ПЪРВИ КЛАС - тема 5

• 54 862
  • 749
  •   1
Отговори
# 345
Здравейте! Детето ми е първи клас стигна ли са до буквата в вече проблема ни е че не може да чете срички с по две букви ги прочита но като има дума да свърже зацепва почва да плаче да казва не мога трудно мие незнам как да постъпя по лесно дс може да срича и да свързва думи а със писането е добре пише ги чудесно буквите и с математиката е добре проблема е четенето. Моля ви помогнете ми!

# 346
  • София
моят е много странна комбинация - много е умен за възрастта си, академично е много напред, а същевременно е същинско бебе - глезено и наивно до немай-къде.
И моето е таква птица. Няма проблем с материала. Даже е доста напред, но само нещо малко да не е наред и ревва да реве (нямам му светло синия молив - реве, не може да ползва по-тъмния, да вземе от другарчето или да остави небето бяло). Някой друг трябва да дойде и да оправи нещата. Не може да си подреди приоритетите изобщо. Чака на опашка в тоалетната, но като бие звънецът и се прибира в клас без да е пишкал и все изпуснал в гащите. Всяка вечер перем панталони. И колкото и да му обяснявам, че щом е отишъл в тоалетната, трябва да се изпика - не, госпожата не давала.
Изобщо не зная как ще се оправя занапред.

# 347
  • София
Ами не са прави да очакват от децата да пишат, преди официално дори да са взели азбуката....

Именно. Защо тогава са тези очаквания, и като не ги оправдаят децата, аз лично моето на моменти го мисля за бавно развиващо в това отношение. Малоумната съм аз, че си тормозя детето, и добре, че се осъзнавам на моменти. Whistling
Да пишат, да четат, да си "игрят" с числата до 10 - събиране, изваждане, това да е напълно механично. Минаването през азбуката да е припомняне на знания, а не тепърва да се учи. А никак не са болшинство не-четящите деца, според мен са малцинство, ама айде - да се 50/50. Аз бях много, много отчаяна в началото. Ама много! И детето го усещаше. Работи с логопед от години, просто няма как да усвои неща, за които някак - не е узряла. Учихме букви - на другия ден ги е забравила. Учим 2 цифри, помни ги 2 дена, като прибавим трета и първите ги забравя. И така до лятото. Лятото /почти/ научи азбуката. Още не съм сигурна, че не бърка ц, ш, щ...но сега сме се концентрирали на материала в буквара, с наличните букви. Имаме още 2 буквара, на други издателства и четем и от там текстовете на съответната буква...и така.
Вече малко по малко "влиза в час", разбира се - след останалите деца. Не може да чете, но пък разделя думата на срички и бавно си ги свързва в дума. Но дума по дума. Пример: МъА - МА, ЛъИ - ЛИ, НъИ - ни - МА-ЛИ-НИ, МА-ЛИ-НИ, МАЛИНИИИИИ. Е да, ама докато изчете и следващата дума тази вече я е забравила. Т.е. текст е абсурд да прочете, само дума за дума.

# 348
  • около Варна
Не мога да разбера тези очаквания детето да влезе научено в първи клас. Някъде март месец е празникът на буквите,до тогава са в периода на начално ограмотяване, учат се да четат, пишат,смятат,някои по-лесно, други по-трудно.

# 349
  • Пловдив
Не мога да разбера тези очаквания детето да влезе научено в първи клас. Някъде март месец е празникът на буквите,до тогава са в периода на начално ограмотяване, учат се да четат, пишат,смятат,някои по-лесно, други по-трудно.
Март месец учат последната буква, но след 2-3 месеца имат списък с книги за лятото, едната от които е Пипи Дългото чорапче. Е, как дете, което срича март месец ще ги прочете? Само като види дебелата книга и ще се откаже. И от там има вероятност въобще да не поиска книга. Много недомислено ми се струва всичко.

# 350
  • в здрача
При нас празника на буквите е на 24 май. В края на първи клас трябва да могат да прочетат непознат текст от няколко изречения за определено време и да могат да напишат непознат текст от няколко изречения също за определено време. Това е.
Защо да ги мъчим да смятат интеграли днес, след като само след 2 дни ще ги сметнат без проблем?! Аз това не разбирам.
И си се уморяват децата, писва им и започват да бъркат, а като грешките станат повечко в тях поникват корените на съмнението, че нищо не правят както трябва, не стават  и не могат, а после ги е шубе да опитат отново.

Като има 2 съгласни в дадена сричка и особено от по-интересните букви като пл и моята среща затруднения, но понеже от скоро може да ги произнася правилно след работата миналата година с логопеда изобщо не си го слагам, просто го прави по-бавно, правим почивки - все пак за никъде не бързаме.

Ох, чакам ваканцията вече с голямо нетърпение.

# 351
Макар, че и двете ми деца почнаха училище можейки да четат, аз смятам, че едно първокласниче започва училище обикновено не знаейки буквите и не можейки да чете. И това за мен е най-нормалното нещо на света. В училище се влиза точно заради това, за да се научат там най-напред да четат, пишат и смятат, а след това да получат и много други знания. За това за мен е странно, че учител към този момент се учудва, че има деца, които все още не могат да четат. Нека вземат буквите, а после заедно ще се научат да сричковат, да четат все по-гладко, да изписват хубаво буквите, да пишат под диктовка и да смятат. За мен е нормално също, в началото на научаването да чете детето, то да се опитва да чете дума по дума, като лесно забравя предната и за това да не може да ги свърже в изречение. Всичко става постепенно. Първо сричковането (даже първо буква по буква), след това дума по дума, после свързване в изречения и накрая разбиране на текст. Разбирането на текст е много сложно и става бавно. Може да мине и повечко време.

За списъците с книги аз си имам моя теория. От една страна те се дават за да може детето да си избере тези, които най-харесва и иска да чете. След това прави упражнение четейки ги. Вижда несъзнателно как се пишат думите, трупа в запас нови думи и подобрява гладкостта на самото четене, като почва да чете все по-бързо и по-бързо. С годините започва то самото да има свой стил на изказване и писане. Това помага и за другите предмети. Списъците не са задължителни и рядко дете успява да изчете всички книги в списъка. От цял клас моето и още едно четяха всичко дадено. Останалите по една - две от книгите бяха прочели. (А някои деца и нито една книга.) Лято децата повече искат да се забавляват, но и една книга да успее да прочете е идеално.

# 352
  • Майничка
Не се впрягайте много по списъка за четене през лятото, той е само препоръчителен, в крайна сметка. Винаги сме го приемали по-скоро като запознаване с темата, не толкова като задължение детето да изчете само всичко и то точно в този период. Не виждам разлика дали то само ще ги зачете, някой ще му ги чете вечер или сутрин през уикенда или ще се свалят и пуснат съответните филмчета, пък после ще бъде насочено да види как изглеждат "черно на бяло" най-забавните моменти или тези, които не са влезли във филма.
Интерес и любов към четенето не се възпитават със задължителна литература. Още преди да стане препоръчителна, детето трябва да я познава в общи линии, за да усеща, че е на сигурен терен, когато започне да я изучава. А за пробуждане на интерес към новите книги сега има толкова по-актуални и по-близки до светоусещането на нашите деца автори и издания, по-добре да ги насочим към тях, за самостоятелно четене.

# 353
От всички книги на Астрид Лидгрен Пипи за мен е възможно най-неподходящият избор за току-що научили се да четат (по учебна програма) деца. Ако детето ми срещне затруднение да чете едноабзацни изречения и глави, дебели по един пръст, с история, която ѝ е до болка позната, не бих се притеснила изобщо. Laughing

gargamela,  Peace

# 354
  • Варна
A какво да кажем за "Ние врабчетата" на Радичков? Чудесна книга, но неподходяща за седем-осемгодишни деца.

Според  мен се предполага, че децата трябва да познават буквите и поне да четат срички преди да тръгнат в първи клас. Всичко това, а и доста повече, се учи в подготвителна група и е заложено по програма, а не е самоинициатива на някои учители. В първи клас материалът отново се повтаря, но трябва да има основа. Виждате с какво темпо се работи, ако нещата не се знаят от подготвителна група след няколко месеца детето започва да изостава.

# 355
  • Майничка
A какво да кажем за "Ние врабчетата" на Радичков? Чудесна книга, но неподходяща за седем-осемгодишни деца. ...

Според мен - по-подходяща /както и "Под игото"/ за тях, отколкото за прогимназисти. Имам предвид като интрига. Но не да ги четат сами, поне първия път. Човек ги препрочита на по-зрели години и оценява езика, но точно в тази ранна възраст ще се разсмее или развълнува на историята. По-късно вече екшънът и лафовете не са достатъчно екстремни.

# 356
Здравейте! Детето ми е първи клас стигна ли са до буквата в вече проблема ни е че не може да чете срички с по две букви ги прочита но като има дума да свърже зацепва почва да плаче да казва не мога трудно мие незнам как да постъпя по лесно дс може да срича и да свързва думи а със писането е добре пише ги чудесно буквите и с математиката е добре проблема е четенето. Моля ви помогнете ми!

Важното е родителя да е спокоен, да дава кураж на детето и да подкрепя! Да чува похвали дори при малки постижения! Поговори с госпожата да помогне и да ти обясни как трябва да се упражнявате вкъщи!

# 357
Момичета, аз само да попитам набързо - утре нали е работен ден за всички, означавали това, че и децата ще са на училище? Rolling Eyes

# 358
  • София
Момичета, аз само да попитам набързо - утре нали е работен ден за всички, означавали това, че и децата ще са на училище? Rolling Eyes

Не  Peace
Утре се отработва 31.12, а за учениците това е ваканционен ден.

# 359

Не  Peace
Утре се отработва 31.12, а за учениците това е ваканционен ден.
Супер! Много благодаря bouquet

Общи условия

Активация на акаунт