Майчинството счетоводно-67

• 38 768
  • 736
  •   1
Отговори
# 720
  • ВАРНА
Здравейте! Понеже сега съм на договор на 4 часа, ще придобия 12 месеца трудов стаж 3 месеца след като родя. Ще имам ли право на майчинство след тези 3 месеца и сигурно ли е?
не може с 12 месеца трудов стаж на 4 часа, изисква се 12 месеца по 8 часа. Или във вашия случай трябва да са 24 месеца по 4 часа. След 2003 година вече се прави разлика между трудов и осигурителен стаж. 1 година трудов стаж на 4 часа се приравнява към 6 месеца осигурителен стаж.

# 721
Здравейте,при една година трудов стаж ,мога ли да получа някакво обезщетение за майчинство? Дори и само една година,или трябва да са 18 минимум?

Благодаря!

# 722
В детската градина изобщо не искам да ги питам, защото те все мрънкат, че е в болничен и не са съгласни да го спирам от градината. И не ти и дават информацията.
Научих от една майка за някаква постоянна бележка за постоянно отсъствие на детето й, което боледувало често от бронхити, но и затова няма откъде да се информирам.

Благодаря, че ми отговорихте все пак.

# 723
Здравейте! Понеже сега съм на договор на 4 часа, ще придобия 12 месеца трудов стаж 3 месеца след като родя. Ще имам ли право на майчинство след тези 3 месеца и сигурно ли е?
не може с 12 месеца трудов стаж на 4 часа, изисква се 12 месеца по 8 часа. Или във вашия случай трябва да са 24 месеца по 4 часа. След 2003 година вече се прави разлика между трудов и осигурителен стаж. 1 година трудов стаж на 4 часа се приравнява към 6 месеца осигурителен стаж.

3 месеца след като родя ще имам 5 м на 8 часа и 14 м на 4 часа. Общо 12 месеца

# 724
  • Пловдив
Здравейте,
детето ми е болно от 8 януари, следователно има бележка, издадена от личен лекар, като бележката за контактност, на която пише, че има ОВИ и т.н. После друга лекарка издаде втора такава бележка, която е в сила до 22 януари, следователно на 25 януари трябва да е на градина.
Въпросът ми е мога ли да му взема нова такава бележка от понеделник, 25.01. или като са минали 15 дена ще имам проблем?

Стига лекар да ти даде бележка,няма проблем.

Постоянна бележка за дете,а то пък да ходи от време на време няма.Сама по себе си звучи абсурдно   Crazy Ти точно какво искаш?Детето да не ходи изобщо или да ходи,когато ти искаш?Взимай бележки от лекаря,ползвай семейните причини или го спирай без причина.По последния параграф моята дъщеря отсъства винаги.Така си спестявам висенето при ЛЛ и подаването на молба по семейни причини в ДГ.Над 10 дни отсъствие обаче ще ти трябва бележка,че е здрав.Проблемът на отсъствието без причина са детските надбавки,че ги спират.Имаш право на 5 дни неизвинени в месеца,ако гониш детските.Твоето дете с ТЕЛК ли е?Не знам дали по този параграф не ви искат присъствие в подготвителна група.Както не ви искат и доходи за детските

В детската градина изобщо не искам да ги питам, защото те все мрънкат, че е в болничен и не са съгласни да го спирам от градината. И не ти и дават информацията. Е,да,не ти дават информация.Директорът има приемен ден и час-отиваш и говориш,ако смятащ,че от госпожите не срещаш разбиране.Не виждам смисъл да се сърдят,че детето отсъства често.Напротив,едно дете по-малко за обгрижване.
Научих от една майка за някаква постоянна бележка за постоянно отсъствие на детето й, което боледувало често от бронхити, но и затова няма откъде да се информирам. питаш ЛЛ разбира се.Виждаш какво ще ти предложи

Здравейте,при една година трудов стаж ,мога ли да получа някакво обезщетение за майчинство? Дори и само една година,или трябва да са 18 минимум?

Благодаря!

Работиш ли?Ако,да,една година осигурителен стаж е достатъчна,за да имаш право на 2 г майчинство.Искат 12 м осигурителен стаж.Гражданският договор не се зачита.Осигуряването на 4 ри часа се зачита на половина

# 725
В момента не,знам,че трябва да съм на трудов договор..ще започна някаква работа възможно по-скоро.Притеснявам се,защото бях чула ,че има промяна в закона и трябва да имаш 18месеца трудов стаж, най-малко,не 12.

# 726
  • Пловдив
има промяна в закона и трябва да имаш 18месеца трудов стаж, най-малко,не 12.

НЕ
Започни работа преди издаването на 45 дневния и ще взимаш 2 г майчинство

# 727
Здравейте, как трябва да уведомя работодателя си писмено , че съм бременна с какъв документ.Искам да се застраховам. Благодаря

# 728
Здравейте, искам да попитам когато сьм в болнични 180 дни, по време на бременност кой плаща осигуровките ми?
Аз така и не разбрах, дали това че след 180- те дни ще използвам месец платен отпуск, до излизането ми в 45 дневния болничен преди раждането ще се отрази негативно на майчинството ми. Защото се води прекьсване между двата болнични. А 24 месеца назад сьм осигурявана на една сума, нямам вариране, ако това има значендни Сьжалявам за лошото обяснение и че питам отново.

# 729
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, как трябва да уведомя работодателя си писмено , че съм бременна с какъв документ.Искам да се застраховам. Благодаря

Какъвто и да било документ, издаден от гинеколога ти. Вземи си входящ номер или подписано и подпечатано копие с дата.

Здравейте, искам да попитам когато сьм в болнични 180 дни, по време на бременност кой плаща осигуровките ми? - дължи се само здравна от работодателя
Аз така и не разбрах, дали това че след 180- те дни ще използвам месец платен отпуск, до излизането ми в 45 дневния болничен преди раждането ще се отрази негативно на майчинството ми. - не, няма да повлияе негативно Защото се води прекьсване между двата болнични. А 24 месеца назад сьм осигурявана на една сума, нямам вариране, ако това има значендни Сьжалявам за лошото обяснение и че питам отново.

# 730
Здравейте,
от утре ме съкращават след 2 годишно майчинството от фирмата по взаимно съгласие.
Имам стаж 5 г. без една седмица, затова говорих да ме назначат за малко и съкратят в друга фирма.
Питат ме как да го направят дали ТД за определена задача, или за определен срок.
Искам да ме съкратят, така че да си ползвам 8-те месеца на борсата, а до навършване на 5 години стаж ми трябва една седмица.

Много ви благодаря!!!

# 731
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте,
от утре ме съкращават след 2 годишно майчинството от фирмата по взаимно съгласие.
Имам стаж 5 г. без една седмица, затова говорих да ме назначат за малко и съкратят в друга фирма.
Питат ме как да го направят дали ТД за определена задача, или за определен срок.
Искам да ме съкратят, така че да си ползвам 8-те месеца на борсата, а до навършване на 5 години стаж ми трябва една седмица.

Много ви благодаря!!!

Назначават те на нормален ТД със срок на изпитване и като "отработиш" 6-7 работни дни, те съкращават поради срокът на изпитване в полза на работодателя (чл.71 ал.1)

# 732
Здравейте,

Много ви благодаря!!!

Назначават те на нормален ТД със срок на изпитване и като "отработиш" 6-7 работни дни, те съкращават поради срокът на изпитване в полза на работодателя (чл.71 ал.1)

Добре, а ако ме назначат за определен срок/работа, каква е разликата ?
Извинявам се, но ми правят услуга и това ми предложиха (след консулт със счетоводител).

# 733

По-горе конкретно какво визираш под "майчинство"? Отпускът за бременност и раждане, който е 410 дни и започва 45 дни преди термин или отпускът за гледане на дете до 2 годишна възраст?
[/quote]

Аз си мислех че 410те дни започват да се изплащат 45 дни преди термина и така докато свършат и това се нарича майчинство
Ами изтичат ми последният болничен 45 дни и мислех,че след тези 135 дни вече се води майчинство.

# 734
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте,

Много ви благодаря!!!

Добре, а ако ме назначат за определен срок/работа, каква е разликата ?
Извинявам се, но ми правят услуга и това ми предложиха (след консулт със счетоводител).

Добре нека е на определен срок тогава.
Разликата е там, че трябва да е работа, която да има основание да извършиш за определен срок, а това за извършването на опрделена работа трябва да е още по-добре документирано, но зависи каква е дейността на фирмата им.

Общи условия

Активация на акаунт