Перилни препарати и омекотители – 36

 • 65 236
 • 722
 •   1
Отговори
 • Мнения: X
Добре дошли в поредната, тридесет и шеста тема, в която обсъждаме перилните препарати и омекотителите!

Линкове към старите теми:
Прах за пране и омекотител за дрехи
Прах за пране и омекотител за дрехи / тема 2
Прах за пране и омекотител за дрехи / тема 3
Прах за пране и омекотител за дрехи / тема 4
Прах за пране и омекотител за дрехи / тема 5
Прах за пране и омекотител за дрехи / тема 6
Прах за пране и омекотител за дрехи / тема 7
Прах за пране и омекотител за дрехи / тема 8
Прах за пране и омекотител за дрехи / тема 9
Прах за пране и омекотител за дрехи / тема 10
Перилни препарати и омекотители (прахове, таблети, гелове, капсули) - 11
Перилни препарати и омекотители (прахове, таблети, гелове, капсули) - 12
Перилни препарати и омекотители (прахове, таблети, гелове, капсули) - 13
Перилни препарати и омекотители (прахове, таблети, гелове, капсули) - 14
Перилни препарати и омекотители (прахове, таблети, гелове, капсули) - 15
Перилни препарати и омекотители (прахове, таблети, гелове, капсули) - 16
Перилни препарати и омекотители (прахове, таблети, гелове, капсули) - 17
Перилни препарати и омекотители - 18
Перилни препарати и омекотители - 19
Перилни препарати и омекотители - 20
Перилни препарати и омекотители - 21
Перилни препарати и омекотители - 22
Перилни препарати и омекотители - 23
Перилни препарати и омекотители - 24
Перилни препарати и омекотители - 25
Перилни препарати и омекотители - 26
Перилни препарати и омекотители - 27
Перилни препарати и омекотители - 28
Перилни препарати и омекотители - 29
Перилни препарати и омекотители - 30
Перилни препарати и омекотители - 31
Перилни препарати и омекотители - 32
Перилни препарати и омекотители - 33
Перилни препарати и омекотители - 34
Перилни препарати и омекотители – 35
* * *

Други интересни връзки:
Какъв прах за пране използвате?
Течност за пране-въпрос
Ползвате ли "различните" прахове?
трябва ми помощ за един прах за пране
Черно пране
Как да останат хавлиите меки? Как да ги перем и сушим?
Второ плакнене в пералнята?

Използвате ли Calgon (или друг препарат против варовик)
Вениш и сини петна...
ACE или Vanish?

Омекотител за дрехи?

Сега пък пералнята Sad
Проблем с кърпите
Странни петна по детските дрешки
как да премахна мириса в пералнята
С какво почиствате пералнята си...??
Хубава миризма след пране...
Лоша миризма от изпрани дрехи
Мухъл в пералнята
проблем със изпраните дрехи!
Мухъл в уплатнението на пералня

* * *

Най-големите производители на перилни препарати и омекотители са трите мултинационални компании Henkel, Procter & Gamble и Unilever. Понеже много от пишещите и четящите темите пазаруват от чужбина или от магазини с паралелен внос, а мултинационалните компании често използват различни имена за продуктите си в различните държави, направихме таблица, чрез която всеки ще може да се ориентира в коя страна кой продукт е в премиум, междинния или бюджетния клас, кой е специализираният продукт за деликатни материи и кой е омекотителят.


Кликнете върху изображението за по-голям размер

* * *

Полезни въпроси и отговори.Защо дозировката на праховете за пране е дадена в милилитри, а не в грамове? Как да дозирам правилно?
Праховете за пране еднакво успешно могат да се измерват в грамове и в милилитри: те са твърдо вещество, но понеже имат свойствата на флуидите, заемат формата на съда, в който се измерват.
Измерването в грамове е неудобно, защото при всяко пране трябва да се използва кантарче; по-лесно е да се измерват обемно. Затова производителите са пресметнали приблизително на колко милилитра са равняват грамовете прах, необходими за едно пране, и по този начин е дадена таблицата на опаковката. За измерване на необходимата доза прах за пране могат да се използват всякакви мерителни чаши, разграфени на милилитри (кубични сантиметри, cc, cm
2) стига тази чаша да се използва само за измерване на прах и с нея да влизат в контакт хранителни продукти[/i]

Какво е компактен прах и каква е разликата с обикновените прахове?
Компактните прахове са тези, при които и теглото, и обема, който се използва за едно пране, са намалени.
Допреди 2006 г. праховете за пране в България бяха обикновени: за едно пране се използваха 150 г прах (приблизително равни на 215 - 220 мл). Такива прахове могат да се намерят в момента в Турция и Русия.
След 2006 г. в България и бившия Източен блок (без Русия) се въведе ставдарта Еврокомпакт. Праховете бяха компактизани и дозата стана 100 г (приблизително равни на 142 - 160 мл).
През 2011 г. Хенкел компактизира допълнително своята премиум марка „Персил“ и изравни дозата с тази на западноевропейските прахове. Тя стана 80 г (120 мл). Засега Хенкел е единственият производител, предлагащ в Централна и Източна Европа прах с подобно дозиране.
В Западна Европа (най-разпространено в Германия) има суперкомпактни прахове. Такива са например Ariel Compact и Persil Megaperls. Технологията на производство позволява теглото на пране да падне до 60 - 70г, равни на 80 - 85 мл.
Начините за компактиризане са различни: чрез допълнителна обработка на праха след сушилна кула, намаляване на пълнителите или въвеждане на нови, по-модерни методи за произвоство като агломерация.


Килограмите на праха ли да гледаме, или броя на пранетата?
Правилно е да се гледат не килограмите, а броят на пранетата, посочени отпред на опаковката. Също така, когато се изчислява цената на продукта, е добре да се пресмята като цена на пране, а не като цена за килограм. Причината е, че на пазара има най-разнообразни прахове с различна степен на компактизираност и така различните килограми дават различен брой пранета. Например, с компактния Persil Expert 1.600 кг стигат за 20 пранета, докато с Ariel, който все още е еврокомпакт, 1.600 кг ще стигнат само за 16 пранета. 1.600 кг от някой турски прах ще стигнат за около 10 пранета (при средно 150 г на пране, въпреки че в Турция има и още по-разредени прахове, от които се слагат по 200 г).

Как да се справя с жълтите петна под мишниците на някои дрехи?
Тези жълти петна не се предизвикват от потта, а от комбинация между потта и дезодорантите против изпотяване (антиперспиранти), които съдържат алуминиеви соли. Тези петна са много упорити и не се изпират само с прах или гел за пране, а и повечето препарати против петна не се справят с тях. Понеже петната не се изпират, се получават наслоявания, които буквално съсипват дрехата.
Има няколко начина да се предотвратят и премахнат тези петна:
1. Много е важен начинът, по който се нанася антиперспирантът. Трябва да е плътно, на тънък слой, да не се повтаря и да се оставя да изсъхне напълно преди да се облече дрехата. В болшинството от случаите обаче човек се изпотява и пак се появяват петна.
2. Да се смени антиперспирантът с обикновен дезодорант без алуминиеви соли.
3. Петното да се изплаква с хладка чешмяна вода преди изпиране.
4. Не бива да се използва белина, защото подсилва пожълтяването вместо да го премахва.
5. За почистване може да се използва препарат за почистване на баня: такъв за премахване на котлен камък по фаянса и смесителите, който не съдържа белина. На цветни дрехи е добре първо да се пробва на скрито място, за да не се повреди цветът на дрехата. Този метод е доста ефективен: добре се напоява петното и мястото около него, оставя се да подейства 10 - 15 минути, може да се изплакне по желание и се пере както обикновено. В зависимост от това колко е наслоено петното, може да се наложи дрехата да се третира по гореописания начин и да се изпере няколко пъти.


Слагам по-малко прах, отколкото е указанието на опаковката, защото производителите завишават дозите, за да продават повече прах. Правилно ли е?
Не. Производителите не завишават дозата. Препоръчаното количество прах трябва да се спазва, защото редовното пране с по-малко води до отлагане на котлен камък върху частите на пералнята. Малки частички котлен камък се загнездват и в тъканта на дрехите и ги правят твърди и груби, а белите започват да сивеят.


Винаги слагам повече прах, за да съм сигурна, че всичко ще е изпрано добре. Правилно ли е?
Не. Прекомерното количество прах води до повече пяна, която натоварва мотора на машината и може да го повреди. Освен това многото количество прах не може да се изплакне добре и остава по частите на машината като каша, което може да доведе до образуване на мухъл и неприятна миризма, и върху прането, което може да доведе до кожни раздразнения. Недобре изплакнатите дрехи също може да станат твърди и груби да започнат да сивеят.

Какво са зеолитите, фосфатите, фосфонатите, поликарбоксилатите от опаковките?
Омекотители на твърдата вода. Чрез различни химични и физични процеси те неутрализират съдържащите се във водата калциеви, магнезиеви и други йони, които влияят на работата на повърхностно активните вещества.

Какво са повърхностно активните вещества (ПАВ)?
Това са синтетични съставки, които намаляват повърхностното напрежение на водата и извършват перилния процес.

Какво са избелителите на кислородна основа?
Това са съставки, които отделят активен кислород. Активният кислород окислява багрилата в някои петна и ги прави невидими и подпомага работата на повърхностно активните вещества. Освен това избелва белите дрехи.

Какво са ензимите в перилните препарати?
Това са биохимични съставки, които осигуряват перфектно изпиране още от началото на програмата. Те атакуват и разрушават петната от биологичен произход.
- протеаза - от белтъчини
- амилаза - от въглехидрати
- липаза - от мазнини
- мананаза - от растителни и животински гуми (ксантан, арабика), използвани като сгъстители в козметични и хранителни продукти
- пектиназа - от пектин
- целулаза - премахва микроскопичните накъсвания при тъкани от памук и лен, които се получават вследствие прането и носенето на дрехата, и така поддържа белите и цветни тъкани в перфектен външен вид, не позволява посивяване на белите и избеляване на цветните.


Къде и как да дозирам течния перилен препарат?
Течните перилни препарати се изсипват в мерителна чашка и поставаят в барабана върху дрехите. Причината е, че са прекалено гъсти и водата, която налива пералнята, невинаги е достатъчна да ги отмие правилно. В крайна сметка, вместо да достигнат до дрехите, течните се полепят по тръбата, водеща от отделението до казана, и с времето може да предизвикат лоша миризма, а и некачествено пране.

Вреден ли е омекотителят. Защо да го ползвам? Може ли да направи хавлиените тъкани по-слабо абсорбиращи?
Омекотителите не са вредни, но те остават върху прането и не се плакнат, така че може да изострят различни кожни проблеми.
Омекотителят всъщност е полезен за тъканите. Той изглажда нишките на дрехите, предпазва от усукване и така удлъжава живота им. С омекотител дрехите съхнат по-бързо.
В миналото в омекотителите са съдържали съставка, която наистина е правило хавлиите по-слабо абсорбиращи. Днес тази съставка не се използва и омекотителите не влияят на абсорбиращите свойства на хавлиите.


На омекотителя пише, че е концентриран или че 1 литър е равен на 3 литра. Да го разредя ли с вода в по-голяма бутилка преди да го ползвам?
Не, в никакъв случай. Модерните концентрирани омекотители не са гъсти, напротив, доста редки са, и няма да останат по отделението за омекотител на пералнята. Ако намирате, че концентрираният омекотител, който ползвате, е прекалено гъст или остава по отделението, разредете го с малко вода непросредствено преди употреба.

Омекотителят се е сгъстил или седи на парцали в бутилката. Защо е станало така и мога ли да го ползвам?
Причините за това сгъстяване са няколко:
1. Може да му е изтекъл срокът на годност. В такъв случай не е препоръчително да се ползва. Ако омекотителят е от чужбина и няма означен срок на годност, то използвайте носа си. Ако сгъстеният омекотител мирише както е миришел като течен, може да се ползва. Ако усещате промята в аромата или неприятни нотки, хвърлете го.
2. Може да не е съхраняван правилно. Омекотителите (пък и всички перилни препарати) трябва да се съхраняват на сухо, хладно място, при температура 5° - 40°. Не трябва да замръзват.
В случай, че омекотителят се е сгъстил, но все още може да бъде излят от бутилката, и ароматът му е непроменен, то може да го ползвате, като непосредствено преди употреба разредите една доза с вода.


Пералнята мирише лошо. Дрехите имат лоша миризма веднага след пране.
По някои вътрешни части се е образувала плесен. Трябва да се пусне почистващ цикъл. Може да се ползва специализиран препарат за почистване на перални, а ако не можете да намерите такъв, пуснете пералнята на 95° с половин доза прах за бяло пране. Пералнята и в двата случая трябва да е празна, без пране вътре, а програмата трябва да е най-дългата възможна без предпране. Оставете пералнята да завърши програмата без да спирате центрофугите. После почистете филтъра.

Каква е причината за лошата миризма на пералнята?
Причините може да са много, но най-често това се дължи на пране, оставено/забравено в барабана, затваряне на люка (трябва да е винаги леко открехнат, за да може барабана да съхне), постоянно пране при ниски температури, предозиране на течните препарати или омекотителя.

Приятно четене и обсъждане.

# 1
 • Варна
 • Мнения: 250
Добре дошли и от мен ! Едно нещо не мога да разбера...защо вие, които имате толкова много информация и знаете плачевното състояние на официалния внос, все пак го купувате на промоция, и защо Guess все говори за пробвани капсули, след като тя не харесва гелове, и след като е обяснила защо германците не са прости да купуват опакован и следователно оскъпен гел...Аз май само препарати за чуждия пазар ползвам.Видя ли надписи на езици от Източна Европа - бягам далеч...

# 2
 • Мнения: 5 206
За да разбера, че не ги харесвам, трябва да ги пробвам.

# 3
 • София
 • Мнения: 1 460
Аз май само препарати за чуждия пазар ползвам.Видя ли надписи на езици от Източна Европа - бягам далеч...
Интересно ми е какви петна переш, че официален внос да не може да се справи с тях, пък паралелния може? Или колко повече ти запазва цветовете (избелва) паралелния внос - как сравняваш?  Thinking Whistling

# 4
 • Русе
 • Мнения: 7 034
Благодаря за темата! bouquet
Записвам се с този омекотител от вчера. Снощи го пробвах и много ми хареса. Аромата се запази и след сушулнята, а бях сложила само половин капачка. За омекотяването не мога да коментирам, защото сушилнята и без друго си ги изкарва меки.

# 5
 • Мнения: 683
И аз благодаря за новата тема
Благодаря за темата! bouquet
Записвам се с този омекотител от вчера. Снощи го пробвах и много ми хареса. Аромата се запази и след сушулнята, а бях сложила само половин капачка. За омекотяването не мога да коментирам, защото сушилнята и без друго си ги изкарва меки.

Този не съм го пробвала, но ще си го купя. Имам със златната опаковка и много ми допада аромата.

# 6
 • София - Рим и обратно
 • Мнения: 11 239
И аз благодаря за темата  bouquet

За пореден път се убеждавам, че прахове от чужбина е тъпо да се влачат. С нетърпение чакам да изразходвам Даш праха, който довлякох от Италия, изобщо не пере така добре, както переше там. Омо или Ариел за бяло официален внос за тук, и точка с експериментите Crossing Arms

# 7
 • София
 • Мнения: 11 618
И аз благодаря за темата  bouquet

За пореден път се убеждавам, че прахове от чужбина е тъпо да се влачат. С нетърпение чакам да изразходвам Даш праха, който довлякох от Италия, изобщо не пере така добре, както переше там. Омо или Ариел за бяло официален внос за тук, и точка с експериментите Crossing Arms

А на какво може да се дължи това твърдение?На водата или нещо друго?Все пак там е изпирал добре дрехите.

# 8
 • Русе
 • Мнения: 7 034
И аз благодаря за новата тема
Благодаря за темата! bouquet
Записвам се с този омекотител от вчера. Снощи го пробвах и много ми хареса. Аромата се запази и след сушулнята, а бях сложила само половин капачка. За омекотяването не мога да коментирам, защото сушилнята и без друго си ги изкарва меки.
Този не съм го пробвала, но ще си го купя. Имам със златната опаковка и много ми допада аромата.
Златен нямаше при нас. Друг път като съм ходила, винаги е имало разнообразие, но явно скоро не са ходили за стока и вчера бяха останали само 4 вида - бял с портокалов цвят, червен с роза и фрезия, лилав с кала и гардения и този, синия с орхидея и теменужка. Ако заредят и ако ми хареса аромата, ще си купя и златния.

# 9
 • Варна
 • Мнения: 250
Аз май само препарати за чуждия пазар ползвам.Видя ли надписи на езици от Източна Европа - бягам далеч...
Интересно ми е какви петна переш, че официален внос да не може да се справи с тях, пък паралелния може? Или колко повече ти запазва цветовете (избелва) паралелния внос - как сравняваш?  Thinking Whistling

Тренирам едновременно кикбокс и колоездене, което означава...как да се изразя...че дрехите ми са като излезли от зоологическата градина ooooh! Скъпите, ветроустойчиви softshell материи за колоездене са същински кошмар, и няма да рискувам яке за 500 лв с някакъв боклук, който вони на остро-изкуствено, както е официалният внос.Често по ръкавите има съвсем леки следи от напълно синтетична смазка за верига, което си е сериозно предизвикателство.Винаги си купувам поне 5 кг кутия, защото излиза по-евтино, и винаги слагам максималната доза, отпечатана на кутията, като за варненската, твърда вода.Дали ще дам 10-15 лв повече за месец - два, не е проблем - тия парѝ ги давам за глупости на ден понякога.

# 10
 • Пловдив
 • Мнения: 40 402
 bouquet

ще пробвам и аз Сано-то. Peace

# 11
 • София
 • Мнения: 2 296
Stedra, тези функционални материи не ги ли переш със специализиран препарат, все едно дали официален или паралелен внос? Откакто най-прост шушляков панталон унищожих с едно изпиране на ръка с прах и омекотител, никакъв риск не поемам за по-скъпи якета и скиорски панталони.
В тази връзка отново споделям, че Формилът за спортни тъкани пере чудесно изплескани с кал ръкави и крачоли, при това на ниска Т и деликатна програма.
Прах с него и пухени якета с неясни лекета, без предварително третиране - супер е. Дали премахва миризми, както пише на него, не мога да кажа, но ухае ненатрапчиво приятно.

# 12
 • Варна
 • Мнения: 2 576
Забелязах, че лидълските таблетки за омекотяване на водата не успяват да се разтворят добре в отделението при праха. Не е толкова голям проблем, но от тогава все ги разтварям предварително и така изливам в отделението за прах.
Друг забелязал ли е подобно нещо или просто не съм случила на таблетки  Rolling Eyes ?

До скоро перях с Персил за бяло и имам чувството, че дрехите бяха по-бели, отколкото сега с Ариела  newsm78 .

# 13
 • Сливен
 • Мнения: 4 010
Забелязах, че лидълските таблетки за омекотяване на водата не успяват да се разтворят добре в отделението при праха. Не е толкова голям проблем, но от тогава все ги разтварям предварително и така изливам в отделението за прах.
Друг забелязал ли е подобно нещо или просто не съм случила на таблетки  Rolling Eyes ?

До скоро перях с Персил за бяло и имам чувството, че дрехите бяха по-бели, отколкото сега с Ариела  newsm78 .
и при мен е така с таблетките на Лидл вече втора кутия и обмислям да ги сменя с тези на ДМ,някой дали ги е ползвал.От известно време забелязвам,че прах тайд за цветно ми остава в контейнера.Друг има ли подобен проблем?

# 14
 • София
 • Мнения: 3 793
Аз пък си купих омекотител син Силан - Pure&Natural и най-сетне от доста време се чувствам удовлетворена откъм аромат и омекотяване. Simple Smile

Безароматния омекотител на dm ми се сгъсти и го изхвърлих, но и не съм доволна от него. А правеше толкова много пяна в чекмеджето!...

Общи условия

Активация на акаунт