Математически турнири - 35

• 107 344
  • 740
  •   1
Отговори
# 225
Умни деца има навсякъде.
Ако добавим и мама съфорумка, която знае как да ползва информацията и да подготвя, никак не е трудно да се изкара максимален резултат.
Не съм запозната със случая, който коментирате, аз говоря по принцип. Малко е обидно веднага да се подлага под съмнение нечий успех само поради фактора "местоживеене".

# 226
Умни деца има навсякъде.
Ако добавим и мама съфорумка, която знае как да ползва информацията и да подготвя, никак не е трудно да се изкара максимален резултат.
Не съм запозната със случая, който коментирате, аз говоря по принцип. Малко е обидно веднага да се подлага под съмнение нечий успех само поради фактора "местоживеене".
Виж задачите за 4ти клас, "запознай се със случая", пък тогава пиши. Иначе изказването ти е малко като на политиците преди избори - доста популистко  Laughing

# 227
Неправди е имало винаги и ще има винаги. Като се срещат с тях сега на състезанията децата се готвят и за живота. Добре е да им се обясни това. Но и да им се обясни също, че с подсказване може да бъде направено така, че съперник да получи максимални точки, но никой не може да отнеме точките, които самото дете си е изкарало. С други думи ако сам си решиш всичко някой с подсказване може най-много да раздели с теб първото място, но не и да те победи. Т.е. нечестните прийоми не премахват ролята на личните усилия и винаги има смисъл да даваш най-доброто от себе си.

А после идват и други състезания, където няма подсказване, и те са по-ценни. Така че нищо не е загубено.

# 228
# 229
  • най-шареното място
Черна станция, за съжаление не е така. За щастие не често, но понякога за верни се приемат неверни решения. Друг път се присъжват точки на всички или не се оценява задача. Все неща, които отнемат.

Важното е да не са фиксирани върху резултата. Няма как винаги да е честно всичко. За щастие и обратното е вярно.

# 230
  • Sofiq
Неправди е имало винаги и ще има винаги. Като се срещат с тях сега на състезанията децата се готвят и за живота. Добре е да им се обясни това. Но и да им се обясни също, че с подсказване може да бъде направено така, че съперник да получи максимални точки, но никой не може да отнеме точките, които самото дете си е изкарало. С други думи ако сам си решиш всичко някой с подсказване може най-много да раздели с теб първото място, но не и да те победи. Т.е. нечестните прийоми не премахват ролята на личните усилия и винаги има смисъл да даваш най-доброто от себе си.

А после идват и други състезания, където няма подсказване, и те са по-ценни. Така че нищо не е загубено.

Черна Станция, прекрасен коментар! По-добре и аз не бих могла да го кажа. Така казвам и на детето, за да не се притеснява, като ходи на състезание.
А що се отнася до представянето, гледайки моето хлапе, на сложните състезания му е интересно, а на едно лесно състезание му е било толкова скучно,че не  решил и половината задачи, а 45 минути седял и си играл с линийката. Когато квесторката му направила забележка, че има много време и може да решава или, ако не решава, поне да отбележи напосока отговори-все имало шанс да улучи. Моят я изгледал лошо и й казал "Аз не съм дошъл да играя тото. Или решавам, или - не!".  Laughing Квесторката после ми разказа това и аз изпитах мъничко гордост, че си е признал и че не искал да налучква, както доста други правят. В крайна сметка, имаше и доста нисък резултат на това състезание. На следващото се представи добре и за мен случая беше забравен. Но наскоро дочух, че някои хора коментирали резултата му и се чудели защо още го избират за математическия отбор в класа му. Ето точно на това ми приличат коментарите по-горе. Ако не познавате децата и не сте им преподавали, няма как да знаете кое колко знае. От математиците ни съученици също имаме деца, които взимат златни медали на някое състезание, а после се представят слабо на някое друго. Все пак-това са деца, уморяват се, състезанията извират едва ли не Всяка седмица!! и децата, които са решавали без почивка, почват да губят кондиция. Аз усетих това и от догодина предварително селектираме бройката и вида на състезанията, на които ще ходи детето. Щом му е интересно и решава с желание на трудните, да си ходи на тях. Ако на лесните ще скучае и няма да решава, няма да ходи и толкоз. Много важно, че учителките се опитват да го бутат по лесните състезания, за да си докарат лесно повече медали. Да, разбирам и тяхната гледна точка, но децата не са роботи. По-смисленото е децата да ходят на определена бройка състезания, но съобразени с уменията им. Да, така училището няма да хване 50% повече медали, но пък децата ще си починат и ще могат да се съсредоточат по-добре.

# 231
  • най-шареното място
Дано тези учитлеки дето правят отбор на класа/по написаното изглежда, че за всякакви индивидуални състезания им се слчува/ и да готвят децата.
Иначе е изключително интересен подходът им да селектрират деца и се кичат с медалите им.

# 232
И сега останаха резултатите на 107-мо и 125-то!Чудно ми е защо 107-мо се бавят при положение,че отдавна са готови с проверката.

# 233
И сега останаха резултатите на 107-мо и 125-то!Чудно ми е защо 107-мо се бавят при положение,че отдавна са готови с проверката.
И на частните училища - за началния курс традиционно от тях има много високи резултати.

# 234
И на частните училища - за началния курс традиционно от тях има много високи резултати.
ПЧМГ са изнесли резултати, даже ги имаше снимани в един друг форум. Други частни училища провеждат ли Салабашев?

# 235
Св. София със сигурност. Може да има и други.

# 236
Резултати Салабашев 2015 - Благоевград

Последна редакция: ср, 09 дек 2015, 20:02 от 77

# 237
Черна станция, не е така. Може да ти вземат класиране, знания не, но класиране - да. Първо място да се дели може, но ако имаш 59, а то 60, да не би да е ок то да е златен, а ти сребърен? Или пък за една точка да слезеш под медалистите, т.е. да не стигнеш до бронзов?
Съгласна съм обаче, че няма нужда да се класифицираме по села, но не се изказвам в детайли, щото наисна не съм в казуса.

# 238
# 239
  • Русе
Някой знае ли в София в кои училища е провеждан Салабашев?

Общи условия

Активация на акаунт