На фона на тази тъжна картина има нещо светло. В село Долец живее 12-годишният Йоан. Съдбата не е била благосклонна към това умно и будно дете. Майка му се отказва от него в съда в Търговище, баща му е безработен и харчи малкото пари, които препечелва, в Хоремага за цигари и ракия.
В къщата на Йоан няма ток, няма телефон, няма телевизор. Единствените хора, с които комуникира, са бабите и дядовците в селото.
Най-верният му приятел е едно куче. Ходи на училище в съседното село, шести клас е, но автобусът не бил редовен и той често пропускал занятия. Естествено, резултатите не са големи.
Йоан едва може да прочете 3 последователни думи, не може да смята, бележникът от миналата година е пълен с двойки, а снимката липсва, защото е залепена на новия бележник и то не с лепило, а със смес от вода и брашно.
На първи януари дойде да ни сурвака, събра около 20 лева и беше най-щастливото дете. И знаете ли какво си взе? Купи си две парчета шпеков салам и ги изяде с огромно удоволствие. Разхождаше се с нас, каза, че това била най-хубавата Нова година, която е имал.
Попита откъде сме, казахме от Пловдив, а той с учудване отвърна: „Това град ли е, в България ли е?“
Много му харесаха игрите на нашите телефони, веднага разбра как се играе и си пожела някога и той да има такъв телефон. Казахме му, че ако бъде послушен и си учи уроците в училище, другата година Дядо Коледа може да му донесе и на него телефон, а той отвърна:„Телефонът се купува с пари, които татко трябва да даде, така че е невъзможно аз да имам телефон“.
Заведохме го на разходка в град Попово, взехме му банани и плодово мляко, а той каза, че бил опитвал някога подобни неща. Когато на шега го попитахме дали има приятелка в училище, отговорът беше: „Нямам приятелка, аз съм беден…“.
И с трепет в гласа изведнъж каза: „Ех, само ако имах колело…“
Тръгнахме си със смесени чувства – бяхме щастливи, че доставихме поне малко удоволствие на малкия Йоан; и нещастни, че след минута той се връща в нелепото си ежедневие със скитане по пустите, непочистени от снега улици, без приятели, при пияния си баща, в студената къща с кучетата.
За довиждане се обърна към нас с думите: „Вие сте много добри, досега никой не се е държал така с мен…“
Тези дни един приятел мина специално от там, за да го види, положението е същото…
Не знаем как да помогнем на това дете, не знаем какво ще е неговото бъдеще, дали няма да е още по-зле в някой дом за деца, дали баща му няма да го пребие, ако дойдат хора и се интересуват за него. Нека повече хора разберат за него, нека и тази приказка бъде с щастлив край.
И когато се тревожите за малките неприятности в живота си, сетете се за Йоан!
Това е историята, която е написал Димитър Михов човека, които се е срещнал с детето.
Моята цел в момента е да събера неща от първа необходимост за детето и да отида лично да ги предам не разполагам с точна информация от какво се нуждае, но от написаното разбирам, че нищо не е излишно.
Призовавам всеки от вас, които има желание и възможност да се включи и да помогне с каквото може.
Ако имате желание пишете, за да оставя адрес на сборен пункт.
Пътуването ще го направя на 25 или на 26.12.15г.