Тибетска гъба / кефир / кефирена гъба 3

  • 104 634
  • 772
  •   1
Отговори
# 630
  • Козлодуй
  • Мнения: 5 643
През последните 10-тина дни откакто навън се застуди, гъбата ми не прави добър кефир - редичък е и по три денонощия го чакам да стане. Какво да направя? Вкъщи температурата е към 13-15 градуса.
И имам гъба за раздаване Simple Smile

И при мен същата работа кефира ми се газира но е рядък у дома обаче около 25 градуса. Сложих го във вода 2 дена да си почине после го захраних с малко мляко и не стана гъсто но се газира и сега му сложих много мляко да прави кефир ама не съм сигурна че ще е хубав но пък гъбата на сякаш нарасна не съм сигурна какво става Simple Smile

# 631
  • Мнения: 5 405
То не е съвсем по темата, но оцетът и лимонът нали затягат?
По принцип да. И на мен такава ми беше реакцията, но явно вършат и тази работа. Grinning И от опит го казвам, не e само "чух/разбрах". Simple Smile

# 632
  • София
  • Мнения: 6 732
Наскоро и аз се жалвах тук, че прави кисел, но рядък кефир (хем с домашно, много маслено мляко). Оправи се, от самосебе си, нищо допълнително не съм предприемала. Което не ѝ пречеше пак да си расте, та имам гъба за подаряване.

# 633
  • Козлодуй
  • Мнения: 5 643
Благодаря ви за успокоението значи не умира моята гъба сега съм я заредила с 2 литра мляко и е на плота на около 23-24 градуса отначало я покрих с кърпа а после затворих пластмасовата тенджерка с капака и на които има 3 дупчици щото е за микровълнова Simple Smile Ако стане кефира ще се похваля тук Simple Smile

# 634
  • Мнения: 61
Здравейте, имам гъба за раздаване отново Simple Smile От София съм.

# 635
  • където си пожелая...даааа...
  • Мнения: 575
Ех, софиянци сте добре - непрекъснато някой раздава:)).
Аз все още чакам пък на някой от Пловдив да му порасте гъбето и да има в излишък, от който да се облагодетелствам🙌Simple Smile.

# 636
  • Мнения: 5 405
Мойта гъбка доста бързо започна да расте, но всеки път като ми остане в излишък, имам за най-много двама души (и вчера дадох). Следващия път ще пиша в темата. Ник'с мам, дала съм и на майка ми гъбка, която най-вероятно доста е пораснала и ако не е дала на някого, ще те имам предвид (ако си съгласна да ти я пратя по Еконт). Blush

# 637
  • София
  • Мнения: 9 371
Моята гъба си почива в хладилника известно време.Сега вече сигурко 6 пълнене с мляко правя и не е наред кефира.
Отгоре прави нещо като мухъл, като коричка/каймак.Иначе гъбата си изглежда добре, расте си, не мирише лошо. Самият кефир мирише по-скоро неприятно.
Уж покривам, за да не се замърсява, но да не би пък в това да е проблема?
Ако я замразя дали ще се оправи?

# 638
  • Мнения: 5 405
Моята не я бях ползвала около 10тина дена, може би и повече. Изхвърлих "кефира" от първия цикъл като го държа 3 дена, а не 24 часа. Втория път държах млякото около седмица и почна да прави читав кефир. Та идеята ми е да не сменяш млякото и да изхвърляш всяко следващо напразно, просто го остави поне за седмица в мляко и да не е много. Ако кефира ти е за литър мляко, сложи най-много половин литър (така или иначе и това ще го изхвърлиш и от следващия път трябва да става).
А млякото да си сменила случайно?

# 639
  • където си пожелая...даааа...
  • Мнения: 575
Мойта гъбка доста бързо започна да расте, но всеки път като ми остане в излишък, имам за най-много двама души (и вчера дадох). Следващия път ще пиша в темата. Ник'с мам, дала съм и на майка ми гъбка, която най-вероятно доста е пораснала и ако не е дала на някого, ще те имам предвид (ако си съгласна да ти я пратя по Еконт). Blush
Мери, много ще съм ти благодарна, да, съгласна съм по Еконт. Стига да не те притеснявам и да не ѝ се случи нещо в пратката:)).
Благодаря ти много, Мери! 💐

# 640
  • Мнения: 98
Моята гъба си почива в хладилника известно време.Сега вече сигурко 6 пълнене с мляко правя и не е наред кефира.
Отгоре прави нещо като мухъл, като коричка/каймак.Иначе гъбата си изглежда добре, расте си, не мирише лошо. Самият кефир мирише по-скоро неприятно.
Уж покривам, за да не се замърсява, но да не би пък в това да е проблема?
Ако я замразя дали ще се оправи?

То не е ли нормално да мирише по-особено? Като на закваска..
И моят образува коричка, но когато е стоял по-дълго и се е сгъстил.
 newsm78

# 641
  • Някъде там
  • Мнения: 19 083
Здравейте.Подариха ми кефирена гъба и от две седмици си правя кефир.Имам странен въпрос към пиещите кефир.
Въпроса ми е,може ли от кефира кожата ми да се дехидратира?Не съм променяла нищо друго в начина си на живот,храненето и козметиката си,от което да мисля, че може да е. Първоначално пиех по една чашка,но сега си пия повече. Имал ли е някой друг такъв проблем,възможно ли е,или да потърся дерматолог.Сухотата е навсякъде по тялото,лицето и ръцете.

# 642
  • Козлодуй
  • Мнения: 5 643
Моята кожа много изсъхва от парно и климатик Simple Smile Иначе и аз пия доста кефир но не свързвам сухотата на кожата ми с него Simple Smile

# 643
  • Мнения: 5 405
daviz, би трябвало дори да е точно обратното, тоест кожата да стане по-хубава. Напоследък доста застудя, така че най-вероятно е от времето.

Nik`s mom, пращам вече 3 пъти, нищо й няма на гъбката. Heart Eyes Като порасне, ще пиша.  Peace Heart Eyes

# 644
  • София
  • Мнения: 24 644
Моята гъба си почива в хладилника известно време.Сега вече сигурко 6 пълнене с мляко правя и не е наред кефира.
Отгоре прави нещо като мухъл, като коричка/каймак.Иначе гъбата си изглежда добре, расте си, не мирише лошо. Самият кефир мирише по-скоро неприятно.
Уж покривам, за да не се замърсява, но да не би пък в това да е проблема?
Ако я замразя дали ще се оправи?



Огромна грешка ако замрразиш губатаа. На първа страница в темаат трябва да има упътване точчно кйак се гледа гъбата. Напоследък чета доста неща и начини на гледане на кефир,
 които не отговарят на изискванията. В интернет има доста писано за кефира и как се прави. Има и видеоклипове.

Общи условия

Активация на акаунт