Фотография - 80 тема

• 53 711
  • 737
  •   1
Отговори
# 630
Борикс, какво друго на Канон ще продаваш?
А (ако не те затруднявам) би ли споделила защо минаваш на Никон?

# 631
  • Варна
тялото е Canon 1000d, обектив Canon 50/1.8, обектив  Canon 28-80 , светкавица Canon 420 EX т.е. цялата техника. Искам ФФ, а Канонският който искам излиза доста по скъп та реших така или иначе ще трябва да свиквам с ФФ и ще е различно от кропката, та не е голяма беда че сменя и марката Wink

# 632
Борикс,в темата за DSLR една мама търси фотоапарат за дъщерия си.Писах,ако се интересува да ти пише  Peace
На ФФ със сигурност високото исо няма да се отрази така както при мен.Моя обектив е на 2.8,но имам съмнение че бройката ми нещо не е ок.Още от самото начало не ми вади добър фокус и не е достатъчно остър.Правихме тестове с един 50мм. - картинката беше съвсем друга.Иначе със светкавица са доста по-добре нещата.Което ме навежда на мисълта,че ми трябва светкавица или друг обектив  Laughing

# 633
  • София
Да ти кажа, и аз така си мислех, но като си купих нов обектив се оказа, че продължават да не са ми достатъчно остри Simple Smile)) И аз съм се замислила за една светкавица, но засега ще пасувам, заради планувания курс, на който искам да се запиша. Сигурно за Коледа Simple Smile

# 634
Мъхче,обработваш ли с ЛР?
Четох за настройки относно изостряне и като побутна леко тук-там шарпнеса има леко подобрение,но пак не е кристално като снимки,които гледам из Фликър.Освен това още в камерата съм му задала шарпнес до край.
Аз живот и здраве ще карам он-лайн курс през юни.

# 635
Днес реших да обърна на ръчен режим и да видя помня ли още как се прави Whistling, съжалих в момента, в който видях една "картина", вдигнах камерата и снимах с настройките от няколко секунди преди това (но обърната на друга страна, където имаше светлина). Утре ще се опитам да обработя въпросния кадър и ще покажа before/after. Иначе е готино снимането на М (на А също)  Crazy photo

Любимият ми мост и метрото:

За обективите не мога да дам мнение. Окопала съм се в моите два и на този етап съм мирясала - не гледам ревюта, да не ме засърби крастата Mr. Green

# 636
SunshineMery, може ли малко информация за този онлайн курс?  Simple Smile Може и на лични, ако предпочиташ.

# 637
  • Варна
Борикс,в темата за DSLR една мама търси фотоапарат за дъщерия си.Писах,ако се интересува да ти пише  Peace
На ФФ със сигурност високото исо няма да се отрази така както при мен.Моя обектив е на 2.8,но имам съмнение че бройката ми нещо не е ок.Още от самото начало не ми вади добър фокус и не е достатъчно остър.Правихме тестове с един 50мм. - картинката беше съвсем друга.Иначе със светкавица са доста по-добре нещата.Което ме навежда на мисълта,че ми трябва светкавица или друг обектив  Laughing

Благодаря, но не съм в БГ, а на нея едва ли и се чака до лятото Wink. Сигурно ще я пусна тук за продажба въпреки, че си нямам идея къде и как Wink Или на лято като си дойда във Фотофорума, там поне съм продавала веднъж и не беше голяма хамалогия Wink

# 638
  • Варна
С какво светкавицата ще подобри снимките ви по отношение на остротата?
Аз не обичам да давам непоискани съвети, но да купиш светкавица, когато още не си разпънал на кръст наличната си техника и не си овладял снимането при естествена светлина, си е просто харчене на пари без цел. Снимането със светкавица си изисква майсторство на доста високо ниво, за да се постигнат качествени и артистични резултати, а не просто да я закачиш и да смяташ, че решаваш проблем, който не може да се реши по този начин. Но, всеки си знае  Peace
За лошо фокусиращите обективи - прави се калибриране, Еди беше го споменала. Прочетете, има много начини за тестване в нета, ако не можете сами - в сервиза.
За шарпенето - прекаления шарп не може да замаже лош фокус, винаги си личи. Освен това прави изображението грубо и създава едно адски неприятно хало около контурите на обектите. Да настройваш пък шарп или други подобни екстри в камерата няма абсолютно никакъв смисъл, ако снимаш в роу.

# 639
Mims* ,напротив,искам съвети,всяко мнение е от значение  Hug
И моя мъж ми вика - На крива ракета,и Космоса й пречи...светкавици и други обективи иска... Embarassed
Остротата няма ли връзка с осветлението Rolling Eyes Защото по мои наблюдения,като снимам със светкавицата има много по-голяма детайлност и всяка точица си излиза отчетливо.Преди две седмици снимах рождения ден на детето вкъщи.Ако нямах светкавица,нищо нямаше да стане вечер на мижави домашни лампи.С вградената снимах и резултата е покъртителен откъм сенки,острота - на места,фокуса някъде го има,някъде бяга по фронта...с една дума - красота  Mr. Green
Но човек ако не пробва различни начини,няма как да разбере кое работи и кое не.В никакъв случай не съм ЗА неоправданото харчене на пари и затова преди да купя нещо скъпо питам и чета до откат Crazy

Относно калибрирането,още като купихме камерата вкъщи направихме безброй проби,най-накрая го занесохме в сервиза за калибриране.Положението си е все така общо взето.Затова пробвахме и един 50мм./1.8,и един китов в магазина - е друго си показа твърдия,беше най-добър,остър и детайлен.В едни и същи условия снимахме с всичките - просто имаше видима разлика в качеството.Неделчо Кадиев от Павилиона го тества и апарата,и обективите. Peace
За Тамроните има много мнения - от много добри,до не толкова.Преди да го вземем изчетох и питах кой ли не...Може да съм случила на лоша бройка Tired

# 640
И аз като Мимс. Първоначално снимах само на А, после реших да се гмуркам в дълбокото и от тогава само на М.
Моята драма по-скоро е дали винаги, задължително трябва да снимам в raw, особено личните снимки. Понякога абсолютно излишно си трупам свръхинформация, която после се чудя какво да правя, но пък когато снимам в jpeg, само се ядосвам.
Аз затова снимам Raw+jpg. Едната ми карта снима в raw, другата е в jpg. Хаби много повече място, но съм си купила големи карти, тегля и форматирам по-често. После може да си извадя само 2-та карта и да си кача само тези снимки (ама в повечето случаи предпочитам да мина всички роу файлове набързо през лайтрума, обработвам първата и синхронизирам останалите). Като снимам фотосесии в студиото, вадя 2-та карта и от там определяме кои снимки да обработя, после си качвам само тези снимки да обработя. Много ми е удобен този начин.

За снимането вкъщи, аз абсолютно се отказах вече, те и без това са за семейния албум, снимам или с телефона или с външна светкавица. Друго си е снимането навън. За начинаещите препоръчвам да усвоят първо работата с камерата/обектива навън на естествена светлина.

Последна редакция: пт, 25 мар 2016, 11:40 от very nice

# 641
Момичета, с какво е по удобно да се носят фотоапаратите и и бективите чанта или раница?

# 642
Ами зависи какво ти трябва да носиш. Като съм на разходка с един-два обектива, нося в чанта. Като нося цялото оборудване на сесии, нося с раница Simple Smile

# 643
  • София
Мимс, съгласна съм, същото намекнах и аз. Затова съм на изчакване в момента. Лично за себе си знам, че проблемът с фокуса при мен си е от ЗАУ Simple Smile

Мери, да, твърдите са си по-добри като цяло. Обработвам в ЛР, да, но няма голям ефект от шарпенето, ако снимката ми няма добър фокус поначало. А и аз нямам много стабилна ръка. За съжаление стативът ми е един допотопен и ми е малко неудобен за работа. Трябва да свикна повече с него и да видя дали ще има подобрение.

# 644
Чудесна намеса от Мимс за шарпенето.. нямах време да го напиша сутринта.. Аз лично не пипам настройките на шартп в камерата защото е много рисково - зависи какво къде и как се снима за да ми е винаги настррен шарпа в камерата - не винаги ще ми трябва рязко изображение.
Не знам дали снощи някой е бил на лекцията за видеото на Темелко Темелков в павилиона, но той колкото говореше за видео, толкова засегна и много разликите в настройките за двете неща - фотография / видео и съм сигурна, че и на хора които не снимат видео е бил полезен със съвети.

Колкото до светкавиците там наистина ви трябва не просто познаване на теорията, но и познаване и то добро на камерата ви - синхронна скорост и прочие, и практика.

Много пъти съм виждала употреба на светкавици в абсурдни ситуации при които е ясно, че няма да свърши работа колкото се търси като резултат. Изисква се и познаване на самите светкавици и това до колко и в какви ситуации всяка ще бъде полезна - тук си има модели разнообразни колкото и при камерите. Импулс, светлина и прочие - неща за които е добре първо човек да се информира и да почете. Много хора примерно с се чудили и на нас и на наши колеги защо примерно в една голяма и тъмна зала се налага едновременно ползване на светкавица и високо ИСО... На пръв поглед за някои безумие, но ако реално човек се замисли - много е зависим от силата на светкавицата - от нейния капацитет.

И в такива случаи съм виждала - насочени нагоре светкавици с цел богата отразена светлина- щрак и "О УЖАС тъмна снимка защо по дяволите при положение че ползвам светкавица."

Всяка светкавица има максимално разстояние - обхват , до който дава резултат - от там нататък сте зависими от наличното осветление и конкретната ситуация - място и условия в които се намирате.

Ще светнете предния фон и нататък залата ви потъва в мрак .. идва на помощ исото ...
Давам прекалено конкретен пример разбира се но е един от най-често срещаните с които съм се сблъсквала, където просто се слага светкавица, без да се мисли, стреля се на посоки и ако стане.

И другата грешка честа е несъобразена скорост на затвора - и пак Ужас светкавицата ми не работи...

та. .всичко това го написах защото е важно първо човек да се запознае в какви случаи и как се ползват светкавици, какви са видовете светкавици и прочие ..
Иначе, че принципа проба / грешка помага няма спор, но става по- бързо ако си наясно ..

Общи условия

Активация на акаунт