Майчинството счетоводно-67

• 38 745
  • 736
  •   1
Отговори
# 30
  • Варна
благодаря за отговора,означава ли това че малкия може да си е на ясла а аз да съм в неплатен отпуск ,докато свикне.Други майки казват че трябва да прекратя отпуската тъй като ,това е отпуск за гледане на дете,а щом е в яслата,значи не го гледам

Отпуск е,но неплатен Simple Smile
Няма да имате проблем  Peace

# 31
Здравейте, имам въпрос. По майчинство съм от безсрочен трудов договор. Ще ми се отрази ли по някакъв начин, ако през това време стана съдружник в ООД?

# 32
  • Варна
Ако ще извършвате дейност- да  newsm78

# 33
  • София
Здравейте, надявам се да съм в точната тема.
Имам следния въпрос: децата ми тръгват на ясла от следващия месец, в момента са на 1година и 6 месеца.
Доколкото разбрах трябва да се прекъсне майчинството и да се върна на работа- първо платен отпуск. Въпросът ми е какви документи трябва да попълвам и къде се дават?

# 34
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, надявам се да съм в точната тема.
Имам следния въпрос: децата ми тръгват на ясла от следващия месец, в момента са на 1година и 6 месеца.
Доколкото разбрах трябва да се прекъсне майчинството и да се върна на работа- първо платен отпуск. Въпросът ми е какви документи трябва да попълвам и къде се дават?

При работодателя. В 3-дневен срок от тръгване на ясла на децата - Приложение 12 - за промяна на обстоятелствата. Приложение 4 - да се получава 1/2 от майчинството. А по-рано - молба за ползване на платен отпуск. Кога точно - разберете се с работодателя.

Здравейте, имам въпрос. По майчинство съм от безсрочен трудов договор. Ще ми се отрази ли по някакъв начин, ако през това време стана съдружник в ООД?

Ако сте само съдружник, а не управителя - няма да има разлика и няма да влияе на майчинството.

# 35
  • София
Здравейте
Бих искала да попитам  нещо.....в момента съм безработна регистрирана съм на борсата,но планувам бременност.Проверих,че в НОИ ме осигуряват само за фонд пенсии.Въпроса ми е какво трябва да направя за да имам право при една бременност да ползвам майчинство ,различно от социалното майчинство 1 год.Трябва ли да ме назначат някъде и да се отпиша от борсата или мога да си внасям остатъка от осигуровките за фонд майчинство.
Благодаря предварително на всички

Последна редакция: пн, 23 ное 2015, 12:14 от bon_toni

# 36
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Няма как да довнасяш като си на БТ.Трябва да си на трудов договор е най-добрият вариант.

# 37
  • София
Времето през което получавам обезщетение за безработица ,осигурена ли съм за фонд Бременност и майчинство?

# 38

Ако сте само съдружник, а не управителя - няма да има разлика и няма да влияе на майчинството.
[/quote]

Няма да съм управител. А ако получавам пари от печалбата на дружеството?

# 39
  • В полите на Пирин планина
Скрит текст:

[/qoute]
Няма проблем да се получава дивидент. Няма връзка с обезщетенията за майчинство.

Времето през което получавам обезщетение за безработица ,осигурена ли съм за фонд Бременност и майчинство?

Не, признава се само за пенсия и се внася здравно.

Последна редакция: пн, 23 ное 2015, 13:26 от Lady Brinne

# 40
  • Варна

Не,внасят се само здравни осигуровки за сметка на бюджета

# 41
Скрит текст:

[/qoute]
Няма проблем да се получава дивидент. Няма връзка с обезщетенията за майчинство.

Благодаря!

# 42
Здравейте! Първо искам да поздравя за полезната тема и да благодаря на всички, които дават отговори на толкова много казуси и въпроси.

Моят казус е малко дълъг за обяснение, но ще се опитам да го изложа възможно най-кратко. В момента съм в майчинство за отглеждане на дете до 2 година - синът ми се роди на 12 август 2014. Не бях планирала по-ранно връщане на работа, но се случи така че имам възможност да започна при друг работодател много по-перспектива работа след Нова година. Мястото ми е сигурно, но новият работодател не е сигурен кога точно ще може да мд наеме официално. Вече имаме място в ясла, за което ще подам документи около средата на декември, за да може малкият да тръгне началото на януари. Вариантите на новата работа са 3 - да ми се заплаща "на ръка"  и да продължа да се водя в майчинство при стария работодател, като ще вземам 170 лева; да дам предизвестие и да си пусна платения отпуск, като новия работодател иска да ме прехвърли на борсата и да чакаме от там възможност за договор по европрограма; новият работодател да ме наеме на трудов договор на МРЗ, което не ме устройва. Как да постъпя, за да е икономически най-изгодно за мен? Имам доверие на новия работодател и искам да се съобразя и с неговите условия, защото ми се дава голям шанс за развитие и кариера по специалността. Какво ще ме посъветвате?

# 43
  • Варна
Вие ако си дадете детето на ясла така или иначе нямате право на майчинство Simple Smile
Та моят съвет е да си дадете детето на ясла,от януари да си пуснете платен отпуск и после да отидете на борсата докато новия ви работодател реши какво да правите Simple Smile
Сега пак вижте,от догодина минималната се очаква да е 420лв,та да не се окаже борсата по-ниско платена от минималната заплата Simple Smile

# 44
Нямам ли право на половината от майчинството до изтичане на втората година, дори и детето да е на ясла, или това важи само ако започна работа при настоящия работодател? (явно ми е грешна информацията..)

Общи условия

Активация на акаунт