ВТОРИ клас - 4 тема

• 36 832
  • 724
  •   1
Отговори
# 60
Аз не съм много ок със саморазправата. Единият ударил, после другият му върнал, но знаете ли инициаторът какво ще измисли следващия път и докога ще продължават да си разменят удари.
Ами, има едри и дребни деца. Ако дребният удари, другият може и да му счупи нещо.
Да му изкрещи да престане, да се озъби-да, но ако не се спре, трябва да се викнат родителите и да се говори с тях, децата и учителите. Иначе децата ще се учат да действат първосигнално-един дава стимул, другият реагира на дразнението и не се знае в какво може да ескалира.

За усещането и държанието като мишка съм съгласна, но тук пак родители или психолози трябва да работят детето да получи увереност. Някой беше споделил, че в Германия например много наблягат на това децата да казват твърдо не и да се отстояват още от детската градина. Така се превенирало и сексуалното насилие.

# 61
  • В светлината на слънцето
Въобще, според мен голямата част от нещата се случват в семействтото, а не в училището. И в крайна сметка, ако на някое дете родителите са напълно абдикирали от ролята си на възпитатели на това дета, защо трябва да обвиняваме учителите, че не могат за 3 месеца да компенсират липсващите години възпитание? Simple Smile

Така е, Рали. Peace В крайна сметка работата на учителя е да преподава, а не да се превръща в пъдар. Възпитанието е работа на родителите. Peace

Дъждец, моят например е споделял, че основният хулиган в класа все налитал на по-дребните деца, по-високите не смеел да закача. Защо ли? От друга страна, едно от дребните е явно шило и скачало дори на тези, които са две глави над него.  Thinking

# 62
  • София
Letsgo,
дадох я схемата ( http://tranzit.dir.bg/load.php?id=VRUNBAAf1BFhQ7kX2512907 ). По- добре не мога. Много е лесно, стават супер бързо и  доста дълги.

Пак да попитам, някой ще ходи ли на коледното състезание в 20 ОУ, да си правим компания докато чакаме.

# 63
  • В светлината на слънцето
Моите и двамата отказаха тази година всякакви състезания и реших да не ги насилвам.

# 64
  • Перник
И аз мисля, че за поведението на децата основен принос имат родителите. Това, което забелязвам в нашия клас - най-"проблемните" деца са на най-претенциозните и недоволни от училището родители. Една от майките пристигна на 15.09. с думите "ох, хайде да правят каквото имат да правят и да не ни губят времето много в това тъпо училище, и без това на нищо не ги учат"  Shocked И това - в присъствието децата - моето и нейното. Е, как дете, което постоянно слуша вкъщи, че училището е губене на време да има респект към учителя и да се старае в час?  Thinking

За коледното състезание - попитах Калоян и той ме отряза - не искал да си губи неделята  Rolling Eyes Изобщо, участието в състезания се очертава като проблем при нас  Confused

# 65
  • Варна
И преди бях казала и аз - Мартина също се отказа от състезанията. Не че е ходила на кой знае колко, но вече е категорична, че не иска. До колкото разбирам, притеснява я това, че никога не ги печели, а тя иска като прави нещо да е най-добра (ама то без усилия няма как и да стане). Мен леко ме е яд, но ще я оставя да избира. Яд ме е, защото може да ползва тези състезания за тренировъчен опит, освен това се представя съвсем прилично - винаги е в топ 10% по резултат, никога не се е проваляла драматично... но щом не иска - няма Confused

# 66
  • София
Всъщност, изборът на децата ви е доста разумен. Аз моя съм го ограничила до 4 състезания - по две на срок и то тези, които по моя преценка не са най- сложните. Иначе му се ходи. Не е подготвен, но не му пука.
А аз си търся компания, че по това време няма какво да се прави.

# 67
Letsgo,
дадох я схемата ( http://tranzit.dir.bg/load.php?id=VRUNBAAf1BFhQ7kX2512907 ). По- добре не мога. Много е лесно, стават супер бързо и  доста дълги.

Пак да попитам, някой ще ходи ли на коледното състезание в 20 ОУ, да си правим компания докато чакаме.

Извинявай, изобщо не видях, че си я добавила в стария пост. Благодаря  bouquet

# 68
  • Перник
Всъщност, изборът на децата ви е доста разумен.

Аз се дразня на Калоян, че всъщност не е бил на нито 1 състезание - не знае какво реално се случва там - просто отказва да опита. Решавали сме състезателни задачи вкъщи - с повечето се справя без помощ. Но няма никакъв хъс за съревнование, за постигане на резултат, не иска да е най-добрият...в нищо. Ето и миналата година, когато покриваха норматива за четене - госпожата дала право на втори опит, ама той не искал - нали бил минал прага. Аз не съм такъв човек - винаги искам да опитам.

# 69
  • София
Кати, въпросните някои са всъщност физическо, където се движат и просто нямат време да говорят. Под говорене в час имах предвид реплики, отправени към самите учители, доста цинични обиди, подвиквания и т.н., не обикновеното бърборене. Учителите са си съвсем читави. Но хубавото е, че нещата се развиват добре и постепенно започва да се усеща промяната. Peace

Е, това е съвсем различно - първия път прозвуча като бърборене от скука помежду си...

Спомням си понятието ДПЦ - защо ли...  Rolling Eyes

# 70
  • София
Та плавно и към темата с религиите - аз лично не бих желала децата ми да учат религия в училище, независимо дали е православна, католическа, юдаизъм, будизъм, ислям, индуизъм, шинтуизъм и т.н. Освен, разбира се, по история, в горните класове, като общо познание за света.
Отношението към религия, вяра и бог си е работа на семейството, според мен. Ролята на училището е да социализира децата, да им даде познания за света, и най-вече да ги научи да мислят. Религия в училище не виждам какво би дала на децата, освен (опит за) промиване на мозъци спрямо конкретната религия, която се учи. Свидетели сме какво се получава точно от промитите с религия мозъци...

newsm10 newsm10 newsm10 newsm10

# 71
  • София

Tired уча го да не отговаря на насилието с насилие, да не се саморазправя, при проблем да потърси съдействие от възрастния но...  Confused явно доста родители са на принципа на КатиАБВ.
което за мен е плашещо.

някой може ли да каже какво е "чесало за корем"? и защо едно дете би обиждало друго с точно този израз?
не се заяждам. наистина не знам.

Добри, ако си сигурна, че детето ти не би започнало бой - т.е. не е насилникът, добре е да си и сигурна, че не би се оставило да бъде насилвано.
Не забравяй, че омега кокошката всички я скубят, не само петела и алфа кокошката. А другите по средата са си спечелили положението с това, че не са се оставяли да бъдат скубани.
Или омега вълкът.
Бих искала детето ми никога, ама никога да не се вижда в ролята на омега вълкът, да не се припознава в него и да не се идентифицира, при никакви обстоятелства, с никое "последно". То, моето, не вдява, пък и е дребничко и май го е страх, още повече, че просто никога не е бил в обстановка, която да го "научи".

Абсолютно сигурна съм, че дете (както и човек), който не предизвиква битки, но и не бяга от тях, не се държи пренебрежително, но и не си подвива опашката, не се оставя да бъде хапания вълк / скубаната кокошка, но и не се включва в хапането на омега вълкът / скубането на омега кокошката, а по-скоро ги защитава, има всички шансове да бъде уважаван.
Както и че в противния случай има голяма вероятност да бъде презиран и при първа възможност предаден, дори и от "приятелите" си.

ПП
За пръв път го чувам този израз, не знам какво е.

Всъщност, изборът на децата ви е доста разумен. Аз моя съм го ограничила до 4 състезания - по две на срок и то тези, които по моя преценка не са най- сложните. Иначе му се ходи. Не е подготвен, но не му пука.
А аз си търся компания, че по това време няма какво да се прави.

Все едно моето описваш - олимпиец е от 3всякъде, но пък много обича да ходи по състезания най-неочаквано и непонятно за мен. Ама като иска, няма да му чупя хатъра И изобщо не се и интересува от резултата после...  hahaha

Последна редакция: пт, 11 дек 2015, 17:54 от katiABV

# 72
Моето също иска да ходи по всички състезания. Резултатът просто го регистрира, няма никакви вълнения. Задачи да решава също не иска. Състезанията ги ограничавам до провеждащите се в училище. Занапред май няма такива и ще видим.

# 73
Моето дете ходи със желания на състезанията - иска да види как е, да се пробва, да свикне с атмосферата. Учудва ме, когато успее да реши по-трудни задачи, а се издънва на най-елементарните, от бързане и разсеяност.

# 74
На състезание няма лесни задачи.

Общи условия

Активация на акаунт