ПЪРВИ КЛАС - тема 5

• 54 862
  • 749
  •   1
Отговори
# 120
  • София
Скрит текст:
Ново 20! От вчера следобед се коментира, че днес в час по ДБТ ще правят сандвичи. Мъж ми нарязал салам, кашкавал, приготвил 2 филии и сложил всичко в кутия. Трябвало да има вестник- сложихме, добавихме и салфетки.
Днес г-жата й казала, че няма да прави сандвич, защото няма предвидена... украса за сандвича. Повечето носели и някакви формички, да изрязват продуктите за красота.
Който не правил сандвича, писал в тетрадката допълнително. Който правил сандвич, накрая си го изял.
Въобще не съм разбрала, че украсата била най-съществената част на сандвича.
Мойта не е чула да трябва украса. Не съм проверявала какво точно е дадено в учебника, вчера съм се върнала от работа след 21ч. И да бях разбрала, по късна доба нямаше да хукна за формички.
В крайна сметка кое е същественото на сандвича- хляба и основния пълнеж, или украсата? Кое прави сандвича сандвич? Детето плака, че не му е дала възможност да работи с децата.
По принцип съм много толерантна към учителите на децата, гледам да не им подронвам авторитета и не съм от тези, които вечно са недоволни от нещо, свързано с отношението към децата, но в тази ситуация бих побесняла и бих направила скандал. Занесли сте продукти, детето се е било настроило, а са го наказали. Защо? Че и после е гледало другите как ядат? И допълнително писане?  ooooh! Честно, тази жена има проблеми с главния мозък. Sick

# 121
Ох да ви споделя. Значи в нашия клас децата как да кажа...не точно се бият ама ссе дърпат бутат блъскат и т.н. Вчера имах работа към училището и прекарах там обедната им почивка та гледам ги все така.. един на земята другите отгоре... някак наистина по-скоро на игра. За менс самата е неприемливо, но някак се опитвам да се убедя, че това явно е нормално. Та свърших си после работата и реших да взема малкия по-рано от занималнята и да се прибираме.  Съвсем близо до училището, буквално на отсрещния тротоар има лафка и сварваме междучасие където една тумба деца видима възраст 5-6 клас се редят да си купят хапване и тогава нещо стана някой с някой се скара и се започна един бой ooooh! ама бой ви казвам аз такова нещо по филмите само съм виждала. едното момче беше свалено на земята и другото го риташе в корема в главата...и висички други крещяха да ги нахъсват и като сеирджии гледаха, че и снимаха дори...смеят се #Crazy
Намери се някаква жена да ги разтървава, само дето не я пребиха и нея просто цялата се разтреперих. Честно ви казвам не мога да спя от притеснение. Взех да се чудя тези безобидните спречквания на първокласниците ако не се спрат в зародиш в такива побоища ли прерастват в големите класове? Направо не мога да повярвам...такава жестокост. Чудя се дали да не сменям училището макар, че то се води от най добрите училища.

# 122
  • София
Не можеш да спиш от притеснение за собствените си деца, но и ти вчера си стояла и си гледала сеира без да се опиташ да помогнеш на детето на земята. А ще очакваш ли при проблем с твое дете някой да се намеси и да го защити?

# 123
Не можеш да спиш от притеснение за собствените си деца, но и ти вчера си стояла и си гледала сеира без да се опиташ да помогнеш на детето на земята. А ще очакваш ли при проблем с твое дете някой да се намеси и да го защити?

Аз директно не се намесих понеже бях с 6 месечния си син в ръцете и с първокласника отстрани, но достатъчно аларма вдигнах. Днес съм уведомила необходимите органи за случката.

# 124
  • в здрача
За екскурзии, тържества и сие съм толерантна - каквото каже и както каже учителката, то няма начин да се угоди на всички. И екскурзия с класа е съвсем различно преживяване от колкото разходка с мама и тате, моето диване не помни де е ходило с мама и тате, ама помни че е ходило на екскурзия от градината, кога и къде, а че там е била няколко пъти с нас - това е изфирясало магически от мозъчето и.

Ама ra2 в твоя случай бих запалила двигателя от раз. Могат да си услужват с моливи, химикали, учебници, ножици и сие, но при наличие на материали и неуведомяване на родителите /на нас ако трябва нещо да се носи извън наличното се пише в тефтерчето на детето или се уведомяват родителите я с мейл, я лично всеки един/ Ако е точно така както е описано от детето, защото винаги има вероятност нещо да е спестено или не доразбрано ... разговора за мен е просто задължителен.

Mrs Jan да не се нахвърляме първосигнално, всеки реагира различно когато се срещне с насилието очи в очи за първи път. Най-естествената реакция е стъписване, блокаж, важно е обаче да не се повтаря, т.е. да го изговориш, да го премислиш и да решиш как да реагираш следващия път ако се случи да си свидетел. А и 5-ти, 6-ти клас са вече големи /не чак толкова, но някои носят и по-големи обувки от нашите, че и се налага да си кривим вратовете за да ги погледнем в очите - хем са деца, хем не са.

беба28 какво означава едно от най-добрите училища? Доброто за един добро ли е за друг. Добро по успеваемост на матурите, добро като какво...?

# 125
Ами добро като ниво на обучение. Всъщност  като цяло се ползва с добро реноме. Знам ли вече....и аз взех да се обърквам от цялата ситуация. В съседното училище, което също се слави като добро училище преди 2 -3 седмици са разбили устата на един първокласник по време на занималнята следобеда. В същото училище 3-ма първокласници бяха изчезнали....отишли на разходка според тях самите, това също по време на занималнята, а госпожата дори не е разбрала, че липсват.

Та нещо взех да се замислям изцяло за организацията и за системата в училищата.

# 126
  • София

Та нещо взех да се замислям изцяло за организацията и за системата в училищата.

Аз затова се опитвам да му "влея" малко акъл, за да не разчитам на системата.
Уж писахме декларации кой ще го взима и т.н, а като отида, даже не ме поглеждат учителките...
Моят тази седмица е обявил бойкот на занималнята, направо се измъчих. Явно има някакъв проблем с госпожата от занималнята, но не споделя.

# 127
  • София
Синът ми беше в предучилищна в 144 СОУ в Младост. Там беше такова положението. Постоянно се бият децата (много по-често момичетата), плюят, хвърлят боклуци, шишета с вода и закуски от прозорците (предимно момчетата) и абсолютна незаинтересованост от охраната и учителите какво става извън часовете. И там постоянно имаше инциденти с децата, учителките, чистачките.

В сегашното училище няма и следа от тези неща. Самото училище е много по-голямо, но всяко междучасие има дежурен учител в коридора. Иначе за отрицателно време се превръща в ускорител на елементарни частици и всеки търчи нанякъде, пързаля се и се блъска в тези, които вървят и спят...
Абсолютно не се приема за нормална игра децата да са - единият на земята, другите отгоре. Уредени са и много други неща - абсолютно е забранено да се кара колело в двора на училището в учебно време, да се рита топка в междучасията (освен на оградените за целта места...), не се допускат възрастни в двора на училището в учебно време и т.н. и има видим резултат.

Аз влязох, за да подуша, дали не сте обсъждали подаръци за госпожите за НГ. И като цена и като предмети. С големия до сега винаги сме подарявали ваучер (затова попитах и за цена).

# 128
  • Някъде на път....
..........

Аз влязох, за да подуша, дали не сте обсъждали подаръци за госпожите за НГ. И като цена и като предмети. С големия до сега винаги сме подарявали ваучер (затова попитах и за цена).
И ние в класа на големия подаряваме все ваучери.
В класа на малката обаче никой нищо не споменава за подаръци засега....  Thinking

# 129
Не се намесвам- да си чупят главите.

Класът на моето е малко палавичък, но се надявам ситуацията да се овладее.
Много е важна и средата. Ето, Валя да ви каже в първата година ПУГ моето дете каква пищяща кифла беше. Средата му се разпадна и сега е стабилягата на класа.  Mr. Green

# 130
Откакто видях организиран бой на ученици от I АЕГ в едно междучасие изобщо не вярвам, че от това дали едно у-ще е елитно/неелитно зависи дали ще стават боища или не.

Днес щерката имала снимки и трябвало да е с рокля в деня с физическо. ooooh! Как ще бъде с клин на Коледния календар.

# 131
  • Майничка
Нищо не се чува при нас за снимки, календари и прочее благини. И слава богу.
И за коледен купон не се чува, макар че в другите класове събират пари и са им казали, че всички заедно ще ходят.

Аз също съм гледала видеа с ученически боеве от "елитно" училище в парка. И с момичешки, и с момчешки бой.
А единият от тримата ескейписти, за които каза Беба28 е моят племенник. Embarassed Първите две седмици в занималнята бяха голям кошмар, жега, деца, които не са свикнали да стоят на стол повече време, нови учителки, които явно не са имали вземане-даване с първолаци. Отделно за повечето от този випуск "светостта" на институцията се изчерпва до сградата, а дворът е площадката им за игра от бебешка възраст. Занималнята е в двора. Mr. Green
Та на младежите им станало скучно, решили да се разходят, част от групата спрели да се гонят в задния двор, трима юнаци продължили извън него /другите двама живеят до училището и районът им е до болка познат/, поиграли на фитнес-площадката, влезли в търговския център, разгледали един магазин за играчки и се прибрали по живо-по здраво. Ако не си бяха казали вечерта и не се бяха похвалили на други деца, хич нямаше и да се разбере.

# 132
  • София
Здравейте, не съм писала отдавна, но редовно ви чета /и все назад...много бързо пишете/ Simple Smile

Първо да пожелая на caprice много спокойствие и сигурност в новото училище, от тук нататък само положителни емоции в образованието да имате - има-няма до къмто професорската титла  Hug

При нас нещата вървят бавно, но все пак напред. Няма да обърна представите на госпожите ни за това как се мотивира първокласник, явно трябва всячески да вдъхвам самочувствие и увереност на детето, защото то е склонно предварително да се "предаде", да се откаже, за да не сбърка или просто защото било трудно. 2 поредни седмици ходи на училище само в понеделник и вторник, учихме в къщи. Дано и тази не я потрети някой вирус, но пък - щастие в нещастието - детето започна да смята! О, чудо! Не знам дали защото двете в къщи работихме на спокойствие, обяснявах, висях на главата или просто му дойде времето да "прогледне", но имаме пробив. И не е като да учим към 7-8 вечета, след дълъг ден в училище, в който цялото домашно е в червено и детето е разколебано. Естествено - в училище нещата са се усложнили още, но сега това не мога да го мисля, началния ужас ме напуска, сега остава да внуша и на детето, че може да се справи.
Смята с пръсти, "правите" задачи /2+5, 7-3/ вече не са проблем. Научи и типа сравняване на: 2+3 [<>=] 6-2 и то го схвана някак много по-лесно от типа 2+[]=6. За тези редихме едни мандарини - моите са 6, твоите са 2 още колко ти трябват...и тях ги схвана. Но задача 4=[]-2 е такава абстракция, че за сега съм се отказала да измислям нови и нови обяснения - ми другите да са верни, тези ще просветнат в някой момент...
Сега, обаче, в училище решават задачи от вида "поставете знаците, така че да е вярно" 2[]6[]4. Тук настана нова борба. Но нищо, ще ги борим, няма как.

По БЕЛ правят диктовки. С първата - кошмар. "Нео е уе". Било "Нено е умен". Викам - абе тук няма съгласни, я прочети какво си написала, а детето ме гледа и вика - ми нали не се пишат  ooooh! Сума време се борих със звуковите модели, в които напъваше да пише съгласната, а пропускаше гласната, настоявах да пише само гласните и сега - на ти гласни.  Следващата диктовка - невероятно но факт "лили и мими мили лимони" - всичко написано. Не повярвах на очите си. А под диктовката се мъдри "не мацай" - трила нещо и писала отгоре.

За календари още не са казали, но е традиция да минат и да им предложат мострите директно на децата, така че само чакам да чуя датата на снимките и сумата  Whistling С големия се възмущавах, отказвах да правя, но като дойде и каза "всички ги снимаха, само мен не, не ме хареса фотографа и не ме снима, уаааааа" и аз реших, че не ми е до тези 7-8 лв. Коледните тържества избягват да ги правят извън училище, но никога не е късно да предложат някоя дискотека  Whistling
В нашето училище има въшки, било пламнало. Проверяват ги всеки ден. Реших да намажа профилактично, а се оказа, че сме притежатели. Сега чакам да минат нам-си-колко дена, за да повторим процедурата. А междувременно - яко пощене на гниди. Купих и нещо, което било превантивно пръскало, не знаех че има такива.
Спирам, че дълго стана. А и трябва да помогна в банята, за косата /това по другата тема/ че иначе изсипва 2 шепи шампоан, а после 1 бойлер не стига, да го отмие. Но пък си играе и пее докато има вода  Crazy

# 133
Здравейте, не съм писала отдавна, но редовно ви чета /и все назад...много бързо пишете/ Simple Smile
Сега, обаче, в училище решават задачи от вида "поставете знаците, така че да е вярно" 2[]6[]4. Тук настана нова борба. Но нищо, ще ги борим, няма как.
И ние се сблъскахме със същите проблеми относно математиката!

Това са задачите от нашата тетрадка за домашно :
9[]2[]7
6[]3[]9
0[]9[]9

Обяснила съм, че на последната позиция се слага" ="
9[]2[=]7
6[]3[=]9
0[]9[=]9

и след това да решава задачата и да слага "+" и "-"
9[-]2[=]7
6+3=9
0+9=9

Много по-лесно се ориентира.

Последна редакция: нд, 22 ное 2015, 18:46 от vita

# 134
И мандаринка, задължително давай рибено масло след хранене! Повишава концентрацията !

Общи условия

Активация на акаунт