Университети в Германия и други държави с немски език 6

 • 52 237
 • 743
 •   1
Отговори
# 720
 • Мнения: 596
Браво на сина на каrа.к,
при нас излезе и втория резултат 1,3 , кандидатства за стипендия и много се надява да погледнат оценките от този семестър и да е плюс, но ще  видим.
Иначе вече си е намерила работа и е подписала договор, да поработи докато е ваканция. Първия работен ден ни е вторник пък ще видим. В тази връзка искам да попитам мамите, чиито деца работят отдавна. Когато работи в Германия ще и внасят ли здравни осигуровки и ще се нуждае ли от нашата европейска здравноосигурителна карта. Ще работи почасово когато може и когато има мероприятие в кетъринг фирма

Последна редакция: нд, 14 фев 2016, 16:46 от big_67

# 721
 • София
 • Мнения: 944

Иначе вече си е намерила работа и е подписала договор, да поработи докато е ваканция. Първия работен ден ни е вторник пък ще видим. В тази връзка искам да попитам мамите, чиито деца работят отдавна. Когато работи в Германия ще и внасят ли здравни осигуровки и ще се нуждае ли от нашата европейска здравноосигурителна карта. Ще работи почасово когато може и когато има мероприятие в кетъринг фирма


Не, няма да и внасят.  Студентите имат право на 20 часа седмично или миниджоб за 450Е месечно, без да се дължат никакви осигуровки. Ако се прехвърли  сумата от 450Е някой месец, важно е да е под определена годишна сума за да няма удръжки.  А ЕЗОК е необходима, ако няма немска здравна осигуровка, но за работа като студент не се изисква изрично такава.

# 722
 • Мнения: 1 064
Поздравления за студентите на Кара и Биг67, все така успешно и занапред!  bouquet

# 723
 • Мнения: 158
Аз също се присъединявам към поздравленията на Бланка!   bouquet Браво на децата!

# 724
 • Варна
 • Мнения: 3 249
Наближава краят на темата и сега е моментът да кажете, ако искате да включим линкове към първия пост. Вижте списъка на форумките с деца в Германия и ако някой иска, нека да ми пише да го включа.

big_67 За каква стипендия ще кандидатства дъщеря ти? Успех на новата работа  bouquet Ако е удобно, може ли да споделиш каква е?

# 725
 • Мнения: 487
Ясмина ,писах ти на лични.

# 726
 • Русе
 • Мнения: 662
Здравейте,
моля за съвет: Как и кога да изпратя малко мартенички на студентката?

# 727
 • Мнения: 596
Аз май бях писала и преди или на лични вече не си спомням.
Стипендията е Deutschlandstipendium за отличен успех. До колкото разбрах дава се за 1г. по 300Е на месец. За студентите от първи семестър се кандидатства с диплома от училище. Всеки един университет си има негови правила за кандидатстване. Тя трябваше да подаде документи до 15.01, резултатите ги очаква към края на март началото на април. Тук във форума по напред една майка се беше похвалила, че на дъщеря и дали още първия семестър, беше подала документи още преди да кандидатства и преди да се запише да учи в този университет.
По между другото дъщеря ми беше подала документи да и върнат част от семестриалната такса, в декларацията беше писала, че на месец я издържаме с 400Е и са и върнали пари за първия семестър

# 728
 • München, Deutschland
 • Мнения: 6 852
Колди,
майка ми ми прати по Бг пощи, стигнаха за 3 дни.  Shocked Направо не повярвах. Тя е пуснала ускорената пратка. Само да не е препоръчано, че то се получава само лично, не могат да го пуснат в кутията.
Според стойността на марките, голям плик А4 с балончета (понеже имах и друго в пакета  Heart Eyes), е струвал 5,90 лв.

Моите пък мартеници, пратени оттук, са стигнали до София за 6 дни, били са там вчера (понеделник), а аз ги бях пуснала във вторник. Това е за София-идеален център. Другата пратка за Бг, която също е за София, Красно село, не е доставена още, но я очаквам да я придвижат в рамките на седмицата. Пратих с най-обикновена поръчка, без ускоряване, за 3,90 евро.

# 729
 • Варна
 • Мнения: 3 249
big_67 За тази стипендия искат и социални и извънучебни ангажименти доколкото знам. Освен това ми е любопитно дали всички кандидати участват наравно, или се разделят по курсове. Защото определено е по-лесно да кандидатстваш с дипломата си за средно образование, отколкото с успеха от следването.
Желая ви да я спечелите.  bouquet Praynig

# 730
 • Мнения: 596
Честно казано нямам представа какви документи трябват. Тя сама си ги подготвя. Но в 12кл. участва няколко пъти в разни събития като доброволец и затова има сертификати. До колкото ми е казвала има фейсбук група за фирми които  търсят доброволци. Иначе с диплома за средно образование може да се кандидатства само първия семестър, т.к. все още не си имал изпити. Тя ми обясни, че тези стипендии се разпределят от самия университет и са разделени по специалности и се състезаваш със студенти само твоята специалност.
Благодаря за пожеланието Ясмина, дано да спечели според нея има големи шансове.

# 731
 • София
 • Мнения: 18 239
Моята девойка вчера е била на интервю за работа (почасова, разбира се). Уговорили са се след изпитите веднага да прати по мейл програмата си за втория семестър и само да напаснат времето Simple Smile.

Що се отнася до гореупоменатата стипендия - при тях опцията е само веднъж годишно, преди зимния семестър се подават документите. Много се ядосва, че не подаде тогава. Първо че на този етап класирането е на база оценки от дипломата за средно и второ - изрично е пишело, че приоритетно ще дават стипендия на избралите конкретни технически специалности, сред които и нейната.

Последна редакция: вт, 16 фев 2016, 15:53 от пенсионирана русалка

# 732
 • Варна
 • Мнения: 3 249
русалка Не може ли да кандидатства догодина за тази стипендия?

Подготвям нещо като списък със срокове и важни неща, които да направим в годината (учебната година) на кандидатстване. Смятам този списък да го включа в първия пост на новата тема. Ето какво имам досега:

от Октомври - Ноември - > Кандидатстване за общежитие в избрания град (ако е възможно)
Декември - > изпит за DSD (за тези, които учат по тази програма).
от Януари - > кореспонденция с избраните университети, която да се предостави при легализация в немското посолство
най-късно Април-Май -> Явяване на DAF (за да може резултатите да пристигнат навреме)
края на Март - > получаване на резултатите от DSD
юни -> процедурата с превод, апостил, легализация на дипломите. Ще включа само най-важните стъпки.
15 юли -> краен срок за доставяне на документите в Германия (може би да напишем кой е последният срок за изпращане на документите за да сме сигурни, че ще пристигнат до 15-ти)

Въпрос: Кога става регистрирането в порталите hochschulestart и uni-assist?Моля, ако имате нещо важно да допълните, ми пишете, за да го включа.

Може да добавим и още един списък с важните неща след приема в университета като записване, откриване на банкова сметка, регистриране в общината и др.

Последна редакция: ср, 17 фев 2016, 20:07 от Ясмина

# 733
 • Мнения: 418
15 юли -> краен срок за доставяне на документите в Германия за специалности с класиране и препоръчителен за специалности със свободен прием

# 734
 • София
 • Мнения: 11 805
Ясмина много добра идея! Peace
Аз се сещам за записване,банкова мсетка,окончателно отпътуване,все неща за периода от 15.08 нататък.
Да добавя нещо важно според мен,което сега виждам,че Pergola е написала,но нека се болдне.
На 15.07 документите трябва да са получени и обработени в университета,а не тепърва да се изпращат от тук.Не че някой ще чака последния момент,но все пак...

Общи условия

Активация на акаунт