Счетоводител в нужда се познава 9

• 63 839
  • 738
  •   1
Отговори
# 135
  • Балчик
Скрит текст:

И последният ми въпрос е: тъй като 2 седмици от месеца не съм работила, имам ли право да го напусна(работодателя) въпреки че по договор предизвестието е от 3 месеца? За мен той не спазва договора, защото ако и тази седмица не работим и аз нямам право на платен отпуск аз няма да получа почти никакви пари за този месец? да имаш право да напуснеш , ти обаче решаваш с или без предизвестие
Благодаря предварително за помощта. Peace

Благодаря ти.
1.За напускане без предизвестие, какво трябва да направя за целта? подаваш си молбата от днес за днес , че напускаш

2. Тъй като имам стаж над 7 г. и по закон ми се полагат 8 м. обещетение, какво трябва да направя за да си ги получа в този случай?-предполагам питаш за Бюрото по труда,  за да ползмаш изцяло правото си  ще трябва той да те освободи от длъжност иначе ще използваш обещетението  до минимума
Благодаря предварително. Peace bouquet
Аз съм на постоянен договор, но след дълъг болничен може да ме освободят, не знам...
Ако ме освободят, как трябва да стане (член), за да е в моя полза?

ПП:
Договора е минал в постоянен по чл.119, а самия той е по чл.68, ал1.т1, и въввръзка с чл.70,ал.1
- За каква полза става въпрос , ако желаете да се регистрирате в БТ , тогава Вашят работодател може да прекрати договора Ви на основание чл. 71 от КТ .
То винаги може да се рег-м, но ще получавам само 4мес, символична сума  newsm78
- за това и попитах за вида на ползата , когато бъде прекратен по -гореспоменатият начин трудовият  договор , тогава периода и размера на обезщетенията е по - голям , но пък зависи от трудовият ти стаж , кога за последно е била последната ти регистрация. Пак пиша - много е важно по кой член от КТ е прекратен тр. договор

# 136
  • София
1.5г е последното място. Значи по чл.71 е.
А продължителните болнични водят ли за някакъв стаж?

# 137
  • В полите на Пирин планина
1.5г е последното място. Значи по чл.71 е.
А продължителните болнични водят ли за някакъв стаж?

Да, ако си осигурено лице се водят за осигурителен стаж.

# 138
Здравейте,казвам се Фиданка.Имам регистрация тук от доста време,чета Ви,радвам ви се.....готини сте Simple Smile
Цял живот работя като шивачка и заработвам заплатата си от стотинки разценки...
Ако съм жива април ще стана на 60г. и ще имам над 37г трудов стаж.
Ровейки се в нета разбрах,че мога да се пенсионирам една година по-рано т.е. на 59г.10м вместо на 60г.10м ,като за всеки месец по-рано ми одържат 0,4процента от пенсията пожизнено.
Дали съм разбрала правилно?

Трябва ли да напусна работа,за да подам документите си за пенсия или се правят изчисленията на стаж и коефициент до датата на подаване на заявлението(УП 1),като Т.К. остава не оформена от последният работодател т.е. изчислявам стажа си от него до датата на подаване на заявлението?

Как да преценя 3-те години преди 1997-
от къде да видя дохода си-от нанесеното в Т.К. или да вадя уп 2 от работодателите за целият си трудов стаж-
и ако имам уп 2 за по-голям период от 3 години може ли да се използва или трябва да е САМО за период от 36м.?
Дано сте разбрали и отговорите на питанията ми,както казах мога само да шия Simple Smile и ще правя опит да подготвя документите си пенсия сама.Искат ми 100лв. за тази услуга ,а това за мен са много пари....

Последна редакция: ср, 27 яну 2016, 14:32 от FRM

# 139
FRM, мен по пенсиите много не ме бива.  Wink

Предлагам ти обаче да си вземеш ПИК код от НОИ - безплатно е, а с него можеш да ползваш програмен продукт за определяне на най-благоприятните 3 години преди 1997 година.

Ето тук и от сайта на НОИ относно пенсиите: http://www.noi.bg/pensions/grantpensions/1854-posv13

За да подадеш документи за пенсия е нужно настоящия ти трудов договор да бъде прекратен поне за 1 ден. След това може да продължиш да работиш, като подпишеш нов трудов договор.

Също може да пишеш мейл до НОИ с въпроси, които не са ти ясни на noi@nssi.bg.

# 140
мерси,Lady Brinne
Да знаеш,че няма да се срамувам да те потърся при нужда от помощ

# 141
мерси,Lady Brinne
Да знаеш,че няма да се срамувам да те потърся при нужда от помощ

Peace

Пропуснала съм да отговоря за УП-тата преди 1997 година. Идеалният вариант е, ако имаш УП-2 за целия си трудов стаж 10 години преди 1997 г. Така ще може да се изчисли точно най-подходящия 36-месечен период. Те не е нужно да са конкретен 36-месечен период, а също може да не са при един работодател. Също трябва да имаш документ удостоверяващ целия ти трудов стаж до 1997 г. - трудова книжка, УП-3 или УП-30. Ако имаш период 1-ва или 2-ра категория също ти е нужно УП-3, за да се приравни този стаж към 3-та категория. За положен извънреден труд ти е нужно също УП-3 или ако си работила на работно време под законоустановеното от 8 часа / т.е. на намалено работно време /.

# 142
# 143
Някой дали е променял адреса на фирма? Embarassed Това ли е всичко, което трябва да направя:
- заявление А4 за промяна на адреса
- протокол от решението на собственика/съдружниците
- нов учредителен акт със сменения адрес
- декларация по чл.13, ал.4
- документ за платена такса

Гледах тук за таксата http://www.brra.bg/tarifa.pdf , но не разбрах 30 или 110лв е.
Мога ли да подам документите, заедно с ГФО в Търговския регистър към Агенцията по вписванията и да спестя една такса или трябва да са отделно?

# 144
  • София-Младост
 Барелина
Променяхме адрес, но го прави управителя, а не аз.
Таксата като гледам трябва да е 30лв. - промяна на други обстоятелства.
Без да съм категорична няма да можеш да спестиш такса.

# 145
Ала-Бала  bouquet
Да, 30лв било за А4 и 110 за Г2, но мисля с Г2 да подам и Г1. Дано стане с 1 такса.

# 146
Ала-Бала  bouquet
Да, 30лв било за А4 и 110 за Г2, но мисля с Г2 да подам и Г1. Дано стане с 1 такса.
За промяна на обстоятелствата е 30 лева
И за обявяването на отчетите мисля че беше 40 лева
не може с една такса

# 147
 Здравейте,
имам следното питане: в ранна бременност съм и ще се наложи да лежа през цялата бременност. Болничните, които ще взимам ме интересуват - една година работя, преди това ползвах втората година на майчинството. Тези 6 месеца, дето съм била майчинство на 340 лева, като каква сума ще се вземат при смятане на размера на болничните?
Т.е. искам да знам доколко ще ми падне дохода, докато лежа...?

# 148
  • София-Младост
Здравейте,
имам следното питане: в ранна бременност съм и ще се наложи да лежа през цялата бременност. Болничните, които ще взимам ме интересуват - една година работя, преди това ползвах втората година на майчинството. Тези 6 месеца, дето съм била майчинство на 340 лева, като каква сума ще се вземат при смятане на размера на болничните?
Т.е. искам да знам доколко ще ми падне дохода, докато лежа...?
На база МРЗ за страната към тогавашния момент.

# 149
Ала-бала, мерси  bouquet
Ами те майките много прецакано племе тогава....  Thinking  Значи вместо да си взимам примерно 500 лева, няма да ми се съберат и 340 лева доход, понеже трябва да лежа  Confused Да не говорим, че и майчинството ще ми падне с тая работа - сигурно ще взимам минималното и двете години.
 За какво 10 години се осигуряваме на по 800 лева, ако такава е формулата за обещетението?  #2gunfire Ами очевадно прецакваща е.

Общи условия

Активация на акаунт