За и против тръгването на училище от 6 години

• 59 822
  • 485
  •   1
Отговори
# 270
  • София
Пращайте ги на 4, ако искате. Peace
Мисля, че е права Елена Ди, май по-възрастните майки искат да компенсират една година.
Моята дъщеря си носеше прочитни книги и си уплътняваше времето в училище, когато учителката е обяснявала неща, които тя знае.
Така, че не е много убедителен довода, че на детето ще му е скучно и дай да го бутаме по-рано.
Хайде, хайде, сега пък майките  компенсирали така заради възрастта си.. Аман от обобщения. Всички майки на деца тръгнали на 6, които аз познавам, въобще не са в графата възрастни. Това, разбира се, не значи, че няма и такива, но никой не може да твърди кои преобладават. И себе си не броя за възрастна - на 42 с  почти 19-годишна дъщеря. Peace

А доводът едно дете да си носи прочитна книга в 1 клас и да си запълва времето с нея е още по-несъстоятелен. Wink Как ще прецени кога да чете и кога да внимава? Нима на 7 е узряло достатъчно, та да се усети, че периодът, в който са се покривали научени от него  по-рано неща, е минал и вече е време да се съсредоточи? Това е малко  като при по-големите в 8 клас.... Учил съм английски 7 години и през интензивната ще си клатя краката (ще си чета примерно). И в един момент се оказва, че неучилите са ме задминали..Такава схема бих приела лично аз, ако различните от тези на класа задачи за детето се дават от учителката на място, след преценка, че в конкретния момент (не по принцип) детето наистина няма нужда да повторва-потретва нещо овладяно. Но силно се съмнявам, поне в ДУ, че при клас от 25+ деца дори и най-добрият учител има ежедневно възможността да поставя различни по трудност задания на изоставащи, движещи се по план и напреднали ученици и да реагира своeвременно s проверка на изпълнението им.

Последна редакция: чт, 23 юни 2016, 06:41 от пенсионирана русалка

# 271
Пращайте ги на 4, ако искате. Peace
Мисля, че е права Елена Ди, май по-възрастните майки искат да компенсират една година. Rolling Eyes
Моята дъщеря си носеше прочитни книги и си уплътняваше времето в училище, когато учителката е обяснявала неща, които тя знае.
Така, че не е много убедителен довода, че на детето ще му е скучно и дай да го бутаме по-рано. Еднакво вредно за детето е, когато общото ниво е доста по- високо или по- ниско от неговото собствено такова. Затова и подборът на група според спобностите, степента на развитие и интересите е по- добро начинание от един механичен сбор на деца според месеците, в които са родени и поставяне на непреодолима граница по Нова година между две деца, родени на две поредни дати. Нелепо е последното просто.

Хайде, хайде, сега пък майките  компенсирали така заради възрастта си.. Аман от обобщения. Всички майки на деца тръгнали на 6, които аз познавам, въобще не са в графата възрастни. Това, разбира се, не значи, че няма и такива, но никой не може да твърди кои преобладават. И себе си не броя за възрастна - на 42 с  почти 19-годишна дъщеря. Peace

...

Това е нещо като да чета уроци по статистика от хора, които не са я учили.
Предположения. Често базирани и не на личен опит дори.
Ако има официални статистически данни- споделете. Останалото е по- скоро за клюкарника.
Ами при мен голямото ми дете тръгна по- рано на училище, а тогава аз определено не бях възрастен родител, нито пък съпругът ми.  Laughing

Прочитните книги са хубаво нещо, но да се четат от всички по едно и също време. Няма как учителката да обяснява материал, детето да следи кое знае и кое - не, да чете в съответстващите моменти, да следи кога пък се дава задача и да я прави.  

# 272
Прочитните книги бяха по предложение на госпожата, тя казваше кога и кой да си извади книгата и да чете.
Ей, нямате надприказване... Rolling Eyes
За възрастните родители - ами тези, които познавам аз са такива.
Не говоря общо за всички.

# 273
Интересен подход - когато някой изразява и мотивира мнение различно от твоето, той се "надприказва", а когато мнението съвпада с твоето е чудо на чудесата.  Laughing
Просто обсъждам едно невярно твърдение, което е неподкрепено нито с логика, нито с доказателства. Какво "надприказване"? Не ми допада в по- сериозни теми да се пишат общи приказки и откровени безсмислици и е нормално да реагирам. Според "висотата" на написаното.
...
Ако госпожата в училище казва кой да си чете прочитната книжка, то това обикновено се прави за всички деца в класа по едно и също време.
Госпожата няма как да знае и да се съобрази точно кое от 24 деца в класа й е наясно с урок № 25 или с абзац трети от урок № 32 и точно в този момент да го подсети да си извади книжката, а когато премине на следващия абзац да го подсети да внимава и да подкани друго пък дете да си почете. Това е също несъстоятелно.  Grinning

# 274
Мисля, че е права Елена Ди, май по-възрастните майки искат да компенсират една година по този начин.
Какво? newsm78 И такива комплекси ли има?

Предположения. Често базирани и не на личен опит дори.
Все едно базираните на личен опит наблюдения имат някаква тежест, ако не съвпадат с мнението ти Whistling

Интересен подход - когато някой изразява и мотивира мнение различно от твоето, той се "надприказва", а когато мнението съвпада с твоето е чудо на чудесата.  Laughing
Ти си същата.

Госпожата няма как да знае и да се съобрази точно кое от 24 деца в класа й е наясно с урок № 25 или с абзац трети от урок № 32 и точно в този момент да го подсети да си извади книжката, а когато премине на следващия абзац да го подсети да внимава и да подкани друго пък дете да си почете. Това е също несъстоятелно.  Grinning
Има как, разбира се. Само месец след началото на учебната година мога да ти кажа насън кое от всичките ми деца какво точно знае и доколко го знае. Учител, който не може да каже, не е проверил и една тетрадка или тест, или не е обърнал внимание чии тетрадки и тестове проверява, не е задал и един въпрос, за да чуе кое от децата какви отговори дава.

# 275
Всяко мнение си е просто мнение.
Не държа да съвпада с моето. Не хуквам да обиждам, да квалифицирам, да гадая нечие бъдеще на база този признак. Това е специалитет на други хора.
Просто когато не е подкрепено с официална статистика или научно изследване си е само едно мнение и толкоз.
Без да има нужда да слагам въздишащи емотикони.  Laughing

Последното от творбата ти звучи несериозно.
Всяко дете знае нещо и не знае друго от това, което се учи в час. Последното, което ще направи учителят, е винаги, когато преподава нещо, което някое дете знае, да го сеща да си отвори книжката. Тази учителка само с това трябва да се занимава по цял час - да следи дали в момента преподава познат за Дани материал и той да си вади приказките, като след 5 минутки го подсети, че вече почва непознат за него такъв или че целият клас ще прави задачка 12 на страничка 34, докато междувременно е направила същото "упражнение" с още 5-6 деца.
 Laughing

Цитат
Цитат
Ти си същата.
Simple Smile
Като дете в градината си. Никога не съм заявявала, че някой "надприказва" друг.
Обсъждам мнения, не хора. Това, на което се спрях днес, е несъстоятелно и недоказано. Просто едно твърдение. С никаква по- различна стойност от това.

Последна редакция: чт, 23 юни 2016, 11:06 от Judy

# 276
  • София
AfterShock, много елегантно се изплъзваш. Peace Естествено, че един добър учител много добре знае какви са знанията и уменията на всяко дете в класа, какво му куца и какво не. Но не ставаше дума само за това... Колкото и да знае едно дете, пак има какво да научи и  разбере, докато обясняваш нещо на останалите. А това няма как да стане , докато си чете книга в час. Wink Назад дадох аналогичен пример с деца в по-горни класове. В езиковите (особено английските) има деца, които до 7 клас интезивно са учили същия този език на курсове, в частни училища, на уроци.. Те се  класират от воле на трети кръгове на олимпиадите, имат сертификати за ниво, четат в оригинал... И въпреки това винаги има какво да научат. Нима преподавателят не е наясно с това, че са с доста като ниво на владеене на езика над останалите? Ама не им дава да си четат книги, а очаква от тях да участват в учебния процес. А това няма как да стане докато вниманието им е заето с друго. Съвсем друго е първо такова дете да свърши зададеното на класа задание, без оправданията, че знае и  че му е скучно, а като се справи успешно и бързо, учителят да му запълни времето с друго, докато останалите свършат. Но не и докато той предава... То тогава давайте на състезателите по мат от националния отбор да не им се дават контролните и въобще да не внимват в час,а да си решават олимпийски задачи, понеже  другите неща си ги знаят... Супер несериозна теза е това.

Последна редакция: чт, 23 юни 2016, 11:09 от пенсионирана русалка

# 277
  • София
Джуди, не може за всяко нещо да има достъпна статистика, само защото Джуди иска да й се представи, или някой трябва да си пази със същата цел библиография под ръка! Като каква се изживяваш, като шеф, супервайзор, специалист в областта или какво? Както виждам, говориш от ролята си на родител, а не като специалист. Библиотеката е отворена.

Описах достатъчно подробно и ясно как се правят обследванията на големи групи деца, каква статистика се получава и как тя е ориентир. Ако видиш на статистиката, че 90 процента от 7-годишните се справят с всички задачи и 60 процента от 6-годишните, то човек би трябвало да е способен да направи извода, че една година разлика има значение.

# 278
Джуди, не може за всяко нещо да има достъпна статистика, само защото Джуди иска да й се представи, или някой трябва да си пази със същата цел библиография под ръка! Като каква се изживяваш, като шеф, супервайзор, специалист в областта или какво? Както виждам, говориш от ролята си на родител, а не като специалист. Библиотеката е отворена.

Описах достатъчно подробно и ясно как се правят обследванията на големи групи деца, каква статистика се получава и как тя е ориентир. Ако видиш на статистиката, че 90 процента от 7-годишните се справят с всички задачи и 60 процента от 6-годишните, то човек би трябвало да е способен да направи извода, че една година разлика има значение.

Какво на Джуди й се било искало нито е от значение, нито пък ти си наясно с това. По този въпрос няма какво да се обсъжда.
Обсъждаше се един конкретен мотив, свързан с тази конкретна тема. Този мотив за сега остава просто голословно твърдение, без доказателства. Като много други. Т.е. той е логическа нула, на чиято база няма как да се правят доказани изводи. Толкова по него.
Що се касае до останалите включвания /"Като каква се изживяваш, като шеф, супервайзор, специалист в областта или какво?" и тем подобни/, съдържащи обсъждане на субективните ти виждания за лични качества, което за съжаление се случва често, то намирам същите за невъзпитани и издаващи не особено добри умения да се дискутира. Да се спори- съвсем. Препоръчвам ти най- добросърдечно да избягваш подобни не особено адекватни включвания. С тях не си правиш добра услуга.

Та ако имаш нещо да кажеш по конкретния повод, който обсъждам, а той бе определено твърдение- добре. Останалото е за други места.
Как е правено например това "проучване", за възрастта на майките? Защото аз се съмнявам, че има такова. Затова и попитах. Нека бъдем конкретни, за да сме конструктивни- аз за него питам. Иначе общите приказки са ясни.  Peace

# 279
Просто когато не е подкрепено с официална статистика или научно изследване си е само едно мнение и толкоз.
...
Всяко дете знае нещо и не знае друго от това, което се учи в час. Последното, което ще направи учителят, е винаги, когато преподава нещо, което някое дете знае, да го сеща да си отвори книжката. Тази учителка само с това трябва да се занимава по цял час - да следи дали в момента преподава познат за Дани материал и той да си вади приказките, като след 5 минутки го подсети, че вече почва непознат за него такъв или че целият клас ще прави задачка 12 на страничка 34, докато междувременно е направила същото "упражнение" с още 5-6 деца.
 Laughing
А ние тук нещо различно от мнения ли даваме, не разбрах? Статистиката ми са моите наблюдения. Друга статистика не ми трябва. На теб, ако ти трябва, търси си.

Съвсем вярно, затова аз не давам книжки, не знам за колегите. Като е учило материала, или ще седи тихо и ще слуша, или ще отговаря на въпроси. Като питам нещо, ще очаквам то да знае. Примерно.

AfterShock, много елегантно се изплъзваш. Peace Естествено, че един добър учител много добре знае какви са знанията и уменията на всяко дете в класа, какво му куца и какво не. Но не ставаше дума само за това... Колкото и да знае едно дете, пак има какво да научи и  разбере, докато обясняваш нещо на останалите. А това няма как да стане , докато си чете книга в час. Wink ..... А това няма как да стане докато вниманието им е заето с друго. Съвсем друго е първо такова дете да свърши зададеното на класа задание, без оправданията, че знае и  че му е скучно, а като се справи успешно и бързо, учителят да му запълни времето с друго, докато останалите свършат. Но не и докато той предава...
Така е. Аз никъде не твърдя, че трябва да се дават книжки на деца, които знаят материала. Твърдя единствено - и, ако се съмняваш, се върни на предния ми пост - че знам всяко едно дете какво точно знае, и че един кадърен учител няма как да не знае. А не, че трябва да им раздаваме книжки. Друга потребителка каза това за книжките, към нея отправяй критиките, това не е моя теза, а нейна.

# 280
  • София

Какво на Джуди й се било искало нито е от значение, нито пък ти си наясно с това. По този въпрос няма какво да се обсъжда.
Обсъждаше се един конкретен мотив, свързан с тази конкретна тема. Този мотив за сега остава просто голословно твърдение, без доказателства. Като много други. Т.е. той е логическа нула, на чиято база няма как да се правят доказани изводи. Толкова по него.
Що се касае до останалите включвания /"Като каква се изживяваш, като шеф, супервайзор, специалист в областта или какво?" и тем подобни/, съдържащи обсъждане на субективните ти виждания за лични качества, което за съжаление се случва често, то намирам същите за невъзпитани и издаващи не особено добри умения да се дискутира. Да се спори- съвсем. Препоръчвам ти най- добросърдечно да избягваш подобни не особено адекватни включвания. С тях не си правиш добра услуга.

Та ако имаш нещо да кажеш по конкретния повод, който обсъждам, а той бе определено твърдение- добре. Останалото е за други места.
Как е правено например това "проучване", за възрастта на майките? Защото аз се съмнявам, че има такова. Затова и попитах. Нека бъдем конкретни, за да сме конструктивни- аз за него питам. Иначе общите приказки са ясни.  Peace

не си ти човекът, който да оценява включванията ми, още повече да ми размахваш пръст каква услуга съм си правела!. Очевидно си зациклила на собствения си опит и нищо друго не те интересува.  какво обсъждаш? Теб не те интересува нищо, освен това, което потвърждава правилността на твоя избор. Всеки си взема решение за детето си и това е! Сега ти предлагам най-конструктивно да се отправиш към библиотеката.

# 281
  • София
Така е, но дискусията  в последните постове касаеше точно определено твърдение на Дева, а не принципно дали учителят е запознат със силните и слабите страни на едно дете, с което се включи ти. Добрият преподавател гарантирано е, това не подлежи на спор и не виждам някой да го оборва.. Но пак казвам, не ставаше дума за това.

ПП Написанoто е за AfterShock.

# 282
... но дискусията  в последните постове касаеше точно опредлено твърдение на Дева, а не принципно дали учителят е запознат със силните и слабите страни на едно дете, с което се включи ти. Добрият преподавател гарантирано е, това не подлежи на спор и не виждам някой да го оборва.. Но пак казвам, не ставаше дума за това.

Тъй де. Обсъжда се конкретно твърдение. Задават се конкретни въпроси.
Нито дума не съм казала днес за това, кой е добър учител и доколко си познава децата. Това няма отношение към обсъждания въпрос въобще.
Останалата емоция, изляла се тук, е не само излишна, но и дразнеща, и вредна за темата и за комуникацията. Затова помолих да се влезе в по- нормален тон за дискусия. Който умее.
Има хора и тук, които умеят и водят нормална конструктивна дискусия, независимо от позицията, която поддържат.  Peace

# 283
Възрастта на майките няма нищо общо. И аз съм млада майка и също исках детето ми да тръгне на училище на 6 г., защото наистина беше отвсякъде подготвено. Аргументите на учителките против се виждаха и с просто око - градината наистина даваше много знания и умения, които щяха да се позабавят или прескочат в училищни условия. Доволна съм, че ги послушах.
Всъщност този спор се обезсмисля, защото днес повечето предучилищни години така са се слели с първи клас, че престоят на детето в градината наистина се обезсмисля. Стига се до изкривяванията, които наблюдаваме в частните предучилищни, за които се изисква специална подготовка за конкурсен изпит, което само по себе си изключва нормалното функциониране на предучилищната.
Та ако се повиши качеството на детските градини, ще има по-малко шестгодишни първокласници.

# 284
Стига се до изкривяванията, които наблюдаваме в частните предучилищни, за които се изисква специална подготовка за конкурсен изпит, което само по себе си изключва нормалното функциониране на предучилищната.
Би ли пояснила какво се случва в частните ПГ, което определяш като изкривяване? И кое изключва нормалното функциониране на предучилищната?

Общи условия

Активация на акаунт