Тибетска гъба / кефир / кефирена гъба 3

• 106 038
  • 772
  •   1
Отговори
# 330
  • Варна
Здравейте!
Моята гъба доста порасна, и се размножи. Ако има желаещи, аз съм от Варна - мога да дам Simple Smile

Да споделя и моя опит - първите 10-15 дни кефирът ми ставаше рядък и сладък - като кисело мляко. Когато гъбата порасна и кефирът се сгъсти и вече си е доста кисел, дори ако го оставя за консумация в хладилника на следващия ден става още по-кисел - резлив. Установих, че когато му сипя повече мляко, киселата жилка е по-слаба и обратно.
Понеже забелязвам, че се отделят съвсем малки зрънца, и се чудя ако някое премине през цедката(използвам не съвсем ситна цедка, защото е гъсто)  и го изям, пречи ли?

# 331
Понеже забелязвам, че се отделят съвсем малки зрънца, и се чудя ако някое премине през цедката(използвам не съвсем ситна цедка, защото е гъсто)  и го изям, пречи ли?

хаха и аз това се питам вече няколко дни, понеже аз го цедя през една дървена вилица...  Laughing иии си падат разни мънички такива, но като ги разклатя хубаво и изчезват...за сега никакъв ефект не усещам - ни лош, ни добър, но е рано още да се каже предполагам

# 332
  • Sofia
Ужасно са кисели гъбките,пробвала съм само с близване и е нещо ужасно,по-кисело от оцет Sick

# 333
  • Пловдив
Тези два дни ще пътуваме. Чудя се да си взимам ли гънката с мен или да си я оставя в мляко в хладилника?

# 334
Тези два дни ще пътуваме. Чудя се да си взимам ли гънката с мен или да си я оставя в мляко в хладилника?

Според мен няма никакъв проблем да са в хладилник - издържат до 4-5 дни без смяна на млякото...Аз моята по принцип я държа по 2 дни на топло и е супер...

# 335
  • Пловдив
Оставих я в хладилника. Аз се притесних,защото тъкмо започна да ми прави вкусен кефир и я зарязах Simple Smile

# 336
Аня♥♥♥,
Благодаря много за гъбката  bouquet. Получиха ми се нещата, аз си го правя малко по-сладък.

# 337
  • София
Радвам се, дами, че ви харесва кефира от моята гъбка! Simple Smile
Скрит текст:
... лятото особено често се случва много да киселее, чак ни изтръпват зъбите.  Laughing
Аня♥♥♥, отново да ти благодаря за кефирните зрънца!!! Но можеш ли да ме посъветваш - ето моята гъбка е бебе на твоята, обаче не ми става нито кисел, нито леко газиран кефирът. От какво може да е?
Трябва ѝ време да посвикне (друга температура, друго мляко вероятно), също и да порасне. Или пък я слагай в по-малко мляко, или я дръж повече в млякото.

Давам гъба с/у стикита! Wink Grinning

# 338
  • Пловдив
Някой прави ли си кефир с вода ?

# 339
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Някой прави ли си кефир с вода ?

с млечната гъба ли?
аз правя с вода, но с водни алги, има си друга тема за тях.

# 340
На който му става сладък кефира, да го държи още един ден. Simple Smile Става кисел и по-гъст.

# 341
  • Пловдив
Аз нещо съм се объркала. Прочетох,че тази същата гъбка можела и във вода да се развива . Явно пак е била някоя недоизмислена статия. Иначе моят кефир вече е уникален,особено като си сложа и водичка,че иначе много гъст. А за киселото май има значение и млякото. Аз правих с едно ново на бор чвор пастьоризирано, зелена кутия и кефира ставаше леко кисел. Вчера го заредих с млякото от Лидл и стана много кисел. Но ми се иска да си продължа с мляко което не е УХТ,затова пак купих зелената кутия.

# 342
Аз си ползвам домашно прясно мляко. Simple Smile

# 343
  • Пловдив
Със сигурност с домашно мляко е най-добре,но като няма от къде да го взимам  ще трябва да пия от незнайни източници Sad

# 344
  • София
Млякото в Лидл в кофичка, като кисело мляко, е много добро! Купуваме в промишлени количества, защото много го пием, също и за кефира.

Общи условия

Активация на акаунт