Тибетска гъба / кефир / кефирена гъба 3

• 104 618
  • 772
  •   1
Отговори
# 660
  • София
Гъбата изглежда добре.  Peace

# 661
Капризна е, защото с това е свикнала. Simple Smile Трябва да се престрашиш и да направиш 4-5-6 цикъла с другото мляко, с което искаш да смениш, докато се пренастрои и започне да прави кефир с него. Просто слагай по-малко количество, за да не го хвърляш напразно.

# 662
  • Козлодуй
Заредих моята гъба в събота следобед и до сега е повече от 2 дена а кефира ми е прекалено рядък направо като прясно мляко моля помогнете да го държа ли още или да я прецеждам?

# 663
  • София
Къде държиш буркана с гъбата?

# 664
  • Козлодуй
До преди да го заредя да прави кефир в хладилника в събота следобед го сложих в 2 литра студено прясно мляко и в кухнята на плота стайната температура е около 22 градуса там през първата нощ беше покрит с кърпа захваната с ластик а после му сложих капак с дупчици и няма угодия направо като прясно мляко

# 665
  • София
На 2 л. мляко колко гъба сложи? Виж на първа страница би трябвало да има пропорциите.
 Ако не, в гугъл търдиш.
Ако си сложила малко гъба в 2 л., няма как да се сгъсти млякото!
Има изисквания за хубав кефир!

# 666
  • Козлодуй
ами доста е преди го сгъстяваше сега неще

# 667
Нещо сменяла ли си в направата? Млякото, стаята? Да си измила или не си измила гъбката?
На мойта в кухнята вече й е студено и я държа в стаята, в която стоим и отопляваме и за 24 часа е готова.

Между другото имам излишна гъбка за 2-3ма, ако има желаещи да изпратя по Еконт (и да си поемете доставката от 4-5лв), съм насреща. Simple Smile

# 668
И вкъщи гъбата я държиме  в хладилник. Значи зимата е добре на стайна температура така ли?

# 669
  • Козлодуй
И аз я държа в хладилник и не знам защо толкова рядък става кефира. Не съм сменяла нищо, винаги съм я мила при всяко зареждане. Очевидно и е студено макар да имаме парно.

# 670
Нали няма какво да й стане, ако е извън хладилник?

# 671
  • София
Нали няма какво да й стане, ако е извън хладилник?

Разбира се, че нищо няма да й стане. На стайна температура става много хубав кефир.

# 672
  • София
И аз я държа в хладилник и не знам защо толкова рядък става кефира. Не съм сменяла нищо, винаги съм я мила при всяко зареждане. Очевидно и е студено макар да имаме парно.
Защото е в хладилника на студено, т.е. спи.
Моята си стои на плота в кухнята. Само лятото в най-големите жеги я слагам в хладилника и то за няколко дни и пак я вадя. Или инцидентно я прибирам за кратко, ако нямам прясно мляко в момента или да понамали растежа, че бързо расте и понякога се чудя на кой да давам.
Също, нито гъбата, нито буркана мия основно на всяко зареждане, да не кажа рядко го правя. Изплаквам малко с вода, колкото да обера кефира от буркана и връщам зрънцата.

# 673
  • Козлодуй
ох не смея защото имаме парно а и трябва ни време да изпием готовия кефир затова я оставям в мляко долу на хладилника на най-топлото на врата и я вадя само за правенето на кефира сега е станал много силно газиран но рядък ужасно силен вкус Simple Smile

# 674
Имам следните въпроси:
Гъбата не трябва да се докосва до метал, нали така!?
А кефира, след като е станал (вече няма гъба в него), може ли да се докосва до метал?
Някой път забравям и си разбърквам кефира и мюсли с метална лъжица!
А и дали мога да си го разбивам с блендера с разни нещица?

Общи условия

Активация на акаунт