Да си поговорим за домашната шунка и шунковарите, пък и за други неща - ТЕМА 3

  • 154 726
  • 758
  •   1
Отговори
# 285
  • София/Варна
  • Мнения: 2 413
Аз да се оплача - прецаках си термометъра и сега спешно ми трябва да си купя нов. Намерих онлайн, но предпочитам да ида до някой магазин и да си взема.

# 286
  • Мнения: 2 152
Върти ми се из главата, че съм виждал такива термометри в Метро и в Кауфланд, но не съм съвсем сигурен ....

# 287
  • София/Варна
  • Мнения: 2 413
Кауфланд ми е почти под балкона, ще проверя днес Simple Smile
И повече няма да си варя термометъра със се шунката Simple Smile

# 288
  • Мнения: 337
Да се похваля и аз с една семпла свинска шунчица.



Получи се чудесна. Ползвах базовата рецепта от книжката, но добавих малко чубрица, която се усеща съвсем леко. Много съм доволна от резултата.
Благодарение на всички вас от темата се навих да си купя уредчето и сега съм безкрайно щастлива, защото не мога да живея без подобни мезенца, а какво по-добро от домашно приготвеното.  Grinning

# 289
  • Мнения: 3 326
 5iaM, страхотно изглежда, кажи моля на кое му викаш "базова рецепта"?

KayRenn, при варенето ли се счупи? На 80 градуса?

# 290
  • Мнения: 337
5iaM, страхотно изглежда, кажи моля на кое му викаш "базова рецепта"?
Моят шунковар е Presto на Tescoma, към който има книжка с рецепти. Базовата рецепта е следната:
 - 1 кг пилешко / пуешко (гърди или бутче) / свинско (плешка или бут)
 - 18 гр. трапезна сол
 - 4 гр. нитритна сол (която НЕ слагам)
 - 1 дл. вода (100 мл.)
 - 4 гр. пудра захар
Приготвя се по стандартния начин:
Скрит текст:
2/3 от месото се нарязва на кубчета с големина 2 на 2 см., другата една трета се смила в месомелачка/чопър/блендер. Останалите сухи съставки се смесват с водата. Накрая всичко се меси около 20 мин., ако е на ръка и 10 мин. - в машина. Слага се в шунковара, като трябва да остане 1см. до горния край. След това отива в хладилника за 48ч. и накрая се "вари" на 75-85 градуса. за 2 часа. Шокира се. Охлажда се добре преди да се извади от съда.

# 291
  • Мнения: 2 152
Сиа, страхотен резултат. Поздравления  bouquet

# 292
  • Мнения: 337
Сиа, страхотен резултат. Поздравления  bouquet
Благодаря!  chef
Скрит текст:
Петя съм  Laughing

# 293
  • Мнения: 94
Аз да се оплача - прецаках си термометъра и сега спешно ми трябва да си купя нов. Намерих онлайн, но предпочитам да ида до някой магазин и да си взема.

В метро има два три вида.

# 294
  • София/Варна
  • Мнения: 2 413
KayRenn, при варенето ли се счупи? На 80 градуса?
Мдам, забравих да го извадя като стигна 80 градуса и пластмасовото капаче отгоре се стопи и деформира Confused
За Метро ще остане покупката, че в Кауфланд се оказа, че няма.

# 295
  • Варна
  • Мнения: 22
Здравейте, отдавна ви следя и се самонавивам за шунковар. Вече съм решила и какъв ще е - металният от амазон, но се колебая за размера. Моля, тези които ползват 3 килограмовия вариант да кажат дали в него става и 1/2 количество без да се използват допълнителни приспособления за намаляване на обема на съда. Разликата в цената не е голяма, но надали винаги ще приготвям по 3 кг шунка наведнъж  Simple Smile

# 296
  • Мнения: 2 152
На Тескома пластмасовият има нещо като редуктор за 1/2 количество.
Дядо Хаджия май има 3 кг и май търсеше редуктор за намаляване на количеството - така че не съм сигурен....

Сиа, страхотен резултат. Поздравления  bouquet
Благодаря!  chef
Скрит текст:
Петя съм  Laughing

Нали съм на години и недоскиф, та съм прочел 5iaM като Сиа.  Joy
Извинявай!

# 297
  • София
  • Мнения: 8 503
Аз съм с трикилограмовия, но не съм го пробвал на половин обем самостоятелно (може и да става - измерете до къде слиза пружината и ще видите. Поръчах си редуктор за да мога да правя малки количества.

# 298
  • Варна
  • Мнения: 22
Аз все още не съм го поръчала шунковара. Дядо Хаджия може ли да снимаш редуктора, който са ти направили, да види мъжът ми дали може да измисли как да го направи, или да си поръчвам по-малкият.

# 299
  • София
  • Мнения: 8 503
Аз все още не съм го поръчала шунковара. Дядо Хаджия може ли да снимаш редуктора, който са ти направили, да види мъжът ми дали може да измисли как да го направи, или да си поръчвам по-малкият.

Най обикновена тръба с диаметър по малък от вътрешния диаметър на шунковара и един кръгъл диск с размерите на диска към пружината. Материала е от стомана, която може да се ползва за обработка на храна.

Ползвал съм ги само веднъж. Слагам тръбата от долу и диска върху нея, после сместа и отгоре оригиналната пружина с оригиналния диск.

Общи условия

Активация на акаунт