Великобритания - Тема 61 -Много Снежно Коледна

• 57 516
  • 724
  •   1
Отговори
# 570
Здравейте, тук не съм писала от сто години , ама гледам все стари муцуни/ никове са в темичката.

За английския сте коментирали в началото- да споделя, че при мен много помогна слушането на ББС4. Там четат книги и има много пиеси. Слушането страшно улеснява разбирането лице в лице англичаните, както и обогатява речника.

Имам въпрос: какво представлява 2 year old check up? Знам че ще проверят развитието на детето, но какво очакват от 2 годишните да могат да правят сами на тази възраст?

Благодаря

# 571
Имам въпрос: какво представлява 2 year old check up? Знам че ще проверят развитието на детето, но какво очакват от 2 годишните да могат да правят сами на тази възраст?

Благодаря

Ето и въпросниците, които попълвах:
1. Когато говорите на детето,гледа ли ви? zvx
2. Държи ли се твърде приятелски с непознати хора? xvz
3. Когато си играете заедно смее ли се/усмихва ли се? zvx
4. Тялото на детето спокойно ли е? zvx
5. Когато си тръгнете търси ли ви, плаче ли повече от час? xvz
6. Когато види познати хора, маха ли с ръка и/или казва ли им Здравей?zvx
7. Обича ли да бъде гъделичкано и прегръщано? zvx
8. Ако е разстроено може ли да се успокои до 15 минути? zvx
9. Ако го вдигате стяга и извива ли гърба си? xvz
10. Интересува ли се от заобикалящата го среда - хора, играчки, храна? zvx
11. Плаче, гневи се, крещи ли в дълги периоди от време? xvz
12. Заедно ли се храните? zvx
13. Има ли проблеми с храненето като повръщане, да яде нехрани и др.? xvz
14. Спи ли по-малко от 10 часа в денонощието? zvx
15. Ако сочите нещо, гледа ли в оказаната посока? zvx
16. Има ли проблем със заспиването следобед или нощем? xvz
17. Има ли запек или диария? xvz
18. Изпълнява ли прости насоки като "седни долу"? zvx
19. Показва ли ви как се чувства (глад, болка, умора) с прости думи или жестове? zvx
20. Проверява ли, за да се увери, че сте наблизо, когато отивате на ново непознато м ясто? zvx
21. Прави ли нещата отново и отново до безкрай? xvz
22. Обича ли да слуша песни или приказки? zvx
23. Наранява ли се само? xvz
24. Обича ли да е сред други деца? zvx
25. Опитва ли се да нарани други деца удряйки, замеряйки ги с предмет или ритайки ги? xvz
26. Страничен човек изразявал ли е някакви притеснения относно поведението на детето ви? xvz

Възможните отговори са: През повечето време/понякога/рядко или никога.
z-0
v-5
x-10
Притеснителен е сборът над 100 точки.

Втория въпросник:
КОМУНИКАЦИЯ
1. Когато попитате "Къде е котката?", може ли детето да я посочи на картинка или на живо без да сте му я показали?
2.Имитира ли фрази/изречения от две думи, дори да не му се разбират как ги произнася?
3. Без да му подсказвате може ли да извърши поне 3 от изброените при команда:
а) Сложи играчката на масата
б) Затвори вратата
в) Донеси ми кърпа
г) Намери си якето
д) Дай ми ръка
е)Вземи си книгата
4. Ако посочите картинка с даден предмет на нея и попитате детето Какво е това, може ли детето коректно да отговори
5. Детето казва ли комбиницаии от 2 или 3 думи, изразяващи различни идеи, а не като комбинация в израз.
6. Изпозлва ли коректно думи като аз, мен, мое, ти, твой?
МОТОРИКА
1. Може ли да слиза по стълби, ако го държите за една ръка и/или се държи за парапет/стена с другата?
2. Ако му покажете как се рита голяма топка ще опита ли да ви имитира или да се придвижи към нея?
3. Може ли слиза и качва поне две стъпала самостоятелно, дори и да се придържа към стена, парапет?
4. Тича ли детето ви умело, така че да спре или заобиколи предмет?
5. Скача ли с два крака едновременно?
6.Може ли да рита топка приплъзвайки единя крак след другия?
ФИННА МОТОРИКА
1.Може ли да се храни с лъжица без да разлива?
2. Може ли да разгръща само страници на книга (дори и да хваща по няколко)?
3. Прави ли въртящи движение с ръца при опит да отвори буркан, врата, да развърти играчка?
4. Може ли да включва и изключва ключове като тези за осветление?
5. Може ли да строи кули със седем малки блокчета или от други предмети?
6. Може ли да ниже малки предмети на въженце?
РЕШАВАНЕ НА ПРОБЛЕМИ
1. След като ви гледа как рисувате линии от върха до дъбното на листа, копира ли ви с единични линии без значение в коя посока?
2. Ако в прозрачна бутилка сложите малки топчета/стафиди или други предмети, пробва ли се да я обърне с гърлото надолу, за да ги изсипе?
3. Изпозлва ли предметите като нещо друго? Например взема чаша и я слага на ухото, имитирайки че говори по телефон или да си сложи кутия на главата претендирайки, че е шапка.
4.Слага ли предметите на места, на които мисли че принадлежат - дрехите в шкафа, чашата на масата, играчките на рафта...
5. Ако иска нещо, което не може да достигне, взема ли стол или друг предмет, на който да стъпи, за да се добере до желаното?
6. Ако слагате предмети в линия(блокчета, коли, кукли) имитира ли ви поставяйки ги по същия начин?
ЛИЧНОСТНО-СОЦИАЛНИ
1.Пие ли самостоятелно от чаша като я поставя след това на масата(допустимо е да е излее малко количество)?
2. Имитира ли неща които вие правите като да си решите косата, например?
3.Яде ли с вилица/лъжица/нож?
4.Когато играе с меки играчки прегръща ли ги, храни лиги, слага ли да спят?
5.Бута ли играчка на колела около други предмети и ако не може да обърне да даде назад?
6. Казва ли на себе си Аз/Мен по-често отколкото да се назовава по име?
Тези умения трябва да се придобият ориентировъчно до към 2г6м. Системата е точкова както следва:
Да-10
Понякога-5
Не-0

Ако детето има под 25 точки за 2 или повече от групите, трябва да се обърне към специалист. Ако е само една група, да се ревизира пак на 2г6м и ако няма подобрени, тогава специалист. Между 25 и 35-40 точки означава, че целенасочено трябва да се работи с тази група в домашни условия. Няма нищо притеснително обаче. Над 40 точки всичко е повече от прекрасно smile emoticon

Последна редакция: нд, 10 яну 2016, 14:03 от Pampers

# 572
Pampers благодаря че сподели! Беше ми интересно да прочета.

# 573
Pampers благодаря че сподели! Беше ми интересно да прочета.

Тези тестове ми ги изпрати health visitor-ката с молба да ги попълня преди посещението й за 2г. Предполагам всички родители ги попълват. Имам и книгата, по която се водят в градините.

# 574
  • UK
Памперс, много интересно . Благодаря,  че сподели с нас  bouquet
Това е като вид опознаване на детето, преди да им го връчим  Grinning
Прочетох подробно първите страници на пак много неща не ми се изясниха. Ако не е проблем отново да досадя с въпроси Wink
Разбрах,че има такси за ясла, градина (ние сме на този етап) и че те са различни но не разбрах,  те извън безплатните 15 часа ли са? Или въпреки тях се плаща  newsm78
Всички ми повтарят за децата било добре но аз още не разбирам, кое по-точно е по-добро.
Спрягат се и някакви помощи но никъде не видях инфо да тях?
Ще съм благодарна,  в случай,  че решите да споделите bouquet

# 575
Моето дете посещава nursery по 3 часа на ден без да сме доплащали нещо.
Ако искаш допълнителни часове тогава доплащаш.
За помощите не мога да помогна.

# 576
Да доуточня, че тези въпросни 15 часа се полагат за деца над 3 години.

# 577
kokona20, всички учебни заведения преди училищна възраст са платени. Цената варира най-вече според района и вида забавачка, грубо £30-60 на ден. Държавата подпомага родителите като дава на децата (2-4г) безплатно по 15 часа/седмица, а от догодина 30 часа/седмица. Не е задължително да ги ползваш, но повечето го правят най-вече за по-лесна адаптация на децата тръгвайки на училище. Ако си работещ родител на пълен работен ден, то тогава доплащаш остатъка над тези безплатни часове към яслата.

За помощите можеш да прочетеш на gov.co.uk, но не разчитайте на тях. Не ги дават на новодошли, освен това постоянно ги режат. Може да вземаш само детски, които се полагат на всички, ако поне единя родител работи.

Във всяко едно отношение е по-добре за децата тук. Децата са на почит и всички са ужасно внимателни и грижовни. Лекарствата са безплатни, не се щадят направления и болнични грижи. Синът ми и друг път съм писала е с тежка алергия, та ходейки редовно по болници мога да кажа, че тук съм меко казано очарована. Почти всички мероприятия, групи за игра, музеи...въобще забавления са или безплатни, или с минимални такси от типа £1-3. Тук всичко е пригодено за децата и буквално се чудиш къде по-напред да ги заведеш. Дори да отидеш в банката, там има кашон с играчки и никой не нервничи, че се забвляват или шумят. А за градините и детските центорве - невероятни са. Държат се с децата по-добре от мен към моето собствено. Всеки месец има подробни доклади как се развива, забавляват се на макс и никой за нищо не ги насилва - ако искат спят, ако искат ядат. Отделно всяко дете до преди училищна възраст има личен health visitor, който следи развитието му и помага на родителите със съвети и какво ли още не от раждането насам. Още много мога да пиша в тази насока. Всичко е коренно различно що касае децата, вкл и отношението на самите родители към тях сравнено с това в Б-я.

# 578
  • UK
О това звучи чудесно. Ние с децата сме все още в бг нашият татко работи само.
Много благодаря на всички, че ми обясните е още веднъж се извинявам, че ви карам да повтаряте bouquet
Памперс, много изчерпателно инфо, за което много благодаря  Hug
Ще прочета и в указания сайт, но съм сигурна, че пак ще ви досадя с някой въпрос  Laughing

# 579
Pampers, страхотно инфо, много благодаря.

А като дойдат лично какво правят?

# 580
kokona20, всички учебни заведения преди училищна възраст са платени. Цената варира най-вече според района и вида забавачка, грубо £30-60 на ден. Държавата подпомага родителите като дава на децата (2-4г) безплатно по 15 часа/седмица, а от догодина 30 часа/седмица. Не е задължително да ги ползваш, но повечето го правят най-вече за по-лесна адаптация на децата тръгвайки на училище. Ако си работещ родител на пълен работен ден, то тогава доплащаш остатъка над тези безплатни часове към яслата.

Не е вярно, това, което съм болднала. След 3 години са въпросните часове. Нищо безплатно не ти се полага до 3 годишната възраст на детето. След 2 години имат право на 15 безплатни часа социално слаби. Върти ми се из главата нещо като по-малко от 15000 или 18000 годишен доход на семейството. Тоест доходът и на майката и на бащата.

Във всяко едно отношение е по-добре за децата тук. Децата са на почит и всички са ужасно внимателни и грижовни. Лекарствата са безплатни, не се щадят направления и болнични грижи. Синът ми и друг път съм писала е с тежка алергия, та ходейки редовно по болници мога да кажа, че тук съм меко казано очарована.

Отделно всяко дете до преди училищна възраст има личен health visitor, който следи развитието му и помага на родителите със съвети и какво ли още не от раждането насам. Още много мога да пиша в тази насока.

Отново болднатото не е съвсем вярно. Това е лично мнение, а не обективната истина. Аз съм недоволна от медицинското обслужване. Оставяли са ми детето неглижирано, за възрастните пък да не говоря. И моето е лично мнение, базирано на моя опит, но пък познати англичани мислят същото.

За health visitor, за повече година и половина аз health visitor съм виждала само 2 пъти и единият път беше при попълването на въпросника, който обсъждахте по-горе, като детето стане на 2г. Първият беше като пристигнахме.

Иначе да, много добре организирана държава, пътища, музеи и прочее. Но както има безплатни има и доста платени неща.

Моето мнение е, че има много хубави неща, но определено не childcare и здравеопазването Wink.

# 581
  В моят район дори и за социално слаби няма градина за две годишни безплатна. Тук там в отедлни училища и групи има такива програми, но са свързани с район, а не с доход. Ние хванахме такава програма за малката, по 12,5 часа беше и то само на определени места можеха да се ползват.
  Хелт визиторка и аз не съм виждала от две годишния чек, иначе преди това бяха по-редовни. Ние такъв въпросник не сме попълвали, удва у нас и ги прави повечето неща. Да храни кукла, да реди пъзел от тези с големите части да се слагат в дупка, да реди кула, цветове да реди и такива неща. Но като цяло не е голямо чудо, те повечето деца са срамежливи в тази вързраст и едва ли го правят това. Според мен е просто повод да се види детето и къщата от обучен човек и ако се забележи нещо притеснително да се вземат мерки.

# 582
  • София
Това, което аз мога да кажа, че ме депресира е времето( което не мислех, че до толкова ще ми повлияе), всички са привидно усмихнати и мили, но всъщност изобщо не им пука.
Децата не играят заедно. Всички са много дистанцирани.
Но, каквото и да ви кажем, докато не го изпитате няма да разберете.

# 583
  • Bristol
Това, което аз мога да кажа, че ме депресира е времето( което не мислех, че до толкова ще ми повлияе), всички са привидно усмихнати и мили, но всъщност изобщо не им пука.
Децата не играят заедно. Всички са много дистанцирани.
Предполагам зависи от очакванията и представите ни, както и личните ни предпочитания. Аз лично не ги намирам за студени, дистанцирани и не считам, че не им пука. И децата, по моите критерии, си играят/комуникират достатъчно време заедно. Аз обичам, когато уважават личното ми пространство и не фамилиарничат. Не че няма такива, които прекрачват непоканени границата, по един или друг начин, но ако възпитано им намекнеш/обясниш, че това не ти харесва, повече не го правят и не ти се сърдят за това, че имаш различни виждания/очаквания от тях, примерно.

# 584
  • UK
Аз хелтвизитор още не съм виждала, преди 2 месеца почти записахме децата, ходихме по лекари, но още за допълнителни ваксини никой дума не е отворил, изследвания кръв и урина както някои споделят не са правили и вкъщи никой не е идвал.

От училище съм изключително доволна, много внимание и грижи спрямо него, той се адаптира трудно, те вадят от речниците думи на бг, всеки ден идва друга учителка от друг клас, българка, за да си говори с него, да се занимава с него и да му превежда, ако нещо е нужно.
Наистина всички са мили и усмихнати, не мисля, че не им пука, директорката на училище час и половина ме развежда да ми обяснява и показва, когато го записвах, все още ме спира винаги като ме види да пита как вървят нещата. Аз съм споделяла, че имам лош опит с градините в БГ.  Когато звъннах да попитам за мястото му в училище, никой не ми омърмори защо не си чакам писмото, ами се обаждам предсрочно, в банката ако нямам нужните документи, ми обясняват по сто пъти какво трябва да занеса и не ме гледат накриво, че питам и им губя времето, в магазина и пощата също и навсякъде. Когато си ходя по улицата и случайно си засека погледа с на някой друг, човекът винаги се усмихва, не извръща глава както винаги се прави по най-бързия начин в Бг. Бях слушала легенди, как в БГ всички на улицата се мръщели, а на запад били усмихнати и си представях как някакви си ходят и се хилят по улиците и се чудех какво имат предвид, сега разбрах.
От здравеопазването дотук не мога да се оплача, детето направи сериозен отит съвсем наскоро, два пъти ходихме на преглед, изписаха му АБ и мисля, че си беше съвсем адекватно лечението.

Намерих съвсем близо до нас една плейгрупа, която се събира веднъж седмично по два часа в една валдорфска детска градина, ще се пробвам да се присъединим с малката, да ходим да се разсейва, а и да поиграва малко с деца на нейната възраст.  

Да попитам за зъболекарските услуги за децата - трябва да ходя в някоя зъболекарска практика да ги записвам или как? Процедурата същата ли е както при записване на джипи? Полагат ли се някакви профилактични прегледи и колко често?

Общи условия

Активация на акаунт