Коледа 2015 - 2

• 69 744
  • 566
  •   1
Отговори
# 150
  • София
Момичета, този шортбред не ми се отваря  Sad
Вярно, днес не се отваря, не знам защо. Но вчера успях да запиша рецептата, защото много ми харесаха бисквитите и сега ще ти я пусна..
Шотландски маслени бисквити Shortbread. Трябва да се работи с много точен грамаж.
Скрит текст:
225 г меко масло
100 г пудра захар
225 г брашно
100 г царевично нишесте
щ. сол
Мекото масло се нарязва на кубчета и се разбива със захарта на крем. Добавя се брашното +нишестето+ сол и се замесва тесто на хубава топка, която се увива във фолио и се държи в хладилник около 30 мин. След това внимателно се разточва на по-дебела кора - няколко милиметра и не по-тънко за да се получат хубави дебели бисквити. Изрязват се правоъгълни парчета около 30 бр. Може и с формичка. На всяка бисквита се правят дупки с клечка за зъби или шишче - около 10-15 бр за да не се раздуят.
Пече се на 170 градуса около 15 мин. Готови са когато краищата им леко порозовеят и в никой случай до зачервяване.
.................... Според мен се работи с миксер.
Много ми харесаха и може и тях за ги врътна, поне нещо по интересно.

# 151
  • София
Момичета , имам едно въпросче относно меденките:
Като им сложа едно парченце ябълка за да омекнат, до тези, до които се допира ябълката чак се разпадат, има ли някоя хитрост за това, или просто да изям тези, които са се разпаднали  Grinning
Чудни сте с вашите съвети и предложения, истинско вдъхновение  chef bouquet
На мен пък като им сложих едно парче ябълка не ми омекнаха. Тези, които не бяха добре покрити, омекнаха много добре. Сигурно поемат влага от въздуха в кухнята. Имам една картонена кутия, пълна с меденки и се чудя какво да направя, за да омекнат. Дали като се сложи айсинга от него поемат влага? Или от ябълката не омекват, защото са плътно подредени една до друга?
за да не се размекват много, сложи малко опаковачно фолио там, където се допират до меденката.
Иначе с ябълка омекват меденките, поне при мен винаги! През ден сменям парчетата и за няколко дни са перфектни!

Аз също изпекох две дози рохлички без нито една счупена. Не си спомням и миналата година да имаше някакъв проблем. Пека на 170 гр, както е по рецепта за около 14 мин, докато леко порозовеят крайчетата!  Peace

# 152
Момичета,имам питанка.Направих Лимоновите снежинки http://vkusnosbety.blogspot.bg/2011/12/18.html  ,първо ми поеха още 2 чч.брашно и второ-много силен,натрапчив,лимонов вкус.Изпекох само 1 сладка да я опитам но направо не става за ядене.Та въпроса ми е как да оправя останалото тесто-мисля да добавя 2 яйца,съответно ще поеме още брашно и надявам се вкусът да се пооправи...Идеи някакви?

Иначе до тук се записвам с вече опечени
2 дози меденки по рецептата на Джули,като част от тестото отиде за 3 малки къщички
2 и 1/2 дози капучиновите звезди с марципан
2 дози бисквити с карамелен топинг и кокос /всички много ги харесаха миналата Коледа/
2 дози звездни шоколадови прозорчета http://www.oetker.bg/bg-bg/rezepte/r/zvezdni-shokoladovi-prozorcheta.html

# 153
  • DE
Мама на... благодаря.

Наистина се стегна тестото, но... от топлината в печката се разтекоха и се слепиха, а уж бях оставила разстояние между тях  Crazy
Едва ги извадих, като предварително ги разделих с  ножа  Grinning

Абе не ставам за пекар, обаче малкия само разнася кутията от стая в стая и доволно хапва  Mr. Green

# 154
Чудесни сте.

# 155
Като им сложа едно парченце ябълка за да омекнат, до тези, до които се допира ябълката чак се разпадат, има ли някоя хитрост за това, или просто да изям тези, които са се разпаднали  Grinning
Чудни сте с вашите съвети и предложения, истинско вдъхновение  chef bouquet
Тази година за първи път пека меденки. И понеже от миналата чета за ябълките, а изобщо не бях наясно как да ги сложа в кутията, си сложих една чашка. Меденките ги пуснах около чашата. Сега в нея слагам резенче ябълка и не се допира до сладките. Не знам дали ще омекнат, вчера съм сложила първото Simple Smile

# 156
Здравейте.
Тази година имам желание да направя меденки и други сладки, защото ще има кой да ги яде. Очакваме много гости за празниците, много деца и искам да зарадвам всички Heart Eyes
Моля за някоя лесна рецепта, за такава като мен, която няма голям опит в сладкоправенето.
Имам 2големи метални кутии, но не разбрах това с ябълките? Къде се слага ябълката, как и защо?
Благодаря предтаврително на тези, които ще ми отговорят Hug

# 157
  • В една слънчева къща...
Меденките според мен са лесни. Аз ги правя по рецептата на Джемма. След като ги опечеш и изстинат, ги прибираш в металните кутии. Няколко дни преди Коледа започваш да слагаш резенчета ябълка вътре в кутията, която спомага за по-бързото им омекване. Може да подменяш резенчетата всеки ден.
Аз си изпекох топчета за слепване и фигурки за украсяване. Чудя се само дали да ги слепвам вече  newsm78

# 158
Като им сложа едно парченце ябълка за да омекнат, до тези, до които се допира ябълката чак се разпадат, има ли някоя хитрост за това, или просто да изям тези, които са се разпаднали  Grinning
Чудни сте с вашите съвети и предложения, истинско вдъхновение  chef bouquet
Тази година за първи път пека меденки. И понеже от миналата чета за ябълките, а изобщо не бях наясно как да ги сложа в кутията, си сложих една чашка. Меденките ги пуснах около чашата. Сега в нея слагам резенче ябълка и не се допира до сладките. Не знам дали ще омекнат, вчера съм сложила първото Simple Smile

Добре си направила Дейзи,  резените ябълка не трябва да имат пряк контакт с меденки. Аз поставям по 2-3 резенчета в/у парче ал. фолио и през два три дни ги подменям със свежи.

# 159
За чашка нямам място в кутиите, но това с аломиниевото фолио ще го пробвам  Peace Размекнатите ще ги хапнем довечера  Simple Smile

# 160
Имам един бърз въпрос - капучиновите звезди веднага ли ги слепвате с марципана и по-скоро до Коледа? Има ли опасност ако ги слепя сега да изсъхне марципана?

# 161
  • София
Изключително полезна тема! Неворятни красоти сте показали, поздравления!  bouquet
Тази година съм решила да отделим време с дъщеричката ми, за да украсим по-старателно коледните меденки. Прочетох повечето съвети от линковете от първа страница, но ми възникнаха малко въпроси.  Embarassed От къде мога да купя пошове за еднократна употреба и накрайниците към тях (от клипчетат останах с впечатление, че са най-лесни за употреба). Бих искала да си купя и метални формичики (нашите са пластмасови и малки). И последен въпрос колко трябва да е дебел фондана за украсяване и от къде да купя.  Embarassed
Предварително благодаря за отговорите! Обещала съм на детето (на 6 години е), че сама ще украсява и искам да и максимално лесно, за да не се демотивира.

# 162
Здравейте.
Тази година имам желание да направя меденки и други сладки, защото ще има кой да ги яде. Очакваме много гости за празниците, много деца и искам да зарадвам всички Heart Eyes
Моля за някоя лесна рецепта, за такава като мен, която няма голям опит в сладкоправенето.
Имам 2големи метални кутии, но не разбрах това с ябълките? Къде се слага ябълката, как и защо?
Благодаря предтаврително на тези, които ще ми отговорят Hug
Линцерите, ванилените кравайчета, меденките, напуканите шоколадови сладки - не са никак трудни. Освен това линцерите стават много красиви и без да имаш специални умения (като разточиш тестото, режеш с формички, печеш, два-три дни преди Коледа слепваш със сладко и наръсваш с пудра захар).
Ябълка (резенчета от ябълка) се слагат в кутията с меденки, за да омекнат (по-горе момичетата са обяснили как), аз никога не съм слагала, не са ми твърди меденките (може би улучвам момента, в който да ги извадя от фурната).  Peace

# 163
  • На планетата Земя
Cesari, всички тези консумативи можеш да купиш от магазин (онлайн или обикновен) за сладкарски пособия. Има няколко онлайн магазина (евентуално да видиш на 1ва страница), но не знам как ще са със сроковете за доставка.
Иначе аз купувам оттук http://www.zmeeborets.com/?page_id=1, не заради качественото обслужване, а защото са ми мнооого близо. Оттам купувам и пошове, и формички (по-скъпи са така купени на бройка), и захарна маса.

# 164
  • Sofia
Мислех тази година да пропусна правенето на коледни сладки, че съм ужасно уморена и ми се струпаха разни проблеми точно на края на годината, но вие ме заразихте.  Mr. Green Няма да мина съвсем без нищо. Та два бързи въпроса.
До сега съм правила само меденките на Джема. Стават ми не много твърди, но и не съвсем меки. Та въпросът ми е (понеже ще ги правя ден-два преди Коледа, няма да мога по-рано) кои меденки стават най-меки и нямат нужда от престояване?
И вторият въпрос - много ми харесаха линцерите от рецептата на д-р Йоткер малко по-нагоре. Чудя се обаче с шоколад ли да ги слепя както си е в рецептата или с конфитюр, вие какво ще кажете?  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт