Нашите орхидеи тема 17 - радости и грижи, размисли и страсти

• 65 724
  • 761
  •   1
Отговори
# 150
  • Варна
Много дълго. Ако нямат собствени корени - докато е жив цветоносът. Аз имам бебе върху цветонос, наскоро видях, че цветоносът е изсъхнал, но самото бебе има големи корени и част от тях са в саксията. Не съм го отделяла, че и двете с майката са супер мини модел, с по 2 листенца, така двечките изглеждат по-красиво, а и по-безопасно за тях ми се струва да не ги разбутвам. Поне от 3-4 години ги имам.

# 151
Много дълго. Ако нямат собствени корени - докато е жив цветоносът. Аз имам бебе върху цветонос, наскоро видях, че цветоносът е изсъхнал, но самото бебе има големи корени и част от тях са в саксията. Не съм го отделяла, че и двете с майката са супер мини модел, с по 2 листенца, така двечките изглеждат по-красиво, а и по-безопасно за тях ми се струва да не ги разбутвам. Поне от 3-4 години ги имам.

bouquet

Дъщеря ми има орхидея, която разви кейки на цветоносите си /2 бр. цветоноси и по едно кейки на всеки/. Имат по 3 листенца и по корен и половина, но са се "родили" от 3 години поне /честно казано вече и не помня/ и развитието им мнооого бавно  Heart Eyes Нямам смелост да ги пипам и ще ги оставя така на майката до ... докато изсъхнат цветоносите примерно Simple Smile.

# 152
Присадих ги веднага като направиха по 3 по-дълги коренчета.

сега съм в чуденка за листата, чета на местата, че като имат повече листа това пречи на растежа на цветоносите и цъфтежа, на други места обратното, та така и не мога да разбера кое е правилното

# 153
Преди по-малко от два месеца ММ ми подари орхидея. Подхвърляла съм му, направо в прав текст съм му казвала, че не са за мен, но... И моята орхидея май разбра, че не я харесвам - цветовете й опадаха, едното стъбло изсъхна съвсем, другото - почти. а корените са зелени. Поливам  я с киснене във филтрирана вода. Притеснявам се, че може да й е сух въздуха - стои на светлина на прозоречен перваз, но под прозореца има радиатор. Реално под всички прозорци имам радиатори. Някакви идеи и съвети?

# 154
  • София
Преди по-малко от два месеца ММ ми подари орхидея. Подхвърляла съм му, направо в прав текст съм му казвала, че не са за мен, но... И моята орхидея май разбра, че не я харесвам - цветовете й опадаха, едното стъбло изсъхна съвсем, другото - почти. а корените са зелени. Поливам  я с киснене във филтрирана вода. Притеснявам се, че може да й е сух въздуха - стои на светлина на прозоречен перваз, но под прозореца има радиатор. Реално под всички прозорци имам радиатори. Някакви идеи и съвети?
Рано или късно на всяка орхидея и окапват цветовете, някой цветоноси остават зелени и по-нататък им израстват разклонения и цъфтят, някои - изсъхват изцяло, някои изсъхват до някъде. Не е ясно колко време е седяла цъфнала преди да я купиш. Щом корените са зелени значи няма проблем. Наблюдавай и листата да са зелени и да не я преполиваш/засушаваш и това е, от време на време може да я ториш. Simple Smile

# 155
Рано или късно на всяка орхидея и окапват цветовете, някой цветоноси остават зелени и по-нататък им израстват разклонения и цъфтят, някои - изсъхват изцяло, някои изсъхват до някъде. Не е ясно колко време е седяла цъфнала преди да я купиш. Щом корените са зелени значи няма проблем. Наблюдавай и листата да са зелени и да не я преполиваш/засушаваш и това е, от време на време може да я ториш. Simple Smile
Благодаря!

# 156
И аз имам едно кейки което от година стои с 3 листа и 2 коренчета. На скоро искара още едно листо и още 3 коренчета наведнъж  Simple Smile

# 157
  • постоянно
Благодаря на всички - явно трябва да съм по-търпелива с кейкитата  Hug Grinning

# 158
  • Варна
Ето го моето мини с бебето върху изсъхнал цветонос:

# 159
То си е направо отгледано растение

# 160
  • Варна
Със сигурност бебето има повече корени от майката, обаче откъм листа хич ги няма - по двечки и това е Whistling

# 161
Пулверизираш ли ги корените или цялото го киснеш във вода, щом е изсъхнал цветоноса, явно от него не може да се захранва

# 162
  • Ænima/Albuquerque
Защо не го отделиш, Месечинка? На мен ми се струва отдавна готово. Моето бебе беше зорлем с три листа и два корена, като го отедлих, а сега е с шест листа и четири-пет корена, само за няколко месеца в самостоятелна саксийка.

# 163
  • Варна
zari65,
не пулверизирам, бебето има няколко корена в корите, нали цветоносът е късичък. Понякога кисна и въздушните корени, но рядко.
Sarcasm™,
нямам и място за повече саксии, не ми се гледат две еднакви, пък и наистина ми се струва, че са хилави като модел, ще си карат с по две листа и отделени, така изглеждат по-кичесто. Да видим дали ще изхранят цветоносите този път.

# 164
Мястото никога не стига , ама пуста краста с тия орхидеи.
Имам аз една идея за еднаквите орхидеи, обаче още не мога реша как точно да я осъществя.
Дали да намеря непрозрачна кашпа като тази и да ги подредя или в една такава пластмасова бяла да засадя три коренчета.
Перфектния вариант щеше да ми е такова сандъче с три отделения, ама още не съм видяла да продават някъде, нито съм измислила как да приспособя
За тази кашпа говоря
http://modazacvetia.com/product/228/kashpa-za-orhideya-lodka-clear-violet.html, ако тръгна да ги садя
или нещо такова
http://www.akimstar.com/blognews.php?id=1

Общи условия

Активация на акаунт