Бихте ли се върнали в България?

• 204 949
  • 2 696
  •   1
Отговори
# 300
Не ставаше дума за това дали трябва да се чете или не във форума, въпросът брше какво плравят така добре интегрираните в бг форум, нали нищо не им липсва  newsm78

Аз не ти разбирам въпроса. Какво пречи да интегриран в страната, в която живееш и да пишеш в български форум?
Убедена съм, че много от списващите от чужбина не са тук, за да запълват някакви липси.
Просто си пишат и четат, повече май по навик. Не мисля, че има нещо по-дълбоко от това.

# 301
  • SF
Аз съм интегрирана в България, но чета и чужди форуми, ако в тях намеря информацията, която ми трябва. 80% от сайтовете, които отварям ежедневно не са български, 100% от музиката, която слушам, не е българска. Може и да не съм толкова добре интегрирана тук тогава. А може и да не схващам логиката на този въпрос.

# 302
Аз не бих се върнала, но като се пенсионирам не бих имала против да изкарвам по няколко месеца в Европа, не е задължително да е в България.

Не гледам БГ телевизия, но ми липсват някои храни (аз съм ужасен чревоугодник). Пиша в БГ мама от създаването му и не виждам, защо трябва да спра, само защото съм си преместила адреса. Не съм се затворила в БГ общността, работя, имам някакви контакти. Имам много малко останали приятели в България и не смятам, че им е зле там. Всъщност, те дори са по-добре от мен тук, така че не е мизерията, която ме спира. Просто ми се местеше и то точно тук. За сега съм доволна. Има проблеми, но къде ли ги няма. Важното е, че се чувствам относително добре. И в БГ бих се чувствала по подобен начин, защото, колкото и обкръжаващата среда да е важна, най-много се отразява вътрешното усещане.

# 303
Не е съвсем по темата.Гледах в новините на бТВ,българка живееща в Канада.След лекарска грешка там идва в Б-я на лечение.Тук минава успешно операция,но заради забавянето  във времето след грешката в Канада има някакво усложнение.Нещата се влошават с всеки изминал ден.Предстои операция във Флорида.Семейството трябва да плати 80хил.$,с които не разполага.Призоваха,който може да и помогне.Дарителската с-ка е на сайта на бТВ.Жената каза,че мечтае да се оправи и ще да дойде лично в Б-я да благодари на всички,които са и помогнали.Повечето знаем,че да се събират пари за скъпоструващи операции тук е ежедневие.Не очаквах,че и от Канада ще призовават за същото.Не знам как са нещата към днешна дата там.Разказвали са ми през 90те,че всичко се поемало от техните застрахователи,нищо не плащали пациентите.Дори лекарствата се полагали безплатно.Затова ми е странно живее в Канада,но иска от Б-я да помагат.

# 304
  • Bristol
Все още е безплатно в Канада. Наистина необичайна ситуация. Дано се възстанови жената!

# 305
С безплатното здравеопазване в Канада си платих операцията в Германия. На оплакванията ми в Канада ми отговаряха, че от такива неща се оплакват всички европейки....благодаря на такава безплатност.

# 306
  • загубено
А защо се получава така в Канада?
Липса на специалисти или безотговорност?

Имам позната живяла в Канада,тя е споменавала че се лекува в Европа.
Не съм я разпитвала никога,не ме е интересувало.
Но чак пък такова явление със здравеопазването.

# 307
  • SF
Имам приятели чужденци, които идват да си правят зъбите в България.

Според мен лекарски грешки стават навсякъде. Един и същи лекар, помогнал на хиляди хора, може някога да допусне грешка. Разбира се, при добрите тази вероятност е по-рядка, отколкото при другите, но се случва. Не бива да обобщаваме по нации кои са калпави и кои добри.

# 308
  • загубено
Не е въпрос на обобщение,а данни.
Може би има липса на специалисти в определени специалности.
В Канада и зъболечението ли е поето от застраховките?

Титина,ти си в Канада нали?
Би ли споделила моля те.

Има ли частна практика? Лекарски кабинети с/ у заплащане.
Ако има,могат ли частните лекари да работят в държавният сектор?

# 309

Заради цената. Тук една протеза само е 1000 Евро (само протезата, без услугата по поставяне), което идва нанагорно за обикновения човек.

# 310

Заради цената. Тук една протеза само е 1000 Евро (само протезата, без услугата по поставяне), което идва нанагорно за обикновения човек.

И аз потвърждавам, за зъбите специално. Предпочитам да ги правя в България, защото в страната, в която живея, е доста скъпо.  Peace

# 311
Не е въпрос на обобщение,а данни.
Може би има липса на специалисти в определени специалности.
В Канада и зъболечението ли е поето от застраховките?

Титина,ти си в Канада нали?
Би ли споделила моля те.

Има ли частна практика? Лекарски кабинети с/ у заплащане.
Ако има,могат ли частните лекари да работят в държавният сектор?
В Канада здравеопазването е безплатно. Мисля, че имат добри специалисти, проблемът според мен е, че нямаш достъп до специалисти. Така за 3 години не видях гинеколог или подобен лекар. Ако обаче си поискаш лабораторните резултати си плащаш.
Провинцията в която живеехме, нямаше частна практика, както ние я познаваме в България. Имаш си личен лекар и до там ( всъщност неговия бизнес е частен). Кабинети срещу заплащане няма, но има определени услуги...например ядрено-магнитен резонанс.
Зъболечението е платено. От работа може да имаш застраховка, но е с определен лимит $1500 до $2500 (покрива едно коренолечрние), като няма таван на цените, поне в нашата провинция.

Сравнявам здравеопазването с това в САЩ, и мога да кажа, че САЩ печелят в много отношения, ако имаш добра застраховка или ако си на прага на жизнения минимум. За хората с доходи над жизнения мининимум и без застраховка обаче е...зле.

# 312
  • SF

Разбира се, че цената играе важна роля. Въпреки че моите приятели са доста далече от протезите. Да си правиш кариеси и почистване, плюс хотел и самолетни билети, колко ли евтино излиза? Всъщност сега ми става интересно един фотополимер в Холандия да не би да е над 300 евро?
Мисля, че като цяло са доволни от зъболекарските услуги. Единият ми каза, че като дошъл в България и си отворил устата, екипът се хванали за главата - всичко било правено с амалгама.

# 313
  • загубено
То за това има зъболекарски туризъм в България.

Титина благодаря ти.
Тук частният бизнес процъфтяваше на лекарите.
Има си ценоразпис на услугите на черно.
Никакви скрупули,пликчетата се даваха дори не под масата.
Сега с кризата,обедняването на хората са свалили малко и внимават.
Готвеха закон( може и да е приет) с който лекари с частна практика да не могат
да работят в държавни медицински  заведения. Да се избегне набавянето на пациенти
от болниците. До специалист стигаш с много чакане и нерви през застраховката
,на частно за няколко  дни.

Частните болници са много скъпи.
Омагьосан кръг.
Лечение на зъб с пломба е около 200 Е, има вариант в болница безплатно е
качество не знам.

# 314
  • SF
Ти споменавала ли си в коя държава живееш?

Общи условия

Активация на акаунт