Православни пости 2016 година

• 156 106
  • 1 157
  •   1
Отговори
# 30
  • по пътя
Да попитам днес по време на строгия пост позволява ли се ядки малко или фъстъци ?

# 31
  • София
Да попитам днес по време на строгия пост позволява ли се ядки малко или фъстъци ?

Да - ама то поста свърши  Laughing

# 32
  • по пътя
 bouquet дядо хаджия, да си зная за другия път. Simple Smile

# 33

Вие от 17:00 ли  до другия ден 5ч ли постите?

# 34
  • София

Вие от 17:00 ли  до другия ден 5ч ли постите?

Ами обикновено по късните вечери не ядем, ама то всеки си има предпочитания де.

# 35
Благодаря за хубавата тема. Много е полезна  bouquet
За ядките аз мисля, че не може по време на строг пост, защото от те са с високо съдържание на мазнини.

# 36
В Типика строгият пост се характеризира накратко така  - "без вино и елей (олио)", т.е. постим без да употребяваме вино с храната, а самата храна е приготвена без олио - т.е. тя е с една идея по-скромна. Едно е да ядеш фасул с вкусна запръжка от олио и червен пипер, а съвсем друго - сварен и овкусен някак фасул, но без олио.

С две думи - смисълът на строгият пост не е в химическата изчистеност на храната от алкохол или от мазнини. Мазнините в ядките, в авокадото и другите естествени храни с мазнини - напр. кокосовият орех и др. , не подлежат на ограничение. Целта е да се яде по-проста и най-вече неподправена с мазнина храна, която има по-спартански вкус - не е с толкова висока хранителна стойност и толкова вкусна.

# 37
И въпреки всичко или именно заради всичко, Wink  най-простата храна може да бъде най-вкусна.
Никога няма да забравя вкуса на един зрял фасул, врял само във вода. И друг път- хляб и домат край един манастир. Печен картоф и няколко маслинки... Усещаш вкусове, за които и не си подозирал, които са заложени в същността на продуктите, но сме ги потискали с разните му добавки и кулинарни техники. (метафорка, а?  Grinning ) И усещаш благодарност и уважение...

Извинете, малко лирично, а може и неясно, ама се черпим за имениците в офиса, от сутринта.  Laughing

Честит Ивановден!

# 38
На простата храна се радвам само когато е истинска. Прост боб, но врял на огън, а и боба домашен. Хляб и домат, но истински домат, не с очи и хляб с 10 реда етикет. Аз бях дете по време на комунизма, и нямаше дете, което да са го пратили за хляб и да се прибере с цял. Половината се изяждаше пътьом, и то не защото сме били гладни.  Hug В този ред на мисли, ми замириса на планина, мекички, буркан горски мед, или сладко от диви ягоди и мурсласки/мащерка чай.  bouquet

# 39
Много вкусно замириса в темата, и на храна и на спомени  Hug!

# 40
  • София
 В реда на спомените, за Коледа се постеше само на 24.12 (Бъдни вечер). Това за хляба при нас  беше актуално до преди 3-4 години, когато все още работеше една фурна за ръчен такъв (истински) в Симеоново (над София).

# 41
# 42
Ехе, това с полуизядения хляб ми е много мил спомен.

Съвсем скоро видях на един билборд реклама с един купешки полуизяден хляб... но не е същото.

Навремето купувахме хляба директно от фурната - леко топличък, с кеф да го чупиш и да дълбаеш навътре в средата. Целият ми юмрук влизаше вътре - изяждах мекото докато стигна другата кора Laughing.

Едно ходене за хляб обикновено отнемаше около час време. Задължително се чакаше на опашка пред фурната да извадят хляба, а после и разходката с другите деца дотам и обратно. Оказва се, че нашите родители са имали голямо търпение - не си спомням някога да са ми правили забележка колко време съм се бавила, а да ме бият през ръцете за изядения хляб още по-малко.

# 43
Тогава и хора с наднормено тегло почти нямаше. Като се сетя и колко малки са ни пускали сами до магазина. Сами май и от първи клас ходехме на училище пък оцеляхме.

# 44
  • Sofia
Винаги си е имало пълни хора, хлябът в големи количества, мазното и солено никому не прощават.
Истината е, че нямаше толкова много ДЕЦА с наднормено тегло. най-много едно-две в клас, и то такива, на които и в семействата имаше подобен проблем.

Общи условия

Активация на акаунт