберно и простовато поведение, извинете, но така мисля наистина...

Ето, Олечка споменава нещо, което е ново за мен като инфо..Ами ще прочета и ще се информирам. Може да потрябва, знае ли човек... И не се изненадвам хич, че лекари не са го чували..

За болднатото - няма такъв лекар, почти няма такива, за наше съжаление. И аз искам така, но няма. Затова не чакам той да ме информира и насочи, а аз разпитвам Peace
Постът ми е съвсем добронамерен и откровен, моля, не го тълкувайте другояче Peace

# 543

Когато виждам какви са лекарите и изобщо системата на здравеопазването в БГ, аз няма да вляза в лекарски кабинет и да  дам пълен карт бланш на доктора, тоест да му имам 100  процента доверие. Няма. Примери за лекарска немарливост и грешки всеки ден ни заливат от новините.
Здравето на детето ми е най-важното нещо на този свят, затова подхождам към него изключително отговорно и информирано.

Ами нали това ти казвам - че не е хубава системата тук, ама каквато -такава. Ако всичко беше ОК, нямаше да има нужда толква много мнения да събираш и въобще да се налага да отделяш толкова време за някакви банални разболявания. Не ме разбирай погрешно - аз не те обвинявам,ни най-малко. Но ти казвам, че на фона на другите държави, тук наистина се прекалява с АБ - било от незнание, било от презастраховки. Това ми беше идеята, че нападнахте зайчето без да има нужда  bouquet

# 544
За съжаление това с доверието за мен не върши работа. Нито в чужбина, нито в България имам доверие вече на някой, ако не го проверя с друго мнение и да прочета. Говорим за по-сериозни проблеми. Както казват немците:Vertrauen ist gut, Kontrolle ist besser. Доверието е хубаво нещо, но контролът е по-добро.
Сърбах попарата на първия ни немски педиатър, който ни нахака всички ваксини, въпреки нежеланите реакции, а аз бях глупава да вярвам безрезервно на западната медицина и да се осланям само на неговото мнение, че няма връзка между ваксините и кожните проблеми.

# 545
Като цял съм съгласна с философията на Тета, споделена в последния пост. Но не и да се докарва до крайност, т.к. излишното съмнение и губене на време (докато изчета всичко, що е нужно и мина през 2-3 лекари за 2-3 мнение) може и да навредя на детето си. Смятам, че трябва да има баланс - хем лекарите да са заинтересовани и да обсъждат назначената терапия, хем и пациентите да се самообразоват, за да може нещо да бъде обсъдено с тях. А такова желание (за учене и самообразоване), за жалост, не е често срещано нещо.
Вчера, например, колежката ми - майка на дете на 5год. - се връща от болничен на работа и я питам какво ви имаше. Тя ми казва - скарлатина. Но, 1я лекар е поставил диагноза 'ангина', втория - 'скарлатина' (езика има бил странно червен), а третия - отхвърлил 'скарлатината' като диагноза и склони, че е ангина. На въпроса ми - какъв стрептокок им се изолира, познайте какво ми отговори? Познахте, нали? не са им пускали гърлен секрет.
Та, така - да, трябва да се чете и да се учи, но фрагментарни и непълни 'знания' (ако мога така да ги нарека) могат и да навредят. Това е мой личен извод  bouquet

# 546
Рали, вероятно не сме доразбрали в такъв случай. Или не съм се изразила ясно. Рисковете на интернет общуването bouquet
Ето, Дъждец е писала - напълно съм съгласна с нея.  Мнението ми се припокрива сто на сто с написаното от нея Peace Това исках да кажа и аз. Доверие никому. Проверка - винаги.

Олечка, аз съм вече информирана Laughing Не чета тепърва.

# 547
Grinning Grinning Ти -да, ама 'ние' тепърва почваме и по този повод искрено ви благодаря, момичета, че споделяте опит и изказвате мнения  bouquet

# 548
Аз съм в Разград.До сега детето е имало две лекарки,отделно една на частно,при която ходим и с направление-никоя не изписва Аб от първи път.Не е като да не е пил Аб(6-7 пъти),но да кажем от всички изпити сигурно 80-90% са били с основание изписани.Дано новата докторка да е със същото мислене  Praynig

# 549
Grinning Grinning Ти -да, ама 'ние' тепърва почваме и по този повод искрено ви благодаря, момичета, че споделяте опит и изказвате мнения  bouquet
Например постовете на Силвето са ми много полезни. Изключително достъпно и разбираемо обяснява за отитие например. Тя е направо половин УНГ доктор. Ако педиатрите обясняваха наполовина колкото нея, цена нямаха да имат.
И от всички останали си черпя инфо, разбира се... bouquet

# 550
  • София
Ей нА,вирусна история. До сряда действам с хомеопатия и панадол и нурофен. Ако не се оправи-ПКК и ако има защо АБ.

# 551
Ей нА,вирусна история. До сряда действам с хомеопатия и панадол и нурофен. Ако не се оправи-ПКК и ако има защо АБ.

Магнитче, какво каза доки? Да не е червено гърлото?
За лимфните възли аз знам, че ако са меки, макар и подути, е ок. Ако са твърди е проблем.

# 552
  • София

Магнитче, какво каза доки? Да не е червено гърлото?
За лимфните възли аз знам, че ако са меки, макар и подути, е ок. Ако са твърди е проблем.
Малко е червено. Каза вирус и било нормално да има подут възел при това положение. Давам шуслерови соли 3,6,7 включвам и 4.

# 553
Тете, благодаря  Hug. хубаво е, ако споделеното от мен може да е от полза за някого. като знам как се въртях и лутах без информация и насоки, как се шашках от неща, за които нямаше кой да ми каже, че са нормални симптоми на заболяванията ни и че ще отшумят, се надявам да спестя поне малка част от това на някоя притеснена мама.
момичета, аз установих, че доста съм се ошлайфала в комуникацията с лекарите. преди все забравях нещо да питам, все недоразбрала, обаче сега като вляза в кабинета и нищо не пропускам - докладвам като войник от кога е така, какви са симпотмите, температура има ли, какви аб е пила последно и кога, колко кг е, кога е боледувала последно и какво сме пили; питам дали ще пускаме кръвни изследвания и микробиологии; питам за дозировката и за продължителността на приема; ако е за аб, питам може ли да се чака, какви са ни алтернативите, какви странични реакции да очаквам; трябва ли и кога ще ходим на контролен; ако се влоши и нямаме връзка с док при кого да отидем и т.н. а, бе, като таралеж в гащите съм за лекарите вече  Laughing унг-то се шегува, че скоро ще ме зачисли за стажант в отделението.

# 554
Оох, Силве - снимам ти поста на телефона си. Направо, един 'пищов' за майки-първолаци като мен Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт