Тибетска гъба / кефир / кефирена гъба 3

• 105 273
  • 772
  •   1
Отговори
# 105
Моята гъба май оцеля  Peace 2 месеца пълен глад.Държах я в хладилника в мляко и го сменя х веднъж седмично.От днес ще започвам да приготвям  кефир.Въпросът ми е след колко пъти ( смяна на мляко)  ще е годен за пиене?
   Хубаво е да я изчакаш два дни, като и сменяш млякото всеки.ден. Опитвай кефира, който гъбата създава. Вкусът му е най-точния показател дали да се ползва. Ако се смесят млякото и гъбата вечерта може на сутринта да се прибере в хладилника и да се пие дозата през деня. Така се получава по-малко кисел  и стипчив кефир. Вкусът по този начин е леко сладникав и по мек. И все пак най- вече зависи от организма как ще реагира на приема. Някои хора при сутрешен прием получават леко диарични изпражнения. Други хора разчитат на вечерния прием да осигури нормални изпражнения сутрин и коремен комфорт нощем. Най-интересното е,  че гъбата се отразява по индивидуален начин на всеки.

# 106
  • Стара Загора
Благодаря ,musculusplatizma  bouquet.Аз доста време пих кефир и горе-доду знам какъв е вкуса.Въпреки, че е в доста широки граници , взависимост от млякото с което го правя .Ще опитвам  Peace

# 107
Поносимостта към кефира е много индивидуална, а и дори при един и същ човек е различна по различно време. Основното (сп. мен) е да сме сигурни, че "гъбата" е здрава. Оттам нататък, аз се ориентирам по личната реакция, имала съм периоди на "наливане" с кефир, до 1 л на ден, и други, когато в чист вид не ме кефи хич. Тогава го използвам за готвене - дресинги, десерти, смутита, парфе, абе зян не става.  Laughing
Последният ми експеримент е с кефирен сладолед, стана супер.

# 108
fractal ,би ли споделила рецептата за сладолед и парфе  Simple Smile От студа няма ли да умрат бактерийките и другите живинки newsm78

# 109
  • София
Имам кефир за раздаване, София, Хаджи Димитър.

# 110
fractal ,би ли споделила рецептата за сладолед и парфе  Simple Smile От студа няма ли да умрат бактерийките и другите живинки newsm78
С удоволствие; супердиетични са всичките рецепти, тъй като замествам захарта със стевия, а ако ми е малко кефирът, доразреждам с вода и мнооооооого рядко, за фръц повече, използвам степчета за оцветяване и подсладяване (все пак, те са с аспартам и половин Менделеева таблица вътре, та не е за всекиднедвна употрева вариантът със степчетата).

Машината ми за сладолед е от най-елементарните - с отделящо се дъно, което се поставя във фризера за няколко часа, а през това време изстудявам кефира в хладилника.

Да предупредя: част от продуктите се поръчват в чужбина, тъй като тук ги няма. Рецептата е едно към гьотере - както и да го правите, все става. Кефира го разбивам със стевията, добавям ксантан и глюкоманан (ролята на двете е да подобрят структурата на сладоледа - както по време на замразяването, така и после, ако се налага да престои в камерата). Слага се съвсем мъничко - машината побира около 300 мл течност/смес, на това количество кефир (или кефир разреден с вода, или кефир смесен с кисело мляко) слагам по 1/3 до 1/2 ч.л. от двете. Глюкомананът свързва вода/течности в съотношение 1:200, това е най-мощният желиращ агент. Понякога добавям разбит на пяна белтък; смесвам всичко и оттам в сладоледаджийницата. По подобен начин правя и сладолед от кисело мляко; ако ми е кът глюкомананът, прецеждам млякото и после по схемата. Може да се добавят и пшеничени фибри - тях поне ги има и в България.

Парфе: кефир + желатин; оставям за малко в хладилника леееееееееееееко, ама много леко да стегне, през което време разбивам на сняг белтъците; смесвам и това е. Вариации могат да се правят милион, на който с каквото му харесва. Между другото, и там може да се добавя глюкоманан, и с него изобщо не оставям да стегне в хладилника преди добавянето на белтъците.

По подобен начин използвам и комбучата - вероятно много от вас имат. Става уникано на вкус, никой не може да познае какво е.  Grinning

# 111
  • Стара Загора
Основното (сп. мен) е да сме сигурни, че "гъбата" е здрава. 
Аз вече имам съмнения ,че моята гъба е здрава, защото кефирът става като пресечен.Отделя се суроватка.Страх ме е да го пробвам, но аромата е като на киселото мляко.Сменя ла съм мляко три пъти, откакто  я активирах  отново.
Преди това беше 2 месеца в хладилник в мляко, което сменях  веднъж седмично.

# 112
Niditop, ти си знаеш, а и "диагнози" дистанционно трудно се поставят, но ако има замърсяване, било бактериално или плесени, ще има и други признаци, мисля. Ти си правила всичко ОК, така че според мен гъбката се вработва. Признаци на замърсяване са налепи, туфи мухъл (като пръскано с черни точици на тънки дръжчици), неприятен до отврат вкус - т.е. ако предизвинква силно отвращение миризмата или вкусът, не консистенцията. От състава на млякото зависи дали се точи/влачи, а и по-високомасленото мляко, осоено сега, както са по-високи температурите, може да даде леко жълтеникаво оцветяване на каймака. Сп. мен, не се отказвай (аз винаги ритам до последно да спасявам животинките де), но ако не ти се занимава, смени гъбката. Просто сега е по-чувствителна, за да не я стресирам, бих я прехвърлила за известно време на низкомаслено UHT. А суроватката, вероятно, се отделя заради по-топлото време.

Преди година се бях притеснила за моя гъбок, а не бях в БГ и направих отчаян опит да го реанимирам, като към млякото, в което го бях накиснала, прибавих от пакетче лиофилизирана култура кефир, на принципа, или ще мре, или ще оздравее. Е, пациентът оживя.  Laughing Все пак ако твоето гъбе все още не е в клинична смърт, му дай малко време.

# 113
fractal, благодаря много за рецептите! Ще се напъна и аз да измисля нещо newsm78

# 114
  • Стара Загора
Много ти благодаря ,fractal  Hug .Не, самата гъбка се е добре няма никакви  признаци ,че е в "клинична смърт".И аз "реанимирам" до последно всичко живо  Peace.По-късно ще я опитам и пак ще пиша  Hug
Хубав ден на всички  bouquet

# 115
  • София
При мен кефира се пресича и прави цвик, когато не съм прецедила гъбата след 24 часа  е стояла по-дълго време в млякото. Няма страшно! Разбива се хубаво в буркана, прецежда се, гъбата хубаво се измива и се слага ново мляко. Когато гъбата е престояла по-дълго в млякото, кефира става по-силен и малко по-резлив.

# 116
  • Стара Загора
Много ви благодаря  Hug, много се радвам.Сега се замислям, че и количеството гъба ми е много1/2 чаша, а слагам само 500 мл мляко.Преди правих литър мляко с по-малко гъбка.Вкуса наистина е малко по-разлив, но си е наред- аромат,цвят ...Утре сутринта ще си го пийна, заедно с ММ и ако нищо ни няма - мога да подаря половината на някой  Hug   
Успокоихте ме  bouquet

# 117
Здравейте! Може ли някой да ми подари кефирна гъба? Аз имам доста размножена Комбуча гъба и ако искате, с удоволствие подарявам. Благодаря предварително!

# 118
Niditop, как е твоя любимец? Моят беше на диета около седмица, и преди няколко дена го рестартирах. Направи ми впечатление, че кефирът (с преварено мляко от млекомат; нямах обезмаслено UHT) стана разкошно гъст, като кисело мляко и много готин на вкус. Ама и ефектът му беше доста по-силен от обикновено; не успях да спя цяла нощ.  Laughing Вчера в едното бурканче накиснах гъбока, а в друго - част от кефира като стартова култура. Днес и в двете бурканчета имаше нормален кефир, еднакъв на вкус. Повтарям експеримента с нова доза, дано е успешен, защото в момента имам кефирена гъбка колкото за 150 мл мляко на ден. Ако така приготвеният кефир е "жив", ще мога лесно да регулирам количеството според нуждите.  Стискайте палци, утре ще докладвам за резултата.

# 119
  • Стара Загора
Гъбката ми е супер, прави си кефира- но отново стои разделен на гъста част и вода.Като го разбъркам става по-рядък от обичайното и доста по-разлив.Ефектът при мен не се усети много бурно  Joy.Вчера сутринта го пих и днес всичко си беше нормално  Peace
Трябва да намаля гъбата, затова подарявам ,който иска да ми пише  Hug

Общи условия

Активация на акаунт