Да си поговорим за домашната шунка и шунковарите, пък и за други неща - ТЕМА 3

• 157 087
  • 758
  •   1
Отговори
# 375
  • София
Благодаря!

# 376
Здравейте,

Днес и аз си поръчах шунковар,надявам се утре да мога да го изпробвам,но имам няколко въпроса към по-запознатите.
Марката е чешко производство-Orion,в комплекта си върви с пликове,и се препоръчва да се използва с тях.

Въпроса ми е може ли да се използва без пликове,заготовката да се изсипва директно в шунковара?Доколкото видях няма дупки по него,от които да влиза вода,и не разбирам защо се препоръчва използването им.Може би за да се отделя по-лесно шунката и да не залепва или...

В един коментар на потребител от amazon,видях че не е намерил описание за материала на шунковара и е направил запитване до производителя?

Замислих се дали не препоръчват пликове,заради качеството на материала,но след това намерих информация,че е висококачествена неръждаема стомана 18/10....

Не ми е проблем да го използвам и в пликове,но от прочетеното в нета,останах с впечатление,че без пликове се получава по-вкусна шунка?
Благодаря!

# 377
Здравейте,

Не ми е проблем да го използвам и в пликове,но от прочетеното в нета,останах с впечатление,че без пликове се получава по-вкусна шунка?
Благодаря!

Доколкото съм запознат с модела, не е необходима употребата на пликове - препоръчват ги за по-лесно вадене и почистване на съдината. Без плика просто по-трудно се мие... Трябва четка или нещо, което да стигне до дъното и предполагам, че поради тази причина - да не би да останат някакви остатъци, та да ... Все пак всеки производител се "застрахова" по някакъв начин ....
Материала им точно такъв - на практика инокс и изобщо не е опасен - почти всички домакински съдове се правят от такъв.

# 378
Благодаря много за изчерпателния отговор,изясниха ми се нещата!

Аз вече си направих заготовката и очаквам шунковара утре да пристигне.Използвах 1кг месо от свински бут,300 грама на кайма и 700 грама на кубчета 2x2см.
Подправки:
-24гр сол
-8гр захар
-4гр черен пипер
-1/2 ч.л. кимион

За съжаление сбърках с водата и вместо 100мл сложих 200-250мл... Месото си пое водата,бърках го 10-15 минути,но какво ще стане не знам...
Голяма ли е грешката и ще ме посъветвате ли нещо?
П.П Как е най-добре да се процедира-шунковара го слагам в тенджерата още докато е студена водата или след като заври?Само по термометъра на самия шунковар ли да се ориентирам, и колко време да варя?

Благодаря!
Поздрави!

Последна редакция: ср, 31 авг 2016, 13:30 от razr88

# 379
Това с водата не е грешка- ще си излезе излишната.
Слагаш в студена вода. Засичаш като стигне температурата.

# 380
Здравейте,отново!
Днес пристигна шунковара.Мислих че ще пристигне Orion,заради снимките и описанието от обявата,но пристигна в бяла картонена опаковка без описание за марка/материал и т.н,имаше и един плик и два листа напечатани на принтер с рецепти,но не мога да си изкривя душата,че всичко му е абсолютно същото като на Orion,като прегледах снимките в нета.

Както и да е,това не ме бъркаше,но като го миех забелязах,че най-горния капак има дупка за термометър в средата,докато долния с пружината няма,и не виждам как термометъра може да достигне до месото...
Не знам каква е причината за това....

Ето това е обявата:
http://www.olx.bg/ad/shunkovari-ID68sGI.html

Имат и сайт Veve.bg,видях че предлагат шунковара и чрез Emag...
Казвам всичко това,ако някой ще поръчва да го има предвид..

http://prikachi.com/images.php?images/521/8897521i.jpg
http://prikachi.com/images.php?images/523/8897523R.jpg
http://prikachi.com/images.php?images/525/8897525C.jpg

Последна редакция: чт, 01 сеп 2016, 13:05 от razr88

# 381
Edit:
Докато съм писал,жената се е обадила на майка ми и и обяснила,че купуват в големи количества директно от завода в Чехия,и затова опаковката не е както в магазинната мрежа.По-луксозната опаковка вдига цената,и с нея нямаше да се продава за 39лв...
Предложи,ако не сме доволни да го върнем,затова не мога да ги обвиня в некоректност.

За липсата на дупката нищо не е казала,възможно е да е просто единичен случай на производствен дефект,междувременно аз ще се опитам сам да си направя дупка.

# 382
В късния съботен следобяд се появявам с нещо наистина Дзверски вкусно, но не съм го правил в шунковара и въпреки това стана перфектно

свинско контрафиле а ла варена шунка

сервирана със сосче

на сандвич

Пробвах рецептата- отличен резултат

# 383
  • София
Edit:
...
За липсата на дупката нищо не е казала,възможно е да е просто единичен случай на производствен дефект,междувременно аз ще се опитам сам да си направя дупка.
Значи аз имам дупка за термометър, ама ... не я ползвам. От руските сайтове съм научил, че като стигне водата 75-80 градуса засичам времето, следя температурата да се запази и не е нужно да вкарвам термометъра вътре. Руснаците твърдят, че като се загрее водата после уреда трябва да стои в нея толкова минути колкото милиметра е диаметъра на уреда (мерен от външната му страна) и аз се съобразявам с това условие.

За пликовете ... ползвам пликове за печене (има ги във всеки по-голям хранителен магазин), ама само когато работя с половин доза, че съм с допълнително направен редуктор (аз съм с 3 килограмовия уред).

# 384
Отидох при майстор и ми направи дупка,материала е много здрав,доста зор видя...
Вече съм поставил шунката да се вари,от около 20-30 минути водата е пред завиране,но термометъра в средата на месото е още на 25-30 градуса,друг термометър нямам...
Термометъра от комлекта е забит в средата на месото.Варенето 2ч се засича след достигане на 80-85гр в средата на месото според термометъра или...?

Edit:Реших да извадя термометъра и добре направих,стоепе на около 40гр в средата на месото, и го топнах във водата,която беше 93 градуса,сега намалих котлона,но все още не разбирам дали да варя още час и половина,или да изчакам и в средата на достигне 75- 80гр температура и тогава да засичам 2 часа....

Хммм... май наистина тези термометри в средата са объркващи...

Благодаря на Дядо Хаджия и Батето за споделения опит и съвети,ще ми бъде полезно при следващите опити Simple Smile

Последна редакция: чт, 01 сеп 2016, 16:05 от razr88

# 385
Води се само от температурата на водата.
Температурата на месото не трябва да става повече от 72 - 74 С. Но по него трудно ще се ориентираш.
Водата като стигне 82-84 макс. 86 С гледаш да я поддържаш. Нужното време дядо Хаджия ти го е обяснил, но е около 2 часа. Не допущай да завира повече, че качеството на месото се влошава.

# 386

Пробвах рецептата- отличен резултат

bouquet

# 387
  • София
katiABV, парченцата месо нарязах на локумчета, някой и по- малки, може би 150 - 200 гр. беше каймата /месо смляно в блендер на кашица/. Права си, че нашите домашни шунки стават сухи. Според мен на купешките част от месото го правят на емулсия, която поглъща много вода /а може и да слагат някакъв консервант, който да задържа водата/ и сигурно не го притискат чак толкова newsm78

Да, слагат се добавки, които да задържат вода... ама не ме кефи идеята.

# 388

Да, слагат се добавки, които да задържат вода... ама не ме кефи идеята.

като прочетеш как се прави промишлено шунката съвсем ще спре да ти кефи идеята
Joy

# 389
  • София
Ние приготвяме колбасите си само от месо, без абсолютно никакви други пълнежи. Затова при нас те са по-плътни и преди всичко с интересен вкус, защото промишлеността уби вкусът ни.

Общи условия

Активация на акаунт