Счетоводител в нужда се познава 9

• 63 778
  • 738
  •   1
Отговори
# 15
Lady Brinnе Много благодаря!

# 16
За колко време назад във времето трябва да си внеса здравните вноски ?

До края на 2015 - за 3 години / т.е. за месеците, в рамките на тези 3 години, в които няма здравна вноска /.

От 01.01.2016 - трябва да имаш пълни 5 години.

На каква база се изчисляват?

# 17
  • Варна

Точно така е, както си го описала. А, ако твоята фирма ще осъществява счет. услуги електронния подпис може да е на нея, но тогава ти трябва да я упълномощиш като ФЛ  Mr. Green

Мерси Simple Smile Мислех да е личен, че да мога да подавам и в ТР като съставител-ФЛ.

# 18
# 19
# 20
имам питане , как правилно да осчетоводя предварително плащане по договор за покупка на имот, благодаря

# 21
  • В полите на Пирин планина
имам питане , как правилно да осчетоводя предварително плащане по договор за покупка на имот, благодаря

Д-т Разходи за придобиване на ДМА

Д-т 4531

К-т Доставчици

# 22
Това за договора ли е, а самото плащане което съм направила 401/503 или към доставчици по аванси , че ще има и други плащания, не знам

# 23
  • В полите на Пирин планина
Това за договора ли е, а самото плащане което съм направила 401/503 или към доставчици по аванси , че ще има и други плащания, не знам

Да първото контиране е за издадена авансова ф-ра, примерно  newsm78

А самия аванс може и по доставчици по аванси, а също и само по доставчици - аз поне, като имам ф-ра направо по 401 начислявам и закривам задължението.  Peace

# 24
  • 1st floor
Счетоводителят от бившата ни работа не желае да ни издаде УП под предлог, че от 2016 нямало да ни трябва, отпадали били. Чували ли сте такова нещо? И това важи за годините преди 2016 или за тези след? Да го гоним ли до дупка за УП-тата?

# 25
  • Варна
Вече не искат УП след 2000та година,но ако държите си входирайте една молба и в 14 дневен срок трябва да ви издаде

# 26
  • 1st floor
Вече не искат УП след 2000та година,но ако държите си входирайте една молба и в 14 дневен срок трябва да ви издаде

Наистина ли?А как удостоверяват трудовия и осигурителен стаж? С тр. книжка или служебно? Имам изгубена от счетоводител трудова книжка и не можах да си възстановя данните , защото фирмите вече не съществуват и не са си предали архивите. Tired Губят ми се едно майчинство от две години + още около година трудов стаж.
И все пак да си искам ли УП-то? Или няма смисъл? newsm78

# 27
Данните се подават всеки Божи месец за всеки един служител в НАП и НОИ с декларация образец 1, от 2000 година насам.
По-добре си вземи един ПИК за НАП и един за НОИ, и огледай дали всичко в осигурителния архив е наред. Ако там ти ги има данните месец по месец, за цялото време което си работила, не се разправяй с УП-та- действително няма да ти трябват.
Ако много държиш на УП-то, както са ти казали- входираш едно писмено искане и в 14 дневен срок ще ти го дадат.
За изгубената книжка се ходи в ИТ, ако ти си я изгубила, или юркаш който ти я е изгубил да ти я издаде. Само че книжките седят по принцип в служителя, можеш ли да докажеш( с писмен протокол?) че счетоводителят ти я изгубил?

# 28

Да първото контиране е за издадена авансова ф-ра, примерно  newsm78

А самия аванс може и по доставчици по аванси, а също и само по доставчици - аз поне, като имам ф-ра направо по 401 начислявам и закривам задължението.  Peace

благодаря , аз така съм осчетоводила, но ми направиха забележка ,че кр. салдо по 401 не можело да бъде дебитно Sad,  а това е имот не може веднага да се закрие 

# 29
  • 1st floor

За изгубената книжка се ходи в ИТ, ако ти си я изгубила, или юркаш който ти я е изгубил да ти я издаде. Само че книжките седят по принцип в служителя, можеш ли да докажеш( с писмен протокол?) че счетоводителят ти я изгубил?
Мачът е свирен. Беше преди години 2002-2004 някъде newsm78 Бях млада и зелена, и счетоводителката ме принуди да подпиша, че получавам трудовата си книжка...и ми даде нова...За нова , ако тръгна да си вадя, може ли без УП-та, щото и такива не са ми давали? Tired

ПИК за НОИ имам и всичко е наред иначе...и за старите, и за новите години...Освен и за НАП да извадя и да проверявам, хич не съм се сетила.

Общи условия

Активация на акаунт