ВТОРИ клас - 3 тема

• 35 150
  • 752
  •   1
Отговори
# 60
  • Варна
Благодаря за поздравленията, момичета Simple Smile

Пак прелитам набързо, само да дам идея на begbie (може вече да сте я прилагали, но все пак):
В такива задачи започнете с отговори на следните въпроси:
- Кой участва в задачата?
- Какво се търси (сума, брой, дължина, време и т.н. - с цел да се определят мерните единици и да се уеднаквят ако има нужда)?
- Какви са връзките между участниците в задачата и това, което се търси?

В конкретната задача:
 - Майка, Баща, Петя;
 - пари, лв;
 - Петя "не играе" (само получава парите). Майката дава пари, бащата дава пари. Кой е дал повече? - Бащата, защото тези от майката са по-малко. И тука вече може наволя да си събира, защото съвсем легално има повече.

Другия вариант е табличка (картинка), разделена (за конкрената задачка) така:
Майка                    Баща
20 лв        < (с 5)    ___ лв       

# 61
  • Sofia
ммм, мерси! Ще я взимам значи. Simple Smile

За системата съм се изказвала доста, някои сега се сблъсквате с нещата... за съжаление.

# 62
  • София
Здравейте отново в новата тема  bouquet
Да попитам при вас как се справят децата с логическите задачи? Моята хубавица не може да ги разбере и това е, много й е трудно и чак се разплака детето..Задачи от рода на: майката на Петя й дала 20 лв, които са с 5 лева по-малко от парите, които й дал татко й...и зор Sad

Това не са логически задачи, а аритметични, със скоби.
Логически задачи са онези, в които трябва да определяш "истинно" твърдение и "лъжа".
А тези обикновено много ме бива да ги обяснявам на деца - текстовите задачи със скоби, де - ама не виждам как би могло да стане дистанционно...
Ако нищо друго не помага, изрежи пари от хартия - от тетрадка или каквото имаш под ръка - и ги надпиши, "5 лв", "2 лв", "10 лв и тн.н. Ама направи купчинка с повече "банкноти", отколкото всъщност са нужни.

И така - колко дала мама на Петя? Вземи ги, сложи си ги на една купчинка "мама" и ги запиши в тетрадката. Ти си Петя. Хайде сега, колко дал Тати? Защо? (вероятно е да се сети колко е дал, но ако не - виж условието. Тези на мама са с 5 лв. повече (или бяха по-малко? както и да е, не е важно за примера) от тези на мама. Тогава кой е дал повече? С колко? И как получихме колко са - събирахме ли ги, вадихме ли ги, умножавахме ли ги, делихме ли ги? Добре, хайде вземи ги и ги сложи на отделна купчинка "тати". И запиши в тетрадката колко е дал той - ама не като число, а според както ги получихме колко са.
Хайде сега - ти си Петя, колко пари имаш? Преброй ги. И как се получават? Запиши. (в смисъл - мама+тати).
п=м+т
Хайде сега да видим как ще стане това на един ред.

Първо мама е дала пари, нали? да ги наречем с м
Значи, парите на Петя са
п=м+...
плюс какво? Плюс парите на тати. Те колко са? Ама не като число, а според условието - те зависят от това мама колко е дала. те са парите на мама +5 (или бяха -, пак забравих), Значи, т = м+5
хайде сега да се върнем горе.
п=м+ (заместваме тати)
п=м+(м+5)

...

Ако не са били "-".

# 63
  • Sofia
На мен последния вариант на Dive за задачата ми се вижда най-лесен и е и моето предложение,
но предполагам, че и begbie може са го ползвали...  Thinking
* И мама, и тате дали пари... мама 20, а тате с 5 повече от мама и ясно...
Ама си мисля, че проблемът е да се схване така поднесено условието - по-завъртяно.  Че то ако беше казано така*...  Simple Smile

И мисля, че ако се пита само "колко пари е дал татето" - няма място и за скоби.  Simple Smile
Пресмятането е едно - просто 20+5=?

# 64
  • София
На мен последния вариант на Dive за задачата ми се вижда най-лесен и е и моето предложение,
но предполагам, че и begbie може са го ползвали...  Thinking
* И мама, и тате дали пари... мама 20, а тате с 5 повече от мама и ясно...
Ама си мисля, че проблемът е да се схване така поднесено условието - по-завъртяно.  Че то ако беше казано така*...  Simple Smile

И мисля, че ако се пита само "колко пари е дал татето" - няма място и за скоби.  Simple Smile
Пресмятането е едно - просто 20+5=?

Не бях дочела темата - а сега няма как да изтрия.

Разкажете какво представляват тези книжки - за неможенето без математика, де - щото ако има... де да знам, хидродинамика вътре - не ща я, твърде сложна е за следващите 10на години... ако има само картинки - също, само се подмятат из къщи... моля, който ги е явиждал на живо, малко по-подробно инфо?

# 65
  • София
katiABV, аз взех за сградите и криминалистиката.
Нивото се води 9+, но за сградите всичко написано ние в къщи сме разигравали.
Има обемни фигури- основата, каква фигура е.
Графики на най- високите сгради.
Терен - релеф, свързване на еднакви точки.
Сградни инсталации.
Някакви задачи от типа, които аз му ги измислях.
Ако една стълба е висока 20 см, а един етаж е 3 м. Колко стълби има.
Ако един етаж е три метра, сградата е 100 етажа, колко метра е висока.
А колко са стълбите.

А криминалистиката е съвсем комикс.

И аз едно , че е пред празници, второ че съм още под стрес и така се лекувам тези дни.
Накупувах де що ми хареса. Та да не изляза подстрекател. Wink

# 66
  • Sofia
И аз купувам като луда...за момента и от известно време - кутии за храна за Гушкан... мания ми е.  Crazy  Mr. Green
   Довечера, ако не забравя...  Blush  ще погледна и нашата "..без математика...", че май беше друга от на ммм.  Thinking

# 67
  • София

Това със сградите ми звучи добре, комиксът... по-скоро не.
Моренка, виж и твоята, че ако вземам да е накуп.

# 68
  • ГОре на черешата...
Dive, браво на детето bouquet! Още по-големи успехи да постига Peace.
Подсетихте ме да снимам и тетрадките на Андриан - нещо дребно май взе да пише на широките редове, но поне е чисто и много подредено. С лява ръка - толкоз:
Скрит текст:

# 69
Уф, аз ви чета през телефона и чак сега влязох да отворя линковете на спокойствие.
Преди малко поръчах три книжки от книжен пазар. Надявам се да са добро качество.

Замислям се за тези наноконструктори, които показа Летсгоу. Дали ще са подходящи като малки подаръчета в адвент календара  Thinking

Морена, и мен зарибихте покрай тези кутии. Бях в Икеа и Джъмбо, ама нищо не харесах. Поне нямаше такива, каквито на мен ми трябват. Та, поне спестих пари от там Mr. Green
Правих мъфините ти и станаха чудесни!

Дайв, браво на сладуранката!

Мариета, и вашите тетрадки са много красиво изписани!

Ако може някой да ме светне как се качват снимки, така че после да изчезнат, като ги сваля от фотобукета?

Последна редакция: вт, 17 ное 2015, 11:29 от Пролетен дъждец

# 70
  • Sofia
Дъждец, смятам че автоматично ще изчезнат.
Приятно ми е, че си се доверила и си доволна от мъфините.  Hug
Мдааа.... говори ми за кутии, говори...  Crazy Laughing
Да се похвалиш с книжките, непременно!  Grinning

# 71
Здравейте в новата тема.
Относно уведомяването от г-жата,винаги го е правила,щом се случи нещо,все още си имаме и ежемесечни род.срещи,на които подробно ни се обяснява уч.материал, и всякакви други неща.Моята Мария също носи тел.,повечето пъти в който ми се е обаждала е рев за нещо,и направо като видя,че тя ми звъни изтръпвам.
Писането ни е грозно (сега не мога да кача снимка да видите),преди два дни под диктовката пишеше"Отличен за правопис,обърни внимание на външния вид".И все пак се радвам,че пише правилно,не може всички да пишат красиво. Laughing
Ще водят ли вашите дечица някъде за коледа?Нашите ще ходят в София на театър(ние сме от Самоков) и сега това са трепетите,другите са за зелено училище,г-жата още от сега им е казала,и това е всекидневна тема.Друго може да забрави да сподели,но това не забрави. Laughing

# 72
  • В светлината на слънцето
 bouquet

Последна редакция: пн, 16 ное 2015, 22:05 от lulumba

# 73
  • София
Прочетох те.Най-подробно. Нямам какво да напиша по повода, щото календари никога не съм правила май - не, имаше един с метър за стена - а изобщо не празнуваме Коледа, но това не означава, че не съм прочела...   Hug:

# 74
  • В светлината на слънцето
Ох, Кати... изобщо не говоря за календарите... преди това писах, но май съм невидима. То май най-добре да се върна и да си изтрия постовете, тъй и тъй няма смисъл от тях. Tired

Общи условия

Активация на акаунт