Тибетска гъба / кефир / кефирена гъба 3

• 106 038
  • 772
  •   1
Отговори
# 255
  • София
Аз варя само домашното мляко, от магазина го ползвам директно, и за консумация, и за кефира.

# 256
Здравейте! По пощата получих зърна гъба. Сложих в голям 3литров буркан две чаени чаши  мляко от магазина и около 3 зърна, защото исках по-голямо количество. А, преди това да кажа, че гъбката беше във вода и от това, което прочетох, разбрах, че тя е водна гъба. да продължа-чаках около 3 дни нищо- само май млякото се вкисна. Измих зърната, този път всичките и заложих около 400 г домашно сварено прясно мляко.
И на по-топло място преместих буркана. Сега стават 48 ч. от залагането. Мога да кажа ,че млякото е малко-по- гъсто, защото по стените на буркана остават парцалчета, но като цяло кефир ня-я-я-яма.
Може ли някой да каже къде бъркам в подготовката на така желаната течност? Simple Smile Simple Smile Simple Smile

# 257
Аз варя само домашното мляко, от магазина го ползвам директно, и за консумация, и за кефира.
Благодаря!

# 258
  • Козлодуй
Здравейте! По пощата получих зърна гъба. Сложих в голям 3литров буркан две чаени чаши  мляко от магазина и около 3 зърна, защото исках по-голямо количество. А, преди това да кажа, че гъбката беше във вода и от това, което прочетох, разбрах, че тя е водна гъба. да продължа-чаках около 3 дни нищо- само май млякото се вкисна. Измих зърната, този път всичките и заложих около 400 г домашно сварено прясно мляко.
И на по-топло място преместих буркана. Сега стават 48 ч. от залагането. Мога да кажа ,че млякото е малко-по- гъсто, защото по стените на буркана остават парцалчета, но като цяло кефир ня-я-я-яма.
Може ли някой да каже къде бъркам в подготовката на така желаната течност? Simple Smile Simple Smile Simple Smile
Оле и при мен проблема е същия просто не знаех как да го опиша моля споделете как точно правите кефир - прочетох всичко в началото на темата и в интернет някой пишат в топло мляко а някои в студено страх ме е да не повредя гъбата от опити. Освен това нашата вода е доста твърда и затова я преместих в мляко в хладилника.

# 259
 След 24 часа в много топло помещение и 57 часа с гъбата, сега виждам, че се доближава до снимката от линковете на стр 1.

pvacheva,  ние с теб имаме водна гъба, при нея четох,че стават нещата по-бавно! Но стават, стига да спазваме, инструкциите. Благодаря за отговора на лични. Там пише един добър съвет- кафява захар. Просто да се допълни.

# 260
  • Ямбол
Толкова малко зрънца,са твърде малко за това количество мляко,поне супена лъжица да има, пробвай.

# 261
Толкова малко зрънца,са твърде малко за това количество мляко,поне супена лъжица да има, пробвай.

Благодаря! Те са доста едри!

# 262
  • Козлодуй
pvacheva,  ние с теб имаме водна гъба, при нея четох,че стават нещата по-бавно! Но стават, стига да спазваме, инструкциите. Благодаря за отговора на лични. Там пише един добър съвет- кафява захар. Просто да се допълни.

Не мисля че е водна все пак водната е доста по-прозрачна от кефирената поне до колкото гледам картинки.
За сега нямам успех ще пробвам и с кафява захар ама не виждам смисъл защото млякото ми става доста сладко от самата гъба а аз се старая да стане все пак резливо да ама като почакам се пресича и пак нищо не става.

# 263
  • София

Благодаря! Те са доста едри!

Кефирът няма да е качествен.

# 264
  • weiter, weiter, ... weiterstadt

водният кефир се отглежда във вода, не в мляко. Peace
зрънцата са дребни и полупрозрачни.
прави се от вода, захар, резен лимон и сушени плодове. става като лимонада.

млечният кефир прилича на дребни розички от карфиол. моите са ставали най-големи колкото лешник, тогава внимателно ги разделям.

# 265
  • Ямбол
кефира е само млечен и се отглежда в прясно мляко , горе споменатия "воден кефир"са морски алги,които се гледат във вода и захар+...ето няколко теми за тях

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=767868.msg27539819#msg27539819

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=723421.msg34733006#msg34733006

# 266
Да,разбрах,значи имаме кефирена гъба!Това е точно нужното ни ,за да си направим кефир!Имам въпрос:Може ли кефирът да се разрежда с вода? Вчера вече моят стана като кисело​ мляко! Нямаше как да го прецеждам!

# 267
  • Козлодуй
ingi моя все още не става ти какво направи че да стане чак толкова гъст като кисело мляко Simple Smile

# 268
  • Варна
Аз съм новак в отглеждането, но да споделя как беше при мен.
Имам гъбата от по-малко от месец. В началото беше съвсем малка, колкото бобено зърно и беше стояла около 24ч във вода. Сложих я в около 100-150 мл мляко и след 24 часа го изхвърлих, беше си съвсем рядко. Следващите няколко дни я слагах в същото количество мляко, но не се сгъстяваше много - като айрян оставаше. След около седмица гъбата порасна, постепенно увеличих млякото и кефира стана гъст. Сега основната гъба е колкото орех, има 3 отделени гъбки, които са колкото грахчета, и ежедневно имам около 300 мл кефир.

# 269
  • София
Аз го разреждам всеки път като прецеждам, иначе трудно минава през цедката.

Общи условия

Активация на акаунт