За и против тръгването на училище от 6 години

• 59 971
  • 485
  •   1
Отговори
# 105
Много зависи и от учителката, как ще подхване детето - дали ще го увлече, дали може да обяснява, държи ли сметка колко напредват децата. Не съм доволна от нашата в това отношение, резултатите можеше да са по-добри. Респективно, до година местим детето. Не че имаме някаква драма с нея, но в моите представи резултатите са важни.

# 106
За мен определящо е дали детето се чувства добре в ДГ. Ако е така, ако има приятелчета там и ходи с желание, няма смисъл да тръгва по-рано. Но ако ДГ не му е любимото място, то защо не и една година по-рано на училище - може пък там да му хареса повече.
Ами , ако и в училище не му хареса, в университета ли да пробваме направо?!  Joy
Много се радвам на такива дискусии. Никой не вижда по- далеч от носа си, все майки на 6-7-8 годишни си хвалят гарджетата. Grinning
Като си пуснеш детето на 6 в първи клас, трябва да си даваш сметка,че това дете и в 7 и 8 клас пак ще учи с по- големи, че ще кара и пубертет с по- големите.
На мен лично, хич не ми се иска сина ми да изпадне в ситуация на най- малък ,най- неразвит физически в пубертета.
Никоя майка на 6 - годишно явно не мисли за няколко години по- напред. Много майки на по- големи се хвалят ,че децата им се справят и в по- горните класове добре с материала, но дали всички деца се чувстват добре и чисто емоционално. За мене психическото спокойствие и увереност, ако щете и самочувствие, е от по- голямо значение от усвояването на уч. материал.

# 107
  • София
Въпреки, че май сама си противореча, ще се съглася с теб Simple Smile Моето дете тръгна на 6 г (имаше причини да искам да напусне ДГ, а само за една година не ми се местеше), няма никакви проблеми по отношение усвояване на материала, нямаше и проблеми в общуването, но наскоро я преместих в друго училище и там не се разбира много добре с децата. Няма други като нея тръгнали на 6 и си мисля, че може би наистина емоционално и психически тя е малко по-назад от съучениците си и от там идват проблемите. Ако можех да върна времето назад, не бих я пуснала на 6 Simple Smile така че съветът ми е децата да си тръгват на училище с набора.
В един момент се замислих дали да не повтори клас, но се оказа, че до 4 клас децата не могат да повтарят. Така че, хубаво си помислете, защото няма вариант после да изравните с набора.

# 108
Радвам се, че така приемаш мнението ми, че не се обиди. bouquet
Моят син е роден януари , така че сериозно съм се замисляла по въпроса. Премислих и претеглих всички плюсове и минуси и прецених, че  минусите са повече, особено за момче.
Затова се и включих, защото оставам с впечатлението, че всички мислят само за тук и сега, не си дават сметка, че това е дългосрочен избор. Писане и четене на 6 не е нещо изключително, поне 50% от децата го могат, повечето деца биха свикнали да се справят с материала и в училище.
Но мама я няма в училище, за да види как точно се вписва детето й в колектива. А и като, че ли много майки нито искат да видят, нито биха си признали,че детето има проблем с вписването в колектива.
Училището не е само учене, социалната му роля е още по- значима за подрастващите.

# 109
...Моето дете тръгна на 6 г (имаше причини да искам да напусне ДГ, а само за една година не ми се местеше), няма никакви проблеми по отношение усвояване на материала, нямаше и проблеми в общуването, но наскоро я преместих в друго училище и там не се разбира много добре с децата. Няма други като нея тръгнали на 6 и си мисля, че може би наистина емоционално и психически тя е малко по-назад от съучениците си и от там идват проблемите. Ако можех да върна времето назад, не бих я пуснала на 6 Simple Smile така че съветът ми е децата да си тръгват на училище с набора.
В един момент се замислих дали да не повтори клас, но се оказа, че до 4 клас децата не могат да повтарят. Така че, хубаво си помислете, защото няма вариант после да изравните с набора.

В случая за настоящото състояние причината е местенето, не тръгването на училище някой месец по- рано.
И на 10 години навършени да е, смяната на училище посред година си е изпитание. Изпитание е дори за един възрастен човек смяната на колектива. Децата са вече няколко години заедно, имат оформени групи, отношения и изведнъж идва друго дете. Намирането на място сред вече установен колектив си иска повече време. Понякога не се получава изобщо. Възрастта тук няма значение.
Лично за мен местенето по училища и паралелки при децата е доста крайна мярка и бих я приложила ако много, ама много се налага. Самата аз съм сменяла клас, разбиваха ни паралелката на два пъти, и да - никак не е приятно да си пришълец в началото.
Моят син, който също е от 6-годишните, сменя клас в гимназията, т.к. се оказа, че в неговата паралелка бяха само две момчета. И въпреки че просто смени паралелка и че познаваше повечето от новите си съученици, пак си имаше период на адаптация. Сега си е супер вече. Въобще този въпрос с няколкото месеца яко се преекспонира.

# 110
  • до най-прекрасния мъж
За 12 години смених 5 училища. 1 клас започнах на 6 и половина, проблеми с адаптацията съм нямала, но там бяхме заедно почти цялата група от ДГ. После сменихме квартала и 2-3 клас бях в друго училище, с изцяло нови съученици /само с 1 момченце бяхме съученици и съседи от 1-ви клас/, отново се адаптирах лесно и си намерих бързо приятели. После ме преместиха в друго училище, защото предходното беше до 3 клас само. 4 клас изкарах там, отново познавайки се само с 2 дечица от класа. След това откриха ново училище до нас и отново ме преместиха, там изкарах 5, 6 и 7 клас, пак познавах 1 дете само, с него продължихме да учим 5 години в гимназията. След гимназията всички се разпръснахме и се наложи отново да се запознавах и свиквам с нови хора. Като че ли тогава ми беше най-криво, но и това отмина бързо. Винаги съм била най-малката в класа, но това само ме е мотивирало да се доказвам и да вървя напред. Завърших гимназия с почти пълно отличие и никога не съм се чувствала емоционално или физически/психически не на място.

# 111
И в гимназията имах съученици/момчета/, тръгнали с предния набор и в университета също. Всичките са си супер.
Интересно ми е защо децата, родени декември месец са достатъчно узряли за тръгване на училище с набора си, а тези родени януари - не са, че да тръгнат с предния набор?

# 112
И аз това се чудя, като Амнезия  Simple Smile
Защо моето родено на 30.12 е зряло за училище а това родено на 02.01 следващата година не е?

# 113
Узрели- неузрели , родените декември нямат избор, докато родените януари- имат.

# 114
И в гимназията имах съученици/момчета/, тръгнали с предния набор и в университета също. Всичките са си супер.
Интересно ми е защо децата, родени декември месец са достатъчно узряли за тръгване на училище с набора си, а тези родени януари - не са, че да тръгнат с предния набор?

Точно затова казвам, че се преекспонира излишно. Ама много излишно.  Simple Smile

# 115
И аз смятам, че се преекспонира прекалено.
Никой не може да ме убеди, че дъщеря ми, на която всички приятелчета са по-големи от нея, упорито отказва да играе с по-малки от нея деца и твърди, че другарчетата й от градината са бебета, трябва да тръгва с набора си на училище. Родена е февруари 2010 г. и наесен тръгва на училище. Повечето й приятелчета ще са й съученици. Това за мен е водещото, а не че може да чете криво-ляво, пише и смята.
По мое време не беше по набори, а на по половин година. Учех с деца, родени първото полугодие на моя набор и второто на предходния. В нито едно отношение малките не са били изоставащи.

# 116
  • София
Judy, разбира се, това че не се е вписала още в колектива може да се дължи само на местенето, но ми прави впечатление, че са й скучни заниманията им. Тя обича да тича, скача и изобщо по-подвижни игри, докато повечето момичета от новия й клас (3-ти) вече почти не играят - говорят, слушат музика, интересуват се от модните течения, кой кого харесва... затова си мисля, че може и по-малката й възраст да е причина засега да не се чувства "на място". В стария й клас имаше и др. 6-годишни и атмосферата беше някак по-детска.

# 117
Просто и децата са различни, Лекси. Дори в V клас не всички се интересуват от мода. Както и в някои групи на ДГ се интересуват пък вече от гаджета. Не защото са стари моми.  Laughing Просто има такива деца. В групата на малкия имахме едно момиченце, което от І група все си падаше по гримове, токчета и тоалети. Хич не е глупаво детето. Дори напротив. Но си го влече.  Simple Smile
Зависи от това, какво я влече тарторката на колектива ви и при вас, най- вече.  Laughing Останалите просто копират.
Всеки колектив е различен и напасването не става за месец- два.
Както писах понякога се случва и така, че човек изобщо не си пасва с определен колектив от началото до края. Което не значи, че нещо на човека не му е наред. Просто това не е неговата среда. Когато попадне на своя го разбира и си отдъхва.
Моят беше също едно дете 6- годишен в началното училище. Имаше и едно момиченце, но не го броя, т.к. момиченцата си бяха друга групичка. Нищо им нямаше и на двамата. Сменил е до момента четири паралелки. Само в ПМГ от V до VІІ клас имаше още едно момиче от неговия набор. Тя беше отличничката на класа и си се вписваше в него съвсем добре по всички линии. В гимназията сега моят си е пак съвсем добре. Училището не му е по- трудно от това, на останалите. Ходи си с тях по купони. Че дори приятелите му са и още по- големи от съучениците му- има студенти вече. Въобще не е до възраст.  Peace
Вие ще видите по- скоро догодина дали и как ще се впише твоето момиче. Много сте от скоро там.

# 118
  • София
Явно психологически и социално се възприема по-лесно (и дори по-благосклонно) едно дете, родено през декември да тръгне с набора си, отколкото да "изостане" със следващия набор.  По някакъв начин това, че децата са родени през една година има значение.

Очевидно в темата почти всеки се чувства длъжен да защити избора си, което размива обективността. При равни други условия няма смисъл да се бърза с тръгването на училище, дори когато детето се справя академично в предучилищната. При повечето деца вниманието узрява около 7-годишна възраст. Природата си казва думата.

# 119
Родена е февруари 2010 г. и наесен тръгва на училище.
Разликата ѝ с децата от декември 2009 е незначителна. Докато тези от декември 2010, които са ѝ в набора, вече са наистина осезаемо по-малки.

Мисля, че в казуса попадат преди всичко деца, които са или на 6г и 1-2 месеца при тръгване на училище или на 7г и 8 месеца и колебанието е дали в първия случай не е рано, а във втория - късно. Такива, които са между 6.5 и 7.5 все са ок.

Общи условия

Активация на акаунт