Кекс "Шоколадово кадифе"

  • 6 823
  • 25
  •   1
Отговори
  • София
  • Мнения: 12 730
Реших да споделя с вас рецептата за този страхотен кекс. Препоръчвам го на всички шокоманиаци!  Heart Eyes

Ако се спазва точно рецептата, няма как да не ви се получи.

Необходимите продукти са:

200 г масло
220 г натурален шоколад
6 ч.л. разтворимо кафе
160 мл вода
4 бр. яйца
7 с.л. олио
100 мл прясно мляко
250 г брашно
50 г натурално какао
1 равна ч.л. бакпулвер (не повече)
480 г захар

Ето и начинът на приготвяне:

Маслото, шоколадът, кафето и водата се слагат на котлона да се разтопят.

Яйцата се разбиват с олиото и млякото, след което се добавят към леко изстиналата шоколадова смес.

В купа се смесват сухите съставки и към тях се добавя течната част.

Всичко се разбърква добре до получаване на гладко тесто.

Изсипва се в намазнена и набрашнена форма с диаметър 26-27 см.

Пече се на 180 градуса, около 1 1/2 ч. Кексът почти утроява размера си.

След като изстине се поръсва с пудра захар.

Това е всичко. Много лесен и невероятно вкусен!  Heart Eyes


# 1
  • Мнения: 399
Обичаме шоколадови кексове, продуктите ми допадат, но 480гр захар не е прекалено  сладък?

# 2
  • София
  • Мнения: 12 730
Не е, защото има много шоколад, кафе и какао. Много е точна рецептата.  Peace Пробвай, няма да съжаляваш.

# 3
  • Мнения: 1 754
Дай идея с какво мога да заменя кафето, с вода дали да опитам, няма смисъл да е какао, защото гледам си има достатъчно какао в рецептата?

# 4
  • София
  • Мнения: 12 730
Дай идея с какво мога да заменя кафето, с вода дали да опитам, няма смисъл да е какао, защото гледам си има достатъчно какао в рецептата?

Просто го пропусни. Няма защо да слагаш допълнително вода.

# 5
  • Мнения: 1 754
Благодаря ти, ще пробвам непременно рецептата.

# 6
  • Мнения: 15 057
Ако не ми мине котка път  Mr. Green, довечера ще го пробвам. Изглежда вкусен.

# 7
# 8
  • Мнения: X
Дай идея с какво мога да заменя кафето, с вода дали да опитам, няма смисъл да е какао, защото гледам си има достатъчно какао в рецептата?
"6 ч.л. разтворимо кафе" oзначава сухо кафе, тип "нес" , а не готово направено кафе, предполагам.

# 9
  • Мнения: 1 754
Фри, вярно, сега се върнах да прочета по-внимателно  Embarassed

# 10
  • Мнения: 7 683
Навремето в "Горещ вятър" с Любиша Самарджич вуйчото обясни на племенника си, че секс - това е сладък кекс.

# 11
  • София
  • Мнения: 12 730
Дай идея с какво мога да заменя кафето, с вода дали да опитам, няма смисъл да е какао, защото гледам си има достатъчно какао в рецептата?
"6 ч.л. разтворимо кафе" oзначава сухо кафе, тип "нес" , а не готово направено кафе, предполагам.

Така е. Става въпрос за сухо кафе (неразтворено разтворимо).  Peace

# 12
  • Варна
  • Мнения: 2 089
Има ли тънкости в печенето - напр. студена фурна, само долен реотан и пр.

# 13
  • София
  • Мнения: 12 730
Фурната трябва да е загрята предварително, както при всички кексове. Моята фурна отгоре запича много бързо, затова през по-голямата част от времето пека само отдолу. След като кексът спре да се надува, пека и отгоре, но при всяка фурна е различно.

# 14
  • Варна
  • Мнения: 2 089
Кексът, който най-често правя, се слага в студена фурна. Може би и в загрята да става, но такива са заръките от мацката, от която знам рецептата. Та зат'ва питах.

Общи условия

Активация на акаунт