Тибетска гъба / кефир / кефирена гъба 3

• 106 038
  • 772
  •   1
Отговори
# 360
  • София
Здравейте и аз си търся ефирна гъбка, ако някой има за даване ще бъда много Благодарна. От Пловдив съм.
Поздрави и усмихнат ден bouquet
След малко тръгвам към Еконт, ако искате пишете ми данните си на лични. Само да сте сигурна, че утре ще си я вземете!

# 361
За какво ползвате кефира? Освен за пиене, нещо друго правите ли с него? Споделете!
Вместо кисело мляко го ползвам. За таратор или за закуска най-често - с банан, фъстъчено масло, чия или смляно ленено семе. Simple Smile
Днес си претеглих гъбката, цели 7 гр.  Laughing Ще следя по грамаж дали се увеличава, защото визуално не мога да преценя.

# 362
  • Вече в моята си приказка...
И още един въпрос - в какво подквасвате /или както се казва там/ млякото? Преди време прясното мляко го слагах в буркан. Но стигаше за една чаша, а сега ми се иска по-голямо количество да правя... Чудех се за някаква стъклена кана?!

# 363
  • Стара Загора
И още един въпрос - в какво подквасвате /или както се казва там/ млякото?
Аз в буркан 800мл, но го пълня на половината, защото ми идва много .Всеки ден правя нов кефир.
Най-добре ми се получава вкуса и консистенцията с мляко Олимпус 3,6 -пробвах с домашно и два вида био ,но с това става по-вкусен.
Пробвах да правя от соево мляко, но не стана .

# 364
  • Козлодуй
Аз имам пласмасова тенджерка за микровълнова нейния капак има дупчици и затова ползвам нея - подквасвам 1,800 кг. и 200 гр. оставям мляко за гъбата да я сложа после в хладилника да си почива прецеждам в две бутилки със широки гърла с пластмасова цедка на която има фуния Simple Smile

# 365
MiRa_55 по принцип капака (особено винтовият) е с цел най-вече газираност на напитката. Колкото е по-добре затворен, толкова по-газирана става. Затова ако искаш да ти се газира, каната без хубав плътен капак няма да свърши работа...Пък не знам, може и на ферментацията да влияе. Аз използвам голям винтов буркан - от около 800 мл. за горе-долу това количество, което ти имаш, даже малко повече, така че по-добре пробвай първо с по-малко количество мляко, докато ти порасне гъбката.  Peace

# 366
  • София
Моята е в стъклен буркан от 1л с капачка на винт.

Мила_91Smile, т.е., ако не искам газиран и толкова кисел кефир, да не завивам капачката?

# 367
Да   Flutter
Ето малко по-подробно:
"За да се получи газиран кефир, ферментацията както и последващото зреене на вече прецедената смес в хладилника се извършват при плътно затворен буркан. Газировката се засилва и ако се увеличи количеството на кефирните зърна спрямо млякото. Ако не желаете газиран кефир, може да ферментирате при отворен буркан, леко покрит с кърпа или салфетка, както и да увеличите количеството мляко." https://www.bb-team.org/articles/4767_kefir

# 368
  • София
Мерси мнооого! Ето защо ми се получава доста кисел кефира, отделно и бързо расте и се увеличава гъбата, а може би и заради това.

# 369
Хиляди благодарности на Аня♥♥♥, че се отзова на молбата ми и изпрати от гъбата.  bouquet

# 370
Аз използвам буркан от кисело зеле / около 2,4 кг/ с винт - пълня го между 1/3 и  1/2 и завинтвам леко капачката. Мия го с гореща вода и много рядко с нова гъба, без веро /за да не остане химия в буркана/.

# 371
  • София
Кефирът  го ползваме за засилване на имунната система, регулиране на стомаха; тъй като всички в къщи работим под стрес, кефира много помага. ; подобрява съня; при алергичен обрив е страхотен!; За маска за лице с мед! Страхотен пробиотик!

# 372
  • Вече в моята си приказка...
Вече си имам гъбки и аз. Сърдечно благодаря за което! Сложих ги в буркана, с малко мляко, но не похлупих с капачката, а с парче марля. Утре или вдругиден - похлупвам леко с нея за не много резлив ефект! Много се радвам на гъбката си!  Heart Eyes

# 373
  • София
 Имам проблем. Поседните два пъти кефрът ми става горчив.  Защо?

# 374
  • Пловдив
И аз имах такива случаи в началото,но смених млякото и всичко се оправи. Горчивият кефир го хвърлях.

Общи условия

Активация на акаунт