Бихте ли се върнали в България?

• 204 333
  • 2 696
  •   1
Отговори
# 900
Колко е средната пенсия на запад ?

За средна пенсия не знам, но в Белгия има гарантиран минимален доход за хора над 65 годишна възраст, даже и да са работили само 1 година през целия си живот. Та ако живееш сам и си имаш собствено жилище, с този доход ще си преживяваш без проблеми според мен и на почивка ще си ходиш всяка година даже. Ако сте семейство, не знам дали ще го дадат, ако другия има по-висока пенсия.
В моя град познавам една българка която се пенсионира миналата година. Еми работила е само 2 години в Белгия, после е живяла от помощи за безработни ( които са различно нещо от социални помощи, за хора които не са работили). А годините през които е получавала пари като безработна, са й ги броили за трудав стаж, защото е била съгласна да работи, но не е имало работа.
Някъде около 1150 евро мисля че каза че й дават, това беше преди да са й сметнали окончателно колко пари ще получава. Тя сега и в бг за пралетната ваканция, като се върне ще ми разправя подробности.

А в бг работещите не получават толкова пари като заплата.
Та кой е луд да се бил връщал там ( преди да се е пенсионирал) ???
Сателит , докато дойде време ние да се пенсионираме , пенсии няма да има .Нито в бг нито в западна европа. Tired

# 901
  • Там,където се събуждам щастлива.
В Белгия може, но тук парите, които се полагат след 67 са около 650 евро. Жените домакини, които са вдовици имат само този доход и дори и да имат собствена къща, не могат да си позволят екскурзии.  Другите пенсии са трудни за изчисляване, но познавам човек с 42 години трудов стаж.  Работил е последно дълги години в кметство, като финансов контрольор.  Сега взима около 2000 евро пенсия, в които са включени 650 евро, които са за всички.

# 902
В Белгия може, но тук парите, които се полагат след 67 са около 650 евро. Жените домакини, които са вдовици имат само този доход и дори и да имат собствена къща, не могат да си позволят екскурзии.  Другите пенсии са трудни за изчисляване, но познавам човек с 42 години трудов стаж.  Работил е последно дълги години в кметство, като финансов контрольор.  Сега взима около 2000 евро пенсия, в които са включени 650 евро, които са за всички.

Тук е традиция да се внасят пари в тъй наречените RRSPs. Парите са освободени от данък. Може да се теглят след като се пенсионираш и тогава се облагат с данък, но ще се яви значително по-нисък. Ако ги изтеглиш, плащаш си данък върху тях.

Освен социалната пенсия, която се полага на всички, имам и пенсия от местоработата ми, за която си внасям месечни вноски. С две пенсии ще се оправим доста добре ние с моят мъж, но зависи и кога ще се пенсионираме. Много хора работят след пенсия или се пенсионират късно. Колеги на мъжа ми се пенсионират и си правят консултантски фирми, където изкарват нелоши доходи. Моя колежка се пенсионира миналата година и ме се спря от ходене. Та примери всякакви...

# 903
Всяка държава има разли4ни предложения за допълнения към пенсии май. Гелдах едно предаване на един немски пенсионер да се жалва по телевизията. Склю4ил 89 една полица той внася някаква солидна сума на месец, държавата додава, над4ислява се добра лихва ... турпа , трупа и плана бил като се пенсионира да има 350 000 разположение за пенсия с лихвите и т.н. Ами господин италианския шеф на европейската банка решава да  сложи 0 лихва и сега 4овека имал 40% по-малко от обещаното на разположение, което го вкарвало в загуби ... защото той пропуснал други форми на капиталовложение за да направи тази.
Имаше и една група жалващи се по тв. пенсионери, които пак така бяха спестявали, като изведнъж им въвели да плащат допълнителни % здравни вноски заради тези 4астни пенсионни фондове и им правиха отрицателни инвестициите. Т.е пове4е влагали отколкото полу4ават накрая.

Има всякакви истории, аз се нагледах на обезсмисляне на вложения покрай нашия преход и си мисля, 4е има периоди в които пенсионерите минават метър (т.е. са с добри условия) и периоди4но се слу4ат такива "преходи" в които не се пенсионират така добре . Някак си не могат да правят добре баланс на фондовете.

# 904
  • HH
Мили Сателитчо, на мен ли да намери да обясняваш как да гледам телевизия, ...

Да точно на теб ти обяснявам как да гледаш без да плащаш абонамент, защото ти не го знаеше това нещо и хората които познаваш също не го знаят.

Елементарен си и сам си противоречиш, отговаряш като третокласник защото нямаш какво да кажеш и за енти път доказа, че си некомпетентен по какви ли не въпроси, но придължаваш да си дрънкаш  Stop Stop За човек, който твърди, че не ще и да чуе за България е малко странно твоето поведение, гледаш бг телевизия, висиш по бг форуми и общуваш с българи.  Tired

# 905
  • The QC to be!!!
Brideshead те и американците влагаха, докато не се изпариха на някои пенсиите във фондовете. Но и сега повечето пак влагат - до следващия голям финансов крах, когато пак ще им се изпарят…

# 906
В Холандия с всяка година намаляват процентно пенсиите и дори допълнителното се е стопило или стопява! Най-големият плюс за пенсионерите е здравната система.  Няма да събираш пари за едно перде на окото, а след това да не можеш другото да оперираш. Това е и причината, която много би натежала везната да кажа Не бих се прибрала. А и сега мога да помагам на майка ми в това отношение.
Иначе в емоционално (общуване с роднини и близси) и културно (опера, балет, концерти) в България бих имала по-пълноценен живот.

Последна редакция: нд, 10 апр 2016, 11:02 от Kalinka

# 907

Елементарен си и сам си противоречиш, отговаряш като третокласник защото нямаш какво да кажеш и за енти път доказа, че си некомпетентен по какви ли не въпроси, но придължаваш да си дрънкаш  Stop Stop За човек, който твърди, че не ще и да чуе за България е малко странно твоето поведение, гледаш бг телевизия, висиш по бг форуми и общуваш с българи.  Tired

Eми като третокласник я, за да съм ти на нивото.
Та аз в качеството ми на третокласник, случайно знам как се гледат германските платени тв  букети, барабар с английските и италианските и френските, всичко без да се плаща абонамент на никого. Ама понеже нямаш прилично държание , няма да те науча.
Прегледах си пак първия ми пост в този форум. Като гледам какво съм писал там и въобще не ми изглежда да съм се надувал. Даже не съм цитирал марка и модел на телевизор, посочил съм само размер, защото като го покаже някоя дама писаното от мен на съпруга й, той да знае предварително че резултатът ще е много по-добър, от това което го има от сайтовете на телевизиите яко компресирано  със само 360 пиксела хоризонтално. Обяснил съм също че приемник и антена могат да са от всякаква марка. Къде ти видя надуване ?
Мисля че ми дължиш едно извинение, за квалификациите които си позволи да пишеш по мой адрес.
Там от всичките 26 стр моето мнение е едно от най-полезните.
Като отиде някоя млада баба да си гледа внучетата в Германия и никъде не излиза от къщата им, без българска телевизия времето й минава особено бавно. Тука имаше една такава в моя град, първите 10 месеца ги изкара без бг телевизия, трябваше да чака да се върне в България и от там да носи приемник за който се плаща абонамент, за да може да гледа бг тв по сателит.
Мислиш ли че й е било лесно ?

п.п.
А телевизии гледам всякакви, не само български.

# 908
  • Bristol
...културно (опера, балет, концерти) в България бих имала по-пълноценен живот.
Виж културната тема май я бяхме подминали.
От кутурна гледна точка за мен тук имам много повече възможности. Дори и до Лондон мога да отскоча за ден, за да видя нещо. Една година водих приятели на коледна пантомима в местния театър, като ги предупредих, че това е нещо типично английско и традиционно и не е някакво изключително професионално представление, основно за забавление и настроене на малки и големи е. След като свърши представлението те бяха изумени от нивото на професионализъм в един провинциален театър. Казаха, че в София няма начин да видиш такова нещо. А преди години водих щерката да гледа Карлсон в Младежкия театър с Герасим Георгиев. Бях изненадана, че песните бяха предварително записани и актьорите само си отваряха устата, а някои дори и това ги мързеше да правят! Просто постановките тук, дори и за деца, са на светлинни години от това, което се предлага в София.

# 909
Ако ще говорим за културен живот, аз лично не мога да се оплача. Имаме разкошен симфоничен оркестър, коойто доскоро беше дирижиран от Пинкас Зукерман. Сега диригентът е млад и амбициозен и следващият сезон е силно впечатляваш. Нямаме си балет, но пък гастролиращите трупи са много разнообразни. Има и много богат театрален живот - безброй малки и големи, професионални и аматьорски театри. Торонто, Монреал и Ню Йорк са достатъчно близо, за да отидем и до там, ако имаме желание. Точно културен живот на мен не ми липсва. По-скоро ми липсва време да видя всичко, което искам!

# 910
И тук има гостуващи трупи, но ако искам да посетя нещо по-специално, трябва да пътувам доста. Сестра ми и майка ми се скъсват да ходят по културни мероприятия в София (ако живеех в Ямбол, сигурно щях да мисля друго). По принцип не може да се мисли, че американския театър и български, руски, холандски трябва да са еднакви и единия превъзхожда другия.
Всяка култура е сама за себе си и се надявам културите на по-малките държави да не се претопят.
Лятото, като се прибирам и театрите са в почивка. Най-голямото щастие преди две години беше да видя постановка във Военния театър. Сега мисля да си отидя за Великден и разучавам афишите. И в Лондон съм ходила на постановки и в Ню Йорк, но топлинката....си е друга дори не в супер модерните софийски салони.

Последна редакция: нд, 10 апр 2016, 22:22 от Kalinka

# 911
  • SF
Да, щото, ако живееш във Видин или Петрич, в Гоце Делчев или Свиленград, много балети и пантомими ще посещаваш. В повечето български градове културният живот е на читалищно ниво. Няма лошо, но последното нещо, което ми липсва в чужбина, е културният живот в България.
Ако емигрирам, бих живяла в голям град или много близо до голям град с музеи, изложби и киносалони. Не бих се преселила в някое високопланинско селце, нищо, че обичам ските и шейните и заснежените върхове на боровете.

# 912
Понякога се отзоваваш на място,  което не си предполагал, че ще е мястото ни за живот. Не започвайте да ми развивате идеята, че винаги може да го промените.  Не е така!
Огромна разлика тук с България няма. Основно е съсредоточено в няколко града и има хора, които никога не са стъпвали в театър. Самодейните трупи не броя.

# 913
Да, щото, ако живееш във Видин или Петрич, в Гоце Делчев или Свиленград, много балети и пантомими ще посещаваш.
В изброените градове има театър, нивото не е читалищтно, защото отдавна вече театралните трупи поставят представления из цялата страна....гостуващите постановки и артисти могат да бъдат видяни от всички...
http://wikimapia.org/27620/bg/%D0%94%D1%80%D0%B0%D0%BC%D0%B0%D1% … D0%BB%D0%BE%D0%B2
В Бургас гостува и балет на лед....Държавният БАЛЕТ НА ЛЕД на Санкт Петербург......балетът беше представен във доста големи градове.....не си мислете, че България е края на света.....понякога тук е по лесно да отидеш на тетатър, отколкото в чужбина.....най малкото разстоянията са малки....! Simple Smile

Последна редакция: нд, 10 апр 2016, 22:45 от mimi.7299

# 914
И цените на билетите са по-достъпни за по-широката публика!

Днес се върнах от служебно пътуване до Будапеща и посетих и оперно представление.  Да, Унгария не е прехваленият Запад, но е с една идея с по-висок стандарт на живот от България. Еми хубавите места с цени 50 евро. Евтините са на местата, които са били за простолюдието и сцената почти не се вижда, гледат тавана....
Да, много е красиво, пищно, заслужава си, но не могат да си го позволят голяма част от местните повече от 2-3 пъти в годината. В Пловдив ходя на представления - опера, балет, симф. концерти и т.н през 3-4 седмици най-много и смея да твърдя, че голяма част от хората, които се интересуват могат да си го позволят.

Общи условия

Активация на акаунт