Любов или пари?

• 16 867
  • 422
  •   1
Отговори
# 105
И преди мен са го написали, но пак да си кажа - парите са преходни и е много по-важно с какъв човек се събираш. Днес може да печелиш добре, утре фирмата ти да фалира и тогава мъжът ти ще печели повече от теб със заплата над средното. Важни са качествата на човека до теб. Пари се печелят, но се и губят и нищо сигурно няма.

Като живеехме в България аз печелех повече от моя мъж, сега само мъжът ми работи, аз гледам бебето. Това го давам като пример, нещата винаги могат да се променят.

# 106
Когато сте били млади бедни студенти, не е имало социални мрежи, в които всичките ти 30-годишни приятелки да показват стандарт с почивки, ресторанти и приятно прекарване.

Колкото до "абонамент за богатство"- има среди и слоеве, които и да искат, не могат да обеднеят; женят си се богати с богати, пари при пари отиват и се запазват и увеличават.

Иначе- всеки на стандартна работна заплата може да си я увеличи с 30-50% със средно ниво на усилие.

# 107
Прочетох само първия пост.
Според мен, когато една жена срещне НЕГО...всичките тези писаници (от първия пост на авторката)...изобщо няма да и минат през главата. Единственото, което ще иска е да е с него, постоянно и завинаги. 

# 108
Много е важно каква е професията на мъжа и дали не може да надгради и да "продаде" образованието и опита си на друго място за повече пари и повече перспективи.

Точно - и за мен професията е важна.
Не омаловажавам труда на никого, но колко да се развие един таксиметров шофьор?

И нещо друго - за мен е от значение И средата на партньора ми, нивото на образование и обща култура на хората, с които прекарва работното си време  Peace

# 109
Чичко-паричко е събирателен образ за мъж, който може да ти плати круизите, Шанела и баровските ресторанти.Не се хващай за думата....     Laughing
Щото на авторката са й явно много важни и задължителни като елемент от семейното щастие.
Та, не пиши според твоите възгледи за нещата от живота, а четИ!    Peace
Тя си е написала черно на бяло, че така е свикнала-маркова козметика, пътувания, добри ресторанти и си ги иска.О.к., пак да кажа, лошо няма, ама просто ги търси на погрешното място.

Да превръщаш парите в самоцел и единствен приоритет в живота никога и никъде не е бил добре работещ механизъм.Животът го доказва, винаги, стига да има кой да гледа и да се учи.
В противен случай, пак се учи, ама на собствен гръб, обикновено дълго и болезнено.

# 110
Тази тема стана много "драматична" Crazy.Дискутира се вечния проблем-любовта ли е по-важна в една връзка или парите? Няма лошо,ама темата е неизчерпаема.Едни искат любов,други пари,пък ако може и двете ще е най-добре.Само че едно е да искаш,друго е да можеш.В случая на авторката,обичат се,разбират се,имат жилище,имат добри доходи.Е какво повече искаш да му се не види?! ooooh! Искаш още и още.Пари!!! И тук възниква въпроса,ти наистина обичаш ли го този човек? Ама хубаво се замисли.Ако го обичаш,еми дай му шанс да се развие.Но ако ще му пилиш главата всеки ден за лукса,който искаш и как не си удовлетворена-няма да я бъде! Аз ли не съм в ред не знам,но аз ако обичам един човек и искам да съм с него,и ако този човек работи и не е мързелив,ако този човек е амбициозен никога няма да се замисля да го оставя поради причината,че милия изкарва по 1000 лв примерно на месец а видиш ли ти трябва да са 3000.С бившия ми приятел живеехме и работехме заедно известно време в чужбина.Изкарвахме много добри пари,бях свикнала на висок стандарт,глезотиики,шопинг всеки ден,пътувания,почивки,вечери в скъпи ресторанти.Разделихме се и се прибрахме в България.Нивото и всичко на което бях свикнала изведнъж падна рязко надолу.Научих се пак да живея без много неща.Човек може и с малко,може и с много.За мен е много важна любовта,това е! Парите,многото пари може да са само бонус към любовта.

# 111
Любовта не е сляпа. Да обичаш индивида, значи да обичаш неговите качества. Качества са да е  морален, грижовен и т.н., да е добър в това, което прави също е качество и един от начините за измерване е парите. Парите не са някакво зло, а отражение на един специфичен вид човешки успех - кариерния му. Считам за нормално, ако професионализмът е качество, което цениш в половинката, да гониш по-добър такъв и съответно с повече доходи.
Ясно ми е, че в държавата професионализма не винаги се измерва в пари. Това е грозната действителност в държавата ни. И това обърква възприятията на хората. Ако парите можеха да служат като мерило за успех и професионализъм, нямаше да считаме за лош стремежът към по-богата половинка.

Така че стига сте сочили момичето, права е да иска повече. Всеки от нас трябва да иска повече. Даже евала, че знае, какво иска, има цели и си ги гони.

Най-стойностният пост в тази тема, браво!

# 112
  • София
Любовта не е сляпа. Да обичаш индивида, значи да обичаш неговите качества. Качества са да е  морален, грижовен и т.н., да е добър в това, което прави също е качество и един от начините за измерване е парите. Парите не са някакво зло, а отражение на един специфичен вид човешки успех - кариерния му. Считам за нормално, ако професионализмът е качество, което цениш в половинката, да гониш по-добър такъв и съответно с повече доходи.
Ясно ми е, че в държавата професионализма не винаги се измерва в пари. Това е грозната действителност в държавата ни. И това обърква възприятията на хората. Ако парите можеха да служат като мерило за успех и професионализъм, нямаше да считаме за лош стремежът към по-богата половинка.

Така че стига сте сочили момичето, права е да иска повече. Всеки от нас трябва да иска повече. Даже евала, че знае, какво иска, има цели и си ги гони.

Само дето прилича на обява за работа, не за търсене на партньор в живота.
Успех, професионализъм и богатство. Да дерзае!

# 113
Много е важно каква е професията на мъжа и дали не може да надгради и да "продаде" образованието и опита си на друго място за повече пари и повече перспективи.

Точно - и за мен професията е важна.
Не омаловажавам труда на никого, но колко да се развие един таксиметров шофьор?

И нещо друго - за мен е от значение И средата на партньора ми, нивото на образование и обща култура на хората, с които прекарва работното си време  Peace

И според мен това е много важно. Образованието, перспективите и средата на човека.
 Няма как любовта да е сляпа, трябва човек да е и практичен, защото особено като се появят децата само с романтика не става.
В конкретната тема на авторката аз не виждам проблем. Пише, че човекът не е някакъв безделник, има работа, която е сравнително добра и планове да се развива. Освен това авторката има добри доходи. Ако човекът е сериозен и се разбирате и ви е приятно заедно, според мен има някаква финансова сигурност и няма повод за притеснения.

# 114
Скрит текст:
Реших да пиша анонимно, защото не ми се иска темата да стигне до някои хора.

Имам връзка с един мъж от няколко години и много се обичаме. Обстоятелствата бяха такива, че не беше възможно да живеем заедно и да сме заедно през цялото време. Сега прекарваме много повече време заедно и имаме планове за съвместно съжителство и семейство, винаги сме го искали и двамата. Все още няма нещо голямо, което да ни свързва и една раздяла би била много по-лесна на този етап. Виждам го някак си, че ако искам да се откажа може би сега е момента. Лошото е, че понякога ме обхваща лека паника дали съм сигурна, че искам точно с него да прекарам живота си. Обожавам всичко в него и винаги като си помисля си представям, че точно с такъв човек до себе си бих искала да остарея, разбираме се много добре. Единственото ми притеснение са финансите. За добро или за лошо досега съм разполагала с повече средства, да речем малко над средното. Не става въпрос за някакъв лукс, но съм свикнала на разни глезотийки като например добра козметика, пътувания, хубави ресторанти. Не се имам за меркантилна, но в един момент тези неща като ги няма започват да ми липсват. Всъщност сега ги оценявам малко повече от преди, когато получавах всичко наготово в общи линии.
Проблемът с него е, че той е живял с по-малко средства и има една разлика в начина ни на живот. Тази разлика не е огромна, не е някаква пропаст, но все пак я има. Живеем в голям български град, но не в столицата и не е възможно да го напуснем. Той работи в една фирма тук, заплатата му предполагам е около средна за града ни. Мисълта ми е, че не е мързелив, работи си и не е за някаква минимална заплата. Виждам го, че иска да печели повече, опитва се с разни дребни странични неща, но те не са особено сериозни и постоянни. Аз работя за себе си и засега изкарвам повече от него. Да кажем около двойно. Опитвам се да спестявам и успявам по малко, но просто няма как спестеното да ми стигне за всичко, което искам. Засега не виждам реалистична възможност нито един от двама ни да печели по повече.
Давам си сметка, че ако имаме дете няма да можем да му осигурим всичко, което аз бих искала. Тук не става въпрос за някакви материални неща. Аз просто имам визия как искам да се случват нещата, за образованието и развитието му и това, което искам не е безплатно.
В общи линии ме е страх дали в мен няма да се натрупа някакво разочарование с времето, че няма да можем да си позволяваме нещата, които искам, и с които съм свикнала. Ще се радвам на всякакви мнения и ми е интересно дали някой е минал през нещо подобно.

[/spoiler]

Може да мислиш, че не знаеш кое да избереш, но на мен ми се струва, че много добре го осъзнаваш.
Относно меркантилността, не знам, може да си само материалистка!  Peace
Честно да си кажа, имах един момент, в който и аз бях в подобна ситуация, но добър, мил и чудесен човек се намира трудно, човека който те кара да летиш, а пари се изкарват по един или друг начин! Винаги всичко си идва на мястото стига да го искаш достатъчно и да се бориш за него, но влезнат ли през вратата парите, любовта започва да се изнизва през прозореца!
Живота е низ от избори и решение, нашите такива!
Успех  Peace

# 115
  • София
Чичко-паричко е събирателен образ за мъж, който може да ти плати круизите, Шанела и баровските ресторанти.Не се хващай за думата....     Laughing
Щото на авторката са й явно много важни и задължителни като елемент от семейното щастие.
Та, не пиши според твоите възгледи за нещата от живота, а четИ!    Peace
Тя си е написала черно на бяло, че така е свикнала-маркова козметика, пътувания, добри ресторанти и си ги иска.О.к., пак да кажа, лошо няма, ама просто ги търси на погрешното място.

Да превръщаш парите в самоцел и единствен приоритет в живота никога и никъде не е бил добре работещ механизъм.Животът го доказва, винаги, стига да има кой да гледа и да се учи.
В противен случай, пак се учи, ама на собствен гръб, обикновено дълго и болезнено.

Друго си е да превърнеш готвенето/чистенето в основен приоритет и да чакаш мъжът ти да ти даде 5 лева, за да си купиш тампони. Фактът, че за теб Шанел №5 и някой и друг круиз са върховен израз на луксозния живот - защото ги споменаваш с особена ярост, вече трети пост - говори сам по себе си.

Общо взето се подписвам под мненията на Like_Smoke.

Авторке, шапка ти свалям, че освен със сърцето, мислиш и с главата си. Писнало ми е да чета теми, пускани от разни млади и не толкова млади патки, които в началото са си счупвали краката да бъдат с Него, а после се чудят как да се измъкнат от мизерията и скандалите за пари. Помни, че битието определя съзнанието и не се впрягай много на коментарите тук.

П.П. На 20 си счупвах главата от любов, ежемесечно направо. На 30 първо гледах ума и амбицията, и не на последно място - средата и семейството. Промени ме не друго, а самият живот, опитът, който натрупах.

# 116
  • Варна
Извинявай, ама въобще не са "тънки сметки". Не че в България сме аристократи, обаче опитът показва, че не е добре да се събират хора с различен стандарт. Освен ако мъжът не е все още млад и много перспективен.

Просто като си стигнал някакво ниво, не е само вече до ресторанти и глезотии, а и до други видове визия. Човекът с по-ограничени доходи буквално вижда по-тесен хоризонт, не може дори да си представи, че съществуват и други възможности. Много е трудно да го накараш да ги види.

Ама май не става въпрос за звезди Мишлен и круизи, по-скоро нещата са на ниво Хепи и Черноморец...
Точно така!

# 117
Значи, не е драма ако сега взима 1000, но ако е твърдо убеден, че това му е таванът, че няма повече да научи нещо или да сладкодуми, да среща хора и да търси възможности- това си е червен флаг. Такъв човек може да се откаже и от други видове борба и в крайна сметка не само да те лиши от глезотии, ами да играе като абсолютна котва на живота ти.

А мъжът трябва да е двигател, не котва.

Освен това е малко странно това да "обичаш мъжа си". Какво значи това? Доста по-важно е да го уважаваш, а романтиката и пеперудите в стомаха са друга тема, която се случва още по-добре, когато средата е приятна.

# 118
Скрит текст:

Само дето прилича на обява за работа, не за търсене на партньор в живота.
Успех, професионализъм и богатство. Да дерзае!

Не само прилича, ами направо си е обява за работа, само че се играе при други правила. Може и да звучи вулгарно, че връзките и приятелствата са търговия, обаче това е игра на думи. Ако се абстрахираме от тяхната натовареност, "търговия" е точната дума. Имаме очаквания и знаем, какво трябва да дадем в една връзка. Правим го доброволно, както в свободния пазар. Всичко е аналогично. Търгуваме нашето внимание, отношение, стойността на компанията си срещу тази на отсрещната страна. Даваме и получаваме. Това е.

П.С. 100% от проблемите във връзките (освен външни за нея събития) са, че единия смята, че не е на печалба от връзката си, тогава стават разделите, изневерите, апатията, злобата и т.н.

Даже има една много хубава мисъл по този повод:
"A good marriage is where both people feel like they're getting the better end of the deal."
Anne Lamott

# 119
Съответно мъжът има право да очаква, че жената до него ще е общо взето приятна, няма да се раздуе до 120 килограма, може това и онова, има хъс да роди и отгледа добре децата...такива работи. Защото човекът до теб трябва да става за брак- не само за теб лично. Има много хора, които може да са ти мили за разговор, дори за романтика, но е ясно, че не стават за целите на брака, където има и организация, и пари, ако щеш- и нужда от физическа сила.

Общи условия

Активация на акаунт