Резултат при болест на Даун 2?

• 155 247
  • 753
  •   1
Отговори
# 675
Благодаря ви момичета! Освен от резултата ме е страх от риска от аборт, не чак толкова от болката.А резултатите в проценти ли са или са категорични - има/ няма проблем и по телефона ли ги съобщават?

# 676
Няма страшно от аборт, при хорион биопсията не достигат, нито до бебето, нито в плодния мехур. Против контракции слагат нош-па, а аз си пиех магнезий на прахче преди манипулацията и след нея по-късно.
Два пъти съм го правила. Само притеснението ми беше, иначе нищо особено.

# 677
Благодаря ви момичета! Освен от резултата ме е страх от риска от аборт, не чак толкова от болката.А резултатите в проценти ли са или са категорични - има/ няма проблем и по телефона ли ги съобщават?
И аз съм правила.
Звъннаха ми по телефона за да ми кажат резултитите.
За щастие бяха добри.
Беше ме много страх за бебето.
Но иначе не е чак толкова страшно и не боли. Д.р Чавеева ми я прави.
Стискам палци за хубав резултат. Simple Smile

# 678
  • София
И на мен по телефона.Но много бързахме за резултата, нямаше време.Тогава го отдадох на това.

# 679
  • София
Здравейте, бременна съм в началото на 13г.с. В петък бях на БХС и морфология и се установи, че бебето няма носна кост. Резултатите от БХС ще са готови утре, но лекарката ми препоръча каквито и да са те, да си направя и неинванзивен кръвен тест. В момента нямам възможност и реших да прескоча тази стъпка. Отидох в МД да ми огледат плацентата и да ме запишат за хорионбиопсия. Оказа се обаче, че не съм подходяща, т.к. плацентата ми е задна и ниско разположена. Остава амниоцентеза, която се прави най-рано в 16г.с. Проблемът е, че януари миналата година родих секцио и доколкото разбирам от форумите, абортът по медицински причини в 16-17 седмица си е предизвикано раждане. Има ли някой преминал през такова след секцио? Може ли да сподели опит. Страхувам се да не ми се наложи второ секцио, за да извадят бебето, ако се окаже с Даун, защото липсата на носната кост се потвърди от двама лекари вече.

# 680
  • Sofia
Когато при втория ми БХС излезе висок риск за Даун, говорих с доктора за протичането на евентуален аборт и той ми каза същото. Независимо че преди година и нещо съм родила чрез секцио, абортът ще е предизвикано раждане. Мен по-скоро това ме притесняваше - раждане по естествен път след секцио.
Но на други места може практиката да е различна, знам ли...

# 681
  • София
Вагиналното раждане след секцио е нещи възможно и стандартно в други страни.
Още повече, че в конкретния случай плодът ще е доста малък, съмнявам се да има някакви затруднения и разкъсвания.
Медикаментите за предизвикване по принцип не са желателни при VBAC(вагинално раждане след секцио), но се използват при нужда. Т.е  няма страшно, че ще ви предизвикат раждането.
Аз имам амниоцентеза при втората бременност, първата завърши с планирано секцио, поради седалищно предлежание.Втория път се опитах да родя нормално, но ме оперираха спешно.Не поради невъзможност да родя-имах проблеми с кръвното, в деня на раждането повръщах много, обезводних се и колабирах по едно време. Ако не беше това мисля, че щях да успея да родя бебето.
Та за това не мисля, че е нужно да се тревожите.То е достатъчно травматичвн момент от емоционална гледна точка.
Важно е да се направи амниоцентезата на този етап, пък после ще действате според резултата.

Надежда, направихте ли хорионбиопсията?

# 682
Аз съм прекъсвала като раждане.

# 683
Да Дези, благодаря че питаш. Чакам резултати.

# 684
Имай предвид че е доста индивидуално дали ще допуснат VBAC - зависи как на УЗ изглежда белега от секциото, дебелнина/зарастване и т.н., зависи дали на лекаря ти ще му стиска, повечето не искат да рискуват. Това обаче основно важи за раждане и аборт в по-късни седмици. При по-ранна седмица матката не е толкова разтегната и рискът е значително по-малък.

В крайна сметка тук не се гледа и риска от внезапен кръвоизлив за бебето, а мисля предвид ранната седмица няма да имаш проблем, най-вероятно ще се съгласят.

# 685
  • София
Здравейте дами, да ви споделя развитието на моя казус до момента.
1. Направих си ранна фетална морфология и БХС в Токуда. На УЗ излезе липсваща носна кост, а на БХС висок риск за Даун 1:46.
2. Ходих на преглед в МД за хорионбиопсия, но ми беше отказана поради задната плацента. На УЗ потвърдиха липсваща носна кост.
3. Записах се за хорионбиопсия в OSCAR клиник при д-р Богданова, която ми се извърши вчера успешно, независимо от задната плацента. На УЗ се видя носна кост от едната страна и вече се води носна дисплазия. Направиха ми излишен втори БХС, за който заплатих 150лв., на който рискът за Даун излезе 1:1700.
4. Занесох си пробите в частната генна лаборатория Геника и очаквам другата седмица да знам истината на 100%.
Разочарована съм от това, че разминаванията от различните лаборатории и апарати са огромни, както и интерпретирането на УЗ данни и маркери и че всеки ми взе максимума на сумите, които успя да изкопчи, без значение дали дадено изследване като втория БХС е необходимо, при положение, че е ясно че ще си платя и 180лв за хромозомния анализ в Геника, който не е скрининг, а истински резултат.
В МД пак ме викаха на втори УЗ, който си плащам разбира се, макар че дава само субективна картина при отказана вече хорионбиопсия и напредване на бременността, което е рисково за мен след секциото.
Съветвам всички бъдещи майки, на които им излиза висок риск от скрининг и УЗ доста да се информират от нета, форуми и инфо не само на български, и внимателно да преценят на какви изследвания и къде да се подложат, защото навсякъде виждат в майките касички за изкарване на пари.

# 686
Стискам палци да имаш хубав резултат!

# 687
Стискам палци за хубав резултат.
Надеждичке, и теб те чакам със стиснати палчета.

# 688
  • София
Какъвто и да е резултата ще пиша, защото всяко споделено мнение е от полза на майките и им дава възможност да взимат информирани и навременни решения.

# 689
Момичета, при нас резултатите са добри! Толкова много се успокойхме! Извинявайте, че не писах веднага, но направо ме е страх да се похваля. Докторката ми се обади още на дригия ден вечерта и каза, че предварителните резултати са отрицателни за 3-те (Даун, Едуардс и Патау) предстояло повтаряне на изследването, но то е за сигурност и излизали същите. Другата седмица ще идем на преглед и да ги вземем на хартия вече. Пускаме и някакви “бавни”, които изследват всичките 42 хромозоми, но те излизат след 2-3 седмици.

Успех на чакащите резултати, дано Господ ви даде здрави бебенца!

Общи условия

Активация на акаунт