Петиция против удължаването на учебната година от МОН I - VII клас

• 8 730
  • 118
  •   1
Отговори
# 90
... факторът "няма кой да ми гледа детето",е най-абсурдният довод за увеличаването на учебната година.Тези две седмици с нищо няма да решат проблема,само децата ще се уморяват излишно.
Така е, затова обсъждаме възможността в училищата да има лагери/занимални (както щеш го наречи), които да функционират през ваканциите и които да са по желание.

# 91
... факторът "няма кой да ми гледа детето",е най-абсурдният довод за увеличаването на учебната година.Тези две седмици с нищо няма да решат проблема,само децата ще се уморяват излишно.
Така е, затова обсъждаме възможността в училищата да има лагери/занимални (както щеш го наречи), които да функционират през ваканциите и които да са по желание.

И за които уичлище/учители да получават допълнително пари. Отделна дискусия е от къде - от еврофондове, нац. бюджет, родители ....

# 92
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
има един малък нюанс Blush учителите и сега получават пари през ваканцията без да се налага да организират лагери и да се занимават с децата  Peace

преди да е скочило учителското съсловие и защитата държа да кажа, че нито ги упреквам, нито им броя парите  Peace само уточнявам  Peace

...Това се мисли, когато решиш да създаваш дете, а не когато тръгне на училище.
А и обичайно децата имат двама родители и не рядко любящи баба и дядо, които с удоволствие приемат внучета на гости.

а като нямаш любящи баби и дядовци или изобщо нямаш такива не трябва да се възпроизвеждаш!  Tired

# 93
Да кажем, че и аз съм си направила сметката за лятото по някакъв начин и работата ми е доста по-гъвкава от посочените 20 дни отпуск. Но познавам хора, за които това не е така и със сигурност решението не е да не се размножават

# 94
има един малък нюанс Blush учителите и сега получават пари през ваканцията без да се налага да организират лагери и да се занимават с децата  Peace
Не е точно така. Учителите имат платен отпуск, но той не е с размерите на цялата лятна ваканция. Особено началните учители ходят не малко дни на работа в извънучебно време. Идеята за летните лагери беше чрез тях да получават допълнително заплащане.

# 95
  • Ямбол
Учителят не е пенкилер, че да бъде и аниматор на ученици, чиито родители не са си направили сметката.
Не е необходимо училището да се натоварва и с това.
Има всевъзможни центрове и школи, в които работят пак учители и които действат целогодишно. Е, някои са платени.
А и предвид темата, не е необходимо да се вкарва някаква забавачка в учебната година. Това не е и не трябва да бъде целта на училището, а на други институции.
Ако някой реши да помага на родителите с отглеждането на децата им, за онези особено, които не са си направили сметката как така ще работят и отглеждат деца, може да го направи, но не чрез училището.

# 96
Ако някой реши да помага на родителите с отглеждането на децата им, за онези особено, които не са си направили сметката как така ще работят и отглеждат деца, може да го направи, но не чрез училището.
Помага? Не, влага парите от техние данъци в една работеща идея. Част от тази идея е и допълнително заплащане на учителите. Все пак, техните заплати не са от най-високите и не всички от тях имат възможността да допълват доходите си като продавачки в магазина на съпруга си.

# 97
Ще се потретя, но това вече се прави.
В много български училища има летни занимания за децата. Даже дадох линк за графиците по области за последната лятна ваканция.
Отделно от това много общински детски комплекси ( центрове) също организират различни прояви за децата през лятото.
Какво излиза сега? Не искаме да удължават учебната година, но искаме да се удължи времето, което децата прекарват в училище?

# 98
Ще се потретя, но това вече се прави.
В много български училища има летни занимания за децата. Даже дадох линк за графиците по области за последната лятна ваканция.
Отделно от това много общински детски комплекси ( центрове) също организират различни прояви за децата през лятото.
Какво излиза сега? Не искаме да удължават учебната година, но искаме да се удължи времето, което децата прекарват в училище?
Хубаво е, че се прави. Има още какво да се направи, защото засега тези летни занимални обикновено покриват юни, максимум до 15 юли.
Не, не искаме да се удължи времето, което децата прекарват в училище. Поне не и моите деца. Не, благодаря. Но е добре да има възможност родителите, които искат да се възползват от тези занимални, да имат такава възможност. Това не е ходене на училище.Заниманията там са съвсем различни, така че желанието да има такива занимални не можеда се нарече искане да се удължи времето, което децата прекарват в училище.

# 99
Помага? Не, влага парите от техние данъци в една работеща идея. Част от тази идея е и допълнително заплащане на учителите. Все пак, техните заплати не са от най-високите и не всички от тях имат възможността да допълват доходите си като продавачки в магазина на съпруга си.

wishmaster, не, този път не съм съгласна с тебе. Wink
Точно намерих пазарна ниша за нов бизнес, айде да не го разваляш.
Решила съм да пусна нова услуга - анализи и прогнози за семейно планиране при отглеждане на дете в училищна възраст (това е за табелата, с прости думи - ще врачувам  Laughing).
Значи идват при мене луди, млади и влюбени пиленца, които искат бебе. То ще тръгне на училище след 7-8 години (включваме правене и бременност) и ще завърши след 20-на.

Ситуацията трябва да се анализира и прогнозира за 20 годишния хоризонт по отношение на:
1. Дали и къде ще работят;
2. Работно време и отпуски;
3. Наличие на баби и дядовци, както и здравословното им състояние.
4. Темперамент на бъдещия наследник;
5. Финансови потоци на родителите;
6. Цени на платени услуги за "отглеждане на деца"
7. Риск анализ.
Цена по 5-10 лв. на точка, мислиМ да е добре.
Първо вадиМ тефтерО - за текуща ситуация.
После вадиМ кристалната топка и почвам прогнозите.

Като алтернативен вариант им предлагам да станат учители. Естествено преди това съм лицензирала център за платено обучение и рекламните листовки удобно стоят в чакалнята.
Тук спестявам бакалските сметки за прогноза за приходите ми, но от врачуването - мин. 200 бона, курсовете за учители са отделно. Peace

# 100
Попитах в темата за образователните системи в различните държави как са организирани нещата там. Стана ми интересно.

# 101
Биборана, пфуууу, че си чевръста с бизнес плановете!  Mr. Green

# 102
Досева, благодаря за линка

# 103
  • Ямбол
Уиш, приятно е, че си се загрижила за финансовото състояние на учителите, но замисли ли се, защо те имат толкова големи отпуски?
Предполагам, че няма да те изненадам, но последното, което искам да виждам и чувам през отпуската си, са деца, много и малки.
Има много други варианти за педагозите по отношение на доходите им, но поне за себе си смятам, че мозъкът ми и психиката ми имат нужда от дълга почивка точно от отговорността, която ме държи като изпъната струна, когато работя с деца.
Та, да оставим учителите да си почиват и да се спрем на вариантите за извънучилищни дейности, които да се случват на други места. А ако някой учител смята, че може да си жертва почивката, е свободен да се включи там.
Обособяването обаче на дейности, като продължаване на учебна година вътре в училището, с използване на кадри само от него, не е добра идея.

# 104
Много учители си жертват почивката ежедневно, работейки на втора работа- курсове, лекторски часове в друго училище, частни уроци. Жертват я по простата причина, че им е по-добре без почивка отколкото в състояние близко до фотосинтезата. Моята идея за лагери/занимални в училище през ваканциите не предвижда учителите да са задължени да работят през лятото, а да го правят доброволно срещу допълнително заплащане. Който не иска, никой не го задължава. Желаещи в това безпаричие ще се намерят. Всъщност, и сега се намират. В училището на дъщеря ми има подобно нещо (забравих част от коя програма беше)- летен лагер до 10 юли. Госпожата на дъщеря ми го води всяка година и за това получава допълнително заплащане. Цялата идея беше това нещо да се разшири във времето и да обхване цели юли и август). В крайна сметка, могат да работят и студенти в тези лагери/занимални. Не е задължително да са само и единствено учители. Това са детайли, те могат да се доизпипат.

Общи условия

Активация на акаунт