ЕНДОМЕТРИОЗА - тема 10

• 78 250
  • 752
  •   1
Отговори
# 720
  • София - Варна
Бременност не може да махне ендо киста. Само по оперативен път може да се премахне. Аз изкарах първата си бременност с ендо киста. Еми не се махна. Това не е фоликул или киста на жълтото тяло, които да изчезнат под влиянието на хормони, това е ендометриозна маса.

# 721
Аз се надявам, че моите не са ендо кисти.  Flutter Така че искрено се надявам да се махнат от Ясмин, а то е ясно, че след поредица от стимулации, за да видим какво е положението - ще се разбере от лапароскопията имам ли наистина ЕМ или са само сраствания следствие на коремна операция на апендикс или са и двете.
Надявам се да съберем достатъчно и качествени ембриони на първия етап, после ще мисля за лапарото и резултатът от нея.
Благодаря ви момичета за отговорите. Ще ви следя, защото темата ме вълнува.

# 722
Напротив, една бременност може да стопи ендо киста. Защото това е период без цикъл и ендометриозата няма с какво да се храни. 9 месеца бременност плюс още поне няколко месеца без цикъл по време на кърмене е дълъг период, през който ЕМ забавя развитието си и огнищата засъхват.
Ако кистата не е изчезнала то тя може да се премахне по време на секцио с раждането.

# 723
  • София
ЕМ не се развива, защото няма какво да я храни, но вече съществуваща ЕМ киста, не изчезва.
То по тази логика и противозачатъчните могат да лекуват ЕМ ако се пият без прекъсване. Ама не могат. Щеше да е много лесно...
Много жени има забременели с киста, но не съм чула на някоя от тях да е изчезнала през бременността.

# 724
Все още ми е интересен въпроса, колко години отнема за развитието й, защото поне аз като се връщам назад във времето, симптоматика съм имала от поне 6-7 години. Нещата се влошиха след 2-те стимулации и разбира се много лошо ми понясат естрогените.
Каква е връзката между ЕМ и естрогените? Благодаря ви предварително за отговорите.

# 725
Аз не мога да кажа колко време отнема да се появи и развие до степен за операция, но мога да дам пример с мен. Първи симптоми, които ме накараха да отида на преглед получих през 2010 г. Просто започнах да изпитвам предменструални болки няколко дни преди цикъл, което не беше характерно за мен. Тогава кистата беше 1.10 см. и за пйрви път чух диагнозата ЕМ. Отне й 5 години да порасне до 3.50 см. и да ми предизвика по-сериозни последствия и симптоми. Приз 2015 г. ме оперираха. А преди 2010 г. колко време й отнело да стигне до 1.10 см. нямам идея. Абе май си отиват наистина едни 5-7 години. Но предполагам, че зависи и от други фактори. При мен сериозните симптоми се отключиха след много силен стрес, който преживях.

# 726
Момичета, според мен е индивидуална скоростта на развитие. При първата ми киста май месец бях на преглед и нямаше нищо, а август беше около 5см. Сега след Золадекс-януари беше чисто, а април вече имам 2 кисти от по 1см. и една около 3см. Много ми се иска да разбера каква е причината да се появяват и растат толкова бързо при мен! Желая успех на всички! Wink

# 727
Desire, а твоя лекар какво казва? Ще ги правите ли нещо?

# 728
Момичета, да попитам тези, които вече си знаят диагнозата, имахте ли болка в ингвиналните гънки?  bouquet

# 729
Каква е връзката между ЕМ и естрогените? Благодаря ви предварително за отговорите.

Естрогените влияят на имунната система. Най-обобщено казано - правят имунната система по-реагираща, по-чувствителна. Колкото нивата на естрогените са по-високи, толкова по-голям имуно-модулиращ ефект имат те. Може би "имуно-модулиращ" е малко силна дума в случая, но толкова по-силно и яростно реагира имунната система ... На какво ли? Ами медицината не знае още. А като не знае, защо имунната система реагира на нещо е най-лесно да го отнесе в мъглявата графа "автоимунни заболявания".

Това е ролята на естрогените. Аз съм по принцип с високи нива на естрогените.

Моите симптоми пък бяха около овулация - първи симптоми през 2004 -2005 година. Дори ясно си спомням 2-3 дни имах, през един месец (явно десен яйчник като е овулирал) и тогава изпитвах болки. Минаваха ми бързо - не знаеха тогава лекарите защо.

Нямала съм болезнен МЦ, или болки 2-3 дни преди МЦ.

Аз принципно си държа на теорията на все още непознат патоген (дали ще е някаква форма на микоплазми, уреаплазми, или вирусно дори или каквото ще да е, но е някакъв "смотан" патоген според мен). Но няма как да го докажа Simple Smile

А кистите при мен се появиха в края на 2011 година, когато бях вече 6 месеца на ниски дози преднизолон (имунната система беше леко подтисната). Общо взето в момента, в който започнах да си "бърникам" хормоните, тогава се появиха първите кисти. После при почивката от противозачатъчните пак имаше.

Като си оставих организма без химия - нямах кисти. Но пък бях в периода на стимулации.

# 730
Маги, благодаря ти за изчерпателния отговор - благодарение на него си обяснявам доста неща при мен. И аз имах дълъг период в който бях на кортикостероиди, заради алергия, но това беше много отдавна. 2006, 2007, бях и без цикъл продължение на 3 години, така че след всичко прочетено от многобройните сайтове и твоя отговор малко по-малко празните неща, започват да се попълват.

В тази връзка се чудя дали има и отношение Хашимото newsm78 и пролактина...

Все пак се надявам при лапаро да се окаже, че не е ЕМ, въпреки че колкото повече започват да разбирам, толкова по-реално ми изглежда подозрението на доктора, че става въпрос за ЕМ.

# 731
Здравейте, виждам че пак се е размърдала темата и ще се възползвам да попитам дали има някой при който е направено направо инвитро- без лапароскопия и золадекс. Не живея в Бг и тук ме съветват направо към инвитро да пристъпваме, а аз имам две кисти по 3 см и не знам дали това няма да си е чиста загуба на време и пари.

# 732
Здравейте, виждам че пак се е размърдала темата и ще се възползвам да попитам дали има някой при който е направено направо инвитро- без лапароскопия и золадекс. Не живея в Бг и тук ме съветват направо към инвитро да пристъпваме, а аз имам две кисти по 3 см и не знам дали това няма да си е чиста загуба на време и пари.

Аз направих така две стимулирани инвитро процедури и мога да споделя, че само хвърлихме пари на вятъра. Не знам какво да те посъветвам, но си мисля че е добре да чуеш второ мнение.
Истината е, че с ЕМ - трудно се забременява дори и инвитро.

# 733
Desire, а твоя лекар какво казва? Ще ги правите ли нещо?
Предложи да видим дали на ММ ще действат добавките, че имаме лек МФ за 2-3мес. и тогава ще предприема нещо при мен.. За сега съм на противозачатъчни за да контролирам до колкото се може ЕМ. Надявам се с ТВЛ да разреша този път проблема!

# 734
Ооо, ти май си при моя доктор.  Heart Eyes Умирам  от яд, че не съм знаела за ТВЛ и не съм го направила при него. Сега поне щяхме да знаем какво точно ми е положението. Трябваха ни няколко месеца да добие представа за организма ми и за съжаление го изненадвам все неприятно. Вдругиден ще разбера дали ще имам щастието този месец да направим първи опит.

Общи условия

Активация на акаунт