Тибетска гъба / кефир / кефирена гъба 3

• 105 293
  • 772
  •   1
Отговори
# 135
  • Стара Загора
И аз ще пробвам какво ще се получи(кефир +прясно мляко) Peace

# 136
  • София
Случвало ли ви си е кефира да стане готов след 12 ч., а не след 24 ч.? При мен на 2 пъти става. Може би гъбата е много активна сега?!  newsm78

# 137
Случвало ли ви си е кефира да стане готов след 12 ч., а не след 24 ч.? При мен на 2 пъти става. Може би гъбата е много активна сега?!  newsm78
Всичко зависи от температурата на околната среда и количеството гъба в млякото.
Аз моята я държа винаги по 48 ч., просто така съм свикнал и ми харесва Кефира.

# 138
  • София
И аз съм държала гъбата по 48 часа; и по 24 часа, което е стандартното за кефира. Но последните 2 кефира ми станаха за 12 часа. Затова споделих с вас.

# 139
Niditop  Hug Благодаря! Надявам се, да не те разочарова резултатът!
Аз продължавам с опитите. По празниците се поизсилих със зареждането от млекомата, и след като сварих млякото, се наложи да замразя 2х0.5 л във фризера. Дотук ОК, но след размразяването изкарах към 150 мл каймак и останалото пообезмаслено (дали не измислих нова дума?  newsm78) мляко. "Окефирих" това, дето условно е каймак; не знам как да го нарека, но е страшно интересно - заквасена сметана?

# 140
Аз замразих две бутилки кефир, но след размразяването кефира стана на парцали и го изхвърлих Sad

# 141
  • Sofia
Пробвах кефира с моркови,не е нещо особено,не бих повторила...на етикета пише,че съдържа 12%пюре от био моркови

# 142
Здравейте, Кефир правя от  почти 1 година, но напоследък не ми става изобщо:( Или е все още с вкус на прясно мляко, или след 2 часа вече е вкиснат. Не мога да намеря миг, в който да е ок изобщо. Предполагам, че е  от топлото време, но съм на път да се откажа от него изобщо, само наливам ново мляко и го хвърлям този месец. Млякото е същото от едни и същи крави винаги. пробвах и да го държа в хладилник, но не се получи, а извън него - от прясно мляко направо се вкисва до степен на невъзможност за консумиране- маслото отгоре, долу вода, резлив бълбукащ на вкус, нищо общо със зимния кефир. newsm78

# 143
И при мен се получава така и затова пуснах кефира в отпуска. Точно разсъждавах дали да не пробвам от утре пак да си правя кефир, че нали го дават застудяване...

# 144
Момичета, вижте тук:
Скрит текст:
Другая болезнь - окисание зерен - встречается несравненно реже ослизнения. При этом процессе молоко, наоборот, быстро створаживается, при стоянии разделяется на прозрачную сыворотку и на густой остаток хлопьев казеина; комки казеина плотны, К. получается крайне кислый вкус и резкий кислый запах, свойственный масляной кислоте. Эта болезнь кефирного зерна легко поддается лечению; для этого нужно только содержать в чистоте сосуды и приготовлять К. в прохладном месте, где бы температура была не выше 12 С.; кроме того, промывать грибки в холодной воде 2-3 раза в день или же прибавлять к ней раствор соды (1 чайной ложки на стакан воды)».
http://kefirniygrib.narod.ru/faq.htm#Kak_le4itj_grib

# 145
  • Стара Загора
Експериментът с получаването на кефир само от готов такъв беше успешен  Peace Вкуса е по- мек и приятен ,но се чудех дали полезните бактерии са толкова концентрирани, както при другия  Crossing Arms

# 146
Благодаря, Нидитоп! И при мен така. Вие пък ме запалихте с морковите. В момента "отлежава" един бъркан кефир с настъргани пресни моркови ("втасва" или "вкисва", как е правилно, а бе - кисне си), а втория го направих на нещо като диетичен тутманик с обезмаслена извара, овесени трици, яйца, много подправки. Изобщо не прилича на тутманик, но за ядене става. В пресен вид сместа от настъргани пресни моркови и кефир беше доста приятна, макар и необичайна; ако бях поизцедила кефира щеше да се получи почти индийска морковена раита.

# 147
  • София
Експериментът с получаването на кефир само от готов такъв беше успешен  Peace Вкуса е по- мек и приятен ,но се чудех дали полезните бактерии са толкова концентрирани, както при другия  Crossing Arms

Гъбка май не се получава?

# 148
Момичета, вижте тук:
Скрит текст:
Другая болезнь - окисание зерен - встречается несравненно реже ослизнения. При этом процессе молоко, наоборот, быстро створаживается, при стоянии разделяется на прозрачную сыворотку и на густой остаток хлопьев казеина; комки казеина плотны, К. получается крайне кислый вкус и резкий кислый запах, свойственный масляной кислоте. Эта болезнь кефирного зерна легко поддается лечению; для этого нужно только содержать в чистоте сосуды и приготовлять К. в прохладном месте, где бы температура была не выше 12 С.; кроме того, промывать грибки в холодной воде 2-3 раза в день или же прибавлять к ней раствор соды (1 чайной ложки на стакан воды)».
http://kefirniygrib.narod.ru/faq.htm#Kak_le4itj_grib

Благодаря, ще пробвам. Другото ми предположение е, че ми станаха много гъбките и им слагам твърде малко мляко.

# 149
Моите пък са съвсем малко, и дали защото ги заливах по инерция с много мляко, или пък заради студеното мляко от хладилника, но нещо се "разсополивиха". Както и да е, сложих ги на содена диета 2 дена, сега са заляти с първата порцийка прясно мляко, UHT, което беше със стайна температира.

Морковите, престояли накиснати в кефир ок 3 дена, вече са в салатата - на вкус са като варени в оцет, много кисели и съвсем омекнали, но стават като за салата. Залагам следващата партида, но този път ще добавя и настъргано червено цвекло и чушки. Ако ми остане кефирен материал, мисля да изферментирам и една зелка - половината с кефир, другата половина с комбуча.

Общи условия

Активация на акаунт