Тибетска гъба / кефир / кефирена гъба 3

• 105 299
  • 772
  •   1
Отговори
# 150
  • София
За кефир ползвма от достъ време прясно мляко Верея. Преди 2 месеца се опитах да сменя млякот, с друго да правя. Пробвах с различни марки. Не се получаваше така, както в къщи сме свикнали да пием кефир. С Верея ми става най-добре кефира.
При вас как е?  какво млко правите кефира? [/color]

# 151
  • София
Правя кефира с прясно мляко Верея. Преди 2 месеца се опитах да сменя млякото. пробвах с различни марки. Не се получаваше хубав кефир. Вкъщи сме викнали гъст кефир да пием, с каймак...Само с Верея се получава.
Вие какво мляко ползвате за направа на кефир?

# 152
  • Sofia

С домашно или на Олимпус

# 153
  • София
На Олимпус е много добро, но нещо спряха да го зареждат в Т-маркета. Sad

# 154
  • Sofia
Аз само от т-маркет си го взимам.

# 155
  • София
Мое би при нас доставят малко количество или аз не улучвам дните на доставка....С Верея ми става добре кефира. Исках малка промяна. Simple Smile

# 156
Правя кефира с прясно мляко Верея. Преди 2 месеца се опитах да сменя млякото. пробвах с различни марки. Не се получаваше хубав кефир. Вкъщи сме викнали гъст кефир да пием, с каймак...Само с Верея се получава.

С домашно, един човек разнася в квартала.

# 157
Какъв е тоя воден кефир?

# 158
Здравейте, Кефир правя от  почти 1 година, но напоследък не ми става изобщо:( Или е все още с вкус на прясно мляко, или след 2 часа вече е вкиснат. Не мога да намеря миг, в който да е ок изобщо. Предполагам, че е  от топлото време, но съм на път да се откажа от него изобщо, само наливам ново мляко и го хвърлям този месец. Млякото е същото от едни и същи крави винаги. пробвах и да го държа в хладилник, но не се получи, а извън него - от прясно мляко направо се вкисва до степен на невъзможност за консумиране- маслото отгоре, долу вода, резлив бълбукащ на вкус, нищо общо със зимния кефир. newsm78

Какво стана, успя ли да се справиш с проблема?

# 159
  • Sofia
Как ви се получава каймак?
Моята гъба е малка и по 2-3дни и трябват за да се получи кефир. Понякога отгоре се получава нещо като гъста жълтеникава кора,но аз я махам,малко ми прилича на плесен...или това е каймака?

# 160
  • София
Ако е плесен, не е хубаво. Трябва ти нова, здрава гъба.

# 161
  • Sofia
Прилича на плесен,но няма как да е....гъсто,мазно,но много по-различно от каймак. Аз го махам и млякото си е съвсем нормално на вкус.

# 162
Благодаря, GreenApple, че още ме мислиш:) bouquet  Поизмивам гъбата вече всеки ден  по време на ферментацията на млякото, намалих я на размер бобено зърно, държа в малко по-хладна стая и вече 3ти ден стои  в същото мляко- днес ще я опитам, надявам се да няма онзи вкус на прясно мляко и виждам, че няма разделение на слоеве...в най-лошия случай я изсушавам(надявам се успешно) и продължавам зимата пак:)

# 163
  • София
Гъбата може да се изсуши хубаво, след което да се "напудри" обилно със сухо мляко и да е съхрани в хладилник и след 6 месеца да се активира отново.  Simple Smile

# 164
Благодаря! Май така ще направя:( и последният ми кефир от вчера беше провал - горчи, макар и неразделен на слоеве, няма нищо общо с предишната вкусотия. Изсушавам, замразявам, пък на есен може и с нова гъба да пробвам...

Общи условия

Активация на акаунт