С какво ви дразнят свекървите- 51

• 49 942
  • 758
  •   1
Отговори
# 45
  • София
Кибер, не си познала.... за съжаление. Дори и да се продаде апартамента, ако не може да се покрие кредита, то мъж ти си остава длъжен докато си го изплати. т.е. ще си плащате като попове, дорде ви се завие свят. Ужас. И ти този факт, сега ли научаваш? И защо е крит от теб толкова време? Малко му е боя на твоя, да знаеш

# 46
  • Cyberspace
Никакъв шанс няма да ги вземем, само защото не й се работи. Днес е мислила по въпроса и е измислила гениалната причина да се измъкне - трябвало да гледа баща им. Те й обяснили, че той нито е парализиран, нито е в гипсово корито, за да му трябва непрекъснат слугинаж. Трябва просто да не се натоварва вече толкова. И пак - скляп-скляп тъпо и дотам. Не знам какво решение ще вземат, да се оправят. Не се бъркам, щом не ме питат. Но няма и да позволя нещата да излязат извън контрол. Може да изглеждам егоист, но няма да прибирам човек, който така или иначе едва понасям поради ред други основателни причини, да го отглеждам само защото той отказва да си тръзне Д-то. Нямам намерение да лишавам собственото си дете от каквото и да било, за да може баба му да мери улиците. Майка им просто ги поставя в ужасно положение. Той няма да ни лиши от нищо, за да угоди на нея, но ситуацията е толкова крайна, че не може и на пътя да ги остави... В крайна сметка страда и баща му от безхаберието на майка му.

п.с.: Според мъжа ми, апартамента е оценен на стойността на кредита, но честно да си кажа, нямам представа как седят нещата с подобни големи кредити. Не знам дали го казва, за да успокои мен или просто наистина така си мисли. Ще се говори сериозно и както писах по-горе, че няма да се бъркам, май ще трябва... Благодаря ви, че ме светнахте по въпроса, в такъв случай нещата са още по-сериозни.

# 47
Според мъжа ми, апартамента е оценен на стойността на кредита, но честно да си кажа, нямам представа как седят нещата с подобни големи кредити. Не знам дали го казва, за да успокои мен или просто наистина така си мисли. Ще се говори сериозно и както писах по-горе, че няма да се бъркам, май ще трябва... Благодаря ви, че ме светнахте по въпроса, в такъв случай нещата са още по-сериозни.
    Няма никакво значение как е оценен апартамента. Ипотечните кредити са така структурирани, че основната част от главницата започваш да изплащаш почти по средата на срока. Ако се стигне до обявяване на кредита за предсрочно изискуем и публичната му продан, само таксите за съдилищата и съдебните изпълнители са в хиляди левове. Публичната продан се провежда първоначално на 75% от пазарната цена на апартамента към момента на провеждането й (може да са променили процента, но е по-малко от пазарната стойност). Според това колко години сте плащали, може да се окаже, че с продажбата се покрива 60-70% от цялото задължение към банката, а остатъкът ще търсят като запорират заплатите ви, продадат друго имущество и т.н.
    В никакъв случай не се съгласявайте да теглите ипотечен кредит, който вие лично няма и не сте в състояние да си плащате.

# 48
  • София
Cyberspace, наистина ипотечните кредити са ужасно неприятна материя. Още колко време има да се изплаща, каква е сумата- това са все въпроси, които касаят И детето ти (то е наследник на баща си), а и теб, ако имате брак. Лошото е, да не се стигне до там хем да им вземат апартамента, хем да се наложи да я приютаваш, и като "черешка" да изплащате кредит. Помисли, разясни го с мъж ти, съветвай се с адвокати, но не е проблема само в нежеланието на бабетката да поработи.

# 49
  • Варна
Ега ти, какво може да му се струпа на главата на човек заради една  мързелива кукувица.
Съжалявам за спама, но колкото повече чета, толкова повече се възмущавам.

# 50
  • Cyberspace
(гръмваща се емотикона)
Ще говоря сериозно с него, че нещата не са точно така, както са си ги мислили те. На мен ми се обясни така - спират да плащат, взимат им апартамента и дотам с разправиите. И на мен ми звучеше неправдоподобно, но като не съм се сблъсквала с подобни неща досега...  newsm78  Значи сега излиза, че сме набутани при всяка ситуация - и в двата случая плащаме... А като се сетя колко още напред във времето има да се плаща и лошо ми става! А ние преди два месеца теглихме кредит за кола... Изплащаме и него... Кой да ти знае, че така ще стане.... Както казах в първия си пост - главата не ми го побира.

# 51
  • Оптимист по принуда
Лошото е, да не се стигне до там хем да им вземат апартамента, хем да се наложи да я приютаваш, и като "черешка" да изплащате кредит.

И аз така мисля.
Бабата е мързеляш и дори по някакъв начин да се съгласи да заработи, очаквайте скоро постановка, че и тя не е добре и не може да работи. Абсолютно способна на това ми изглежда. И тогава пак ще сте в изходна позиция.

(гръмваща се емотикона)
Ще говоря сериозно с него, че нещата не са точно така, както са си ги мислили те. На мен ми се обясни така - спират да плащат, взимат им апартамента и дотам с разправиите.
И така да е, къде отиват свекърите тогава?

# 52
     Cyberspace, извинявай не прочетох темата внимателно отначало. Кредитът е вече факт, така ли? Ако да, за да се ориентираш, поискай да погледнеш погасителния план. Ще видиш каква малка част от първите години покриват главницата, почти цялата вноска с години наред покрива лихвите.

# 53
  • Cyberspace
После ще се разровя за документацията.

demmy., свекърите имат къщурка (колко е останало от нея вече не гарантирам) в едно село. Тя, обаче, отказва да ходи на село. Там се живеело трудно (неин цитат). Та все си мислихме, че иска или не, накрая ще идат там, ако банката вземе апартамента. Защото по мои сметки беше по-изгодно за тях да са там и да спестяват парите от вноските, за да живеят малко по-добре. Защото и досегашното им положение не цъфтеше. Ние се справяме добре финансово, но нямаме чак в излишък и все треперим ще скалъпят ли месеца или ще имат нужда от помощ, щото тя нашата сметки не прави никога... То обаче какво било  ooooh! Днес ще го попитам има ли представа какъв батак е тоя кредит изобщо или все още всичко е зелени полянки с цветя и прелитащи розови еднорози...

Последна редакция: пт, 13 ное 2015, 16:54 от Cyberspace

# 54
  • Оптимист по принуда
Нагла е свекърва ти, Сайбър. Но и мъжа ти има нужда от тънка дряновица по петите.

Дано се справите.

# 55
Скрит текст:
Лошото е, да не се стигне до там хем да им вземат апартамента, хем да се наложи да я приютаваш, и като "черешка" да изплащате кредит.

И аз така мисля.
Бабата е мързеляш и дори по някакъв начин да се съгласи да заработи, очаквайте скоро постановка, че и тя не е добре и не може да работи. Абсолютно способна на това ми изглежда. И тогава пак ще сте в изходна позиция.

(гръмваща се емотикона)
Ще говоря сериозно с него, че нещата не са точно така, както са си ги мислили те. На мен ми се обясни така - спират да плащат, взимат им апартамента и дотам с разправиите.
Цитат
И така да е, къде отиват свекърите тогава?

няма никакъв вариант, в който да 'е така'. първо - цените на имотите постоянно се менят. второ - невъзможно е да продадеш ипотекиран апартамент на пазарната цена, на която си го купил. нЕма такъв филм. във всеки един случай те ще дължат пари при евентуално спиране на погасяване на кредита и изземването на апартамента му от банката. въпросът е - колко пари. иначе ситуацията е прекрасна - без апартамент и с кредит за тоя, който клати...т.е. те имат по-голям интерес да продължават да плащат ипотеката, за да им остане накрая поне нещо насреща за годините плащане. иначе - само топлият спомен и свекърите вкъщи.

а за обясненията, които са й дали - само финансово глупави хора могат да ги набълбукат тези неща. не казвам, че грешката е тяхна, но така става, като отглеждат хората като растения в саксии - синуси и косинуси могат да се смятат в училище, не могат един час седмично за важни неща да отделят (как се попълват данъчни декларации, годишни отчети, как се смята главница и т.н.)

# 56
  • Cyberspace
тЕжко ни  Praynig Все по-зле става с разнищването. Отново ви благодаря, че ми разяснихте, че положението е още по-зле, отколкото смятах.  ooooh! Аз, каквато съм шматка, още дълго щях да живея в заблудата, че ние поне няма да сме набутани от цялата работа. Тепърва има да се мисли как ще я караме при тези, "новите" обстоятелства... Нови са за мен, за него колко са нови тепърва ще се разбира.

# 57
     Cyberspace, имате ли сключен граждански брак с мъжа ти? Ако не можете да плащате кредита, помислете да се разведете фиктивно преди да е станал предсрочно изискуем. Преди да направите това, с договора за кредит, нотариалния акт за продажбата и нотариалния акт за ипотеката - при адвокат, и то сериозен.
     Предлагам го, защото е възможно (но не сигурно) след развод твоята заплата да бъде спасена от запор. Част от заплатата на мъжа ти за издръжка на детето (децата), също не може да бъде запорирана. И още заради ред други неща, които един сериозен адвокат ще ви обясни в личен разговор след като ви разпита за имущественото състояние, погледне важните дати и т.н.
     Дописвам - друг вариант е, преди да сте спрели да плащате, да намерите купувач на апартамента, който да е съгласен да издържи предсрочно целия кредит към банката - ще плати само главницата, свекърите ще останат без жилище, но поне на главата ви няма да висят дългове. Стига да намерите разрешение на битовите проблеми.

Последна редакция: пт, 13 ное 2015, 17:12 от Хърмаяни

# 58
Cyberspace, към съветите на Хърмаяни бих добавила само, ако мъжът ти все пак успее да убеди свекърите ти да отидат в къщичката на село, а апартамента да дадат под наем, могат да успеят да плащат с наема вноските по кредита и да не изгубят жилището.

# 59
  • Canada
  Добър ден и благодарности за новата тема !

Не видях поста на сайбър, много бързо го е изтрила, но имам един въпрос към Хърмайъни:
Какво общо има евентуалният купувач с погасяването на ипотеката? Кредитополучателите са тези, които погасяват предсрочно цялата сума плюс дължимата наказателна лихва.

Общи условия

Активация на акаунт